Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Τσίπρας: Στάση πολιτικής υποκρισίας από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στις «Πρέσπες»

Τσίπρας: Στάση πολιτικής υποκρισίας από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στις «Πρέσπες»

Για διχαστικό λόγο που προσβάλλει τους Έλληνες βουλευτές κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή πριν από την ψηφοφορία για την Συμφωνία των Πρεσπών.

«Ενοχληθήκατε γιατί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ιδιαίτερα ήσυχοι όταν καταφερόσασταν εναντίον μας, και αυτό θα είναι γιατί στη στρατηγική της έντασης εμείς δεν θα σας ακολουθήσουμε» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Όλες αυτές τις μέρες στο Κοινοβούλιο και τον δημόσιο λόγο έχουμε γίνει μάρτυρες μιας ακραίας ρητορικής στοχοποίησης συγκεκριμένων προσώπων, πρακτικής κατατρομοκράτησης βουλευτών, έχουμε γίνει μάρτυρες ταγμάτων εφόδων στη Βουλή και εμπρησμών στα σπίτια του Καστόρη και της Τζάκρη».

Και κατήγγειλε ότι αυτή την ώρα στα σπίτια των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Σκουφά και Καραγιαννίδη βρίσκονται ομάδες ακραίων τραμπούκων και παρακρατικών για να τρομοκρατήσουν βουλευτές.

«Δεν βρήκατε ούτε μια λέξη για να καταδικάσετε κ. Μητσοτάκη», είπε ο πρωθυπουργός. «Επιχειρήσατε αντίθετα να απευθυνθείτε με έναν λόγο στοχοποίησης αυτών που έχουν διαφορετική άποψη για ένα κρίσιμο εθνικό θέμα».

«Φτάνουμε στο τέλος έπειτα από 30 χρόνια»

«Βισκόμαστε αυτή τη στιγμή ένα βήμα πριν από ένα ιστορικό γεγονός» τόνισε ο Αλέξης Τσίπραςαγια τη λύση του Μακεδονικού. «Μετά από σχεδόν 30 χρόνια αδράνειας και απανωτών εθνικών υποχωρήσεων και μετά από έναν ολόκληρο χρόνο εξαντλητικών διαπραγματεύσεων, φτάνουμε στο τέλος μιας επίπονης διαδικασίας», είπε ο Αλ. Τσίπρας ενόψει της ψηφοφορίας.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι έχει έρθει για να αναμετρηθεί με την ιστορική και την εθνική ευθύνη, με την ευθύνη που έχει ο καθένας από τους 300 που δεν εκβιάζονται, δεν τρομοκρατούνται και ομιλούν μονάχα με τη συνείδηση τους.

«Η αλήθεια είναι ότι η αδράνεια, η ατολμία, η αναβλητικότητα είχε ως αποτέλεσμα τις διαρκείς υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά. Και εν τέλει την αναγνώριση των γειτόνων μας με τη Συνταγματική τους ονομασία από περισσότερες από 130 χώρες όλου του κόσμου, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα.

»Και η αλήθεια είναι ότι ακόμη και χώρες που επισήμως δεν αναγνωρίζουν τη γείτονα με τη Συνταγματική της ονομασία, ο τύπος αλλά και το σύνολο της κοινής γνώμης την αποκαλούν Μακεδονία χωρίς άλλο προσδιορισμό.

»Η αλήθεια είναι επίσης ότι η αδράνεια αυτή δεν είχε ως αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε να χάσουμε μόνο το όνομα Μακεδονία, αφού σε οποιοδήποτε δικτυακό χώρο ανατρέξεις στο εν λόγω λήμμα θα βρείς τους γείτονες μας, αλλά ότι κινδυνεύαμε να χάσουμε και ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας μας.

»Αφού η επικράτηση των εθνικιστών του VMRO στη γειτονική χώρα τους είχε οδηγήσει σε έναν πρωτοφανή παροξυσμό, παραχάραξης και σφετερισμού της ιστορίας, της πολιτισμικής κληρονομιάς και των συμβόλων της Μακεδονίας που αποτελούσε και αποτελεί ιστορικά αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Εθνικός παροξυσμός»

«Αφού η επικράτηση των εθνικιστών στη γειτονική χώρα τους είχε οδηγήσει σε έναν πρωτοφανή παροξυσμό, παραχάραξης και σφετερισμού της ιστορίας, της πολιτισμικής κληρονομιάς και των συμβόλων της Μακεδονίας που αποτελούσε και αποτελεί ιστορικά αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς.

Η αλήθεια επίσης είναι ότι και στην Ελλάδα επικράτησε εθνικιστικός παροξυσμός στις αρχές της δεκαετίας του 90, που διαμόρφωσε το κλίμα στη κοινή γνώμη.

Δημιουργώντας την εικόνα μιας χώρας φοβικής και χωρίς εθνική αυτοπεποίθηση απέναντι στο μεγαλείο της ιστορίας της αλλά και τη σύγχρονη δυναμική της.

Με αποκορύφωμα τη μαξιμαλιστική θέση που συμφωνήθηκε, πλην ΚΚΕ, στη περίφημο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών το 1992, περί μη χρήσης του όρου Μακεδονία ή παράγωγού του από τη γειτονική χώρα» υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Σαμαράς αποδέχτηκε τον όρο «Μακεδονία»

«Η αλήθεια όμως επίσης είναι ότι αυτή η θέση, ενώ για πολλά χρόνια έτρεφε τις φαντασιώσεις  αρκετών, ουδέποτε εφαρμόστηκε από οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής. Και αναφέρομαι στις διπλωματικές διεργασίες και τα ονόματα που όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις διαπραγματεύθηκαν από το 1992 και μετά» είπε, απαντώντας στην αντιπολίτευση.

«Η αλήθεια επίσης είναι ότι τον όρο Μακεδονία στην ονομασία των γειτόνων μας, τον απεδέχθη πρώτος ο κ. Σαμαράς, ο ‘μέγας Μακεδονομάχος’» επισήμανε, απαντώντας στην ομιλία που έδωσε νωρίτερα ο πρώην πρωθυπουργός.

«Έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στον κοινοτικό κανονισμό 3567 για εμπορικές Συμφωνίες, στις 2 Δεκέμβρη του 1991 με τον οποίο για πρώτη φορά αναγνωριζόταν Δημοκρατία της Μακεδονίας. Και ας μας λέει σήμερα ότι ήταν άλλη μια εμπορική συμφωνία σαν οποιαδήποτε άλλη» συνέχισε..

«Στο Συμβούλιο της 16ης Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, [ο κ.Σαμαράς] ‘υποχώρησε στις πιέσεις’, ‘τα έκανε μούσκεμα’ και δεν ζήτησε οριστική λύση του θέματος με αντάλλαγμα την αναγνώριση της Κροατίας. Και βέβαια, μετά, επένδυσε στην κινητοποίηση του κόσμου κατά της σύνθετης ονομασίας και έριξε την Κυβέρνηση Μητσοτάκη.

»Η αλήθεια επίσης είναι ότι η Ελλάδα ήταν αυτή που πρώτη πρότεινε τη σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία, με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη το 1993.

»Η αλήθεια επίσης είναι ότι τον όρο Μακεδονία τον αποδεχτήκαμε έστω και ως προσωρινό όνομα, που κράτησε όμως 25 χρόνια, με τη λεγόμενη ενδιάμεση Συμφωνία, που συνήφθη μόλις 3 χρόνια μετά, από τη κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου, το 1995. Όπου αποδεχθήκαμε το Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».

»Και από δειλία να αναμετρηθούμε με την αλήθεια, ως έθνος και ως πολιτικό σύστημα, εφεύραμε την ιδέα όταν αναφερόμαστε σε αυτή τη χώρα να λέμε μόνο τα αρχικά ΠΓΔΜ ή FYROM. Λες και το Μ δεν ήταν η λέξη Μακεδονία αλλά κάτι άλλο.

»Η αλήθεια επίσης είναι ότι ειδικά μετά την αναγνώριση της γειτονικής χώρας από τις ΗΠΑ το 2004, επιδεινώθηκε σημαντικά η διαπραγματευτική θέση της χώρας μας.

»Στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης, άρχισε να φαίνεται η Ελλάδα μέρος του προβλήματος για την αστάθεια στη περιοχή. Και έτσι φτάσαμε στο 2007 όπου αποκρυσταλώθηκε η λεγόμενη εθνική γραμμή: σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων. Μια θέση που την υποστήριξαν όλες οι κυβερνήσεις από το 2007 ως σήμερα».

Για την κυβέρνηση Καραμανλή

Ο πρωθυπουργός ανέφερε στη συνέχεια ότι «ο Κώστας Καραμανλής έγραφε σε επιστολή του προς τον ΓΓ ΟΗΕ, τον Απρίλιο 2008, ότι ‘Ο όρος Μακεδονία χρησιμοποιήθηκε πάντα για τον καθορισμό μιας ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας βρίσκεται εκτός των συνόρων της ΠΓΔΜ. Εξ ου και το όνομα θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, αλλά να προηγείται ένα προσδιοριστικό επίθετο προκειμένου να διακρίνεται από την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Και είναι σαφές ότι οιαδήποτε σύνθετη ονομασία πρέπει να αντανακλά την γεωγραφική πραγματικότητα».

«Μια θέση που δεν την παρήγαγε η δική μας κυβέρνηση. Η δική μας κυβέρνηση τη βρήκε και συνέχισε με αυτή» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η αλήθεια επίσης είναι ότι το 2008 στο Βουκουρέστι η κυβέρνηση Καραμανλή, χωρίς να ασκήσει βέτο όπως φημολογείται, προσπάθησε και κατάφερε να αποσπάσει τη συναίνεση των εταίρων στο ΝΑΤΟ ώστε να μην ενταχθεί η γειτονική χώρα με τη προσωρινή της ονομασία, της ενδιάμεσης συμφωνίας, μέχρις ότου υπάρξει αμοιβαία αποδεχτή λύση στη βάση της σύνθετης ονομασίας. Και αυτό ήταν πράγματι μια επιτυχία, στο βαθμό που η ίδια η ενδιάμεση Συμφωνία προέβλεπε ότι η Ελλάδα δεν έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στην ένταξη της γειτονικής χώρας με τη προσωρινή ονομασία».

«Ωστόσο, επίσης η αλήθεια είναι ότι ο χειρισμός αυτής της επιτυχίας αργότερα από την ίδια κυβέρνηση που το πέτυχε αλλά και από τις επόμενες, υπήρξε καταστροφικός. Διότι η ίδια η κυβέρνηση και στελέχη της με δημόσιες δηλώσεις τους, πανηγύριζαν ( πάλι προς θρέψη της διαρκώς παραπλανημένης κοινής γνώμης που είχε μείνει ακόμη στο 1992) ότι η Ελλάδα έβαλε βέτο στο Βουκουρέστι».

«Ουδέποτε συζήτησαν τα Σκόπια αλλαγή της ονομασίας»

«Και έτσι», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας,«ήρθε το 2011 η δυσμενής απόφαση για την Ελλάδα του Δικαστηρίου του ΟΗΕ, που αναφερόταν σε παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995, κατά τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου.

»Περαιτέρω, η αλήθεια είναι ότι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επανειλημμένως προτείνει την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. Αλλά με αυτά τα ευνοϊκά για την ίδια δεδομένα, η γειτονική χώρα, ουδέποτε είχε συζητήσει καν την αλλαγή του ονόματός της έναντι όλων. Σε όλες τις διαπραγματεύσεις στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, προσέρχονταν αποδεχόμενη μόνον τη διπλή ονομασία. Μία για την Ελλάδα και άλλη για τον υπόλοιπο κόσμο. Και βέβαια ουδέποτε συζήτησε κατοχύρωση οιωνδήποτε αλλαγών στο Σύνταγμά της».

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η δική του κυβέρνηση κινείται απολύτως στην εθνική γραμμή που διαμορφώθηκε από το 2007 με τρεις στόχους:

«Πρώτον: Σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό. Δηλαδή υποχρεώνει τους γείτονες μας να αλλάξουν το Συνταγματικό τους όνομα με το οποίο τους έχουν ήδη αναγνωρίσει περισσότερες από 140 χώρες. Και  από Δημοκρατία της Μακεδονίας γίνεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

«Δεύτερον: Ισχύ του νέου ονόματος erga omnes -έναντι όλων και για κάθε χρήση- κάτι που κανείς δεν είχε συζητήσει. Τούτο σημαίνει ότι η χρήση αυτή δεν θα χρησιμοποιείται μόνο στις διεθνείς σχέσεις της χώρας με άλλες χώρες και με διεθνείς οργανισμούς αλλά θα αφορά και το εσωτερικό της χώρας.

«Τρίτον, οι γείτονές μας αναγκάστηκαν να αναθεωρήσουν το Σύνταγμά τους τροποποιώντας τις διατάξεις εκείνες που περιείχαν αναφορές αλυτρωτισμού και αναθεωρητισμού. Ευθυγραμμίζουν μάλιστα το σύνταγμα τους με το Ελληνικό σύνταγμα στις σχετικές διατάξεις περί διασποράς. Και πέραν της Συνταγματικής αναθεώρησης, στην ίδια τη Συμφωνία, οι γείτονές μας δεσμεύονται να μην υποκινούν οποιεσδήποτε πράξεις μη φιλικού χαρακτήρα κατά της χώρας μας».

»Δεσμεύονται να μην προβαίνουν σε αλυτρωτικές δηλώσεις. Δεσμεύονται να μην υιοθετούν τέτοιου είδους δηλώσεις από όποιον φέρεται να δρα για το συμφέρον τους. Δεσμεύονται να σέβονται τα υφιστάμενα σύνορα. Δεσμεύονται με άλλα λόγια να εγκαταλείψουν κάθε είδους αλυτρωτική ρητορική, κάθε είδους αλυτρωτικές δράσεις από οποιονδήποτε κι αν αυτές προέρχονται».

»Τέταρτον, η χρήση του όρου Μακεδονία και μακεδονικός σε σχέση με κρατικές δομές και όργανα του κράτους επιφυλάσσεται αποκλειστικά και μόνο για την Ελλάδα. Οι γείτονες δεν μπορούν να έχουν Αεροδρόμιο Μακεδονία, ούτε Πανεπιστήμιο Μακεδονία. Η Ελλάδα μπορεί!»

»Το πέμπτο που κερδίσαμε -που θεωρώ ότι είναι το πιο σημαντικό, είναι ότι κατοχυρώνεται η ελληνική παράδοση και η ιστορική κληρονομιά της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας με τον πιο σαφή και νομικά δεσμευτικό τρόπο».

Επίθεση στην αντιπολίτευση

«Και μετά από όλα αυτά», συνέχισε ο πρωθυπουργός, «έρχεται η αντιπολίτευση και ιδίως τα κόμματα που είχαν ευθύνη για όλα όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια. Και λέτε ότι η Συμφωνία δεν είναι επωφελής για τα εθνικά συμφέροντα.

»Μα αν αυτή η συμφωνία που καλύπτει πλήρως όλες τις εθνικές κόκκινες γραμμές που εσείς τοποθετήσατε. Που αποτρέπει επιπλέον σημαντικούς κινδύνους που εσείς ουδέποτε καταφέρατε στις διαπραγματεύσεις σας να διασφαλίστε. Αν αυτή η συμφωνία, λέτε, είναι εθνικά επιζήμια, τότε η εθνική γραμμή και στρατηγική που εσείς οικοδομήσατε τόσα χρόνια ήταν εθνικά επιζήμια.

»Η άρνηση και καταψήφιση αυτής της Συμφωνίας από τα κόμματα και τα πολιτικά πρόσωπα που κυβέρνησαν τη χώρα από το 90 και μετά αποτελεί μια πρωτοφανή ακύρωση και αυτοϋπονόμευση των δικών τους πολιτικών δηλώσεων και πεπραγμένων. Και αυτή η στάση είναι προκλητικά υποκριτική» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, και κατήγγειλε «στάση πολιτικής υποκρισίας από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».

«Υποκρισία της ΝΔ»

«Θα σας θυμίσω μόνο πόσο υποκριτική ήταν η στάση της ΝΔ και του κου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Όταν εκκινούσε αυτή η διαδικασία ένα χρόνο περίπου πριν ο κύριος Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι στηρίζει την επιδίωξη για επίτευξη συμφωνίας με σύνθετη ονομασία που θα ισχύει erga omnes. Είχε την εντύπωση ότι δε θα το καταφέρναμε. Όταν είδε ότι το πετυχαίνουμε, έθεσε ως απαράβατο όρο να κατοχυρωθεί αυτή και με αναθεώρηση της συνταγματικής ονομασίας. Όταν είδε ότι πετυχαίνουμε και αυτό, όπως επιδιώκαμε από την αρχή, συμπλήρωσε τη γραμμή της ΝΔ με μια ακόμη προϋπόθεση. Να ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση πριν από την κύρωση της συμφωνίας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Θεωρούσε ότι θα περνούσαμε κάτω από τον πήχη που μας έβαλε.

»Έστελνε μάλιστα την κυρία Σπυράκη για μυστικά ραντεβού με τον κο Ζάεφ για να υπονομεύσει τη Συμφωνία και να δεσμευτεί για λύση όταν γίνει ο ίδιος Πρωθυπουργός.

»Τρομάρα σας, έτσι νομίζετε ότι θα γίνεται ποτέ πρωθυπουργός, κοροϊδεύοντας το κόσμο.

»Και όταν αποδείχθηκε ότι και αυτές οι ελπίδες αποδείχτηκαν φρούδες. Όταν πετύχαμε δηλαδή να γίνουν αποδεκτές όλες οι καίριες και κομβικές διαπραγματευτικές μας θέσεις. Τότε άρχισε να μιλά για εκχώρηση γλώσσας και εθνότητας. Και όταν οι ίδιοι οι γείτονές μας διευκρίνισαν στη ρηματική διακοίνωση ότι η Συμφωνία δεν αναγνωρίζει εθνότητα αλλά ιθαγένεια και η γλώσσα τους είναι Σλαβική. Τότε ανακαλύψατε το οξύμωρο ότι παραχωρούμε λαό…

«Η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει μακεδονική γλώσσα»

»Καταρχάς η ίδια η λέξη εκχώρηση, που χρησιμοποιείτε διαρκώς, χωρίς να κατανοείτε τι ακριβώς κάνετε, παραπέμπει σε παραλήρημα μεγαλείου που προφανώς προκύπτει από την εθνικιστική σας στροφή όλο τον τελευταίο χρόνο. Όμως αυτό ανήκει στη σφαίρα της ψυχανάλυσης και σίγουρα δεν επιδιώκω να αναλάβω το ρόλο του ψυχαναλυτή σας. Σε ότι αφορά το θέμα της γλώσσας νομίζω ότι όλοι θα αποδεχόσασταν το προφανές ότι δηλαδή δεν μπορείς να αναγνωρίσεις κάτι που είναι ήδη αναγνωρισμένο.

»Και πλέον όλοι γνωρίζουν, αν και πολλοί κάνουν πως δεν το καταλαβαίνουν, ότι η μακεδονική γλώσσα έχει αναγνωριστεί από την Ελλάδα ήδη κατά την Τρίτη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Τυποποίηση των Γεωγραφικών Ονομάτων που έλαβε χώρα στην Αθήνα το 1977.

Η δήλωση Αβέρωφ

«Ενώ η Ελλάδα δεν προέβαλε και καμία επιφύλαξη ή αντίρρηση ούτε το 1994, αφού είχε προκύψει η διαφορά με τους γείτονες όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, στον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης ο οποίος είναι υπεύθυνος για την επίσημη κωδικοποίηση των ονομάτων των γλωσσών των κρατών μελών του ΟΗΕ.

»Και για όσους θεωρούν ότι αυτά είναι πολύ τεχνικά σας επαναλαμβάνω δήλωση του Ευάγγελου Αβέρωφ, ενός από τους πατριάρχες της παράταξης σας, και τον οποίο σίγουρα δεν μπορείτε να τον κατηγορήσετε για εθνική μειοδοσία όπως τόσο εύκολα κάνετε τελευταία με οποιονδήποτε δεν ανέχεται τις διαστρεβλώσεις και τα ψεύδη σας.

»Ο Ευάγγελος Αβέρωφ δήλωνε ήδη από το 1959 και μάλιστα με την ιδιότητα του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας τα εξής: «Πρώτον εις την ελληνικήν Μακεδονία δεν ομιλείται η μακεδονική γλώσσα η οποία ομιλείται εις τα Σκόπια και έχει και γραμματικήν και συντακτικόν, ομιλείται ένα τοπικόν ιδίωμα το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την μακεδονικήν γλώσσαν.»

»Αυτή η δήλωση είναι πραγματικά αποκαλυπτική» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ο Αβέρωφ, με την ιδιότητα του  Υπουργού Εξωτερικών, και αυτό είναι νομικά σημαντικό, αναγνωρίζει το προφανές:  ότι δηλαδή εκτός από την ελληνική Μακεδονία υπάρχει και άλλη Μακεδονία που δεν είναι ελληνική. Διαφορετικά δεν θα χρειαζόταν ο σχετικός προσδιορισμός» επισήμανε.

«Αναγνωρίζει την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας, με γραμματική και συντακτικό, και απαντά με σαφήνεια και σε όλους εκείνους τους υποτιθέμενους λόγιους και γλωσσολόγους που προσπαθούν να πείσουν ότι μια γλώσσα δεν είναι γλώσσα, στέλνοντας στον κάλαθο των αχρήστων και την επιστημονική τους αξιοπρέπεια αλλά και τον ορθό λόγο».

«Και για να κλείσω μια και καλή αυτό το κεφάλαιο» συνέχισε ο κ. Τσίπρας, «η Συμφωνία προσδιορίζει με σαφήνεια ότι το επίθετο «μακεδονικός» όταν χρησιμοποιείται από τους γείτονες, διαχωρίζεται πλήρως από την ελληνική μακεδονική παράδοση. Ενώ σε ό, τι αφορά ειδικά τη γλώσσα διευκρινίζει ότι αυτή ανήκει στην  οικογένεια των Νότιων Σλαβικών γλωσσών. Επομένως, κάνει ένα βήμα μπροστά σε σχέση με όσα ίσχυαν μέχρι χτες και διασφαλίζει πλήρως και χωρίς δυνατότητα αμφισβήτησης την ελληνική γλωσσική και πολιτιστική κληρονομιά μας».

Ιθαγένεια και εθνότητα

«Ως προς το δεύτερο ισχυρισμό σας τώρα, περί της δήθεν εκχώρησης μακεδονικής εθνότητας που εμπλουτίστηκε τώρα τελευταία με κατηγορίες ότι δήθεν η Συμφωνία εκχωρεί και το μακεδονικό λαό. Η Συμφωνία, όπως έχω πολλές φορές εξηγήσει και όπως αναφέρεται και στην ρηματική διακοίνωση των γειτόνων, με τον όρο nationality εννοεί την ιθαγένεια και όχι την εθνότητα. Ειδικά δε στη ρηματική διακοίνωση τα πράγματα γίνονται τόσο σαφή που είναι αυταπόδεικτα. Καθώς οι γείτονες μας ρητά αναφέρουν ότι η ιθαγένεια δεν προκαταλαμβάνει την εθνοτική ένταξη των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας.

»Και δεν θα μπορούσε να συμβαίνει αλλιώς. Διότι σε όλα τα διεθνή κείμενα, από την Οικουμενική Διακήρυξη έως την ευρωπαϊκή σύμβαση για την ιθαγένεια ρητά ο όρος ιθαγένεια αποδίδεται με τον όρο nationality και δεν προσδιορίζει την εθνική ένταξη του ατόμου. Και αυτό είναι λογικό καθώς στο διεθνές δίκαιο δεν υπάρχουν γενικώς αποδεκτά χαρακτηριστικά ή γενικά αποδεκτοί ορισμοί του Έθνους ή του λαού.

»Άρα λοιπόν η Συμφωνία δεν ρυθμίζει γιατί δε θα μπορούσε να ρυθμίζει θέματα που αφορούν το λαό και το έθνος. Τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη, όχι λαούς.

»Και τα θέματα της ιθαγένειας αφορούν ακριβώς τη σχέση του πολίτη με το κράτος. Καμία σχέση δεν έχουν με τα θέματα εθνικής ταυτότητας και ένταξης σε μια εθνότητα που αφορούν την ατομική ή την συλλογική συνείδηση και τον μη δυνάμενο να περιοριστεί αυτοπροσδιορισμό ενός ατόμου ή ενός λαού.

»Άρα το επιχείρημα σας δεν είναι απλώς ψευδές. Είναι ένα συνειδητά κατασκευασμένο νομικό λάθος».

 «Τι έκαναν Σαμαράς και Γεννηματά;»

Συνεχίζοντας την επίθεση στην αντιπολίτευση, ο πρωθυπουργός ρώτησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «εσείς όταν διαπραγματευόσασταν τι ακριβώς κάνατε;»

«Ρωτάω λοιπόν τους συναδέλφους: την τελευταία φορά που έγινε συζήτηση για αλλαγή του Συντάγματος της γείτονος, το 1992, επί Κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο κ Σαμαράς είχε ζητήσει αφαίρεση των αναφορών του Συντάγματος της γείτονος σε μακεδονικό έθνος ή λαό;

»Η απάντηση είναι Όχι. O κ Σαμαράς, όταν διαπραγματεύθηκε το Πακέτο Πινέιρο κατέθεσε συνταγματικές αλλαγές που είχαν να κάνουν αποκλειστικά με την μη διεκδίκηση μειονότητας από τη γείτονα και εξάλειψη των επεκτατικών της αναφορών. Καμία αναφορά δεν είχαν σε αλλαγή των λεκτικού του Συντάγματος σε σχέση με μακεδονικό λαό ή έθνος.

»Το καταθέτω σήμερα. Γενικότερα, ουδέποτε ο κ. Μητσοτάκης – με ΥΠΕΞ τον κ Σαμαρά ή Παπακωνσταντίνου, ζήτησε αλλαγή των συνταγματικών αναφορών σε μακεδονικό λαό ή έθνος»

«Και εσείς κα Γεννηματά» συνέχισε, «για διαβάστε καλύτερα τη Συμφωνία της Αχρίδας που υπεγράφη από τις ΗΠΑ και την ΕΕ το 2001, επί κυβερνήσεως Σημίτη. Μήπως παραβλέψατε, ότι χωρίς καμία δική μας διαμαρτυρία, αναφέρεται σε «Μακεδονική γλώσσα και σε «Μακεδόνες»; Γιατι τότε δεν αντιδράσατε;»

Για το θέμα της ιθαγένειας και των διαβατηρίων, ο κ. Τσίπρας ρώτησε την αντιπολίτευση του ΚΙΝΑΛ: «Πού ήσασταν 25 χρόνια που τα διαβατήρια αναφέρονται σε «»ακεδόνες» σκέτο; Πού ήσασταν το 2008-2009 όταν έγινε η διαπραγμάτευση και απελευθερώθηκε το καθεστώς θεωρήσεων για τα διαβατήρια των πολιτών της ΠΓΔΜ στον χώρο Σένγκεν;

»Μας λέτε τέλος ότι είναι απαράδεκτο να αυτοπεριοριζόμαστε και να υπονοούμε ότι μπορεί να έχουμε και εμείς αλυτρωτική λογική στα σχολικά μας εγχειρίδια ή στη ρητορική και τις ενέργειές κρατικών και ιδιωτικών φορέων.

»Όταν όμως, στις 4 Σεπτεμβρίου 2012, ο κ Σαμαράς έγραφε στον κ. Γκρουέφσκι για αυτά τα θέματα, άλλα έλεγε. Εγραφε πόσο σημαντικός είναι «ο έλεγχος του τρόπου που παρουσιάζουν την ιστορία τα σχολικά βιβλία ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΩΡΩΝ και η απαλλαγή τους από αρνητικά σχόλια ή εχθρική και αλυτρωτική ρητορική εναντίον των γειτόνων».

 «Τα ίδια λέει και το VMRO»

Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι υιοθετεί τη στάση του αντιπολιτευόμενου VMRO στα Σκόπια.

«Τι λέει το  VMRO; Ότι ο Ζάεφ πούλησε τη Μακεδονία, την ιστορία, την ψυχή της και άλλα τέτοια. Τι λέτε εσείς: Ακριβώς τα ίδια. Τελικά ποιος από τους δύο εθνικισμούς έχει δίκιο; Κύριε Μητσοτάκη, κανένας εθνικισμός δεν έχει δίκιο. Γιατί ποτέ ο εθνικισμός δεν έχει δίκιο» είπε.

Και συνέχισε: Αυτό δεν μπορείτε να καταλάβετε: ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, πάει πέρα από τις προκαταλήψεις και τις δικές σας και των εθνικιστών γειτόνων. Επιλύει με όρους κατανόησης και αλληλεγγύης μια από τις τελευταίες, ίσως την τελευταία ταυτοτική σύγκρουση στα Βαλκάνια.

»Και γι’ αυτό σήμερα γράφουμε ιστορία» υποστήριξε.

«Ταύτιση Γεννηματά και Μητσοτάκη»

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στην Φώφη Γεννηματά για την «ταύτισή της» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη διαγραφή του Θανάση Θεοχαρόπουλου, λόγω της στήριξης που προσέφερε στη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Μου είναι πραγματικά δύσκολο να καταλάβω κυρία Γεννηματά, πως με τόση ευκολία ταυτίζεστε με τον κ. Μητσοτάκη. Ειδικά σε μια τέτοια συγκυρία που αναδύεται η πιο επιθετική μορφή ακροδεξιάς, με αφορμή το μακεδονικό. Αλλά με βοήθησε να καταλάβω η ανακοίνωσή σας στη διαγραφή του κου Θεοχαρόπουλου.Γιατί αντικειμενικά είπατε εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς του κ. Τσίπρα» είπε ο πρωθυπουργός.

«Να ξέρετε ότι διαπράτετε στρατηγικό λάθος. Όχι μόνο γιατί υποβιβάζετε το εθνικό στο τυφλά κομματικό. Αλλά γιατί δείχνετε να αγνοείτε ότι ο προοδευτικός χώρος στην Ελλάδα, όταν το απαίτησαν οι συνθήκες, βρέθηκε στην ίδια πλευρά της ιστορίας. Εσείς σήμερα, παίρνετε οριστικό διαζύγιο από αυτή την παράδοση».

Για τη στάση του ΚΚΕ

Ακόμα, ο κ. Τσίπρας απάντησε στην πολεμική του ΚΚΕ ότι η συμφωνία είναι υπαγορευμένη από τη Δύση και τον διεθνή ιμπεριαλισμό.

«Υπό αυτή τη διεθνή συνθήκη, με δεδομένη τη βούληση των γειτόνων να μπουν στο ΝΑΤΟ, που άλλωστε είναι δικό τους θέμα, πώς θεωρεί το ΚΚΕ ότι πρέπει να αναγνωρίσει το ελληνικό κράτος τη γειτονική χώρα; Με ποιο όνομα; Θα μας πει; Πώς να τους λένε τελικά αυτούς τους ανθρώπους; Αυτό πρέπει να απαντήσει κάποια στιγμή το ΚΚΕ χωρίς να ψάχνει υπεκφυγές.

»Και, σε τελική ανάλυση, κάθε αριστερός και προοδευτικός πολίτης που βλέπει τις σβάστικες, τους νεοναζί και τους διάφορους συνοδοιπόρους τους, να βιαιοπραγούν, να απειλούν το πολίτευμα, να ανοίγουν κεφάλια φωτορεπόρτερ και 17χρονων παιδιών, να καίνε σπίτια βουλευτών στο όνομα δήθεν της ιστορίας της Μακεδονίας, τι άποψη διαμορφώνει για τους εχθρούς αυτής της Συμφωνίας;

»Ποια είναι η απάντηση των οργανωμένων πολιτικών δυνάμεων του ευρύτερου προοδευτικού χώρου απέναντι σε αυτό τον σεισμό;» διερωτήθηκε.

«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προσπάθησε αλλά οι εθνικισμοί έδιναν τον τόνο»

Στο τελευταίο τμήμα της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην έξαρση του εθνικισμού μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο.

«Η διάλυση της Ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, αποτέλεσε τη θρυαλλίδα μιας σκληρής περιόδου ανάδυσης των εθνικισμών, που σκόρπισαν τον τρόμο και το θάνατο. Οι εθνικισμοί έδιναν τον τόνο. Οι διμερείς διενέξεις έληγαν με το όπλο στο χέρι. Η Ελλάδα δεν έμεινε ανεπηρέαστη από αυτές τις τεκτονικές αλλαγές» είπε.

«Πρώτος απ’ όλους, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, που παρά τις τεράστιες ιδεολογικές διαφορές που χωρίζουν τη δική μου παράταξη με αυτές που υπερασπίστηκε και υλοποίησε κατά τη διαδρομή του, είχε τη σωστή εκτίμηση τη στιγμή της κατάρρευσης της δημιουργίας του κράτους των βόρειων γειτόνων μας.

»Αλλά οι πατριδοκάπηλοι του κόμματος του, αυτοί που έχτισαν την πολιτική τους καριέρα πάνω στο ψέμα και τον εθνικισμό, του έβαλαν απροσπέλαστα εμπόδια.

»Ο ίδιος έλεγε τότε το εξής: «Είναι απαράδεκτη υποκρισία εν ονόματι της εθνικής υπερηφάνειας και της εθνικής αδιαλλαξίας να δεχόμαστε να μείνει αυτή η χώρα, αυτό το κράτος με το όνομα «Μακεδονία» και να μην δεχόμαστε να μείνει με ένα σύνθετο όνομα». Και προσέθετε ότι «αυτή την ώρα χρειάζεται ειλικρίνεια και εντιμότητα και θάρρος, αυτό χρειάζεται η εξωτερική μας πολιτική -και αυτό νομίζω είναι που μας λείπει».

»Δυστυχώς κ Μητσοτάκη, αυτό σας λείπει σήμερα. Θάρρος και τόλμη. Μπορεί να λείπει σε εσάς. Δε λείπει όμως στη πλειοψηφία της εθνικής αντιπροσωπείας. Επιτέλους τελειώνει η υποκρισία. Τελειώνει αυτή εκκρεμότητα» δήλωσε.

«Σφαίρες επιρροής»

«Η Ελλάδα παίρνει πίσω αυτό που της ανήκει, την ιστορία, τα σύμβολα, την παράδοση, την κληρονομιά της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας» υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Και η Βόρεια Μακεδονία, γίνεται φίλη, σύμμαχος χώρα, συμπαραστάτης της Ελλάδας για τη συνεργασία, την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

»Μακριά από τη σφαίρα επιρροής τρίτων χωρών που για ίδιον όφελος, επιδιώκουν τη διαιώνιση της αστάθειας στα Βαλκάνια και την αποδυνάμωση του ρόλου της Ελλάδας.

»Σήμερα, είναι μια μέρα εθνικής υπερηφάνειας. Είναι μια μέρα που θα μείνει στην ιστορία ως η αφετηρία μιας νέας εποχής για τα Βαλκάνια που πλέον χαράσσουν μια νέα διαδρομή».

«Οι βουλευτές θα ψηφίσουν κατά συνείδηση» είπε καταχειροκροτούμενος ο πρωθυπουργός κλείνοντας την ομιλία του.Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien