Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν λύση για τους AMEA που δεν λαμβάνουν επίδομα λόγω οφειλών

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν λύση για τους AMEA που δεν λαμβάνουν επίδομα λόγω οφειλών

Ερώτηση προς την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τον αποκλεισμό αναπήρων πολιτών από τη λήψη επιδόματος αναπηρίας, λόγω οφειλών στα ασφαλιστικά τους ταμεία.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Το ισχύον στην Ελλάδα πλαίσιο παροχής αναπηρικών επιδομάτων ορίστηκε κατά τα βασικά του σημεία το 1973. Ορίζει ότι η κρατική κοινωνική πρόνοια για τους πολίτες που κρίνονται ως ανάπηροι από τους κρατικούς μηχανισμούς ελέγχου και πιστοποίησης της αναπηρίας, ασκείται με τη χορήγηση επιδομάτων αναπηρίας τα οποία δίνονται από διαφορετικούς φορείς και με διαφορετικό πλέγμα προϋποθέσεων, ανάλογα με το αν οι ανάπηροι πολίτες έχουν προηγουμένως ενταχθεί στην κοινωνική ασφάλιση ή όχι.

Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι οι πολίτες που προ της αναπηρίας τους έχουν ενταχθεί στην κοινωνική ασφάλιση, λαμβάνουν τα επιδόματα αναπηρίας από τα ασφαλιστικά τους Ταμεία α) εφόσον έχουν συμπληρώσει 40 μήνες στην κοινωνική ασφάλιση και β) εφόσον δεν έχουν οφειλές προς τα Ταμεία τους ή εφόσον έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους αυτές. Σε αντιδιαστολή, οι πολίτες που δεν έχουν ενταχθεί στην κοινωνική ασφάλιση πριν την εκδήλωση της αναπηρίας τους, δηλαδή οι ανασφάλιστοι και έμμεσα ασφαλισμένοι, λαμβάνουν αναπηρικά επιδόματα από τις Διευθύνσεις Κοινωνικής Πρόνοιας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση πέραν της απόδειξης της αναπηρίας τους.

Με την έλευση της κρίσης έγινε σαφές ότι οι προβλέψεις και τα ισχύοντα του παλαιότερου συστήματος ασφάλισης και πρόνοιας της χώρας αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στις νέες οξυμένες κοινωνικές ανάγκες, σε πάρα πολλά πεδία. Δύο ευρέως γνωστά και μεγάλα κοινωνικά αδιέξοδα που προέκυψαν από τις ρυθμίσεις του παλαιού συστήματος, στα χρόνια της κρίσης και τα οποία κινητοποίησαν ιδιαίτερα τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, π.χ. υπήρξαν:

α) Ο αποκλεισμός των ανασφάλιστων πολιτών από την δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κάθε υπηρεσία υγείας. Το οξύ αυτό πρόβλημα το έλυσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τη θέσπιση της καθολικής πρόσβασης των πολιτών στην Δημόσια Υγεία, ανεξάρτητα από την ασφαλιστική τους κατάσταση.

β) Η υπερχρέωση των ελευθέρων επαγγελματιών-επιτηδευματιών προς τον Ασφαλιστικό τους Φορέα ΟΑΕΕ, ΟΓΑ κ.ά. Κι εδώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιδίωξε να δώσει λύση με την κατάργηση του παλαιού συστήματος των ασφαλιστικών κλάσεων, στο οποίο οι εισφορές υπολογίζονταν με βάση τα χρόνια στο επάγγελμα, και τη σύνδεση των εισφορών με το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα.

Ένα λιγότερο γνωστό αλλά εξίσου βαρύ αδιέξοδο της κρίσης έχει υπάρξει ο αποκλεισμός αναπήρων πολιτών, που στερούνται κάθε άλλου πόρου ζωής, από την πρόσβαση στα αναπηρικά επιδόματα, λόγω του ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου. Ο αποκλεισμός αυτός αφορά ως επί το πλείστον ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ, ΟΓΑ κ.ά., οι οποίοι έχουν οφειλές προς το Ασφαλιστικό τους Ταμείο και αδυνατούν, λόγω του ύψους τους, να τις διακανονίσουν. Δυστυχώς, οι ανάπηροι πολίτες που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία, αδυνατούν όχι μόνον να πάρουν σύνταξη, ακόμη και αν έχουν τα απαιτούμενα συντάξιμα χρόνια, αλλά ακόμη και το επίδομα αναπηρίας που κάθε ανάπηρος πολίτης κάτοικος της χώρας μας παίρνει. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ανάπηροι οφειλέτες του ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, κ.ά., λόγω της οφειλής τους, δεν μπορούν να πάρουν επίδομα αναπηρίας από τον ασφαλιστικό τους φορέα ούτε όμως και το κρατικό προνοιακό επίδομα αναπηρίας, ακόμη κι αν παραιτηθούν από το έτσι κι αλλιώς μετέωρο λόγω οφειλής συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα, αφού το κρατικό προνοιακό επίδομα με βάση το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο δίνεται μόνον σε ανασφάλιστους ή έμμεσα ασφαλισμένους πολίτες.

Επειδή, στο άρθρο 21 παρ. 3 του Συντάγματος, αναφέρεται ότι «το κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας(…)».

Επειδή, ο αποκλεισμός αναπήρων πολιτών, χωρίς εισοδήματα, ακόμη και από τα στοιχειώδη κρατικά προνοιακά αναπηρικά επιδόματα, τα οποία δίδονται σε όλους ανεξαιρέτως τους ανάπηρους πολίτες, αποτελεί κοινωνική βαναυσότητα.

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Πώς, υπό ποιες προϋποθέσεις και με ποιο χρονοδιάγραμμα σκέπτεται να δώσει λύση στο πρόβλημα του αποκλεισμού από τα κρατικά προνοιακά επιδόματα αναπηρίας των αναπήρων πρώην ασφαλισμένων των ΟΑΕΕ, ΟΓΑ κ.ά., οι οποίοι δεν λαμβάνουν συντάξεις κι επιδόματα από τον Ασφαλιστικό τους Φορέα λόγω οφειλής;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μπαλαούρας Γεράσιμος

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αντωνίου Χρήστος

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυλωνίτου Ελένη

Βαγιωνάκη Ευαγγελία (Βάλια)

Βάκη Φωτεινή

Βαρδάκης Σωκράτης

Γεννιά Γεωργία

Γεωργοπούλου – Σαλτάρη Ευσταθία (Έφη)

Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)

Δημαράς Γεώργιος

Δουζίνας Κων/νος

Δριτσέλη Παναγιώτα

Εμμανουηλίδης Δημήτριος

Θελερίτη Μαρία

Θεοφύλακτος Ιωάννης

Θεωνάς Ιωάννης

Θηβαίος Νικόλαος

Ιγγλέζη Αικατερίνη

Καββαδία Ιωαννέτα (Αννέτα)

Καρά Γιουσούφ Αϊχάν

Καραγιάννης Ιωάννης

Καραγιαννίδης Χρήστος

Καρακώστα Ευαγγελία (Εύη)

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Καστόρης Αστέριος

Καφαντάρη Χαρά

Κυρίτσης Γεώργιος

Λιβανίου Ζωή

Μανιός Νικόλαος

Μαντάς Χρήστος

Μάρδας Δημήτριος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μηταφίδης Τριαντάφυλλος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μιχελής Αθανάσιος

Μιχελογιαννάκης Ιωάννης

Μορφίδης Κωνσταντίνος

Μουμουλίδης Θεμιστοκλής (Θέμης)

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπγιάλας Χρήστος

Ντζιμάνης Γεώργιος

Ξυδάκης Νικόλαος

Πάντζας Γεώργιος

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπαδόπουλος Νικόλαος

Παπαδόπουλος Χριστόφορος

Παπαφιλίππου Γεώργιος

Παρασκευόπουλος Νικόλαος

Παραστατίδης Θεόδωρος

Παυλίδης Κωνσταντίνος

Ρίζος Δημήτριος

Ριζούλης Ανδρέας

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σιμορέλης Χρήστος

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Σπαρτινός Κωνσταντίνος

Σταματάκη Ελένη

Στέφος Ιωάννης

Στογιαννίδης Γρηγόριος

Συρίγος Αντώνιος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίρκας Βασίλειος

Τσόγκας Γεώργιος

Φίλης Νικόλαος

Ψυχογιός ΓεώργιοςΣχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien