Aigaio365 > MAIN SLIDER > Με σφραγίδα Τσίπρα η επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ – Τι συμβαίνει με τον Πάνο Σκουρλέτη

Με σφραγίδα Τσίπρα η επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ – Τι συμβαίνει με τον Πάνο Σκουρλέτη

Χρήστος Κυμπιζής
Δημοσιογράφος

Από την Κυριακάτικη Kontranews

Η προσπάθεια ανασύνταξης του ΣΥΡΙΖΑ που οραματίζεται ο Αλέξης Τσίπρας αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά. Παρά τους εσωκομματικούς προβληματισμούς και τις ενστάσεις, η απόφαση για τη διεύρυνση και την ανανέωση του κόμματος θα πρέπει να θεωρείται ειλημμένη. Το στίγμα είχε δοθεί προεκλογικά από τη δημιουργία της Προοδευτικής Συμμαχίας και συνεχίστηκε και μετεκλογικά, καθώς η πρώτη Κεντρική Επιτροπή μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε υπό το σύνθημα “Αλλάζουμε – Δυναμώνουμε – Προχωράμε” το οποίο φανέρωνε ουσιαστικά τα επόμενα βήματα του κόμματος.

Εκείνη την περίοδο είχε εκφραστεί η άποψη να πραγματοποιηθεί άμεσα συνέδριο, ώστε να αναλυθούν τα αίτια της εκλογικής ήττας και να ξεκαθαριστεί η στρατηγική για την επόμενη μέρα. Τότε, ο Αλέξης Τσίπρας είχε διαφωνήσει ρητά και πρότεινε τη διεξαγωγή συνεδρίου στις αρχές του 2020, ώστε να μπορέσουν να εγγραφούν νέα μέλη, τα οποία μέσω των οργανώσεων θα διεκδικήσουν θέσεις συνέδρων. Την ίδια θέση διατύπωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και στη σύσκεψη στην Κουμουνδούρου την Πέμπτη, στην οποία συμμετείχαν ο γραμματέας Πάνος Σκουρλέτης, ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου Μιχάλης Καλογήρου και ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Αλέξης Χαρίτσης.

Στη συγκεκριμένη σύσκεψη αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί το συνέδριο το αργότερο έως τα τέλη Ιανουαρίου, ενώ στα τέλη Σεπτεμβρίου θα οριστεί η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου. Την ευθύνη για το Συνέδριο δεν θα την έχει η Κεντρική Επιτροπή σε συνεργασία με την Πολιτική Επιτροπή της Προοδευτικής Συμμαχίας, που αποτελείται κυρίως από πασοκογενείς. Αυτό σημαίνει πως ήδη έγινε η πρώτη σαφής κίνηση ενοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Άλλωστε, όπως είχε γράψει η Κυριακάτικη Kontranews πριν από μερικές εβδομάδες, πολλά μέλη της Προοδευτικής Συμμαχίας είχαν εκφράσει την επιθυμία να γίνουν “με τη βούλα” μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που απέτρεψε και την ιδέα να αλλάξει το όνομα του κόμματος.

Γραμματέας της ΚΟΕΣ θα οριστεί ο Πάνος Σκουρλέτης, όπως εισηγήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο οποίος θέλει αφενός να βάλει τέρμα στην εσωστρέφεια που δημιουργείται από τις φήμες περί αντικατάστασης του γραμματέα και αφετέρου να δώσει την εικόνα πως εμπιστεύεται απόλυτα τους άμεσους συνεργάτες του. Πράγματι, αρκετοί στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως ο γραμματέας του κόμματος φέρει ευθύνη για το άσχημο εκλογικό αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς θεωρούν πως φέρει ευθύνη για το γεγονός πως δεν έγιναν οι συνεργασίες που έπρεπε.

Μάλιστα, ακούστηκαν τα ονόματα της Ρένας Δούρου και του Νάσου Ηλιόπουλου ως πιθανοί αντικαταστάτες του. Το δεδομένο είναι πως ακόμα και αν ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμούσε την αλλαγή γραμματέα, δεν θα το έκανε σε καμία περίπτωση δίνοντας προς τα έξω την αίσθηση πως ο Πάνος Σκουρλέτης θεωρείται αποτυχημένος. Κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο στην προσπάθεια για ενότητα, θα γεννούσε πολλές εσωκομματικές έριδες και θα κατέστρεφε τις σχέσεις της ηγεσίας με την τάση των 53+. Για αυτό άλλωστε κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν τη δυσφορία τους για δημοσιεύματα και ρεπορτάζ που παρουσίαζαν σχεδόν ως εχθρούς πρόεδρο και γραμματέα.

Την Τρίτη συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία και στη συνέχεια θα συνεδριάσει η Πολιτική Επιτροπή της Προοδευτικής Συμμαχίας, οπού αναμένεται να δοθεί το μήνυμα της ένωσης της με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στα τέλη Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή. Το βάρος των επόμενων ημερών θα πέσει στον σχεδιασμό της παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου, Το ερώτημα είναι το κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να κάνει πράξη την πολυσυζητημένη ανασυγκρότηση και ταυτόχρονα να αντιπολιτεύεται επαρκώς και αποτελεσματικά την κυβέρνηση.Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien