Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Σαντορινιός από τη Σύμη: Η κυβέρνηση στήριξε τη νησιωτικότητα

Σαντορινιός από τη Σύμη: Η κυβέρνηση στήριξε τη νησιωτικότητα

Την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Σύμη, επισκέφθηκε τη Δευτέρα ο Νεκτάριος Σαντορινιός όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους του νησιού και πολλούς επιχειρηματίες.

Οι υποδομές της Σύμης και η ανάκαμψη του νησιού από τις καταστροφές του 2017, προτεραιότητα μιας σειράς Υπουργείων

Το πόσο ψηλά στην ατζέντα τους έθεσαν την Νησιωτικότητα, μια σειρά από Υπουργεία αποδεικνύεται και στην περίπτωση της Σύμης, όπως ειπώθηκε στην συνάντηση που είχε ο Νεκτάριος Σαντορινιός με τον Δήμαρχο του νησιού, κ. Παπακαλοδούκα και μελών του ΔΣ.

Η Σύμη ένα μικρό και ακριτικό νησί του Αιγαίου, τα τελευταία χρόνια, αισθάνθηκε την προσοχή και το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης σε κομβικούς τομείς για την ανάπτυξή της, δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. 520.000 ευρώ δόθηκαν για την Ανάπλαση της κεντρικής πλατείας του νησιού από το Ειδικό Αναπτυξιακό- ένα πρόγραμμα του Υπ. Οικονομίας βασισμένο αποκλειστικά σε εθνικούς πόρους που έδωσε αναπτυξιακές ευκαιρίες ύψους 58 εκ ευρώ στα νησιά του Ν. Αιγαίου. Ενώ η Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επιδότησε, από εθνικούς πόρους και πάλι, με 100.000 ευρώ την αντικατάσταση των αγκυροβολίων του λιμανιού της Σύμης. Τέλος, από τα Προγράμματα Φιλόδημος του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Δήμος της Σύμης έλαβε συνολικά 330.000 ευρώ για ανανέωση του στόλου των δημοτικών μηχανημάτων και των παιδικών χαρών του νησιού.

Τέλος, όταν τον χειμώνα του 2017 η Σύμη βίωσε μεγάλες καταστροφές από τα πλημμυρικά φαινόμενα, οι κάτοικοι δεν ένιωσαν την απουσία του Κράτους, σχολίασε ο Νεκτάριος Σαντορινιός. Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, για τις ζημιές που υπέστησαν οι μονάδες αφαλάτωσης του νησιού καθώς και για τα άμεσα έξοδα λειτουργίας τους, επιχορήγησε τον Δήμο με συνολικά 380.000 €, έτσι ώστε να μην βιώσει πρόβλημα έλλειψης νερού. Επιπροσθέτως το Υπουργείο Εσωτερικών χρηματοδότησε εκτάκτως με 300.000 € τον Δήμο Σύμης για την πρόληψη και αντιμετώπιση των καταστροφών και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε 1 εκ. € για την αποκατάσταση των ζημιών στις οδικές υποδομές του νησιού. Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι η Κυβέρνηση άμεσα, στήριξε τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις του νησιού που επλήγησαν, με αποζημίωση 5.000 € και 8.000 €, αντίστοιχα.

Και στους τρεις πυλώνες του Μεταφορικού Ισοδυνάμου η Σύμη

Ο υποψήφιος βουλευτής Δωδεκανήσου, τόνισε ότι το Μεταφορικό Ισοδύναμο ήρθε σαν μια μόνιμη πολιτική που στόχο είχε την με ισότιμους και δίκαιους όρους μετακίνηση των νησιωτών από και προς τα νησιά, ενώ ήταν το πρώτο θεσμοθετημένο μέτρο για την Νησιωτικότητα που στόχευσε στην ανάπτυξη και στην αντιστροφή του ανταγωνιστικού μειονεκτήματος που είχαν οι νησιωτικές επιχειρήσεις.

Συνομιλώντας με κατοίκους της Σύμης συζητήθηκαν διεξοδικά παραδείγματα και εμπειρίες των νησιωτών από την χρήση του μέτρου: Σύμη – Πειραιάς με καμπίνα, η επιστροφή του κόστους ανέρχεται στο 46%. Σύμη- Ρόδος η επιστροφή φτάνει περίπου το 65% με το συμβατικό πλοίο, ενώ για ταξίδι με ταχύπλοο η επιστροφή είναι 76%. Πανορμίτης – Ρόδος από τα 16€ που έχει το εισιτήριο, ο νησιώτης λαμβάνει πίσω τα 11,50 περίπου, δηλαδή έχει κέρδος 72%. Σύμη- Κως, με συμβατικό πλοίο, το αντιστάθμισμα φτάνει το 45% της κανονικής τιμής του εισιτηρίου, ενώ με ταχύπλοο η επιστροφή ανέρχεται περίπου στο 69%. Παρόμοιες επιστροφές που αγγίζουν μέχρι και το 70% είχαν να πουν οι ίδιοι οι νησιώτες και για τις διαδρομές από Σύμη για Πάτμο, για Σάμο αλλά και για Κάλυμνο.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε και για την επιδότηση από το Μεταφορικό Ισοδύναμο για την μεταφορά προϊόντων και πρώτων υλών, από και προς τα νησιά. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής υπογράμμισε ότι οι νησιωτικές επιχειρήσεις λαμβάνουν πίσω, πάνω από το 43% του μεταφορικού τους κόστους, ενώ αισθητές είναι οι μειώσεις που έχουν δει επισκέπτες και κάτοικοι στην τιμή των καυσίμων, μετά την εφαρμογή του ΜΙ και σε αυτόν τον πυλώνα.

«Όταν εισηγούμουν, σαν αρμόδιος Υπουργός, το Μεταφορικό Ισοδύναμο στην Βουλή η ΝΔ με κατηγόρησε ότι είναι ένα κενοφανές μέτρο που δεν θα δώσει τίποτα στους νησιώτες, για αυτό άλλωστε και το καταψήφισε. Η απάντησή μου τότε, όπως και τώρα, ήταν ότι δεν έχουν ιδέα του τι σημαίνει να είσαι νησιώτης ή να προσπαθείς να κρατήσεις μια επιχείρηση στα νησιά. Το Μεταφορικό Ισοδύναμο είναι ένα μέτρο που απαντά στις πραγματικές ανάγκες των νησιωτών και δε θα ανεχτεί κανείς νησιώτης την κατάργησή του από ένα κόμμα που έρχεται για να ξηλώσει δικαιώματα των νησιών και όχι να κτίσει».Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien