Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Οι κοινές δηλώσεις Τσίπρα – Μακρόν: «Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα» (βίντεο)

Οι κοινές δηλώσεις Τσίπρα – Μακρόν: «Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα» (βίντεο)

Είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε μια σειρά θεμάτων» είπε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Tύπου που παραχώρησαν με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, και αναφέρθηκε στους χρόνιους δεσμούς των δυο χωρών.

«Ο Γάλλος Πρόεδρος επισκέπτεται την Ελλάδα σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη», τόνισε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως με τις μεταρρυθμίσεις και με πείσμα η χώρα μας αλλάζει σελίδα.

Επανέλαβε πως στόχος της χώρας είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, προσέθεσε πως και οι θεσμοί και οι εταίροι βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση, ενώ εκτίμησε πως δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις.

Η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση θα σημάνει και το τέλος της κρίσης για την Ευρώπη

Ο πρωθυπουργός είπε ότι πέτυχε ο αλγόριθμος που συμφωνήθηκε στο Eurogroup για το ελληνικό χρέος, ευχαρίστησε τη Γαλλία για την στήριξη της και πρόσθεσε πως η δοκιμαστική έξοδος της χώρας στις αγορές μας γεμίζει αισιοδοξία.

«Η ελληνική κρίση ήταν ευρωπαϊκή κρίση, ως εκ τούτου η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση θα σημάνει και το τέλος της κρίσης για την Ευρώπη», σημείωσε.

«Συμφωνήσαμε με τον Γάλλο Πρόεδρο να συνεργαστούμε και στο θέμα των επενδύσεων» είπε ο κ. Τσίπρας, καλωσορίζοντας τους επιχειρηματίες που συνοδεύουν τον Γάλλο Πρόεδρο και τη συμφωνία για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Αμυντική βιομηχανία και ενέργεια, είναι ακόμα δυο επίπεδα συνεργασιών των δυο χωρών, τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η ελληνική κρίση ήταν από την αρχή για μένα ευρωπαϊκή κρίση», δήλωσε ο Πρόεδρος Μακρόν κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Αλέξη Τσίπρα, και χαιρέτισε τη δράση του Έλληνα πρωθυπουργού για την ολοκλήρωση δύο αξιολογήσεων και όλων των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει. Υπογραμμίζοντας την ελληνική ανάκαμψη, επανέλαβε την εμπιστοσύνη του προς τη χώρα μας, ενώ αναφέρθηκε σε μια τριπλή δέσμευση:

-Της Ελλάδας, να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις.

-Του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, να μην προβάλει νέους όρους στο πρόγραμμα.

-Του Eurogroup, να πάρει μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Επιπλέον, ο Γάλλος Πρόεδρος έκανε εκτενή αναφορά στις γαλλικές επενδύσεις και συμφωνίες, για να καταλήξει μετά την ερώτηση που δέχθηκε από συμπατριώτη του δημοσιογράφο: Το μέλλον της Ευρώπης κρίνεται εν μέρει και εδώ (σ.σ. στην Ελλάδα), εξάλλου η Γαλλία δεν εγκατέλειψε την Ελλάδα στην εποχή της κρίσης.

«Στηρίζουμε την ανάπτυξη που επιστρέφει στην Ελλάδα», ήταν η φράση -κλειδί του Εμανουέλ Μακρόν, που έκανε εκτενή αναφορά στη γαλλική παρουσία στη χώρα μας: επί παραδείγματι αύριο θα ενισχυθεί η Τράπεζα Επενδύσεων από την αντίστοιχη γαλλική, η συνεργασία στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης κ.ά. Δις, ο Πρόεδρος Μακρόν αναφέρθηκε στο ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην ελληνική κρίση: αφού εξέφρασε τη διαφωνία του με την επιτήρηση σε ευρωπαϊκά προγράμματα από το διεθνή αυτό οργανισμό, ζήτησε η παρουσία του να είναι καλή τη πίστει και χωρίς νέους όρους.

«Η Ευρώπη έχει να διαδραματίσει ένα κρίσιμο ρόλο, σταθεροποιητικό για την ειρήνη, την ασφάλεια σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα πρέπει λοιπόν να μπορεί να λύνει τα προβλήματα της μόνη της», απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στα προγράμματα και στο εάν στη νέα αρχιτεκτονική θα έχει θέση.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως «τώρα είναι το μομέντουμ να ανοίξουμε αυτό το διάλογο. Η Ευρώπη να διαθέτει τα δικά της χρηματοδοτικά εργαλεία και τους θεσμούς για να λύνει τα προβλήματα της μόνη της. Να καταστεί η ίδια η Ευρώπη αυτοδύναμη να λύνει τα προβλήματα της» σημείωσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε πείσμα όσων επένδυσαν στην πολυδιάσπαση της Ευρώπης, η χώρα μας – πραγματοποιώντας εξαιρετικά σημαντικές μεταρρυθμίσεις – αλλάζει σελίδα. Η ενίσχυση της συνεργασίας μας με την Γαλλία αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς οδεύουμε προς το τέλος των προγραμμάτων επιτροπείας. Συμφωνήσαμε να δημιουργήσουμε πλατφόρμες συνεργασίας που θα δώσουν νέες προοπτικές στους τομείς των νέων τεχνολογιών και του τουρισμού. Η έξοδoς από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 αποτελεί κρίσιμο διακύβευμα για το μέλλον της Ευρώπης και της Ευρωζώνης. Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες για μια νέα οικονομική και νομισματική αρχιτεκτονική της ΕΕ στην κατεύθυνση μιας πιο δημοκρατικής και κοινωνικής Ευρώπης. Η συμβολή του ΔΝΤ σε ευρωπαϊκά προγράμματα θα πρέπει να αποτιμηθεί με βάση την ελληνική εμπειρία και να βγάλουμε τα τελικά συμπεράσματά μας. Η Ευρώπη πρέπει να διαδραματίσει έναν σταθεροποιητικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο. Γι' αυτό θα πρέπει να βρει τον τρόπο να επιλύει, με τις δικές τις δυνάμεις, τα δικά της προβλήματα. Με τον Γάλλο Πρόεδρο υπογραμμίσαμε τη σημασία που έχει η Ευρώπη να παραμείνει σταθερή και αποφασιστική στα μηνύματά της προς την Τουρκία αναμένοντας από την γείτονά μας σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δυστυχώς δοκιμάζονται. Την ίδια στιγμή είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθούν τα βασικά στοιχεία της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και των δεσμεύσεων της ΕΕ. Τονίσαμε τη σημασία που έχει για την Ευρώπη και για την περιοχή, η δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.Κοινές δηλώσεις με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Emmanuel Macron.

Δημοσιεύτηκε από Alexis Tsipras στις Πέμπτη, 7 Σεπτεμβρίου 2017Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien