Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Τζανακόπουλος: Η καλή δημοσιονομική πορεία της χώρας θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια

Τζανακόπουλος: Η καλή δημοσιονομική πορεία της χώρας θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια

Διαψεύδονται τα καταστροφολογικά σενάρια, μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού, υπογράμμισε μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, και παράλληλα επισήμανε – μεταξύ άλλων – ότι καλή δημοσιονομική πορεία της χώρας θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια χωρίς να ληφθούν δημοσιονομικά μέτρα και θα επιτυγχάνεται το πλεόνασμα 3,5%.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως το νέο ασφαλιστικό σύστημα είναι δικαιότερο, με το 85% των ασφαλισμένων να πληρώνει λιγότερες εισφορές ενώ καταλόγισε πολιτικό θράσος στη ΝΔ αναφορικά με τη στάση της και την πρόθεση να μην ψηφίσει τη μείωση των εισφορών.

Για την ελάφρυνση των εισφορών

Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016 οι ασφαλιστικές εισφορές συνδέθηκαν με το πραγματικό εισόδημα των ασφαλισμένων κάτι που για το 85% περίπου δημιούργησε όρους δικαιοσύνης αλλά και χαμηλότερες τελικά εισφορές. Κι αυτό γιατί το προηγούμενο από αυτό διάστημα είχαμε τον παραλογισμό άνθρωποι ακόμη και με μηδενικό εισόδημα να καλούνται να πληρώσουν δυο και τρεις και τέσσερις ή και περισσότερες χιλιάδες ευρώ το χρόνο. Για το υπόλοιπο περίπου τμήμα, πράγματι, η σύνδεση με το πραγματικό εισόδημα δημιούργησε ένα δυσανάλογο βάρος γεγονός που είχαμε από τότε επισημάνει και είχαμε πει ότι όταν θα έχουμε τη δημοσιονομική δυνατότητα να προχωρήσουμε σε διορθώσεις θα το κάνουμε και αυτό πραγματικά κάνουμε τώρα.

Για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Με αφήνει άναυδο το γεγονός ότι η πολιτική παράταξη και οι βουλευτές της που ψήφισαν 45 μειώσεις στις συντάξεις και μείωσαν το εισόδημα των συνταξιούχων κατά 50% κατακεραυνώνουν το νόμο Κατρούγκαλου ο οποίος, μέσα στις συνθήκες δημοσιονομικής καταστροφής που είχαν αφήσει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, κατάφερε να μειώσεις τις ασφαλιστικές εισφορές για το 85% των ασφαλισμένων και να δημιουργήσει έναν πλεονασματικό ΕΦΚΑ. Πρόκειται για πολιτικό θράσος.

Για τις προοπτικές της οικονομίας

Ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι εδώ και περίπου 1,5 χρόνο η ελληνική κυβέρνηση είχε κάνει ξεκάθαρο ότι με βάση τις προβλέψεις της ο στόχος του +3,5% θα επιτυγχάνεται για το 2019, 2020, 2021 και μάλιστα ότι κάθε χρόνο θα δημιουργείται και περισσότερος δημοσιονομικός χώρος δηλαδή ότι η υπέρβαση του στόχου γίνεταi κανόνας. Το 2019 είχαμε χώρο περίπου 0,5% του ΑΕΠ ο οποίος και χρησιμοποιείται για τα θετικά μέτρα που εξήγγειλε ο ΠΘ στη ΔΕΘ. Η δημοσιονομική αυτή πορεία προβλέπουμε ότι θα συνεχιστεί και για το 2020. Όλα τα επιχειρήματα που τεκμηρίωσαν και έκαναν αποδεκτή τη θέση μας ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων είναι αχρείαστο ισχύουν και για το 2020 και το μέτρο του αφορολόγητου. Αυτό ωστόσο είναι κάτι που θα δούμε στην ώρα του.

Για το κοινωνικό μέρισμα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι για το 2018 γίνεται μια πρόβλεψη ήδη στον Προϋπολογισμό για δημοσιονομικό χώρο της τάξης του 0,48% του ΑΕΠ. Επομένως πρέπει να περιμένουμε λίγες ακόμα μέρες για να επεξεργαστούμε τα στοιχεία και από εκεί και πέρα θα γίνουν και οι απαραίτητες ανακοινώσεις εκ μέρους του Πρωθυπουργού και του Υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο αυτή είναι άλλη μία δέσμευση που ανέλαβε ο ΠΘ στη ΔΕΘ και θα τηρηθεί στην πορεία προς την ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2019.

Για το ΚΙΝΑΛ

Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε πως το ΚΙΝΑΛ μετά τις δικαστικές εξελίξεις σε σχέση και με τον Γιάννο Παπαντωνίου θα έπρεπε να τηρήσει στάση χαμηλότερων τόνων και να έχει προχωρήσει σε μια έστω πολιτική αυτοκριτική. Αντιθέτως, προσπαθεί να δημιουργήσει πολιτικό θόρυβο μιλώντας για πολιτικές διώξεις, για σκευωρίες, για ανίερες συμμαχίες, παραδοξολογώντας και συνωμοσιολογώντας. Χθες έφτασε στο σημείο μέχρι και να εμπλέξει τον ΠτΔ σε μια υπόθεση την οποία αν το ίδιο το ΠΑΣΟΚ ήθελε να διερευνήσει θα μπορούσε να μην έχει καταψηφίσει το 2011. Πρόκειται για θεσμικό ατόπημα εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ και μια καταφανέστατη προσπάθειά του για αντιπερισπασμό. Αντί να ζητάει τα ρέστα από τον εαυτό του ζητάει τα ρέστα από την ελληνική κυβέρνηση.

Το μπλοκ εξουσίας του παλαιού πολιτικού συστήματος

Ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι υπάρχει ένα συγκροτημένο μπλοκ εξουσίας που συσπειρώνεται γύρω από συγκεκριμένα πρόσωπα που κυβέρνησαν και σήμερα βρίσκονται στις ηγεσίες τόσο του ΚΙΝΑΛ όσο και της ΝΔ. Αυτό το μπλοκ εξουσίας κατέρρευσε με πάταγο την περίοδο της κρίσης και τώρα το πολιτικό σύστημα έχει αναδιοργανωθεί στη βάση από τη μία μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, με ένα σαφές στίγμα υπεράσπισης της κοινωνικής πλειοψηφίας και από την άλλη έχουμε το μπλοκ εξουσίας του παλιού πολιτικού συστήματος που λειτουργεί υπερασπιζόμενο την ίδια του την ύπαρξη η οποία και εξαρτάται από την αλληλοκάλυψη που παρέχεται από τη ΝΔ στο ΚΙΝΑΛ και από το ΚΙΝΑΛ στη ΝΔ. Νομίζω ότι ο κόσμος που αναγνωρίζει την αναγκαιότητα για προοδευτικές τομές παίρνει αποστάσεις από αυτήν τη λογική πολιτικής ταύτισης της κας Γεννηματά με τον κο Μητσοτάκη.

Για τον Γιάννη Μπουτάρη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως ο κος Μπουτάρης ηγήθηκε μιας παράταξης που κατάφερε να συσπειρώσει προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις που συγκρούστηκαν στη Θεσσαλονίκη με το κλίμα της τρομοϋστερίας, του εθνικισμού, της αντίδρασης, της ακροδεξιάς. Εμείς επιθυμούμε να συνεχίσουμε στην ίδια πολιτική κατεύθυνση δηλαδή να βρούμε τα πρόσωπα εκείνα που θα ξανασυσπειρώσουν τις αριστερές, προοδευτικές, αντιφασιστικές και αντιεθνικιστικές δυνάμεις και θα καταστήσουν τη συμμαχία αυτή πλειοψηφική.Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien