Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > ΣΥΡΙΖΑ σε ΝΔ για το ασφαλιστικό: Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να απαντήσει καθαρά και ειλικρινά

ΣΥΡΙΖΑ σε ΝΔ για το ασφαλιστικό: Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να απαντήσει καθαρά και ειλικρινά

Για απόπειρα απόκρυψης του σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας για το ασφαλιστικό, κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καλώντας τον παράλληλα να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα.

«Η Ν.Δ. εξακολουθεί να κρύβει το σχέδιό της να ιδιωτικοποιήσει την επικουρική ασφάλιση»

Με σημερινή του ανακοίνωση, το Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση της ΝΔ και το σχέδιό της για την κοινωνική ασφάλιση αναφέρει:

Η Ν.Δ. εξακολουθεί να κρύβεται και να μην δίνει απαντήσεις για το σχέδιό της να ιδιωτικοποιήσει την επικουρική ασφάλιση.

Το σχέδιο αυτό θέτει σε κίνδυνο την καταβολή και το επίπεδο των συντάξεων 1,25 εκατ. συνταξιούχων, δημιουργεί τρύπα δεκάδων δισ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό, αφήνει έκθετους του σημερινούς ασφαλισμένους και τις εισφορές που έχουν καταβάλει, δεν εγγυάται τις εισφορές και τις συντάξεις των νέων ασφαλισμένων.

Για μία ακόμη φορά ρωτάμε τον κ Μητσοτάκη:

– Εφόσον σκοπεύει να καταργήσει το ισχύον πλαίσιο της κοινωνικής ασφάλισης με τι θα το αντικαταστήσει;
– Επιμένει στο σχέδιό του για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης;
– Εγγυάται και πώς το σημερινό επίπεδο και την καταβολή των επικουρικών συντάξεων 1,25 εκατ. συνταξιούχων;
– Εγγυάται και πώς τις εισφορές των ασφαλισμένων;
– Πόσο θα κοστίσει το σχέδιό του στον κρατικό προϋπολογισμό;
– Εξετάζει νέους φόρους για να καλύψει το κόστος του σχεδίου του;
– Τι προτίθεται να κάνει με τις κύριες συντάξεις του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης;
– Σχεδιάζει δυσμενείς αλλαγές στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων;

Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να απαντήσει καθαρά και ειλικρινά. Δεν μπορεί ούτε να υπεκφεύγει ούτε να εξαπατά τους πολίτες.

Η αποκάλυψη της «ΑΥΓΗΣ»

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με όσα αποκάλυψε η εφημερίδα «ΑΥΓΗ» πριν 2 μέρες, η ΝΔ σχεδιάζει ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης με «πυραμίδα ασφάλισης».

Σχεδιάζεται υποχρεωτική ένταξη στην ιδιωτική επικουρική ασφάλιση από το 2021, και για τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες με ασφάλιστρο 7%.

Σε διαδοχικές μυστικές συσκέψεις για τη διαμόρφωση του σχεδίου της Ν.Δ. μελετώνται άμεσα μέτρα – σοκ με κατάργηση βαρέων και ανθυγιεινών, εργασία νεότερων συνταξιούχων και περικοπή της προσωπικής διαφοράς.

Ο Κ. Μητσοτάκης έχει μιλήσει δύο φορές στις ασφαλιστικές για το σύστημα που ετοιμάζει και έχει πάρει και την υποστήριξη του Γ. Στουρνάρα, παρόλο που στην παρουσίαση του προγράμματος της Ν.Δ. δεν αναφέρθηκε καν στο ασφαλιστικό. Όσο πιο απελπισμένη είναι η προσπάθεια να κρυφτεί κάτι, τόσο πιο κρίσιμο είναι αυτό που επιχειρείται να κρυφτεί, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο της «Αυγής».

Εγγύηση για μισή σύνταξη!

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ανδρέα Πετρόπουλου στην «Αυγή», όσα επιμελώς αποκρύπτει η Νέα Δημοκρατία στο ασφαλιστικό, όσα δεν αποκαλύπτει με λεπτομέρειες ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Κ. Μητσοτάκη Στέλιος Πέτσας με τη χθεσινή απάντησή του στην «Αυγή» τα αποκαλύπτουν οι άμεσοι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη που σχεδιάζουν τη «μεταρρύθμιση» του ασφαλιστικού και την παράδοσή του (αρχικά με τις επικουρικές) σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Στην κλειστή σύσκεψη (και στα ανεπίσημα που παρουσιάζει σήμερα η «Αυγή») επιβεβαιώνεται ότι ο εισηγητής της «μεταρρύθμισης» Πλ. Τήνιος και ο επιστημονικός συνεργάτης του Κυρ. Μητσοτάκη με εξειδίκευση στο ασφαλιστικό Μιλτ. Νεκτάριος εισηγούνται τον περιορισμό της εγγυημένης σύνταξης από το κράτος (δηλαδή από το δημόσιο σύστημα ασφάλισης) στο 50%! Στη σύσκεψη συμμετέχουν και εκπρόσωποι των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, αλλά και ο τομεάρχης της Ν.Δ. με αρμοδιότητα το ασφαλιστικό Νότης Μηταράκης.

Στην εισήγησή τους χαρακτηριστικά σημειώνουν ως «αναγκαία τη μεταρρύθμιση του Ν. 4387/16, για να δημιουργηθεί χώρος για ζήτηση ιδιωτικών συνταξιοδοτικών προϊόντων», υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι με το σύστημα των τριών πυλώνων «οι ασφαλισμένοι θα καρπώνονται από την πορεία της οικονομίας και των αγορών και θα είναι συμμέτοχοι στο ρίσκο της οικονομίας και θα λειτουργούν ως μέτοχοι»! Ουσιαστικά οι ίδιοι σύμβουλοι τιτλοφορούν την εισήγησή τους «Πλήρης ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού και εξατομίκευση του κινδύνου»!

Περικοπές για προσωπική διαφορά και βαρέα

Μπαίνοντας στην ουσία της πρότασής τους τονίζουν ότι ο πρώτος πυλώνας (δηλαδή το δημόσιο σύστημα) θα αποδίδει αναπλήρωση εισοδήματος (σύνταξης) 50%, με τον δεύτερο και τον τρίτο πυλώνα να καλύπτουν το υπόλοιπο. Ακόμα κατά τους εισηγητές:

α) Οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα πρέπει να αφεθούν στην πρόνοια…
β) Οι παλαιοί ασφαλισμένοι θα πρέπει να δεχθούν την περικοπή της «προσωπικής διαφοράς», δηλαδή να μειωθούν οι συντάξεις τους (κάτι που αποφεύχθηκε πριν λίγους μήνες).
γ) Θα πρέπει να καταργηθούν τα βαρέα και ανθυγιεινά.
δ) Να επιβληθεί ειδικός φόρος στην ενέργεια.
ε) Να μπουν υποχρεωτικά στην (ιδιωτική) επικουρική ασφάλιση ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες.

Οδηγός πλήρους ιδιωτικοποίησης

Οι εισηγητές δέχονται ότι η μείωση των εισφορών θα οδηγήσει σε απώλεια εσόδων το αναδιανεμητικό σύστημα, ωστόσο υπογραμμίζουν ότι αυτό «θα δημιουργήσει χώρο στην προσφορά, αφού θα αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα για ιδιωτική αποταμίευση»! Με άλλα λόγια τονίζουν την άμεση ανάγκη για μείωση των δημοσίων εσόδων προκειμένου να υπάρξει χώρος στην ιδιωτική ασφάλιση!

Μάλιστα ασκείται κριτική στο ισχύον ασφαλιστικό σύστημα και στον Ν. 4387/16, ο οποίος, όπως τονίζεται, «πρέπει να τροποποιηθεί. Είναι υπερβολικά κρατικός, δεσμευτικός, άκαμπτος και κοστοβόρος, με υψηλές εισφορές. Δεν έχει διαφάνεια γιατί οι παροχές επηρεάζονται από τις πολιτικές της κυβέρνησης»!

Και φόρο στην ενέργεια!

Κατόπιν οι εισηγητές εξηγούν το σύστημα των τριών πυλώνων σημειώνοντας ότι οι ασφαλισμένοι θα καρπώνονται από την πορεία της οικονομίας και των αγορών, θα είναι συμμέτοχοι στο ρίσκο της οικονομίας και θα λειτουργούν ως μέτοχοι»!

Βέβαια υπήρξε και προβληματισμός όσον αφορά το κόστος μετάβασης στο νέο σύστημα, όπου υπογραμμίζονται τρόποι μείωσής του, αλλά με δραστικά μέτρα περικοπών, όπως «κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών, εργασία των νεότερων συνταξιούχων, μείωση του ‘κληρονομικού’ κόστους με μείωση της προσωπικής διαφοράς που είναι επιβεβλημένη και διαρθρωτική, αλλά και εισαγωγή σχετικών φόρων, π.χ. στην ενέργεια»!
Ειδική αναφορά γίνεται στις επικουρικές συντάξεις, όπου τονίζεται ότι «θα πρέπει να δοθούν ομόλογα αναγνώρισης για τα τρέχοντα δικαιώματα», κάτι που επισημαίνεται ότι «συνεπάγεται αύξηση του δημόσιου χρέους και μεταφορά του κόστους στο μέλλον».

Ρίσκο τύπου «Ασπίς»

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην παρέμβαση του εκπροσώπου των ασφαλιστικών εταιρειών, ο οποίος υποστήριξε ότι «πολύ λίγες ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να εμπλακούν, άρα θα έχουμε ολιγοπώλιο, για να μην πω μονοπώλιο»! Όπως τόνισε ακόμα, «χρειάζονται υποδομές και κεφάλαια και για να διαμορφωθούν οι ράντες θα απαιτηθούν τεράστια κονδύλια… Θα πρέπει να γίνουν τμήματα πωλήσεων με υψηλό κόστος. Μετά τις εταιρείες κινητής και ρεύματος θα σπάσουν τα τηλέφωνα για τα νέα ασφαλιστικά προϊόντα. Ο ανταγωνισμός φοβάμαι ότι θα οδηγεί σε μεγάλα ρίσκα τύπου ‘Ασπίς’»!

 Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien