Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Γάκης: Με αναπτυξιακό όραμα και σχέδιο που ν’ απαντά στις ώριμες ανάγκες της κοινωνίας θα κερδίσουμε το στοίχημα της περιφερειακής ανάπτυξης

Γάκης: Με αναπτυξιακό όραμα και σχέδιο που ν’ απαντά στις ώριμες ανάγκες της κοινωνίας θα κερδίσουμε το στοίχημα της περιφερειακής ανάπτυξης

Άρθρο του προέδρου της Επιτροπής Περιφερειών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, βουλευτή Δωδεκανήσου, Δημήτρη Γάκη για την παραγωγική ανασυγκρότηση στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με αφορμή το 13ο περιφερειακό συνέδριο που πραγματοποιείται στη Ρόδο, 16-17 Απριλίου 2018:

Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να διενεργηθούν συνέδρια για την παραγωγική ανασυγκρότηση σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, αποτελεί μια παρέμβαση με περιεχόμενο, ουσία και προοπτική. Για τη διαμόρφωση του νέου μοντέλου βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης, που θα λαμβάνει υπόψη τις χωρικές, δημογραφικές και παραγωγικές ιδιαιτερότητες του κάθε νομού, ώστε να στοχεύουμε ακριβέστερα στις αναπτυξιακές μας δράσεις με βάση την πραγματική κατάσταση των περιφερειών και να ενεργούμε ανάλογα.

Η πρωτότυπη αυτή διαδικασία, αποτελεί μια συντονισμένη προσπάθεια Κράτους – Περιφερειών που στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας όλων των τοπικών παραγωγικών δυνάμεων για τη διαμόρφωση του εθνικού στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης. Στο βιώσιμο δρόμο ανάπτυξης που επιδιώκουμε να οδηγήσουμε τη χώρα μετά από τη μακροχρόνια κρίση, η «περιφερειακή» συνιστώσα αποτελεί ένα βασικό αναπτυξιακό άξονα με ιδιαίτερη δυναμική. Αναδεικνύει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της κάθε περιοχής, επισημαίνοντας παράλληλα τις ιδιαίτερες κοινωνικές ανάγκες της.

Τα περιφερειακά συνέδρια, μας καλούν να συνεργαστούμε, να πάρουμε γενναίες αποφάσεις για το αναπτυξιακό μέλλον των περιοχών μας. Να συζητήσουμε ανοικτά για όλα όσα απασχολούν τις σύγχρονες περιφερειακές κοινωνίες.

Στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη.

Να δούμε με ρεαλισμό την «ετοιμότητα» των περιφερειών να συνεχίσουν να παίζουν το σημαντικό τους ρόλο στην ενίσχυση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής στο σύνολο της χώρας.

Αυτή είναι η πρόκληση που βρίσκεται μπροστά μας στο Νότιο Αιγαίο. Για ένα αναπτυξιακό σχεδιασμό, που θα συνδυάζεται αρμονικά με τις γεωμορφολογικές και δημογραφικές ιδιαιτερότητες της πολυνησιακής μας Περιφέρειας.

Είναι κοινή πεποίθηση, ότι ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε την πολιτική Συνοχής θα καθορίσει το μέλλον των περιφερειών μας στις επόμενες δεκαετίες. Είναι επίσης κοινή πεποίθηση, ότι προχωράμε βλέποντας μέσα από την πραγματικότητα των περιφερειακών ανισοτήτων που υπάρχουν σήμερα. Προκειμένου ν’ αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος, όπως το μεταναστευτικό/προσφυγικό, το ζήτημα της απασχόλησης των νέων, η τεχνολογική επανάσταση.

Στο παραπάνω πλαίσιο, η στήριξη των λιγότερο ευνοημένων περιοχών της Χώρας, αποτελεί προτεραιότητα της περιφερειακής πολιτικής της κυβέρνησης. Το περιφερειακό συνέδριο για το Νότιο Αιγαίο στη Ρόδο, έρχεται σε μια στιγμή που η χώρα γυρίζει σελίδα στην οικονομική της πορεία και παράλληλα, η ανάκαμψη αυτή αποτελεί την ιδανική ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις με σκοπό την τόνωση της παραγωγής.

Τρεις ειδικοί στόχοι για το Αιγαίο

Η πρόκληση βρίσκεται μπροστά μας. για να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό τους θαλάσσιους άξονες, διατυπώνοντας τεκμηριωμένες προτάσεις, έναν «οδικό αναπτυξιακό χάρτη» για τη νησιωτική χώρα, που να στηρίζει από τη μια πλευρά τους νησιώτες, ιδιαίτερα εκείνους με χαμηλά εισοδήματα, και ταυτόχρονα, να δίνει την αναγκαία αναπτυξιακή ώθηση που να αντιμετωπίζει το κρίσιμο ζήτημα της ανταγωνιστικότητας της τοπικής νησιωτικής οικονομίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, το μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου, αποτελεί ένα εμβληματικό πρόγραμμα που θα συμβάλλει καταλυτικά στην ενδυνάμωση της κοινωνικής και εδαφικής συνοχής στα νησιά μας. Ενίσχυση, επίσης, πρέπει να υπάρξει στην εφαρμογή των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας στην τοπική μικρομεσαία παραγωγή, με κύριο πεδίο δράσης την διασύνδεση των τουριστικών δραστηριοτήτων με την ποιοτική αγροτική παραγωγή και τη κτηνοτροφία, με τον πολιτισμό, την ενεργειακή οικονομία και την προστασία του περιβάλλοντος, τη νεανική επιχειρηματικότητα.

Αν καταφέρουμε να προσελκύσουμε τουρίστες που θα έρχονται στα νησιά μας όχι μόνο για «ήλιο και θάλασσα», αλλά για να απολαύσουν και τη δωδεκανησιακή κουζίνα και τα τοπικά αγροδιατροφικά προϊόντα, να περιηγηθούν – «φυσικά» αλλά και ψηφιακά – στα πολιτιστικά μας μνημεία, να συναντήσουν την λαογραφική παράδοση στην Κάρπαθο, για να διοργανώσουν μεγάλους ιστιοπλοϊκούς αγώνες που να διατρέχουν όλα τα νησιά μας, να αναρριχηθούν στους καλύμνικους βράχους, να καταδυθούν στις μαγευτικές μας θάλασσες, τότε θα έχουμε καταφέρει να συνδυάσουμε όλο το δυναμικό μας και να δώσουμε ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, μια ώθηση στην οικονομία και στην ανάπτυξη του τόπου.

Αυτό είναι ίσως το πιο κρίσιμο που πρέπει να δούμε συνολικά και σε άλλες περιφέρειες αλλά ιδιαίτερα στα Δωδεκάνησα. Τους τομείς, που με σύγχρονο τρόπο θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση του νέου παραγωγικού μοντέλου της Περιφέρειας μας.

Τέλος, ένα ιδιαίτερο σημείο, που θα πρέπει να έχουμε πάντα σε προτεραιότητα στο σχεδιασμό μας, αφορά στις πολιτικές κοινωνικής στήριξης των πιο ευάλωτων ομάδων στις νησιωτικές περιοχές, μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της συζήτησης για τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Δίνοντας έμφαση στη λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά. Σε δράσεις που διασφαλίζουν την προσβασιμότητα των πάσης φύσεως υποδομών και υπηρεσιών, συμβατικών και ηλεκτρονικών, για τα άτομα με αναπηρία και την ενεργοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης/κατάρτισης και δια βίου μάθησης στον τόπο επαγγελματικής δραστηριοποίησης, στηρίζοντας με τον τρόπο αυτό ιδιαίτερα τους μικρούς νησιωτικούς Δήμους.

Αυτά τα κοινωνικά αντανακλαστικά οφείλουμε και θα πρέπει να έχουμε σαν προτεραιότητα αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε επί της ουσίας την πρόκληση της Νησιωτικής Ανάπτυξης.

Ένα τέτοιο ολοκληρωμένο σχέδιο περιμένουν οι νησιώτες να δουν στο αμέσως επόμενο διάστημα. σε αυτή την κατεύθυνση θα δουλέψουμε μέσα από το δικό μας θεσμικό ρόλο. Συμβάλλοντας έμπρακτα στη μείωση των ανισοτήτων. Διαμορφώνοντας τη νησιωτική οικονομία δυναμικά, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Γι’ αυτό είμαστε παρόντες στο συνέδριο στη Ρόδο.

Για να συνεργαστούμε για το μέλλον της περιφέρεια μας.

Για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των Δωδεκανησίων για απτά αποτελέσματα των πολιτικών μας στην καθημερινότητά τους.

Για να κερδίσουμε – με τη στήριξη της κοινωνίας – το στοίχημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης.

*Ο Δημήτρης Γάκης είναι πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της ΒουλήςΣχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien