Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Αμανατίδης στην Κυριακάτικη Kontranews: Κακόβουλο το δημοσίευμα του ΒΒC, δεν υπάρχουν γκρίζα σημεία στη Συμφωνία των Πρεσπών

Αμανατίδης στην Κυριακάτικη Kontranews: Κακόβουλο το δημοσίευμα του ΒΒC, δεν υπάρχουν γκρίζα σημεία στη Συμφωνία των Πρεσπών

Χρήστος Κυμπιζής
Δημοσιογράφος

Οφείλουμε να συσπειρώσουμε τις προοδευτικές δυνάμεις, για να σταθούν ανάχωμα στη λαίλαπα της ακροδεξιάς και του σκοταδισμού

Ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης σχολιάζει στην Κυριακάτικη Κοntranews το δημοσίευμα του ΒΒC περί «μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα», απαριθμεί τα πλεονεκτήματα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ θεωρεί πως η Συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου είναι «επωφελής για την κοινωνία».

Θεωρείτε πως η Συμφωνία των Πρεσπών έχει γκρίζα σημεία που αφήνουν περιθώρια αλυτρωτισμού στο γειτονικό κράτος ή που επιτρέπουν δημοσιεύματα σαν και αυτό του BBC;

Δεν υπάρχουν γκρίζα σημεία. Με τη Συμφωνία μπαίνει οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό και τον σφετερισμό της ιστορίας μας, από τους βόρειους γείτονές μας. Στο εξής, όχι μόνον το όνομα της χώρας παύει να είναι «Μακεδονία», αλλά δεν μπορούν να ονομάζονται «μακεδονικοί», χωρίς τον επιθετικό προσδιορισμό «βόρεια» όλοι οι κρατικοί θεσμοί, τα δημόσια κτίρια ή ακόμη και ιδιωτικοί φορείς, εφόσον χρηματοδοτούνται από το κράτος ή έχουν συσταθεί με νόμο, όπως ρητά αναφέρεται στο πρώτο άρθρο της Συμφωνίας.

Για πρώτη φορά η γειτονική μας χώρα αναγνωρίζει ότι δεν έχει σχέση με τον «αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά της Μακεδονίας. Επιπλέον, δεσμεύεται για αποδόμηση του διαβόητου προγράμματος εξαρχαϊσμού και για αφαίρεση του Ήλιου της Βεργίνας από όλους τους δημόσιους χώρους και απόσυρση από κάθε δημόσια χρήση.

Ακόμα, δεν υπάρχει ζήτημα περιορισμού χρήσης του όρου Μακεδονία ως προς την Ελλάδα, η οποία τον διατηρεί στο ακέραιο, όπως για παράδειγμα το αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι με τα άρθρα 4 και 6 της Συμφωνίας, η γειτονική μας χώρα δεσμεύτηκε και το έκανε, να τροποποιήσει το Σύνταγμά της, ώστε να εξαλείψει οποιαδήποτε μορφή αναθεωρητισμού και αλυτρωτισμού, από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς, με σεβασμό στην κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ανεξαρτησία της Ελλάδας, όπως και στην αρχή της μη ανάμιξης στις εσωτερικές μας υποθέσεις.

Μόνο κακόβουλο λοιπόν, μπορεί να χαρακτηριστεί ένα δημοσίευμα, που με βάση μία και μοναδική μαρτυρία εγείρει ζήτημα δήθεν «μακεδονικής μειονότητας» και φυσικά δεν συνδέεται με κανέναν τρόπο με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τα άρθρα της, που με ρητό, ενδελεχή και κατηγορηματικό τρόπο δεν αφήνουν περιθώρια για καμία παρερμηνεία.

Πιστεύετε πως η ΝΔ υιοθέτησε το δημοσίευμα του BBC για αντιπολιτευτικούς λόγους; Πρόσφατα δηλώσατε ότι η ΝΔ “είναι ο μεγαλύτερος χορηγός των ανυπόστατων θεωριών”. Από που προκύπτει αυτό;

Είναι αυταπόδεικτο, όταν ο ΟΗΕ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η ίδια η Συμφωνία των Πρεσπών ξεκαθαρίζει ότι η λέξη nationality σημαίνει υπηκοότητα ή ιθαγένεια και ότι η γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας ανήκει στην οικογένεια των νότιων σλαβικών, η ΝΔ επιμένει να μιλά για «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα συμπλέοντας με τις εθνικιστικές φωνές του VMRO. Το BBC που είχε γράψει και για κίνημα αυτονομίας στην Κέρκυρα (!) έγραψε τώρα ένα εξίσου ανιστόρητο και ανυπόστατο δήθεν ρεπορτάζ περί «μακεδονικής μειονότητας», που η ΝΔ έσπευσε να το συνδέσει-μόνο εκείνη ξέρει πώς- με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αντίθετα, στη Συμφωνία απαλείφεται οποιαδήποτε, έστω έμμεση, δυνατότητα διεκδίκησης «δικαιωμάτων» για δήθεν μειονότητα στη χώρα μας.

Η γειτονική μας χώρα δεσμεύεται ότι «τίποτα στο Σύνταγμα της όπως ισχύει σήμερα ή θα τροποποιηθεί στο μέλλον» δεν θα μπορεί να αποτελέσει βάση για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, περιλαμβανομένης της προστασίας του καθεστώτος και των δικαιωμάτων οιωνδήποτε προσώπων δεν είναι πολίτες της. Το Σύνταγμά της τροποποιείται, με τρόπο που εξασφαλίζεται η στήριξη μόνο στους πολίτες της και στη Διασπορά της (και όχι «στο μακεδονικό λαό στις γειτονικές χώρες»).

Πώς αξιολογείτε το πολιτικό κόστος του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, μετά την επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών; Ποια θα είναι τα οφέλη της ελληνικής κοινωνίας;

Μπροστά στο εθνικό συμφέρον υποχωρεί το όποιο πολιτικό ή κομματικό όφελος. Ήταν μια γενναία απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επιλύσει ένα πρόβλημα δεκαετιών, που ήταν επιβλαβές για τη χώρα μας και ολόκληρη την ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων.

Με τη Συμφωνία ενισχύεται η ευρωπαϊκή προοπτική και η σταθερότητα στην γειτονική χώρα και έτσι περιορίζεται και ο κίνδυνος επιρροής τρίτων δυνάμεων με αλλότριους σχεδιασμούς στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας. Όμως, όχι μόνο διαφυλάσσεται σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο για την αντιμετώπιση άλλων αυξανόμενων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αλλά ενισχύεται και ο ρόλος της στην περιοχή, ως ευρωπαϊκός πυλώνας ειρήνης και ασφάλειας.

Αναβαθμίζεται ο ρόλος της Μακεδονίας και της Θράκης σε περιφερειακό, οικονομικό και ενεργειακό κόμβο. Μπορούν πλέον να αναπτυχθούν οι διμερείς μας σχέσεις και σε επιχειρηματικό και οικονομικό επίπεδο, ενώ η Θεσσαλονίκη γίνεται τώρα πραγματική πρωτεύουσα των Βαλκανίων.

Η Συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου αποτελεί επί της ουσίας διαχωρισμό εκκλησίας-κράτους;

Η συμφωνία που κατέληξε στο κοινό ανακοινωθέν του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο είναι πρώτα από όλα επωφελής για την κοινωνία, καθώς κινείται στην κατεύθυνση της επίλυσης ιστορικών εκκρεμοτήτων.

Ενισχύει την αυτοτέλεια της Εκκλησίας και αξιοποιεί τη διεκδικούμενη και από τις δύο πλευρές περιουσία, και όχι μόνο. Οι διεκδικήσεις σε περιουσίες πριν το 1939 συμφωνείται ότι δεν υπάρχουν -και αυτό θα αποτυπωθεί πιστεύω στο νομοσχέδιο-, ενώ οι περιουσίες που μετά το 1952 αμφισβητούνται είτε από το Δημόσιο είτε από την Εκκλησία και παρέμεναν ανεκμετάλλευτες, αξιοποιούνται προς όφελος όλων και κυρίως του κοινωνικού συνόλου.

Στην ουσία, λοιπόν, αποτελεί εξορθολογισμό των διακριτών ρόλων στις σχέσεις εκκλησίας-κράτους. Σε κάθε περίπτωση, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα του κλήρου είναι εξασφαλισμένα και θα συνεχίσουν να είναι, όπως άλλωστε κατοχυρώνονται και από τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, και με δεδομένο το καλό κλίμα μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχιεπισκόπου, θεωρώ ότι έχει ανοίξει ένας ειρηνικός δρόμος διαπραγμάτευσης.

Το άνοιγμα στην κεντροαριστερά που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ κρύβει πολιτικούς κινδύνους; Μπορείτε να ισχυρίζεστε ότι εκπροσωπείτε το “νέο”, όταν συνεργάζεστε με εκπροσώπους του παλιού πολιτικού συστήματος;

Το άνοιγμα στην κεντροαριστερά είναι επιβεβλημένο από την ιστορική συγκυρία. Βλέπετε την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και το ρατσιστικό λόγο του Όρμπαν, ο οποίος ανήκει μάλιστα στο ΕΛΚ, μαζί με Βέμπερ και Μητσοτάκη. Έχουμε μπροστά μας τις ευρωεκλογές και οφείλουμε να συσπειρώσουμε τις προοδευτικές δυνάμεις, για να σταθούν ανάχωμα στη λαίλαπα της ακροδεξιάς και του σκοταδισμού. Και δεν πάψαμε να εκπροσωπούμε το νέο, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση κι έτεινε χείρα συμπόρευσης με ανθρώπους, που μοιράζονται τις θέσεις του για κοινωνική δικαιοσύνη και πολιτικές προς όφελος των πολλών και όχι των λίγων.

Η συνεργασία πρέπει να έχει ως βάση προγραμματικές και πολιτικές αρχές και αξίες. Το κάλεσμα συμπόρευσης αφορά όχι μόνο πρόσωπα, αλλά πρωτίστως τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που κινούνται στην κατεύθυνση αυτή και εν τέλει το σύνολο των πολιτών που δεν θα επιτρέψουν την παλινόρθωση όσων μας έφεραν στην χρεοκοπία.



Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien