Ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος μιλάει στην Κυριακάτικη Kontranews για τα fake news, τα οποία «απομακρύνουν τον κόσμο από τα ΜΜΕ», ενώ δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένος από το επίπεδο της ΕΡΤ, παρότι «έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης». Επίσης, αναλύει τον τρόπο με τον οποίο θα προσελκύσει η χώρα μας περισσότερες ξένες κινηματογραφικές παραγωγές.
Πιο αναλυτικά:
Η κυβέρνηση θα μπορέσει να περάσει από τη Βουλή τη συμφωνία των Πρεσπών; Πώς σχολιάζετε τις πρόσφατες δηλώσεις Ζάεφ περί διδασκαλίας της «μακεδονικής γλώσσας» και περί «μακεδονικής μειονότητας»;
Η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος στη γειτονική χώρα είναι σε πλήρη εξέλιξη και πριν το τελικό αποτέλεσμα δεν εξυπηρετεί κανέναν εθνικό στόχο να κάνουμε συζητήσεις στον αέρα. Και όταν θα έρθει η σειρά μας τότε θα κουβεντιάσουμε και πάλι, με τους πολιτικούς όρους εκείνου του πολιτικού χρόνου. Η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια απολύτως θετική εξέλιξη για τα εθνικά συμφέροντα, αλλά και για το μέλλον της περιοχής και της ευημερίας των δύο λαών.
Θεωρείτε πως υπάρχουν ΜΜΕ τα οποία εν γνώση τους διασπείρουν fake news κατά της κυβέρνησης; Τι μέτρα έχετε λάβει ώστε να σταματήσει η διασπορά ψευδών ειδήσεων;
Η παραπληροφόρηση δεν είναι νέο φαινόμενο, υπήρχε από παλιά, απλώς με το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η διασπορά ψευδών ειδήσεων γίνεται πιο εύκολα και με μεγαλύτερη ταχύτητα. Το πρόβλημα στην Ελλάδα, και το έχουμε επισημάνει πολλές φορές, είναι ότι τα παραδοσιακά ΜΜΕ επιδίδονται συχνά σε κυνήγι μαγισσών και ερμηνεύουν τα γεγονότα κατά το δοκούν. Το έχουμε δει επανειλημμένως, και αν υπάρχουν και κάποιοι που το έκαναν «κατά λάθος» ή «τυχαία» δεν ισχύει για άλλους που το κάνουν συστηματικά. Σας θυμίζω τι έγινε στο δημοψήφισμα, όπου υπήρξε κανάλι που παραβίασε ακόμα και την απαγόρευση του ΕΣΡ για ενημερωτικές εκπομπές προκειμένου να ικανοποιήσει το αντικυβερνητικό του μένος. Και πριν από λίγες μέρες είχαμε ανάλογο παράδειγμα από εφημερίδα.
Τέτοια παραδείγματα ντροπιάζουν όλο το τοπίο των ΜΜΕ. Επίσης, υπάρχουν και άλλοι, οι οποίοι εντέχνως «παραβλέπουν» κομμάτια της αλήθειας ή και ολόκληρα γεγονότα, προκειμένου να στηρίξουν την άποψή τους. Θεωρούμε ότι τέτοια φαινόμενα είναι καταστροφικά, όχι για την κυβέρνηση, αλλά γιατί ο κόσμος, που καταλαβαίνει πολύ περισσότερα απ’ όσα πιστεύουν αυτοί που του «σερβίρουν» ψέματα ή μισές αλήθειες, αποστρέφεται συνολικά τα ΜΜΕ και πηγαίνει σε δήθεν εναλλακτικές πηγές, όπου εκεί η κατάσταση είναι πλήρως ανεξέλεγκτη.
Ως κυβέρνηση, και δεν μπορούμε, και είναι λάθος να παρέμβουμε στο περιεχόμενο. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι από τη μία να αναδείξουμε τα δημόσια ΜΜΕ σε αξιόπιστες πηγές -η ΕΡΤ έχει αναλάβει μάλιστα ένα πρόγραμμα fact checking που θα μπει σύντομα σε λειτουργία- και από την άλλη να ακολουθήσουμε τον οδικό χάρτη της ΕΕ που μόλις την Τετάρτη ολοκληρώθηκε. Σε αυτό είναι πολύ σημαντική και η συμμόρφωση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Είστε ικανοποιημένος από το επίπεδο της ΕΡΤ; Τι νέο έχουν να περιμένουν οι τηλεθεατές; Στηρίζετε την απόφαση να αποκτήσει η δημόσια τηλεόραση τα δικαιώματα της SuperLeague;
Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από το περιεχόμενο της ΕΡΤ. Η ΕΡΤ διαθέτει εξαιρετικό πρόγραμμα και αυτό έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται και στα επίπεδα της τηλεθέασης. Επιπλέον, είμαι ικανοποιημένος από τη νέα διοίκηση της ΕΡΤ, η οποία ανέλαβε δυναμικά τα ηνία.
Ασφαλώς και η ΕΡΤ έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης. Ασφαλώς και πρέπει να γίνουν περισσότερα. Μπορεί και να υπάρχουν λάθη και αστοχίες, αλλά ρωτήστε όποιον θέλετε: Ποιο είναι το πιο ποιοτικό κανάλι; Όλοι θα πουν «η ΕΡΤ», όχι μόνο εγώ. Περιμένουμε νέες ποιοτικές ελληνικές και ξένες σειρές από τους μεγαλύτερους και πιο ισχυρούς της τηλεοπτικής βιομηχανίας παγκοσμίως, πολύ σύγχρονο και ποιοτικό περιεχόμενο ξένης μυθοπλασίας, περιμένουμε την πλήρη λειτουργία του ΕΡΤ Sports και άλλες τεχνολογικές καινοτομίες, όπως η υβριδική 2.0.
Όσο για την SuperLeague φυσικά και στηρίζω μια συμφωνία που έδωσε το οξυγόνο και ανάσα ζωής στην ελληνική ποδοσφαιρική βιομηχανία, έφερε νέους κανόνες και διαφάνεια, και έδωσε τη δυνατότητα σε όλους τους Έλληνες εντός και εκτός Ελλάδας να αποκτήσουν δωρεάν πρόσβαση σε ένα συναρπαστικό πρωτάθλημα. Η συμφωνία ήταν επίσης θετική για την ΕΡΤ, καθώς η τηλεθέαση χτυπάει κόκκινο συνεχώς. Στηρίξαμε και το πόλο και το βόλεϊ και το μπάσκετ και την Β’ Εθνική και τον στίβο και όλον τον αθλητισμό, που είναι για όλους.
Πρόσφατα μαζί με τον κ. Παππά υπογράψατε Υπουργική Απόφαση για την ισότιμη πρόσβαση των Ατόμων με Αναπηρία στο τηλεοπτικό προϊόν. Πιστεύετε ότι θα υπάρξει άμεση ανταπόκριση;
Αυτό είναι ένα από τα θετικά του να έχεις νομίμως λειτουργούντα κανάλια στη χώρα. Πιστεύω πώς, ναι θα υπάρξει άμεση ανταπόκριση, Άλλωστε θα ελέγχεται και από το ΕΣΡ. Είναι πολύ σημαντικό να άρουμε τα εμπόδια για την πρόσβαση των συμπολιτών μας στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία.
Να σας δώσω ένα απλό παράδειγμα: στις φυσικές καταστροφές, τα περισσότερα κανάλια χρησιμοποιούν πλάνα αρχείου, ενώ ταυτόχρονα ο παρουσιαστής λέει άλλα. Δεν είναι αυτονόητο ότι πρέπει να υπάρχει ταυτόχρονη μετάδοση στη νοηματική; Αλλά δεν είναι μόνο τα έκτακτα. Ήδη, η ΕΡΤ έχει αυξημένες υποχρεώσεις μετάδοσης προγράμματος προσβάσιμου στα ΑμεΑ, όπως ημερήσιο 14λεπτο δελτίο Ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα με ταυτόχρονη αναγραφή υποτίτλων και μετάδοση ενημερωτικού και ψυχαγωγικού προγράμματος για 12 ώρες εβδομαδιαίως με υπότιτλους. Η συγκεκριμένη απόφαση ήταν ένα σημαντικό βήμα και στο μέλλον θα ακολουθήσουν και άλλα, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση στο οπτικοακουστικό περιεχόμενο σε όλους τους πολίτες.
Πριν λίγες ημέρες η Κέρκυρα αναδείχθηκε ως η κορυφαία ευρωπαϊκή τοποθεσία για κινηματογραφικά γυρίσματα για το 2018. Παλιότερα, είχε γραφτεί πως Αμερικάνοι επιθυμούσαν να δημιουργήσουν στούντιο στη Σύρο. Πώς θα πείσετε τους ξένους παραγωγούς να πραγματοποιήσουν κινηματογραφικά γυρίσματα στην Ελλάδα;
Η Ελλάδα διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως ο καλός καιρός, η ηλιοφάνεια και το σταθερό φως, η μεγάλη εναλλαγή τοπίου, οι τουριστικές υποδομές, τα καλά crews και ο μοναδικός πλούτος ιστορικών μνημείων. Αυτά είναι πολύ σημαντικά δεδομένα για τους παραγωγούς και τους location managers. Σε μια τόσο ανταγωνιστική βιομηχανία όμως, όσο υπέροχη και να είναι η χώρα μας, αν δεν υπάρχουν οικονομικά κίνητρα δεν έχεις μέλλον. Αυτό το λύσαμε με το cash rebate του 35% και πλέον εργαζόμαστε για την παροχή και φορολογικών κινήτρων. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε τόσο από το εξωτερικό όσο και από την εγχώρια βιομηχανία είναι πολύ θετικά, αλλά πιστέψτε με δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού. Είναι μια εθνική υπόθεση, και απαιτείται συλλογική προσπάθεια. Πρέπει όλοι να συνδράμουν στο στόχο να γίνει η Ελλάδα ένας δημοφιλής προορισμός παραγωγής οπτικοακουστικών έργων: κυβέρνηση, αντιπολίτευση, περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση, ιδιωτική πρωτοβουλία, ομογένεια.