Την πεποίθηση ότι η σημερινή συμφωνία, θα οδηγήσει σε ένα συνολικό αποτέλεσμα πολύ πριν από το καλοκαίρι, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup στη Βαλέτα της Μάλτας.
Ο Ευ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι την ίδια αισιοδοξία, ότι δηλαδή θα υπάρξει λύση για την Ελλάδα πριν το καλοκαίρι, συμμερίζονται και οι επικεφαλής των θεσμών Κλάους Ρέγκλινγκ, Μπενουά Κερέ, Πιερ Μοσκοβισί, αλλά και ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι τα εργασιακά περιλαμβάνονται μέσα στους βασικούς πυλώνες της σημερινής συμφωνίας. Εξήγησε συγκεκριμένα ότι συμφωνήθηκε πως δεν θα υπάρχει νομοθέτηση της ανταπεργίας (lock-out), ότι παραμένουν οι ομαδικές απολύσεις στο 5%, ενώ η επιστροφή στις συλλογικές συμβάσεις θα γίνει από τον Σεπτέμβριο του 2018, με την αρχή της επεκτασιμότητας και με την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης.
Επίσης, ο Ευ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι με τη λήξη του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 θα υπάρξει μια έκθεση αξιολόγησης για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας μετά το 2018. Σε αυτή τη βάση θα αποφασιστεί αν η Ελλάδα βρίσκεται εντός ή εκτός στόχων και αν θα χρειαστεί τα μέτρα του 2020 να μεταφερθούν το 2019. Ο υπουργός προσέθεσε, πάντως, ότι μετά τη λήξη του προγράμματος η Ελλάδα θα είναι μια χώρα που θα έχει βγει από το Μνημόνιο, χωρίς επιτήρηση, όπως ακριβώς συμβαίνει με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. «Μετά το πρόγραμμα θα είμαστε μια κανονική χώρα και δεν θα υπάρχει επιτήρηση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Σχετικά με τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, ο Ευ. Τσακαλώτος παρέπεμψε στη σχετική απάντηση του Γ. Ντάισελμπλουμ. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή προέχει να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα, να κλείσει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και μετά θα ξεκινήσει η συζήτηση για τους μεσοπρόθεσμους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων που αποτελούν την «άλλη μεριά του νομίσματος» για τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Καταλήγοντας, ο Ευ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε ότι μόνο όταν θα έχουν αποσαφηνιστεί τα μέτρα για το ελληνικό χρέος, καθώς και η δημοσιονομική πορεία της χώρας μετά το 2018 θα εφαρμοστεί το συνολικό πακέτο των περιοριστικών μέτρων και των θετικών μέτρων που συμφωνήθηκε σήμερα επί της αρχής.
Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, η επί της αρχής συμφωνία στα μεγάλα ζητήματα στην οποία κατέληξε το σημερινό Eurogoup αφορά θετικά μέτρα το 2019 , ύψους 1% του ΑΕΠ και το 2020, ύψους 1% του ΑΕΠ και παράλληλα περιοριστικά μέτρα στις συντάξεις το 2019 , ύψους 1% του ΑΕΠ και μέτρα σε φόρους το 2020 , ύψους 1% του ΑΕΠ. Ο υπουργός οικονομικών ξεκαθάρισε ότι τα περιοριστικά μέτρα θα νομοθετηθούν τις επόμενες εβδομάδες, ενώ παράλληλα θα νομοθετηθούν και τα αντισταθμιστικά – θετικά μέτρα, τα οποία θα εφαρμοστούν αν η Ελλάδα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους.
Κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή τοποθέτηση του Γ. Ντάισελμπλουμστο Eurogroup σχετικά με τις δηλώσεις του που προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι «αυτό το θέμα πρέπει να θεωρείται λήξαν» και ότι κατά τη γνώμη του υπάρχει εμπιστοσύνη στην προεδρία του κ. Ντάισελμπλουμ. Παρατήρησε, μάλιστα ότι κανένας υπουργός δεν έλαβε τον λόγο γι΄ αυτό το θέμα μετά την τοποθέτηση του κ. Ντάισελμπλουμ, κάτι το οποίο δείχνει ότι «όλοι εκτιμούν το γεγονός ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ παραδέχτηκε ανοιχτά το λάθος του».