Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Αλ. Τσίπρας: Έχουμε σχέδιο για την ελάφρυνση των φτωχότερων στρωμάτων – Εκλογές το φθινόπωρο του 2019

Αλ. Τσίπρας: Έχουμε σχέδιο για την ελάφρυνση των φτωχότερων στρωμάτων – Εκλογές το φθινόπωρο του 2019

Μέρισμα στους ασθενέστερους στο τέλος του χρόνου προανήηγγειλε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στο πλαίσιο της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Σε σχέση με το ενδεχόμενο μείωσης φορολογίας στις επιχειρήσεις, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για στοχευμένες ελαφρύνσεις στο τέλος του ’18, ανάλογα με την υπεραπόδοση της οικονομίας.

«Υπάρχουν πιο άδικοι φόροι από τον ΕΝΦΙΑ που πρέπει να μειωθούν. Θα αποφασίσουμε από το 2019», τόνισε, επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος έστειλε τελεσίγραφο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επισημαίνοντας πως «δεν μπορεί το ΔΝΤ να έχει το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω από το πρόγραμμα. Πρέπει να αποφασίσουν έως το τέλος του χρόνου».

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει με μεγάλη ταχύτητα την τρίτη αξιολόγηση. «Θα συγκαλέσω άμεσα το Υπουργικό Συμβούλιο και θα πάρουμε τις αποφάσεις για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό», δήλωσε.

Επίσης, είπε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019, λέγοντας ότι «περάσαμε τον κάβο, πήραμε τη στροφή, δεν χρειάζομαι δημοσκόπηση να το επιβεβαιώσει», για να προσθέσει πως «οι εκλογές θα γίνουν όταν φτάσουμε στο λιμάνι, όχι εν πλω με τρικυμία».

Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός διαφοροποιήθηκε από τη Γερμανίδα καγκελάριο, στο ζήτημα της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι θα «είναι λάθος να κλείσει η Ευρώπη την πόρτα της στην Άγκυρα».

Στοχευμένες ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις στο τέλος του ’18, ανάλογα με την υπεραπόδοση της οικονομίας

Το σχέδιό του για την ελάφρυνση των φτωχότερων στρωμάτων περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας από την πρώτη απάντηση που δέχθηκε στο πλαίσιο της καθιερωμένης διακαναλικής, στη ΔΕΘ.

Αφού ανέφερε πρώτα ότι μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του είναι η ανάδειξη της Ελλάδας της παραγωγής, της δημιουργίας και του μόχθου, ο πρωθυπουργός μίλησε για την προοπτική να ξεφύγει η χώρα από τη σκληρή επιτροπεία των μνημονίων, με αλλαγή μείγματος πολιτικής υπέρ των πιο αδυνάμων.

Υπογραμμίζοντας την υπεραπόδοση στόχων τα έτη 2016 και 2017 και μέσω του περιορισμού της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, δίδεται η δυνατότητα -υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας- να υπάρχει αισιοδοξία όχι μόνο ότι θα πιάσουμε τους στόχους αλλά και για ένα δημοσιονομικό περιθώριο.

Και από το 2019 εν τέλει, θα δοθεί η δυνατότητα για τις αναγκαίες διορθώσεις που θα ελαφρύνουν πρωτίστως όσους έχουν επιβαρυνθεί από την πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή.

«Αυτός είναι ο στόχος μας και είμαστε αποφασισμένοι να τον προχωρήσουμε», σημείωσε με έμφαση ο πρωθυπουργός εκφράζοντας συγχρόνως την πεποίθησή του ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού επιθυμεί να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.

«Η δυνατότητα αυτή εξαρτάται από τη δυνατότητα να έχουμε δημοσιονομικό χώρο και να έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να πιάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους που είναι αρκετά αυστηροί και έχουν καταγραφεί στο μεσοπρόθεσμο» είπε ο πρωθυπουργός για τη δυνατότητα να δοθούν φορολογικές ελαφρύνσεις ή έκτακτο επίδομα συνταξιούχων τα Χριστούγεννα.

«Θα έχουμε το δημοσιονομικό χώρο του 3,5% του πλεονάσματος προκειμένου να προβούμε στις απαραίτητες διορθώσεις από το 2019 και μετά. Πέραν αυτών που ήδη έχουμε προβεί και αναφέρομαι στην ψήφιση των λεγόμενων αντιμέτρων για το 2019 και το 2018 που είναι 1% του ΑΕΠ σε παροχές κοινωνικής στήριξης το 2019 και 1% του 2020 σε φορολογικές ελαφρύνσεις. Το 2016, είχαμε μια εκπληκτική υπεραπόδοση και μία από τις αιτίες που καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τις απαιτήσεις ορισμένων από τους δανειστές μας.

Και το 2017 είχαμε μια θετική υπέρβαση κοντά στο 1 δισ κατά το πρώτο επτάμηνο. Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί κατά το επόμενο διάστημα αλλά η γενική εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε πάνω από τον στόχο και θα φροντίσουμε και φέτος να υπάρξει μέρισμα στους πιο αδύναμους» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Για το ενδεχόμενο μείωσης φορολογίας στις επιχειρήσεις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για στοχευμένες ελαφρύνσεις στο τέλος του ’18, ανάλογα με την υπεραπόδοση της οικονομίας.

«Η αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της και οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας, το ’19»

«Ο χρόνος ολοκλήρωσης μιας αξιολόγησης είναι πολύ κρίσιμο θέμα», δήλωσε από τη συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι «είναι ηλίου φαεινότερον ότι τη βασική ευθύνη για την καθυστέρηση της 2ης αξιολόγησης δεν την είχε η ελληνική κυβέρνηση, (καθώς) τίθεντο ακόμη και ζητήματα που ήταν εκτός συμφωνίας».

Σύμφωνα με την προσέγγιση του κ. Τσίπρα, «δεδομένων των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών η ελληνική κυβέρνηση έχει παράξει πολύ σημαντικό έργο, είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν και προβλήματα που προσπαθούμε να επιλύσουμε, και προβλήματα συντονισμού, η προσπάθεια που καταβάλλουμε είναι μια προσπάθεια που αποδίδει. Δεν το λέω εγώ μόνον αλλά το εκτιμούν και οι εταίροι μας και τα διεθνή ΜΜΕ, θα το εκτιμήσουν οι αντικειμενικοί παρατηρητές στην Ελλάδα αν δεν το έχουν εκτιμήσει ήδη».

Σε σχέση με την τρίτη αξιολόγηση τόνισε: «Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με μεγάλη ταχύτητα στο πλαίσιο της συμφωνίας». Στο πλαίσιο αυτό γνωστοποίησε ότι άμεσα θα συγκαλέσει το Υπουργικό Συμβούλιο και η κυβέρνηση θα πάρει τις συλλογικές εκείνες αποφάσεις, θα κάνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις «για να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό».

«Είμαστε αποφασισμένοι το επόμενο διάστημα να βρεθούμε δίπλα στον κόσμο της παραγωγής», σημείωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ιδίως δε, στον χώρο της μεταποίησης, όπως είπε.

«Βλέπω μια Ελλάδα δημιουργική που αν επενδύσει στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, μπορεί να κάνει θαύματα», πρόσθεσε με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι αυτήν την Ελλάδα θα την ενισχύσει η κυβέρνηση αυτή.

«Δεν μπορεί το ΔΝΤ να έχει το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω από το πρόγραμμα»

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στον αλγόριθμο που κλειδώνει το θέμα του χρέους και χαρακτήρισε σημαντικό ότι το χρέος δεν αντιμετωπίζεται πλέον σε συνδυασμό με την ανάπτυξη και τη δυνατότητα της χώρας να πληρώνει κάθε χρόνο έως ένα επίπεδο του ΑΕΠ για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες (κάτω του 15% του ΑΕΠ).

Χαίρομαι που στο θέμα του χρέους και της περαιτέρω ποσοτικοποίησης των παραμέτρων ρύθμισης βρισκόμαστε στην «ίδια σελίδα» με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ωστόσο, σημείωσε πως «δεν μπορεί το ΔΝΤ να έχει το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω από το πρόγραμμα. Πρέπει να αποφασίσουν έως το τέλος του χρόνου».

«Οι εκλογές θα γίνουν όταν φτάσουμε στο λιμάνι, όχι εν πλω με τρικυμία»

Επίσης, ο ίδιος είπε ότι στις κάλπες θα οδηγηθούμε το 2019, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα αποδράσει.

«Περάσαμε τον κάβο, πήραμε τη στροφή, δεν χρειάζομαι δημοσκόπηση να το επιβεβαιώσει», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να προσθέσει πως «οι εκλογές θα γίνουν όταν φτάσουμε στο λιμάνι, όχι εν πλω με τρικυμία».

«Το άρθρο προκάλεσε υπερβολικές αντιδράσεις και δέχθηκα επιθέσεις. Για όποιον το διάβασε είναι ξεκάθαρο πως οι διαφορές είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το εάν με το άρθρο του για τον Ανδρέα Παπανδρέου επιχειρούσε να ταυτισθεί μαζί του.

«Εκείνο που ενόχλησε», συνέχισε, «ήταν μια παράγραφος που μιλούσε για την ομοιότητα της πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα της περιόδου του 1981 και της περιόδου που ζούμε σήμερα. Αναφερόμουν στο συστημικό φόβο ενός συστήματος εξουσίας που τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε ονομάσει κατεστημένο της δεξιάς, τότε ήταν άλλες εποχές, τώρα είναι ένα κατεστημένο διαπλοκής που έχει μεγάλη ευθύνη για την χρεοκοπία της χώρας, το συστημικό φόβο απέναντι σε κάτι που θέλει να αλλάξει τα πράγματα και εμπνέει όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Στις μέρες μας, ο συστημικός φόβος απέναντι στα προτάγματα της κοινωνικής δικαιοσύνης της λαϊκής κυριαρχίας της δημοκρατίας της εθνικής ανεξαρτησίας. Πιστεύουμε σε αυτά τα προτάγματα και δίνουμε μάχη».

Εάν έχω μια φιλοδοξία δεν είναι να αντιγράψω κανένα, αλλά σε ένα χρόνο από τώρα να είναι η κυβέρνηση μας που θα βγάλει τη χώρα από μια κρίση που άλλοι την έβαλαν, είπε ο κ. Τσίπρας.

«Θα στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις την τοποθέτηση Μακρόν για πολιτική εμβάθυνση της Ευρώπης»

«Η θαρραλέα τοποθέτηση του Προέδρου Μακρόν για πολιτική εμβάθυνση της Ευρώπης μπορεί να δημιουργήσει μια νέα ελπίδα -και εγώ θα την στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις»: αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στη χώρα μας και τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν για την Ευρώπη από την επίσκεψη αυτή. Χωρίς να αρνηθεί πολιτικές διαφωνίες μαζί του, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για την προοπτική οικοδόμησης μιας νέας Ευρώπης.

«Η Ελλάδα έχει υποστεί μια τιμωρητική λογική, το πρόβλημα είναι όταν οι κανόνες δεν ισχύουν για όλους και οι αποφάσεις παίρνονται πίσω από κλειστές πόρτες, και τότε γίνονται λάθη», συμπλήρωσε.

Για νέο σύστημα εισαγωγής ΑΕΙ-ΤΕΙ: Ναι, θέλαμε ελεύθερη πρόσβαση, αλλά δεν υπάρχουν οι πόροι

«Εμβληματική μεταρρύθμιση» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την παρέμβαση που επιχειρεί η κυβέρνηση την περίοδο αυτή στον χώρο της εκπαίδευσης και οι μαθητές και οι γονείς είναι ενήμεροι για αυτή. Και θυμήθηκε την εποχή που εκείνος ήταν μαθητής, τότε δηλαδή που «το Λύκειο είχε γίνει πάρεργο των φροντιστηρίων»- και αυτό δεν άλλαξε ούτε τα επόμενα χρόνια, πρόσθεσε, όταν το σχολείο ήταν περισσότερο «βάσανο και αγγαρεία, παρά ουσιαστική διαδικασία».

Περιγράφοντας τα βασικά σημεία της σημερινής μεταρρύθμισης, η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει αξία στο Λύκειο, μέσα από τη μείωση των μαθημάτων στη Β’ και στη Γ’ Λυκείου, και, μέσω αυτού, θα προσπαθήσει να περιορίσει την παραπαιδεία.

«Δεν λέω να την εξαφανίσουμε», δήλωσε, καθώς κάποια πράγματα σχετίζονται με την κουλτούρα αλλά και τον υψηλό ανταγωνισμό.

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός δεν αρνήθηκε -όπως είπε- ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αντιπολίτευσης είχε την προσέγγιση της ελεύθερης πρόσβασης στα πανεπιστήμια. Όμως, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να υλοποιηθεί με τους παρόντες πόρους στην Παιδεία.



Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien