Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Kοινές δηλώσεις Τσίπρα – Μπουτάρη: Η Θεσσαλονίκη πρέπει να μείνει μια πόλη δημοκρατική (βίντεο)

Kοινές δηλώσεις Τσίπρα – Μπουτάρη: Η Θεσσαλονίκη πρέπει να μείνει μια πόλη δημοκρατική (βίντεο)

«Η Θεσσαλονίκη πρέπει να μείνει μια πόλη ανοιχτή και δημοκρατική» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, στο δημαρχιακό μέγαρο, παρουσία του υπουργού Επικρατείας, Χριστόφορου Βερναρδάκη και της διευθύντριας του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνας Νοτοπούλου.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον κ. Μπουτάρη μετά την απρόκλητη επίθεση που δέχτηκε το περασμένο Σάββατο στη διάρκεια των εκδηλώσεων για τη Γενοκτονία των Ποντίων, ενώ τον ενθάρρυνε να συνεχίσει τον αγώνα του στο δημαρχιακό θώκο της πόλης.

«Η επίθεση σε βάρος του Γιάννη Μπουτάρη δεν ήταν ένα τυχαίο και μεμονωμένο περιστατικό, αλλά μία σχεδιασμένη και οργανωμένη επίθεση. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεν είχε προηγούμενα με αυτούς τους ανθρώπους που του επιτέθηκαν. Δεν πήγε για πρώτη φορά σε αυτή την εκδήλωση για να τιμήσει τον ποντιακό ελληνισμό, πηγαίνει κάθε χρόνο» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, εκφράζοντας τη στήριξη του για «τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε από οργανωμένες δυνάμεις της ακροδεξιάς στην παραλία της Θεσσαλονίκης».

«Την ίδια στιγμή που το οργανωμένο αυτό σχέδιο εξελίσσονταν, κάποια πολιτικά πρόσωπα συνέχιζαν μπροστά στις κάμερες να στρώνουν το χαλί σε αυτό τον εσμό της ακροδεξιάς και να δημιουργούν το πολιτικό υπόβαθρο δικαιολόγησης των αποτρόπαιων πράξεών τους», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στη Θεσσαλονίκη είπε πως πρόκειται για μία πόλη «με μακρά παράδοση αγώνων και υπεράσπισης της δημοκρατίας αλλά και μακρά παράδοση ενός μαύρου μετώπου – παλαιότερα το αποκαλούσαμε παρακράτος, ενός μετώπου εθνικισμού, ρατσισμού μισαλλοδοξίας».

Για την έως τώρα διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη είπε χαρακτηριστικά πως «ανέλαβε τη δημαρχία μιας πόλης, η οποία ήταν βυθισμένη στη διαφθορά, στα σκάνδαλα, στα χρέη. Μπορεί να διαφωνεί κανείς μαζί του πολιτικά σε πολλά πράγματα, όμως πρέπει να του πιστώσουμε ότι κατάφερε να έχει σήμερα μια πόλη που παλεύει να λύσει τα προβλήματά της, μια πόλη ανοιχτή, δημοκρατική. Και η Θεσσαλονίκη πρέπει να μείνει μια πόλη δημοκρατική».

«Ακουσα τον δήμαρχο να λέει ότι σκοπεύει να φτάσει τα 100 έτη και να είναι για πολλά ακόμη χρόνια δήμαρχος. Εγώ σήμερα τον ενεθάρρυνα να συνεχίσει. Είτε θέλει, είτε όχι συμβολίζει αυτόν τον αγώνα. Που δεν είναι ένας αγώνας ενός κόμματος, αλλά ένας αγώνας κάθε δημοκρατικού πολίτη για την υπεράσπιση της δημοκρατίας. Υπό αυτή την έννοια το ενεθάρρυνα να μπει μπροστά. Και επειδή το μαύρο μέτωπο νικιέται πολιτικά και στην κάλπη να μπει μπροστά, ηγούμενος ενός ευρύτερου δημοκρατικού προοδευτικού μετώπου ώστε η Θεσσαλονίκη να μην γυρίσει πίσω. Η Θεσσαλονίκη να παραμείνει μια πόλη ανοιχτή και δημοκρατική», είπε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον, ανέφερε πως στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο γραφείο του κ. Μπουτάρη συζητήθηκαν και άλλα θέματα που αφορούν τα καθημερινά προβλήματα των δημοτών. «Είχαμε βεβαίως την ευκαιρία να συζητήσουμε και μια σειρά από άλλα θέματα που αφορούν τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών της Θεσσαλονίκης, όμως εγώ θέλω να μείνω σε αυτά διότι η παρουσία μου έχει έναν συμβολισμό αλλά και μία ουσία η ουσία είναι η στήριξη που παρέχω στην προσπάθεια του δημάρχου να υπερασπιστεί τις δημοκρατικές παραδόσεις αυτής της πόλης για λογαριασμό όλων των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

   Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη συμπαράσταση του, τονίζοντας μάλιστα πως «η περιπέτεια που περάσαμε δεν ήταν τυχαίο γεγονός. Ήταν ξεκάθαρα οργανωμένη. Δεν ξέρω τι τελικό σκοπό είχαν. Εκείνο που ξέρω είναι ότι εμείς δεν θα το αφήσουμε. Τα τρία ‘στρατιωτάκια’ που τιμωρήθηκαν με φυλακή είναι παιδικά παιχνίδια. Αυτό που ενδιαφέρει είναι να φτάσουμε στη ρίζα. Να δούμε από που ξεκίνησε η ιστορία».

Επίσης, ο κ. Μπουτάρης ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα για τη στήριξη στη διοίκησή του. «Όταν λέω ότι θα είμαι δήμαρχος έως 100 χρονών εννοώ ότι αυτή η πόλη δεν πρέπει να αλλάξει δημοτική αρχή για τα επόμενα πολλά χρόνια. Δεν μπορεί να αλλάξει. Δεν επιτρέπεται να επιστρέψουμε πίσω στο μαύρο σκοταδισμό, στο φασισμό».

Παράλληλα, επανέλαβε για μια ακόμη φορά πως «η Θεσσαλονίκη θα πρέπει να γίνει παράδειγμα δημοκρατικής πόλης. Και όλα τα άλλα έρχονται μετά».

Η θητεία της παρούσας κυβέρνησης ολοκληρώνεται το φθινόπωρο του 2019

«Η θητεία της παρούσας κυβέρνησης ολοκληρώνεται το φθινόπωρο του 2019», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς από δημοσιογράφους για τις αυτοδιοικητικές και τις βουλευτικές εκλογές μετά τη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη.

«Θεσμικά έχουμε ήδη πάρει την απόφαση να απεμπλακούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές από τις ευρωπαϊκές εκλογές. Από εκεί και πέρα γνωρίζετε ότι η θητεία της παρούσας κυβέρνησης ολοκληρώνεται το φθινόπωρο του 2019», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

«Τρία χρόνια τώρα παλεύουμε για να βγει η χώρα από τα μνημόνια. Με το που θα βγει η χώρα από τα μνημόνια θα έχουμε μπροστά μας ως κυβέρνηση άλλον έναν χρόνο με βάση τη θητεία μας, για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε ένα έργο», είπε ο κ. Τσίπρας, εξηγώντας πως πρόκειται για ένα έργο «το οποίο δεν θα είναι στο πλαίσιο των συμφωνιών μας με τους εταίρους και της στενής πειθαρχίας και επιτροπείας, αλλά θα είναι οι δικές μας αποφάσεις».

«Θα έπρεπε να ήμουν ανόητος για να μην επιθυμώ να το ζήσω και αυτό. Να είμαι πρωθυπουργός μιας χώρας που θα αποφασίζει μόνη της και όχι κάτω από την αυστηρή επιτροπεία» σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Τώρα γιατί διαρκώς δυνάμεις της αντιπολίτευσης επιμένουν σε αυτό, είναι προφανές γιατί επιμένουν: διότι ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται. Γνωρίζουν ότι αν αυτό συμβεί θα υποστούν, κατά πάσα πιθανότητα, μια ήττα δεινή και στις επόμενες εκλογές γι αυτό θέλουν να μην προλάβει αυτή η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά να διαχειριστούμε τη χώρα σε καθεστώς ελευθερίας και μη μνημονιακής επιτροπείας».
   Σημειώνεται πως σαν σήμερα το 2014 ο Γιάννης Μπουτάρης επανεξελέγη δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Στη νεκρώσιμη ακολουθία για τον Χάρρυ Κλυνν παρέστη ο πρωθυπουργός

Στη νεκρώσιμη ακολουθία για τον Χάρρυ Κλυνν στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην Καλαμαριά, παρέστη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Επικρατείας, Χριστόφορο Βερναρδάκη και την επικεφαλής του Πρωθυπουργικού Γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνα Νοτοπούλου,

Ο κ. Τσίπρας μετέβη στην Καλαμαριά μετά τη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, στο δημαρχείο.

Φωτογραφίες από τη συνάντηση Τσίπρα -Μπουτάρη:

Η συνάντηση Τσίπρα – Μπουτάρη

Βίντεο: thesstoday.gr

Ο πρωθυπουργός έφτασε στις 10:30 στο δημαρχείο και στο προαύλιο τον υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Καλυψώ Γούλα, καθώς και οι δύο φρουροί του δημάρχου που ήταν μαζί του κατά την επίθεση που δέχθηκε το περασμένο Σάββατο, στην πλατεία του Λευκού Πύργου, στη διάρκεια εκδήλωσης στη μνήμη των θυμάτων της γενοτοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.

Ο κ. Τσίπρας έκανε χειραψία και με τους τέσσερις, συνομίλησε για λίγο μαζί τους και στη συνέχεια ανέβηκαν στο γραφείο του δημάρχου.

«Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Γιάννη Μπουτάρη στον σύντομο διάλογο που είχαν ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων στην αρχή της συνάντησής τους, στο γραφείο του δημάρχου, αναφερόμενος στη φασιστική επίθεση που δέχθηκε ο δήμαρχος το περασμένο Σάββατο, στην πλατεία του Λευκού Πύργου, στη διάρκεια εκδήλωσης στη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.

   Αμέσως μετά, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η στάση του δημάρχου έχει γίνει σύμβολο και τόνισε ότι μπορεί να λένε κάποιοι ότι η επίθεση ήταν τυχαία και αυθόρμητη, όμως ήταν οργανωμένη.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπουτάρης ζήτησε από τον πρωθυπουργό να συζητήσει με τον αρμόδιο υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, αν υπάρχει δυνατότητα, μέσω του facebook, να αποκλείονται συνομιλίες που προτρέπουν στην οργάνωση επιθέσεων από διάφορα άτομα.

«Βρήκες τον μπελά σου, συμβολοποιείς ένα ολόκληρο δημοκρατικό προοδευτικό μέτωπο απέναντι στη μαυρίλα κι αυτόν τον αγώνα πρέπει να τον δώσεις» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στoν δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, στην αρχή της συνάντησής τους, στο δημαρχείο.

Επίσης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ιστορία της Θεσσαλονίκης, που από τη μια είπε ότι έχει μια μακρά παράδοση αγώνων αλλά υπάρχει και το μαύρο παρελθόν ρατσιστικών και εθνικιστικών γεγονότων.

Ακόμα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ευτυχώς που δεν υπήρχαν θύματα από αυτή τη φασιστική επίθεση εναντίον του δημάρχου.

 

«Να ονοματίσουμε τους εμπνευστές»

Με χθεσινή του δήλωση, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανέδειξε τη φασιστική βία καλώντας σε μέτωπο εναντίον των φασιστικών σχεδίων με την αποκάλυψη των εμπνευστών και την απομόνωσή τους. «Η επίθεση εναντίον μου ήταν επίθεση εναντίον του καθενός από σας. Η ωμή βία απειλεί όλους όσοι μάχονται για να υπερασπιστούν την ελευθερία του λόγου» τόνισε.

Ο Γ. Μπουτάρης επισήμανε το επικοινωνιακό και πολιτικό σχέδιο του φασισμού. «Να ονοματίσουμε τους οργανωτές και εμπνευστές των φασιστικών σχεδίων και να τους απομονώσουμε» είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τις αρχές να συνεχίσουν το έργο τους και να φτάσουν «όχι μόνο στα ‘στρατιωτάκια’ που εκτελούν πράξεις όπως η προχθεσινή».

«Όλοι έχουμε συλλογική και ατομική ευθύνη για να μην καταντήσουμε ζούγκλα» υπογραμμίζει ο δήμαρχος, δηλώνοντας ξεκάθαρα: «Την υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου προσπάθησα με σθένος να την υπηρετήσω. Γι’ αυτό άλλωστε στοχοποιήθηκα. Με τη δική σας υποστήριξη θα συνεχίσω να την υπηρετώ με ακόμη μεγαλύτερο σθένος και συνέπεια».

Εντάθηκαν οι συζητήσεις

Της χθεσινής δήλωσης είχε προηγηθεί η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τη Δευτέρα, όπου ο Γ. Μπουτάρης υπογράμμισε ότι δεν θα επιτρέψει να επιστρέψει η Θεσσαλονική στις μαύρες εποχές του Γκοτζαμάνη και των σκανδάλων, απευθύνοντας κάλεσμα συμπόρευσης ενάντια στο σκοτάδι. «Όλοι μαζί να δουλέψουμε να σπάσει αυτό το απόστημα. Να εκλείψει αυτός ο φασισμός, είτε είναι φανερός είτε είναι κρυφός» είπε χαρακτηριστικά. Την ίδια στιγμή, η πρόσφατη ακροδεξιά επίθεση στον δήμαρχο έχει εντείνει τις συζητήσεις για τη συγκρότηση ενός προοδευτικού μπλοκ στην πόλη εν όψει και των δημοτικών εκλογών του 2019, συζητήσεις στις οποίες ο νυν δήμαρχος αποτελεί σχεδόν κοινό παρονομαστή.Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien