Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Αραχωβίτης: Άρχισε να εμφανίζεται το αποκρουστικό ιδεολογικό πρόσωπο της δεξιάς

Αραχωβίτης: Άρχισε να εμφανίζεται το αποκρουστικό ιδεολογικό πρόσωπο της δεξιάς

Χρήστος Κυμπιζής
Δημοσιογράφος

Ο βουλευτής και τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης σχολιάζει στην Κυριακάτικη Kontranews τις πρώτες μέρες διακυβέρνησης της ΝΔ και τονίζει πως “η ελληνική οικονομία έχει σταθεί στα πόδια της” μετά την οικονομική πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Κάνει έναν απολογισμό της θητείας του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και χαρακτηρίζει “τιτάνιο” το έργο που παρήχθη τα τελευταία χρόνια στον αγροτικό τομέα, ενώ καλεί τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να ανοιχτούν στην κοινωνία και στους προοδευτικούς πολίτες.

Πώς κρίνετε τις 50 πρώτες μέρες της διακυβέρνησης της ΝΔ;

Η ΝΔ οφείλει να καταλάβει ότι πλέον έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας. Δεν μπορεί άλλο πια να επικαλείται το επικοινωνιακό τέχνασμα του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Οι πρώτες μέρες κύλησαν με μια σειρά κυβιστήσεις τόσο σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, όσο και στα θέματα της Οικονομίας. Η αλλαγή στάσης και η παραδοχή της επιτυχημένης πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ τόσο στην εξωτερική πολιτική όσο και στην Οικονομία και την Απασχόληση, έχει ήδη προβληματίσει τους ανθρώπους που έδωσαν την ψήφο τους, υποκύπτοντας στην επικοινωνιακή αντιΣΥΡΙΖΑ λαίλαπα. Κατά τα άλλα, άρχισε να εμφανίζεται το αποκρουστικό ιδεολογικό πρόσωπο της δεξιάς με την καρατόμηση εργασιακών δικαιωμάτων, την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και την ισοπέδωση των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν κάνει λόγο για «δικαίωση» για την οικονομική πολιτική που υλοποίησε. Με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα, θεωρείτε πως αυτή δεν επικοινωνήθηκε σωστά στην κοινωνία;

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνει αυτό που όλη η ελληνική κοινωνία γνωρίζει, αλλά η επικοινωνιακή επίθεση της ΝΔ και των φιλικών, προς αυτή, ΜΜΕ προσπαθούσε να αποκρύψει και να διαστρεβλώσει. Η ελληνική οικονομία έχει σταθεί στα πόδια της πλέον, έχει αναπτύξει τις άμυνες της και τώρα ήταν η ώρα αυτά τα οφέλη να περάσουν στην κοινωνία. Η ανεργία για πρώτη φορά αυτή την δεκαετία έπεσε κάτω από το 18% και η ανάπτυξη κινείται αυξητικά για πολλά συνεχόμενα τρίμηνα. Υπάρχει πλέον σταθερό πλεονάσματα που λειτουργεί σαν μαξιλάρι ασφαλείας, ενώ οι Ξένες Άμεσες Επενδύσεις παρουσιάζουν θετικά ρεκόρ. Το επιτόκιο δανεισμού της χώρας είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα που σημαίνει εμπιστοσύνη των επενδυτών στο οικονομικό οικοδόμημα που με κόπο και θυσίες της Ελληνικής κοινωνίας και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οικοδομήθηκε τα τελευταία χρόνια. Θα ήταν λίαν αφελές να πιστέψει κάποιος ότι η εμπιστοσύνη σε μια εθνική οικονομία χτίζεται επειδή άλλαξε μια κυβέρνηση πριν από 50 μέρες….

Πώς θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί καλύτερα το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών στη χώρα μας;

Η χώρα βίωσε για ακόμα ένα καλοκαίρι τον εφιάλτη των πυρκαγιών. Τώρα όμως τα φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ τα βρήκαν όλα καλά, παρόλο που κάηκε ένα μεγάλο μέρος της Ελαφονήσου στη Λακωνία και μια τεράστια έκταση παρθένας φύσης στην Εύβοια. Η προετοιμασία που είχε γίνει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απέδωσε καθοριστικά. Η μονιμοποίηση των πενταετών πυροσβεστών και η ομογενοποίηση του προσωπικού, η έγκαιρη προετοιμασία σε εναέρια μέσα, ελικόπτερα και αεροπλάνα, η ανανέωση του στόλου των οχημάτων και η βελτίωση των συστημάτων συντονισμού και έγκαιρης προειδοποίησης ήταν καθοριστικής σημασίας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει να καταλάβει ότι οι ακραίες εκδηλώσεις φαινομένων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή θα είναι όλο και συχνότερες και πιο βίαιες. Φυσικά, αυτά δεν αντιμετωπίζονται με προθέσεις και επικοινωνιακά παιχνίδια. Χρειάζεται πολιτική βούληση, γνώση και συνεργασίες.

Τι έργο παραδώσατε στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης; Ποιο θεωρείτε το σημαντικότερο σας επίτευγμα;

Το έργο που παρήχθη τα τελευταία χρόνια, στις δύσκολες συνθήκες για τη χώρα, στον αγροτικό τομέα ήταν, θα έλεγα, τιτάνιο. Σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι όλα τα προβλήματα για τους αγρότες είναι λυμένα αλλά μπορώ να πω ότι πολλά πράγματα μπήκαν σε σειρά και τέθηκαν οι βάσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής.

Το πρώτο μέλημα μας ήταν η προστασία του εισοδήματος του αγρότη. Εισήχθησαν τριών ειδών αφορολόγητα στο αγροτικό εισόδημα, ενώ προστατεύτηκαν οι επιδοτήσεις από τις κατασχέσεις. Παράλληλα, μπήκαν σε τάξη οι πληρωμές των επιδοτήσεων, ώστε ο αγρότης να ξέρει τι χρήματα λαμβάνει και πότε, και όλα αυτά χωρίς νέα πρόστιμα και καταλογισμούς.

Αυτό όμως που θεωρώ ως το σημαντικότερο επίτευγμα της θητείας μου ήταν η ωρίμανση 32 αρδευτικών έργων και η υπογραφή της χρηματοδότησης τους από Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς πόρους άνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Τα έργα αυτά συμβάλουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής τόσο στην διαχείριση του νερού όσο και στην αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών παρέμβασης. Επίσης, συμβάλλουν στη μείωση του κόστους παραγωγής, καθώς το αρδευτικό νερό θα είναι πιο φθηνό από την πολυδάπανη άντληση με τις γεωτρήσεις.

Σημαντικές αποφάσεις ήταν επίσης και το νέο θεσμικό πλαίσιο για τον ιδιαίτερα σημαντικό θεσμό των διεπαγγελματικων οργανώσεων παραγωγών αλλά και η απόφαση για τις αγορές παραγώγων βιολογικών προϊόντων.

Σύμφωνα με την απόφαση μου για τις διεπαγγελματικες, ξεκαθαρίζει το τοπίο λειτουργίας προς όφελος των πραγματικών παραγωγών.

Κάθε ενέργεια μας είχε επίκεντρο τον πραγματικό κόσμο της παραγωγής, την βελτίωση της οικονομικής του θέσης αλλά και το όφελος των καταναλωτών.

Πώς αξιολογείτε τις εσωκομματικές φωνές που τάσσονται κατά της επιχειρούμενης διεύρυνσης του κόμματος σας;

Ο ΣΥΡΙΖΑ με το ποσοστό που του έδωσε ο Ελληνικός Λαός στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, αποτελεί πλέον τον προοδευτικό πόλο στο πολιτικό σκηνικό. Και αυτό είναι αναμφισβήτητο. Είναι καθήκον των μελών και των στελεχών που σήμερα αποτελούν τον κομματικό ιστό, να ανοιχτούν στην κοινωνία, στους προοδευτικούς πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν, να τους γνωρίσει και να έρθει σε επαφή μαζί τους. Οφείλει να τους αγκαλιάσει, να τους ενσωματώσει στους κόλπους του και να κατανοήσει καλύτερα τα προβλήματα, τους προβληματισμούς και τις προσδοκίες τους.

Όλα αυτά θα συμβούν αν αποτινάξουμε τις φοβίες μας και τον ιδιότυπο ελιτισμό μας και αποδεχτούμε τον ρόλο που μας ανέθεσε η κοινωνία: αυτόν του προοδευτικού πόλου απέναντι στη λαίλαπα της συντήρησης και της υποτέλειας στη διαπλοκή.Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien