Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΣΥΡΟΣ > Σύρος: Παραίτηση προϊσταμένου της Οικονομικής Υπηρεσίας

Σύρος: Παραίτηση προϊσταμένου της Οικονομικής Υπηρεσίας

Από σήμερα σε ισχύ η απόφαση του Δημάρχου, Γ. Μαραγκού για την κάλυψη της θέσης από νέα υπάλληλο

Ρεπορτάζ της Κοινής Γνώμης

Mε νέο πρόσωπο στα “ηνία” της Οικονομικής Υπηρεσίας θα πορευθεί η Δημοτική Αρχή, μετά από την παραίτηση του μέχρι πρότινος αναπληρωτή προϊσταμένου των οικονομικών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, την οποία κι έκανε αποδεκτή ο Δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός, με αποφάσεις οι οποίες κι αναρτήθηκαν χθες, στην ιστοσελίδα της “Διαύγεια”.

Συγκεκριμένα, στη θέση του Σπύρου Καραβέλα έρχεται η Μαρία Ζαρίκου, όπως αυτές οι αλλαγές επισφραγίστηκαν χθες, με την εφαρμογή τους να ξεκινά από σήμερα, 14 Φεβρουαρίου του 2019.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, πρόκειται για μία απόφαση παραίτησης, η οποία είχε γνωστοποιηθεί εδώ και καιρό προς την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, με τις σχετικές διαδικασίες να έχουν “τρέξει” τα τελευταία 24ωρα, οπότε και κατόπιν των απαιτούμενων ενεργειών της δημοτικής πλευράς, πληρώθηκε η σημαντική θέση.

Αξίζει να σημειωθεί πως, ο κ. Καραβέλας είχε δημόσια παρουσία και σε αρκετές ανοικτές συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου αλλά και της Οικονομικής Επιτροπής μέχρι σήμερα, βοηθώντας στη διεξαγωγή των συζητήσεων των οικονομικών θεμάτων, το σύνολο των αιρετών συμβούλων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Αν και οι λόγοι της παραίτησής του από τη συγκεκριμένη θέση δεν έχουν γίνει ευρύτερα γνωστοί, ωστόσο, φαίνεται να μην αφορούν κάποια εσωτερική διαφωνία με τη Δημοτική Αρχή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η κάλυψη της θέσης του κ. Καραβέλα υπήρξε κατόπιν συζήτησης και αποφάσεων με το υπαλληλικό προσωπικό και τα πρόσωπα που έχουν τον βαθμό για τη θέση του αναπληρωτή προϊσταμένου της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών και η πρόταση για το νέο πρόσωπο “απόλαυσε” τη συμφωνία τους.

Με φόντο τα παραπάνω αξίζει να γνωστοποιηθεί πως με σχετικό νόμο έρχονται αλλαγές στους Δήμους όσον αφορά τα οικονομικά ζητήματα και τους ελέγχους, από φέτος, αφού ουσιαστικά από αρχή του έτους ισχύει η κατάργηση του προληπτικού ελέγχου και όλοι οι φορείς της γενικής κυβέρνησης θα ελέγχονται κατασταλτικά.

Παραιτήσεις και κάλυψη θέσεων

Σύμφωνα με τρεις αποφάσεις της “Διαύγεια” φαίνονται ξεκάθαρα οι αλλαγές που προκαλούνται στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, οι οποίες αναλυτικά έχουν ως εξής:

Πρωτίστως, σχετικά με τον ορισμό νέων προσώπων ως Αναπληρωτών Προϊσταμένων των Τμημάτων της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, αποφασίστηκαν τα εξής: “(…) Ι. Τροποποιούμε το σημείο Β.2 της υπ΄αριθ. 258/2017 (απ:28373/27-10-2017)- ΑΔΑ:6ΒΦ0ΩΗΟ-ΝΜΑ απόφασης Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης και ορίζουμε από 14 Φεβρουαρίου 2019 σε θέσεις ευθύνης τους κάτωθι μόνιμους δημοτικούς υπάλληλους μέχρι την τοποθέτηση των νέων Προϊσταμένων που θα προκύψουν με τη διαδικασία και τα κριτήρια του N. 4369/2016:  Τον Παναγιώτη Ευσταθίου του Ηλία, κλάδου ΔΕ Διοικητικών-Γραμματέων με βαθμό Α’, ως Αναπληρωτή Προϊστάμενο του Τμήματος Ταμείου της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, του Ο.Ε.Υ. του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης (ΦΕΚ 1373/τ.Β΄/24.04.2017). (…) Τον Σπυρίδωνα Καραβέλα του Παναγιώτη, κλάδου ΤΕ17 Διοικητικού – Λογιστικού με βαθμό Β΄, ως Αναπληρωτή Προϊστάμενο του Τμήματος Οικονομικού Προγραμματισμού και Λογιστηρίου της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, του Ο.Ε.Υ. του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης (ΦΕΚ 1373/τ.Β΄/24.04.2017).”.

Σχετικά με τον ορισμό ταμία και δημοτικών εισπρακτόρων, ο Δήμαρχος ενέκρινε τα παρακάτω: “Ορίζουμε και τοποθετούμε από 14 Φεβρουάριου 2019 τον μόνιμο δημοτικό υπάλληλο Παναγιώτη Ευσταθίου του Ηλία, κλάδου ΔΕ Διοικητικών-Γραμματέων με βαθμό Α’ ως Δημοτικό Ταμία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Ορίζουμε εκ νέου από 14 Φεβρουάριου 2019 τους δημοτικούς υπάλληλους Σομπόνη Νικόλαο του Ιωάννη, κλάδου ΠΕ1 Διοικητικού και Βουτσίνο Βενέδικτο του Γεωργίου, ειδικότητας ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων ως Δημοτικούς Εισπράκτορες του Τμήματος Ταμείου της Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών”.

Τέλος, αναφορικά με το νέο πρόσωπο στη Διεύθυνση των Οικονομικών του Δήμου, εγκρίθηκαν τα εξής: “I. Τροποποιούμε το σημείο Β.1. της υπ΄αριθ. 258/2017 (απ:28373/27-10-2017) – ΑΔΑ:6ΒΦ0ΩΗΟ-ΝΜΑ απόφασης Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης και ορίζουμε από 14 Φεβρουαρίου 2019 τη Μαρία Ζαρίκου του Ιωάννη, κλάδου ΤΕ17 Διοικητικού – Λογιστικού με βαθμό Α’, ως Αναπληρώτρια Προϊστάμενη της Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών, του Ο.Ε.Υ. του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης (ΦΕΚ 1373/τ.Β΄/24.04.2017), μέχρι την τοποθέτηση των νέων Προϊσταμένων που θα προκύψουν με τη διαδικασία και τα κριτήρια του N. 4369/2016. Οι αρμοδιότητες και το έργο της αναπληρώτριας προϊσταμένης διεύθυνσης υπηρεσιακής μονάδας, που ορίζεται με την παρούσα, καθορίζονται στον Ο.Ε.Υ. του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης (ΦΕΚ 1373/τ.Β΄/24.04.2017). Στην αναφερόμενη θα καταβάλλεται από την υπογραφή της παρούσας, και για όσο διάστημα ασκεί τα καθήκοντα θέσης ευθύνης, το προβλεπόμενο για τη θέση επίδομα από το Ν.4354/2015.”.

Έρχεται… κατασταλτικός έλεγχος και ευθύνη στις Οικονομικές Υπηρεσίες

Στο περιθώριο των ανωτέρω, αξίζει να αναφερθεί πως από 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους έχουν έρθει αλλαγές σχετικά με τους ελέγχους στα οικονομικά των Δήμων και την ευθύνη προσώπων για τις αποφάσεις. Ουσιαστικά με το άρθρο 10 του π.10 του Ν4337/15 από την αρχή του έτους, έχει γίνει σαφές πως καταργείται ο προληπτικός έλεγχος των φορέων της γενικής κυβέρνησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ευθύνη λήψης των οικονομικών αποφάσεων, η οποία βαρύνει πια δημοτικούς υπαλλήλους και συγκεκριμένα τον συντάκτη και τον υπογράφοντα του κάθε εντάλματος. Μέχρι πρότινος για τους σχετικούς ελέγχους υπήρχε ο αρμόδιος Επίτροπος, που ήλεγχε τις δαπάνες του Δήμου προληπτικά, ενώ από φέτος οι έλεγχοι είναι κατασταλτικοί. Πρόκειται για αλλαγές που αναμφισβήτητα θέτουν προ των ευθυνών τους και τους αιρετούς, αλλά και το υπαλληλικό προσωπικό αναφορικά με τη διαχείριση του χρήματος των πολιτών, για τις οποίες μάλιστα και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου έχει πολλάκις δημοσίως στα αιρετά συλλογικά όργανα, σχολιάσει.


Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien