Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Σαντορινιός: Η εξαίρεση των Δικαστών από τη δήλωση πόθεν έσχες θίγει το κοινό περί δικαίου αίσθημα (βίντεο)

Σαντορινιός: Η εξαίρεση των Δικαστών από τη δήλωση πόθεν έσχες θίγει το κοινό περί δικαίου αίσθημα (βίντεο)

Στην εκπομπή του ΣΚΑΙ, Αταίριαστοι, με τον Γιάννη Ντσούνο και τον Χρήστο Κούτρα, ήταν σήμερα καλεσμένος ο Νεκτάριος Σαντορινιός, Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Ο Υφυπουργός απάντησε σε ερωτήματα σχετικά με τα αντισταθμιστικά μέτρα που πρόκειται να έρθουν για την κάλυψη της απώλειας του ειδικού συντελεστή ΦΠΑ των νησιών. Μίλησε εκ νέου για το Αγία Ζώνη ΙΙ και την ολοκλήρωση των εργασιών απορρύπανσης, σχολίασε το ζήτημα που έχει ανακύψει με το πόθεν έσχες των Δικαστών και τέλος αναφέρθηκε στην πορεία της χώρας προς την έξοδο από τα Μνημόνια.


Για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ

«Η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ ήταν ένα μέτρο που περιλαμβανόταν στον 4336/2015, τον νόμο δηλαδή του τρίτου Μνημονίου τον οποίο και υπερψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ. Υπό αυτή την έννοια θεωρείται προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας. Αυτό που προβλεπόταν ήταν η σταδιακή κατάργηση των συντελεστών σε όλα τα νησιά. Για τα νησιά της πρώτης και της δεύτερης ομάδας έχει ήδη καταργηθεί, ενώ για τα νησιά της τρίτης ομάδας, μετά από απόφαση του Πρωθυπουργού πέρσι, παρέμεινε το ειδικό καθεστώς για άλλον ένα χρόνο, κυρίως λόγω των συνεπειών της προσφυγικής κρίσης που οι κάτοικοι αυτών υπέστησαν».

«Όπως και να έχει η Κυβέρνηση προσπαθεί, ακόμη και τώρα, στις συζητήσεις με τους θεσμούς, να παρατείνει το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ των νησιών εκείνων στα οποία είχε πέρσι διατηρηθεί».

«Το μειωμένο ΦΠΑ είναι ένα μέτρο νησιωτικότητας- το μοναδικό για την ακρίβεια που είχαν εφαρμόσει οι προηγούμενες Κυβερνήσεις- που ίσχυε για πολλά χρόνια και είχε ως σκοπό τον ισοσκελισμό του κόστους που έχει κανείς όταν ζει σε ένα νησί. Εμείς, από την πρώτη στιγμή, εφαρμόσαμε παράλληλα μέτρα νησιωτικότητας, όπως η ενίσχυση των μονάδων υγείας των νησιών μας με στρατιωτικούς γιατρούς- θυμίζω μόνο στην Ψέριμο και στους Αρκιούς πάει γιατρός μια φορά τη βδομάδα, όταν για χρόνια δεν είχαν κανέναν. Επίσης, δώσαμε τη δυνατότητα στους γιατρούς- οπλίτες, να κάνουν το αγροτικό τους σε νησιωτικές περιοχές, «γεμίζοντας» έτσι τα αγροτικά ιατρεία των απομακρυσμένων περιοχών. Ακόμα, δε, μέσω του Μηχανισμού Στήριξης Μικρών Νησιών ο οποίος έχει δημιουργηθεί για να καλύψει το πρόβλημα των υποστελεχωμένων νησιωτικών Δήμων, θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε όλα τα μικρά νησιά στην υλοποίηση έργων υποδομής. Χθες, μόλις, υπεγράφησαν δυο έργα για τα Λιμάνια της Πάτμου και των Λειψών Λέρο από το Υπουργείο Υποδομών».

«Εμείς αυτή τη στιγμή προσπαθούμε ήδη να βρούμε ισοδύναμους τρόπους για να εφαρμόσουμε μια μόνιμη λύση εξισορρόπησης του υψηλού κόστους μεταφοράς προϊόντων και ανθρώπων στα νησιά».

Για το ζήτημα του Πόθεν Έσχες των Δικαστών

«Προσωπικά θεωρώ πως όσοι είναι μέρος της Δημόσιας ζωής, υποχρεούνται στην δήλωση Πόθεν Έσχες. Όλοι όσοι είναι μέρος μιας Εξουσίας οφείλουν να δηλώνουν όλη την περιουσία τους δημόσια ώστε να είναι ανά πάσα στιγμή, ορατή και ελέγξιμη. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρώ ότι εξαίρεση των Δικαστών από τη δήλωση πόθεν έσχες – όπως κάνουμε όλοι οι υπόλοιποι δηλαδή- θίγει το κοινό περί δικαίου αίσθημα και αποτελεί εξαίρεση στη Διαφάνεια».

«Μου κάνει εντύπωση που εσείς, ως δημοσιογράφοι, μου λέτε ότι δε μπορεί ο καθένας, που δεν έχει νομικές γνώσεις να κρίνει μια δικαστική απόφαση. Εσείς δεν είστε που κρίνατε με ένταση την απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου για την άδεια του Κουφοντίνα;».

Έξοδος από τα Μνημόνια

«Η χώρα μας, με αυτή τη Κυβέρνηση: έχει ήδη βγει δυο φορές στις αγορές, αυτή τη στιγμή το 10ετες ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου έχει επιτόκιο σε επίπεδα προ κρίσης, έχουμε για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο καταγεγραμμένη ανάπτυξη και πιάσαμε το στόχο του πλεονάσματος- όταν η Ν.Δ. είχε αφήσει τρύπα 2,5δις».

«Το Γενάρη θα πάρουμε τη δόση των 9δις και από κει και μετά, μέχρι το 2020, οι καθαρές δανειακές μας ανάγκες είναι 20 δις. Με τέτοιες συνθήκες προφανώς και βγαίνουμε από τα Μνημόνια, καθαρά και χωρίς προληπτικές γραμμές. Χωρίς νέα μέτρα και χωρίς μια νέα Συμφωνία. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι όσο υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, από τη στιγμή που πιάνουμε τα πλεονάσματα που έχουν τεθεί ως στόχος και καταγράφεται ανάπτυξη, τότε τόσο μεγαλύτερο περιθώριο δημιουργείται για την άσκηση καλύτερης κοινωνικής και φορολογικής πολιτικής».



Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien