Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Στην αρμόδια Επιτροπή το σ/ν για αναδοχή και υιοθεσία – Ταυτοτική θέση της Αριστεράς η αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια

Στην αρμόδια Επιτροπή το σ/ν για αναδοχή και υιοθεσία – Ταυτοτική θέση της Αριστεράς η αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια

Με τους εισηγητές των κομμάτων, άρχισε το μεσημέρι της Τετάρτης, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η επεξεργασία του σχεδίου νόμου «Μέτρα για την Προώθηση των Θεσμών της Αναδοχής και Υιοθεσίας» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η συζήτηση διεξέγαται με φόντο τις συντηρητικού τύπου ενστάσεις και διαφωνίες που έχουν εκφράσει ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επί της επίμαχης διάταξης που επιτρέπει την αναδοχή σε ομόφυλα ζευγάρια. Οι βουλευτές των ΑΝΕΛ δεν έχουν εκφραστεί δημόσια, ωστόσο δεν αποκλείεται να τηρήσουν την ίδια αρνητική στάση με εκείνη που τήρησαν στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης, το οποίο καταψήφισαν.

Πάντως, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, η διάταξη έχει προκαλέσει «αναταραχή» και στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη η επίσημη γραμμή είναι υπέρ της διάταξης, ωστόσο, ορισμένοι βουλευτές του κόμματος έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν, ενώ στο Ποτάμι υπάρχουν επιφυλάξεις επί της αρχής και ζητούνται περαιτέρω αποσαφηνίσεις και ασφαλιστικές δικλείδες. ΝΔ, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων με δεδομένο ότι είχαν καταψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης αναμένεται ότι θα τηρήσουν την ίδια αρνητική στάση και για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια.

Ταυτοτική θέση της Αριστεράς που δεν αλλάζει

«Υπάρχει επιστολή δέκα βουλευτών στην οποία διατυπώνουν τις ενστάσεις τους όχι επί το συνόλω του νομοσχεδίου, αλλά σχετικά με τη διάταξη που αφορά την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια», ανέφερε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινή Βάκη σε συνέντευξή της στο Πρώτο Πρόγραμμα, το πρωί της Τετάρτης. «Δεν είναι απίθανο ωστόσο να περάσει η συγκεκριμένη διάταξη και με τη συμβολή άλλων κομμάτων», εκτίμησε η ίδια. Προϋπόθεση για να δεχθεί η κοινωνία κάτι τέτοιο είναι ο βαθμός ωριμότητάς της και αυτό αποτελεί ένα βήμα προόδου, επεσήμανε.

Πράγματι, όπως υπογράμμισαν υπογράμμισαν πηγές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη «το νομοσχέδιο θα προχωρήσει γιατί αποτελεί ταυτοτική θέση του κόμματος. Ισχύει σε πολλές χώρες του κόσμου και δεν γίνεται να διαχωρίζουμε τα ζευγάρια σε κατηγορίες, είναι λάθος να επικεντρώνεται εκεί το ενδιαφέρον και όχι στο θέμα της αναδοχής και της αποσυμφόρησης των ιδρυμάτων, που αποτελεί πράγματι κοινωνική πληγή».

Το ίδιο μήνυμα στέλνουν τόσο η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός, Θ. Φωτίου, η οποία κατά την χθεσινή εισήγησή της στη συνεδρίαση του Τομέα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι στην αναδοχή παιδιών θα τίθενται συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις και τόνισε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι να προωθηθεί η αποϊδρυματοποίηση των παιδιών, όσο και η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, η οποία χαρακτήρισε «αυτονόητη προοδευτική επέκταση δικαιωμάτων και ελευθεριών η δυνατότητα αναδοχής από ζευγάρια με Σύμφωνο Συμβίωσης».

Αντίστοιχο είναι και το μήνυμα που στέλνει μέσω facebook ο υφυπουργός Εργασίας, Ν. Ηλιόπουλος:

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται τα περισσότερα στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δίνουν συνεντεύξεις σε ΜΜΕ, όπως ο Χρ. Καραγιαννίδης, ο οποίος υπενθύμισε ότι η αναδοχή, η παιδοθεσία, και ο γάμος μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών πρόκειται για μία θέση που έχει διατυπωθεί στο ιδρυτικό Συνέδριο και προσφάτως στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, «δεν είναι κάτι που δεν το γνώριζαν οι βουλευτές και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, επομένως δε μπορούν να προκύψουν τώρα διαφωνίες».

Χρ. Μαντάς: Το σχέδιο νόμου για την υιοθεσία και την αναδοχή έχει στο κέντρο του το παιδί (βίντεο)

«Το νομοσχέδιο αυτό έχει ως κέντρο τα παιδιά που βρίσκονται στα ιδρύματα με στόχο να καταπολεμηθούν και φαινόμενα εμπορίου. Από τα 6 χρόνια που χρειάζονταν η διαδικασία της υιοθεσίας με το νέο νομοσχέδιο μειώνεται στους 5 – 6 μήνες», είπε ο κ. Μαντάς. Οι διαδικασίες απλοποιούνται προς όφελος των παιδιών που συσσωρεύονται στα ιδρύματα και των ζευγαριών που επιθυμούν να υιοθετήσουν ένα παιδί και αναμένουν πολλά χρόνια εξαιτίας της γραφειοκρατίας που επικρατεί, πρόσθεσε

Ο κ. Μαντάς εξήγησε ότι επεκτείνεται, όπως είναι λογικό, η δυνατότητα υιοθεσίας και αναδοχής σε ζευγάρια που είναι με σύμφωνο συμβίωσης. Αν δεν επεκτείνουμε την επιλογή στα ζευγάρια αυτά που είναι με σύμφωνο συμβίωσης θα αποκλείαμε πάρα πολλούς ανθρώπους και τα ζευγάρια που επιλέγουν αυτό τον τρόπο συμβίωσης, είπε. Ειδικότερα για τα ομόφυλα ζευγάρια, σύμφωνα με τους νομικούς, δεν μπορεί να υπάρξει εξαίρεση σε ένα δικαίωμα λόγω της ταυτότητας φύλου, συμπλήρωσε. Επιπλέον στην περίπτωση αυτή πρόκειται για αναδοχή, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενες ρατσιστικές αντιδράσεις καθώς η κοινωνία δεν είναι έτοιμη, ο κ. Μαντάς υπογράμμισε ότι «οταν υπάρχει η διαφορά κρίνεται και η δημοκρατία», ενώ απαντώντας στον βουλευτή των ΑΝΕΛ, Δ. Καμμένο, ο Χρ. Μαντάς υποστήριξε ότι έχει παρέλθει η εποχή που η ομοφυλοφιλία θεωρούνταν αρρώστια για να μιλά για φυσιολογικές ή μη οικογένειες.

Οι καινοτομίες και τα πλεονεκτήματα του σχεδίου νόμου

Ο νόμος για την υιοθεσία και την αναδοχή επιταχύνει εξαιρετικά τις σχετικές διαδικασίες και μειώνει δραστικά τον χρόνο αναμονής που έφτανε στα έξι χρόνια, δημιουργώντας μεγάλα δράματα και αδιέξοδα. Σήμερα θα απαιτούνται 8-12 μήνες. Παράλληλα, ισχυροποιεί επιστημονικά και θεσμικά όλη τη διαδικασία υπέρ του συμφέροντος του παιδιού. Πώς επιτυγχάνονται αυτοί οι δύο στόχοι;

Ο πρώτος στόχος αφορά τη μείωση του χρόνου αναμονής

Το πρόβλημα είναι χρόνιο και προκύπτει από την ελλιπή στελέχωση των κοινωνικών υπηρεσιών και την μεγάλη καθυστέρηση στην διενέργεια και ολοκλήρωση 2 κοινωνικών ερευνών: της 1ης σχετικά με την καταλληλότητα του υποψήφιου ζεύγους για να γίνουν ανάδοχοι ή θετοί γονείς και της 2ης σχετικά με την κοινωνική έρευνα εάν το συγκεκριμένο ζευγάρι είναι κατάλληλο για το συγκεκριμένο παιδί που έχει επιλέξει.

Αυτές οι δύο έρευνες του νόμου μπορούν να ανατίθενται και σε άλλες κοινωνικές υπηρεσίες π.χ. στους δήμους, αλλά και σε πιστοποιημένους κοινωνικούς λειτουργούς που θα πιστοποιεί ο Σ.Κ.Λ.Ε. (Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος).

Η Βουλή με νόμο της κατέστησε τον Σύνδεσμο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ) ΝΠΔΔ, δηλαδή ανώτατη αρχή απόδοσης άδειας άσκησης επαγγέλματος και πειθαρχικού ελέγχου (Νόμος 4357/16). Ο ΣΚΛΕ επίσης με αδιάβλητες εξετάσεις θα δημιουργήσει σώμα πιστοποιημένωνκοινωνικών λειτουργών που θα αναλαμβάνουν το έργο των κοινωνικών ερευνών-εκθέσεων που απαιτούνται για την διαδικασία της αναδοχής-υιοθεσίας όταν οι υφιστάμενοι στα ιδρύματα ή στις περιφέρειες δεν επαρκούν. Οι χρόνοι εκπόνησης των εκθέσεων ορίζονται με σαφήνεια σε 3 μήνες.

Ο δεύτερος στόχος: θεσμική και επιστημονική κατοχύρωση της ψηφιοποιημένης διαδικασίας

Η διαδικασία που απαιτείται πλέον είναι σαφής και ψηφιακή και καταλήγει σε 3 ηλεκτρονικά μητρώα που τηρούνται στην ΗΔΙΚΑ και τα διαχειρίζεται το ΕΚΚΑ: μητρώο ανηλίκων, μητρώο υποψήφιων αναδόχων και θετών γονέων, μητρώο εγκεκριμένων αναδόχων και υιοθεσιών.

Με αυτό τον τρόπο, το κράτος γνωρίζει τον ακριβή αριθμό παιδιών που υπάρχουν στα ιδρύματα ή δίδεται για αναδοχή και υιοθεσία και τον ακριβή αριθμό υποψήφιων γονέων.

Η διαδικασία για την ολοκλήρωσή της απαιτεί 3 δικλείδες ασφαλείας, 2 κοινωνικούς ελέγχους και την επιτυχή παρακολούθηση ενός επιμορφωτικού προγράμματος.

Συστήνεται επίσης κεντρικό όργανο για την παιδική προστασία: το Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχής και Υιοθεσίας (Ε.Σ.ΑΝ.Υ.), το οποίο θα παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη στους φορείς παιδικής προστασίας, θα επιλύσει τα όποια προβλήματα ερμηνείας του νόμου και θα επιβλέπει πανελλαδικά την εφαρμογή των θεσμών της αναδοχής και υιοθεσίας.

Η συζήτηση περί του συμφώνου συμβίωσης

Επαναλαμβάνουμε ότι δεν δίδεται η δυνατότητα σε ζευγάρια του συμφώνου συμβίωσης να υιοθετήσουν, διότι η υιοθεσία διέπεται από τον αστικό κώδικα και αφορά έγγαμα ζευγάρια και μόνο.

Η συζήτηση που προκάλεσε συντηρητικές και ομοφοβικές αντιδράσεις αφορά την αναδοχή. Η αναδοχή είναι διαφορετική πράξη από την υιοθεσία. Κατά την υιοθεσία ο θετός γονιός αντικαθιστά τον φυσικό γονέα πλήρως, δηλαδή στις υποχρεώσεις και στα δικαιώματα. Στην αναδοχή, ο ανάδοχος γονιός συνυπάρχει με τον φυσικό γονιό και μάλιστα έχει υποχρέωση να συνεργάζεται μαζί του. Το παιδί δεν ξεκόβεται από το φυσικό γονιό.

Ακόμα μία θετική αλλαγή είναι η επαγγελματική αναδοχή: Γίνεται ώστε να βρουν μια οικογένεια πιο γρήγορα τα παιδιά με αναπηρία και να μην εισάγονται στα ιδρύματα τα παιδιά που εγκαταλείπονται στα μαιευτήρια.

πηγή: Left.grΣχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien