Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Σαντορινιός για Μεταφορικό ισοδύναμο: Θεσμοθετείται η πρώτη ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική

Σαντορινιός για Μεταφορικό ισοδύναμο: Θεσμοθετείται η πρώτη ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική

Υπερψηφίστηκε χθες, στην Ολομέλεια της Βουλής, το Μεταφορικό Ισοδύναμο για τα νησιά της χώρας. Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κατά το κλείσιμο της συζήτησης υπογράμμισε τις αναπτυξιακές προοπτικές του μέτρου και τόνισε ότι η Κυβέρνηση της Αριστεράς, με την εφαρμογή του ΜΙ, υλοποιεί τόσο την πάγια προγραμματική της θέση, όσο και τις Συνταγματικές και Ευρωπαϊκές μέριμνες για τη Νησιωτικότητα.

Συνταγματικές προβλέψεις για τα νησιά που όμως δεν τηρήθηκαν μέχρι και σήμερα.

«Η ίδια η γεωγραφία του νησιού, δημιουργεί εγγενή προβλήματα στους νησιώτες, στους επιχειρηματίες, σε αυτούς που προσπαθούν να επιβιώσουν και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, στην καθημερινή τους διαβίωση, στο επίπεδο των υπηρεσιών αλλά και στο κόστος ζωής. Για αυτούς τους λόγους, ο Συνταγματικός νομοθέτης προέβλεψε με το άρθρο 101 παράγραφος 4 και με το άρθρο 106 παράγραφος 1, τις ειδικές νησιωτικές μέριμνες, οι οποίες προβλέπονται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στη Συνθήκη της Λισαβόνας στο άρθρο 174 και στο άρθρο 176.Δικαιώθηκαν, όμως, άραγε αυτές οι θεσμικές προβλέψεις, οι οποίες είχαν κερδηθεί μετά από χρόνιες διεκδικήσεις των νησιωτών; Ασκήθηκε πραγματική νησιωτική πολιτική; Όχι, και το ξέρουν πολύ καλά αυτό τα νησιά μας».

«Σήμερα είναι μία ιστορική ημέρα, γιατί θεσμοθετείται η πρώτη ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική. Η δική μας Κυβέρνηση θα το εφαρμόσει και σε λίγους μήνες, θα κριθούμε όλοι από τους νησιώτες: και για το ποίοι ψήφισαν το μέτρο και ποιοι όχι, αλλά και για το ποιοι εφάρμοσαν πραγματικές πολιτικές για τη Νησιωτικότητα».

Το Μεταφορικό Ισοδύναμο δέσμευση της Αριστεράς που γίνεται πράξη

«Στα περισσότερα κόμματα το Μεταφορικό Ισοδύναμο δεν ήταν καν στις προγραμματικές τους θέσεις. Ήταν, όμως, διαχρονικά, προγραμματική θέση της Αριστεράς, εν συνόλω- και γι’ αυτό μου κάνει εντύπωση η σημερινή αρνητική στάση του ΚΚΕ. Ήταν θέση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015, ήταν στο Παράλληλο Πρόγραμμα που δεσμευτήκαμε να υλοποιήσουμε, ήταν δέσμευση του Πρωθυπουργού στη Νίσυρο το 2016.

Το ΜΙ είναι μια ουσιαστική νησιωτική θεσμική τομή που κανείς δεν τόλμησε να φέρει ως τώρα. Είναι η πρακτική εφαρμογή των πολιτικών εδαφικής συνοχής καθώς εξισώνει το κόστος μεταφοράς των νησιωτών και των εμπορευμάτων, από και προς τα νησιά, με τη χερσαία μεταφορά».

Δικαιούχοι για πρώτη φορά κοινωνικές κατηγορίες που είχαν αποκλειστεί από νησιωτικές πολιτικές

«Για πρώτη φορά, μια συνολική νησιωτική πολιτική, εφαρμόζεται στα νησιά του Ιονίου και του Αργοσαρωνικού. Και για πρώτη φορά, ένα τέτοιο μέτρο, εκτός από τους μόνιμους κατοίκους των νησιών περιλαμβάνει και τους αναπληρωτές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τους επικουρικούς και αγροτικούς ιατρούς, το επικουρικό νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό των νοσοκομείων των νησιών αλλά και όσα παιδιά δραστηριοποιούνται σε αθλητικά σωματεία ατομικών αθλημάτων».

Αναπτυξιακό και Καινοτόμο μέτρο, ακόμη και για την Ευρώπη

«Ο τρόπος που θεσμοθετούμε το Μεταφορικό Ισοδύναμο, το καθιστά καινοτόμο, ακόμη και σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές πρακτικές. Γιατί μπορεί η Σκωτία, η Δανία, η Κορσική ή και η Νορβηγία να εφαρμόζουν ΜΙ, όμως κανείς δεν επιχείρησε μέχρι σήμερα, μέσω του μέτρου, να άρουν το ανταγωνιστικό μειονέκτημα που έχουν οι νησιωτικές επιχειρήσεις, περιορίζονταν μόνο στις μεταφορές των επιβατών.Παράλληλα είναι ένα βαθιά αναπτυξιακό μέτρο καθώς στηρίζει τις μικρομεσαίες νησιωτικές επιχειρήσεις, δημιουργεί συνθήκες για νέα επιχειρηματικότητα και έτσι αίρεται το ολιγοπωλιακό καθεστώς που υπάρχει στις αγορές των μικρών νησιών. Για αυτό και θεωρώ ότι το ελληνικό ΜΙ μπορεί να αποτελέσει μια καλή ευρωπαϊκή πρακτική».

Απάντηση στην Αντιπολίτευση για τον ΦΠΑ

«Μας λέτε ότι εμείς καταργήσαμε τους ειδικούς συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά. Αυτό που δεν λέτε όμως στον κόσμο είναι ότι η κατάργηση έγινε ως αναγκαστικό μέτρο στο πλαίσιο του Μνημονίου, το καλοκαίρι του 2015, με τον 4336 και υπερψηφίστηκε και από τη ΝΔκαι από το ΠΑΣΟΚ και από το Ποτάμι, με σύνολο ψήφων 222».

«Αυτό που επίσης δεν λέτε στους νησιώτες είναι ότι ακόμη και τώρα που φωνάζετε για την κατάργηση των ειδικών συντελεστών, φέρνετε τροπολογία για την παράτασή τους, μόνο στα πέντε νησιά που αντιμετωπίζουν την προσφυγική κρίση, και όχι για όλα. Για αυτό μην πάτε στην Κάρπαθο, στη Σύμη, στους Λειψούς, στα Ψαρά και τους πείτε ότι θα διατηρήσετε τους ειδικούς συντελεστές ΦΠΑ, γιατί θα είναι ψέμα».

«Δεν λέτε όμως στην νησιωτική κοινωνία ότι στη σελίδα 27, σημείο 5, του mail Χαρδούβελη στις 29.11.2014, η τότε Ελληνική Κυβέρνηση δεσμεύτηκε η ίδια, στο πλαίσιο του κλεισίματος της πέμπτης αξιολόγησης, να αναθεωρήσει τα ειδικά αυτά καθεστώτα (VAT islands’ rates), στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής, προκειμένου να γίνει ένα πιο απλό και αποτελεσματικό σύστημα ΦΠΑ. Τελικά ούτε την αξιολόγηση καταφέρατε να κλείσατε και δεσμεύσατε τη χώρα για την κατάργηση των ειδικών συντελεστών»

Εμείς με το ΜΙ δεν προσπαθούμε να αντικαταστήσουμε τους ειδικούς συντελεστές ΦΠΑ και το έχουμε δηλώσει με όλους τους τρόπους. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τις μελέτες μας, πολλά από τα προϊόντα βασικής διατροφής θα έχουν μεγαλύτερη έκπτωση, μέσω της επιδότησης της μεταφοράς, με το μέτρο του ΜΙ, από ότι η έκπτωση των ειδικών συντελεστών ΦΠΑ».

Παραδείγματα οφέλους του ΜΙ σε μια 4μελη οικογένεια, αυτό που σήμερα δεν ψηφίζει η αντιπολίτευση

«Μια τετραμελής οικογένεια, για ένα εξάμηνο, μπορεί να επωφεληθεί: στο Κουφονήσι 849 ευρώ, στο Αγαθονήσι 1.575 ευρώ, στις Οινούσσες 720 ευρώ, στον Αϊ-Στράτη 456 ευρώ, στους Φούρνους 592 ευρώ, στην Κάρπαθο 947 ευρώ και στην Ικαρία 519 ευρώ».Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien