Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Ξεκίνησε η μεταμνημονιακή εποχή

Ξεκίνησε η μεταμνημονιακή εποχή

Χρήστος Κυμπιζής
Δημοσιογράφος

Σώθηκαν 1,5 εκατομμύριο συντάξεις – Ποιες κατηγορίες συνταξιούχων θα δουν αυξήσεις – Ποιες θετικές παρεμβάσεις προβλέπει ο προϋπολογισμός

(το κείμενο δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Kontranews)

Αδιαμφισβήτητα, το μεγαλύτερο στοίχημα που κέρδισε η κυβέρνηση με την κατάθεση του πρώτου μεταμνημονιακού προϋπολογισμού, είναι η ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων που είχε επιβληθεί το 2017 από το ΔΝΤ. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, περίπου 1.500.000 συνταξιούχοι δεν θα δουν τελικά μείωση στις αποδοχές τους. Αντίθετα, όπως δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, θα αυξηθούν οι απολαβές 620.000 συνταξιούχων. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κάθε χρόνο θα υπάρχει μια μικρή αύξηση των συντάξεων κατά 20 ευρώ περίπου, ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2019 έως το 2023. Κατά μέσο όρο η αύξηση θα είναι της τάξεως των 95 ευρώ.

Άμεση αύξηση θα δουν οι ομάδες των συνταξιούχων, των οποίων η σύνταξη βγαίνει υψηλότερη με τον νόμο Κατρούγκαλου, σε σύγκριση με τα ποσά που λαμβάνουν σήμερα. Πρόκειται για τους συνταξιούχους που καταγράφουν αρνητική προσωπική διαφορά. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν συνταξιούχοι του ΙΚΑ που αποχώρησαν με μέσες αποδοχές και ασφαλιστικές κλάσεις από την 18η ως την 24η και χρόνο ασφάλισης από τα 20 έτη (6.000 ένσημα /ημέρες ασφάλισης) έως τα 30 έτη (9.000 ένσημα / ημέρες ασφάλισης). Επίσης, συνταξιούχοι που εργάζονταν σε ΔΕΚΟ – Τράπεζες και έλαβαν σύνταξη από τα πρώην ειδικά ταμεία, συνταξιούχοι πρώην υπάλληλοι ΝΠΔΔ που ανήκαν στο ειδικό καθεστώς του ΙΚΑ και έλαβαν σύνταξη με τις δημοσιοϋπαλληλικές διατάξεις, καθώς και συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ – ΤΣΑ, πρώην αυτοκινητιστές που συνταξιοδοτήθηκαν με 35ετία ή και περισσότερα έτη. Επίσης, αυξήσεις θα δοθούν σε συνταξιούχους που αποχώρησαν με πρόωρη ή και μειωμένη σύνταξη, καθώς και σε όσους αποχώρησαν με διαδοχική ασφάλιση και είχαν μεγάλες ποινές στο τμήμα που αφορούσε τον συμμετέχοντα φορέα.

Σύμφωνα με όσα δηλώνει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, σταδιακή αύξηση των συντάξεων θα δοθεί και στους αγρότες. «Το ΠΑΣΟΚ θέλει να υποβαθμίσει τους αγρότες και πάλι στην κατάσταση του ΟΓΑ που το 2025 δεν θα μπορούσε να δώσει τη βασική σύνταξη. Να το ακούσουν αυτό οι αγρότες. Ότι δηλαδή θέλουν να τους υποβαθμίσουν σε μια σύνταξη πείνας, ενώ ήδη επιτυγχάνεται η αύξηση των συντάξεων» δήλωσε κατά λέξη ο Τάσος Πετρόπουλος.

ΠΑΚΕΤΟ ΘΕΤΙΚΩΝ ΦΙΛΟΛΑΪΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Με αφορμή την απόφαση για το άνοιγμα των λογαριασμών των Σημίτη και Χρυσοχοϊδη και την υπόθεση του C4I, από το Μαξίμου αφενός δηλώνουν πως δεν εμπλέκονται σε θέματα της Δικαιοσύνης και αφετέρου δίνουν περισσότερη βαρύτητα στη μεταμνημονιακή μέρα που φαίνεται πως έχει ήδη ξημερώσει. Την ώρα που ΚΙΝΑΛ και ΝΔ ασχολούνται με εσωκομματικά προβλήματα και με σκάνδαλα, η κυβέρνηση πέρασε το νομοσχέδιο για την επιστροφή των αναδρομικών και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, κατήργησε το τέλος επιτηδεύματος για τους αγρότες, ετοιμάζεται να αυξήσει τον κατώτατο μισθό και να καταργήσει τον υποκατώτατο και αναμένεται να δώσει κοινωνικό μέρισμα σε χιλιάδες συνταξιούχους στο τέλος του χρόνου. Ακόμη, στον προϋπολογισμό προβλέπεται πακέτο θετικών παρεμβάσεων, το οποίο περιλαμβάνει την ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους και δράσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η ενίσχυση του προγράμματος “βοήθεια στο σπίτι” και της ειδικής αγωγής με αναγκαίες προσλήψεις και με τη μετατροπή του εργασιακού καθεστώτος χιλιάδων εργαζομένων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. «Με την ευκαιρία της αισιόδοξης προοπτικής που ανοίγει στη χώρα η έξοδος από τα μνημόνια, η μεγαλύτερη επένδυση για το μέλλον είναι η επένδυση στην εκπαίδευση και στην παιδεία των παιδιών μας» τόνισε την Παρασκευή από τον Καρέα ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος σημείωσε ότι στην ειδική αγωγή, οι προσλήψεις θα φθάσουν τις 15.000 την επόμενη τριετία.

Επίσης, αναμένεται να δοθεί επίδομα στέγασης ύψους 400 εκατ ευρώ σε νοικοκυριά που διαμένουν σε ενοικιαζόμενη κατοικία και σε δανειολήπτες. Επιπλέον, θα επιδοτούνται οι ασφαλιστικές εισφορές των νέων, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η ανεργία των νέων και να καταπολεμηθεί η μαύρη εργασία. Το μέτρο αφορά νέους ηλικίας έως 24 ετών και συνίσταται στην επιδότηση του 50% των εργοδοτικών εισφορών. Τέλος, προβλέπεται η σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ και η μείωση του φόρου εισοδήματος.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ

“Ανάλογα με την ανάπτυξη της οικονομίας θα συνεχιστεί η ενίσχυση του εισοδήματος των συνταξιούχων, μέχρι να εξισορροπηθεί η κατάσταση. Τα βάρη στις κρίσεις τα σήκωσαν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Τώρα πληρώνουν λιγότερη ασφαλιστική εισφορά. Θα υπάρξει και μείωση του ΕΝΦΙΑ για τις μικρές περιουσίες. Οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις έχουν επεκταθεί σε δέκα τουλάχιστον κλάδους. Εμείς κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, σε σχέση με τη δημοσιονομική συνθήκη του 2015, που τη δημιούργησαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ” δήλωσε μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra και στον Γιώργο Μελιγγώνη, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο και για νέες ελαφρύνσεις: “Με σεβασμό στους στόχους, για να μην κινδυνεύσουν όσα έχουμε καταφέρει, θα εξετάσουμε όλα τα δυνατά και εφικτά μέτρα που μπορούν να λειτουργήσουν προς μια καλή κατεύθυνση. Αν η δημοσιονομική κατάσταση το επιτρέψει, είναι πολύ πιθανόν να προχωρήσουμε και σε νέα μέτρα”.

Επίσης ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε πως δεν υπάρχει λόγος για να εφαρμοστεί ούτε η μείωση του αφορολόγητου: “Η ΝΔ έχει συμπεριλάβει το αφορολόγητο στο πρόγραμμά της. Άρα δεν μπορεί να μας κατηγορεί για αυτό, μιας και το χρησιμοποιεί στο πρόγραμμα της. Για τα επόμενα 3 χρόνια υπάρχει δυνατότητα για το 3.5%, χωρίς κάποιο άλλο φορολογικό μέτρο. Δεν απαιτείται νέο μέτρο για αυτό, οπότε δεν θα χρειαστεί να μειωθεί το αφορολόγητο”.

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως μεγάλο ρόλο στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις θα παίξει το λεγόμενο “ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς”, την ώρα που οι εκπρόσωποι του παλιού πολιτικού συστήματος πληρώνουν αμαρτίες του παρελθόντος. Το προεκλογικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ θα συνδέει τα σκάνδαλα της Υγείας, τα εξοπλιστικά, τη SIEMENS και ό,τι άλλο περιγράφει το παλιό σαθρό πολιτικό σύστημα, με τη χρεοκοπία της χώρας, κάτι που θα έρχεται σε αντιπαράθεση με την επιτυχία της κυβέρνησης να βγάλει τη χώρα από τη μνημονιακή περιπέτεια. Στο Μαξίμου θεωρούν πως το 2019 θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία αφενός να πείσουν τον κόσμο πως η οικονομική κρίση και οι πολιτικές λιτότητας ανήκουν στο παρελθόν και αφετέρου να αποδείξουν πως δεν υιοθέτησαν τις παθογένειες των πολιτικών τους αντιπάλων. Θα τα καταφέρουν; Θα φανεί στην κάλπη…Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien