Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΣΙΦΝΟΣ > Θέσεις του «Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων & Διαμερισμάτων Σίφνου» για τον Τουρισμό

Θέσεις του «Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων & Διαμερισμάτων Σίφνου» για τον Τουρισμό

Χρήστος Κυμπιζής
Δημοσιογράφος

Διαβάστε αναλυτικά τις θέσεις που εξέφρασε η πρόεδρος του Συλλόγου, Μόσχα Διαρεμέ στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Σιφνίων το Σάββατο 24 Νοεμβρίου για τον Τουρισμό:

Ο Τουρισμός αποτελεί την «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας και τον μοχλό ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών που ασχολούνται με αυτή την δραστηριότητα. Στην δε πιο κρίσιμη στιγμή για τον τόπο, ο τουρισμός ήταν που έβαλε «πλάτη».

Τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός έχει μια δυναμική ανάπτυξη στις Κυκλάδες. Αναπτύχθηκε όμως χωρίς όρια και σχεδιασμό. Πήρε το δικό του «δρόμο» χάρη στις φυσικές ομορφιές των νησιών μας και τη φιλοξενία που βγαίνει μέσα από την καρδιά της κάθε Ελληνίδας και του κάθε Έλληνα.

Το νησί μας, η Σίφνος, που ανήκει στο σύμπλεγμα των Δυτικών Κυκλάδων,

μετά την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και τον μαρασμό της οικοδομικής δραστηριότητας, ζει τα τελευταία χρόνια αποκλειστικά μέσω της τουριστικής της δραστηριότητας, παρόλα τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει:

1. Ελλιπή ακτοπλοϊκή συγκοινωνία,

2. Υψηλότατο κόστος μεταφορών,

3. Υψηλό κόστος ατομικής ασφάλισης επιχειρηματιών,

4. Υψηλό κόστος ετήσιας συντήρησης επιχειρήσεων,

5. Δυσβάστακτη φορολογία,

6. Ελλιπείς υγειονομικές υποδομές με ανεπαρκή επάνδρωσή τους,

7. Ανολοκλήρωτα έργα υποδομής (κεντρικός λιμένας, βιολογικοί καθαρισμοί),

8. Δυσχέρειες στη συνεχή διεκπεραίωση υποθέσεων μας για την ομαλή λειτουργία των

επιχειρήσεων μετά το «κλείσιμο» των γραφείων Εφορίας και ΙΚΑ από τη γειτονική μας Μήλο,

9. Γραφειοκρατικό δαίδαλο και υψηλό κόστος αδειοδοτήσεων, επιδοτήσεων, καθώς και άλλων

βασικών αναπτυξιακών δράσεων για την τοπική τουριστική μας προβολή (πιστοποίηση για τη διαφήμιση και διάθεση των «μοναδικών» Σιφναϊκών αγροτικών προϊόντων), κ.ά.

Παρά τα προβλήματα, η συνεχής συνεργασία μεταξύ Δήμου Σίφνου, Σιφναϊκών Συλλόγων & Φορέων, καθώς και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, έχει συμβάλει καθοριστικά στην διαφημιστική προώθηση του νησιού μας και στη χώρα μας, κυρίως όμως τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα την αύξηση επισκεψιμότητας ξένων επισκεπτών, η οποία κάλυψε ένα μεγάλο μέρος από το κενό που δημιουργήθηκε, λόγω της αδυναμίας των Ελλήνων να κάνουν διακοπές, μετά τη δραματική οικονομική ύφεση που υπέστη η χωρα μας .

Ο κλάδος των «Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων & Διαμερισμάτων» της χώρας μας, στον οποίο ανήκουμε και εμείς, εκπροσωπεί το 50% του δυναμικού των παραθεριστικών κλινών της χώρας (45.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις) και είναι ο κλάδος που υπουργοί τουρισμού προηγούμενων κυβερνήσεων χαρακτήρισαν, ως την «ραχοκοκαλιά» του Ελληνικού τουρισμού.

Όμως η στρατηγική προώθηση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, των φθηνών πακέτων του «all inclusive» με τον «εγκλεισμό» των τουριστών στα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, εφόσον συνεχισθεί, θα έχει ως αποτέλεσμα στο να οδηγήσει σε οικονομικό μαρασμό τις τοπικές κοινωνίες, κυρίως δε τις μικρές νησιωτικές τοπικές κοινωνίες (όπως π.χ. της Σίφνου), στις οποίες δεν υπάρχουν μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα.

Στη Σίφνο ο κλάδος μας τα τελευταία χρόνια έχει καταβάλει σημαντική προσπάθεια ποιοτικής αναβάθμισης σε επίπεδο υποδομών, υπηρεσιών, καθώς και συλλογικής και ατομικής τουριστικής διαφήμισης, μέσω διεθνών εκθέσεων, φιλοξενίας ξένων δημοσιογράφων και διαδικτύου. Οι δε επιχειρήσεις μας κατατάσσονται στις υγιείς επιχειρήσεις του τουριστικού χώρου, καθώς στο μεγαλύτερο μέρος τους, είναι απαλλαγμένες από χρέη προς τρίτους και λόγω του

οικογενειακού τους χαρακτήρα, μπορούν να προσφέρουν την παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία που επιθυμούν και αποζητούν οι ξένοι επισκέπτες του νησιού μας. Έχουμε έτσι αποκτήσει την δική μας ξεχωριστή τουριστική ταυτότητα, που σχετίζεται με την παραδοσιακή «Σιφναϊκή φιλοξενία» που προσφέρουμε στους πελάτες μας.

Αποτελούμε δε, τους στυλοβάτες της τοπικής οικονομίας συμβάλλοντας και στην λειτουργία των υπολοίπων επιχειρήσεων του τόπου μας εμπορικών καταστημάτων, σούπερ μάρκετ, εστιατορίων ταβερνών, ενοικιάσεων αυτοκινήτων-μοτοσικλετών, διακίνησης αγροτικών προϊόντων κ.ά.).

Η αντιμετώπιση που είχε μέχρι πρότινος ο κλάδος μας από την

πολιτεία, είτε με το γνωστό ΕΕΤΗΔΕ (χαράτσι) με έκπτωση 35% για τα Ξενοδοχεία, για δε τους επιχειρηματίες του κλάδου μας με 17%, είτε μετά με τον επονομαζόμενο ΕΝΦΙΑ, με τα μεν ξενοδοχειακά καταλύματα να πληρώνουν για τον πρώην ΦΑΠ που ενσωματώθηκε στον ΕΝΦΙΑ 0,33 τοις χιλίοις, ενώ οι επιχειρήσεις του κλάδου μας να πληρώνουν από 0,5 έως 2%, δηλαδή αυξημένο φόρο έως 2000%, είτε με το υψηλό κόστος ατομικής ασφάλισης του κλάδου μας μέσω ΟΑΕΕ (δεδομένου του μικρού τζίρου και της περιορισμένης εποχικής λειτουργίας μας), θεωρείται από το σύνολο των επιχειρηματιών του τόπου μας, όχι μόνο άδικη, αλλά αν μη τι άλλο, εγκληματική, τη στιγμή που ανάγκασαν αρκετές μικρές επιχειρήσεις στο κλείσιμό τους!

Η επιβίωση όμως της τοπικής μας κοινωνίας εξαρτάται και από άλλα βασικά θέματα που την επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα:

1. Το ζήτημα της ακτοπλοΐας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συστηματικά, ιδιαίτερα για τον προγραμματισμό της τουριστικής περιόδου. Τα δρομολόγια θα πρέπει να ανακοινώνονται εγκαίρως, ώστε να μπορούν να διευθετηθούν οι κρατήσεις.

Επίλυση της κατάστασης μεταξύ των νησιών, λόγω των συνεχών διακοπων των ενδοκυκλαδικων

δρομολογίων, που έχουν ως αποτέλεσμα, αφενός τη δυσχερή εκτέλεση υποχρεώσεων επιχειρηματιών λόγω της υποχρεωτικής διευθέτησής τους στην πρωτεύουσα του νομού μας τη Σύρο, αφετέρου δε ακυρώσεις κρατήσεων λόγω αδυναμίας πρόσβασης των ξένων επισκεπτών, είτε απευθείας από τα νησιά που διαθέτουν περιφερειακά διεθνή αεροδρόμια, είτε από άλλα νησιά που έχουν συμπεριλάβει στο πακέτο των διακοπών τους.

2.Έμφαση στην ενδυνάμωση των Υπηρεσιών Υγείας. Γιατί αυτό δεν

αφορά μόνο την ποιότητα της ζωής των μόνιμων κατοίκων μας, αλλά και τους χιλιάδες επισκέπτες της τουριστικής περιόδου κατά τη διάρκεια της οποίας τα νησιά μας δέχονται πολύ περισσότερα περιστατικά.

3. Η διατήρηση καθεστώτος μειωμένου Φ.Π.Α. που σχετίζεται άμεσα με τις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου και που οφείλει κάθε κυβέρνηση να εξασφαλίζει, σε αντιστάθμιση του υψηλού κόστους διαβίωσης και μεταφορών, αλλά και των δυσμενών συνθηκών (εγκατάλειψης) τις οποίες βιώνουν οι κάτοικοι και οι νησιώτες επιχειρηματίες, κυρίως κατά τη χειμερινή περίοδο. Συγχρόνως δε, άμεση διάψευση του ζητήματος (φημολογία;) διαχωρισμού των συντελεστών Φ.Π.Α. σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων (Μύκονο, Σαντορίνη), σύμφωνα με την οποία για πρώτη φορά τίθεται θέμα, σε νησιά της ίδιας χωρικής ενότητας να υπάρξει εξαίρεση, τη στιγμή που θεωρούμε ότι η εφαρμογή τέτοιου μέτρου, θα επηρεάσει δυσμενώς στην τουριστική κίνηση του συνόλου του νομού μας, από την οποία αναμένονται έσοδα όχι μόνο για την ενδυνάμωση της τοπικής, αλλά κυρίως της εθνικής οικονομίας!

Η αυξανόμενη φορολογία, έχει ως συνέπεια την μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και την ταυτόχρονη αδυναμία των επιχειρηματιών μας, στη μείωση τιμών των προϊόντων και των παρεχομένων υπηρεσιών τους (το λειτουργικό κόστος μιας επιχείρησης στα νησιά, είναι σήμερα 23% ακριβότερο από μια ίδια επιχείρηση στην ηπειρωτική Ελλάδα).

4. Στην προσπάθεια ελέγχου λειτουργίας των παράνομων καταλυμάτων, που πλήττουν τον κλάδο μας, να προηγείται η έκδοση του ειδικού σήματος του ΕΟΤ από την έναρξη επιτηδεύματος των ΔΟΥ. Η συνήθης τακτική των ΔΟΥ να χορηγούν έναρξη επιτηδεύματος σε επιχειρήσεις που η λειτουργία τους δεν έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΤ πρέπει να σταματήσει, να εφαρμοστεί άμεσα η κείμενη νομοθεσία με τη σύσταση Σώματος Επιθεωρητών Τουρισμού ως μηχανισμό ελέγχου, ώστε να κλείσουν όλες οι παράνομες επιχειρήσεις που στερούνται του ειδικού σήματος άδειας λειτουργίας του ΕΟΤ, ακόμα και στις περιπτώσεις που η εφορία τους έχει χορηγήσει έναρξη επιτηδεύματος.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει θεαματικός αθέμιτος ανταγωνισμός μέσω της νέας κατηγορίας καταλυμάτων, αυτής της οικονομίας του διαμοιρασμού (τύπου ΑΙRΒΝΒ κ.λ.π.), που λειτουργεί ανταγωνιστικά προς τα δικά μας νόμιμα καταλύματα.

Αυτή, λοιπόν, η οικονομική δραστηριότητα, εφόσον θελήσει ο επιχειρηματίας να ασκείται νόμιμα, επιβαρύνεται μόνο με 15% επί των εισπράξεων, ενώ η επιβάρυνση των νόμιμων εγκεκριμένων από τον ΕΟΤ επιχειρήσεων φθάνει το 75% έως 80%!

Συγχρόνως δε υπάρχουν επιτήδειοι, αλλοδαποί και ντόπιοι οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τις συγκυρίες ενοικιάζουν «αόρατα» τις ιδιοκτησίες τους, παρακάμπτοντας και τις πλατφόρμες ενοικίασης, με αποτέλεσμα το κράτος να μην εισπράττει τίποτα.

Σκέπτεται κανείς τι πρόκειται να συμβεί, εάν υπό το βάρος της δυσβάσταχτης φορολογίας, των υπερβολικών και μη ανταποδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, του αθέμιτου ανταγωνισμού και κυρίως της αδικίας που αισθάνονται οι μικροί τουριστικοί επιχειρηματίες κλείσουν τις επιχειρήσεις τους και ενταχθούν και αυτοί στην κατηγορία των καταλυμάτων της οικονομίας του διαμοιρασμού?

Επιβάλλεται λοιπόν να σχεδιασθεί και να υλοποιηθεί άμεσα στρατηγική που θα προστατεύει την τουριστική ανάπτυξη της χώρας με μείωση φορολογικών συντελεστών που διέπουν τις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και μείωση του Φ.Π.Α. σε διαμονή κλπ.

5.Επισης η διατηρηση του δημόσιου χαρακτήρα των περιφερειακών αεροδρομίων. Η ιδιωτικοποίησή τους θα έχει ως επακόλουθο την αύξηση εισιτηρίων των ξένων επισκεπτών, μέσω της αύξησης των τελών, κάτι το οποίο θα επηρεάσει δυσμενώς στην τουριστική κίνηση του νομού μας, η οποία τα τελευταία χρόνια είχε αυξηθεί μέσω των απευθείας πτήσεων από το εξωτερικό (για το νομό μας προς Σαντορίνη και Μύκονο), ακριβώς λόγω των φθηνότερων

τελων των περιφερειακών αεροδρομίων.

6.Αναβάθμιση των μουσειακών εγκαταστάσεων, με μέριμνα για καθημερινή λειτουργία τους μέσω επαρκούς επάνδρωσής τους.

7. Διευκόλυνση στην αδειοδότηση έργων υποδομής (λιμένες, βιολογικοί καθαρισμοί), μέσω της εμπλουτευσης της γραφειοκρατειας και ουσιαστικης στηριξης των ΟΤΑ Α και Β βαθμου για την ολοκλήρωση έργων που «κρατάνε τουριστικά πίσω» τις τοπικές κοινωνίες.

Η βιωσιμότητα της τουριστικής βιομηχανίας, αλλά και η περαιτέρω ανάπτυξή της, αφορά όλους μας.

Ο τουρισμός είναι ένα πολύ ευαίσθητο προϊόν. Και θέλουμε να τονίσουμε ότι δεν επιτρέπεται σε κανέναν να «παίζει» μ’αυτό!

Λογικά, θα έπρεπε να υπάρχει μία «κοινή εθνική στρατηγική για τον τουρισμό», η οποία να μην διαταράσσεται από την όποια αλλαγή κυβέρνησης, δυστυχώς όμως κάτι τέτοιο φαντάζει ως «όνειρο θερινής νυκτός» για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα!

Oι περισσότεροι τουρίστες που επέλεξαν την Ελλάδα για τις διακοπές τους, προέρχονταν από την ανώτερη εισοδηματική τάξη (57,8% το 2016 και 58,9% το 2017) και ακολούθως από την μέση – ανώτερη (24,7% το 2016 και 23,7% το 2017).

Οι τουρίστες με οικογενειακό εισόδημα μέσο-κατώτερο και κατώτερο οικογενειακό εισόδημα, αντιπροσώπευαν το 13,2% και 4,2% το 2016 και το 13,9% και 3,5% το 2017 αντίστοιχα.

Σε απόλυτους αριθμούς, οι τουρίστες που προέρχονταν από την ανώτερη εισοδηματική τάξη αυξήθηκαν κατά 1,19 εκατ.,

από την μέση-ανώτερη κατά 210.000 και από την μέση – κατώτερη κατά 344.000.

Παρόμοια εικόνα προκύπτει και με το επίπεδο εκπαίδευσης των τουριστών, καθώς η πλειοψηφία είχε ανώτερο μορφωτικό επίπεδο. Ειδικότερα, το 2017 οι τουρίστες με ανώτερο μορφωτικό επίπεδο εκπαίδευσης αυξήθηκαν κατά 1,14 εκατ. σε σχέση με το 2016, με μέσο κατά 487.000 και με κατώτερο κατά 186.000.

Μέσο ενημέρωσης και χαρακτηριστικά κράτησηςΑναφορικά με το μέσο ενημέρωσης, η πλειοψηφία των τουριστών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα είχε ενημερωθεί από το Internet (84,6% το 2016 και 85,3% το 2017) και ακολούθως από ταξιδιωτικό πρακτορείο (43,9% το 2016 και 44% το 2017), φίλους και συγγενείς (17,9% το 2016 και 19,6% το 2017) και κατάλογο tour operator (10,8% τo 2016 και 9,3% το 2017).Σε σχέση με το Internet, η πλειοψηφία των τουριστών ενημερώθηκε από ιστοσελίδες καταλύματος (47,8% το 2016 και 49,7% το 2017), προορισμού (42,1% το 2016 και 44,1% το 2017), tour operator (39,3% το 2016 και 38,7% το 2017), μεταφορικών μέσων (30,7% το 2016 και 31,5% το 2017), αξιολόγησης (29,6% το 2016 και 30,4% το 2017) και κρατήσεων (26,7% το 2016 και 28,9% το 2017).oι περισσότεροι τουρίστες είχαν προχωρήσει σε προκράτηση των διακοπών τους

(93% το 2016 και 93,2% το 2017).

Οι κυριότεροι τρόποι κράτησης ήταν μέσω Ιnternet (73,8% τo 2016 και 79,6% το 2017) και ακολούθως, σε ταξιδιωτικό πρακτορείο (38,3% το 2016 και 40,4% το 2017) σε ξενοδοχείο ή άλλο κατάλυμα (10,7% το 2016 και 12,3% το 2017) και σε γραφείο μεταφορικού μέσου (8,9% το 2016 και 10,4% το 2017).

Η πλειοψηφία των τουριστών είχε κάνει κράτηση μέσω προσωπικού υπολογιστή (96,3% το 2016 και 95,3% το 2017).

Γυρνώντας όμως στην πραγματικότητα…

Η πολιτεία οφείλει να προστατεύσει αυτό το εθνικό της κεφάλαιο, συμβάλλοντας ακόμη περισσότερο στον τομέα οργάνωσης και σχεδιασμού του τουρισμού σφαιρικά,

στηρίζοντας με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και την ασθενή εθνική μας οικονομία!

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ & ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΣΙΦΝΟΥΣχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien