Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΣΥΡΟΣ > Στο 1.392.491,06€ οι απλήρωτες υποχρεώσεις του Δήμου Σύρου Ερμούπολης – Χλιαρές απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα της μειοψηφίας

Στο 1.392.491,06€ οι απλήρωτες υποχρεώσεις του Δήμου Σύρου Ερμούπολης – Χλιαρές απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα της μειοψηφίας

Από το Logotypos.gr

Καίρια ερωτήματα τέθηκαν στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σύρου Ερμούπολης από τη μείζονα μειοψηφία – αναφορικά με την 1η αναμόρφωση του προϋπολογισμού για το 2019 – ωστόσο οι απαντήσεις που έλαβε ήταν γενικόλογες με αποτέλεσμα να τον καταψηφίσει.

Πέραν αυτού η Δημοτική πλειοψηφία με το καλημέρα υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση καθώς στην Ημερήσια Διάταξη ως πρώτο θέμα υπήρχε η κατάρτιση ή μη των όρων διακήρυξης και συγκρότηση Επιτροπής Διαγωνισμού για το έργο: «Επισκευή – Αναβάθμιση Ανοικτού Δημοτικού Γυμναστηρίου στη θέση Πευκάκια», ενώ θα έπρεπε να έπεται της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού η οποία περιελάμβανε την ενίσχυση του ποσού συμμετοχής του Δήμου στις προβλεπόμενες εργασίες. Μετά τις ενστάσεις των κκ Γιαλόγλου και Φωτεινιά ομόφωνα αποφασίστηκε να αλλάξει η σειρά συζήτησης των θεμάτων.

Εντύπωση προκάλεσε η παρατήρηση του ο κ. Αθανασίου στον κ, Φωτεινιά , ο οποίος δοθείσης ευκαιρίας κάνει λόγο για κακή οικονομική κατάσταση στο Δήμο . Συγκεκριμένα ο αντιδήμαρχος Οικονομικών τόνισε ότι η αύξηση στα έσοδα κατά 600.000 ευρώ τον διαψεύδει, με τον σύμβουλο της μειοψηφίας να περνά στην αντεπίθεση υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για έσοδα ανταποδοτικά που διαχέονται στον γενικότερο προϋπολογισμό με στόχο την δημιουργία μιας πλασματικής καλής οικονομικής κατάστασης. Επικαλούμενος δε στοιχεία του παρόντος οικονομικού προϋπολογισμού τόνισε ότι δικά τους επίσημα στοιχεία τους διαψεύδουν καθώς: «Οι απλήρωτες υποχρεώσεις του Δήμου Σύρου Ερμούπολης στις 31/12/2018 διαμορφώθηκε στο ποσό των 1.018.493.06€, στις οποίες πρέπει να προστεθεί η δεύτερη δόση των τελεσίδικων αποφάσεων για το επίδομα των 176,00€ ποσό 93.998,00€, και η εκτίμηση μιας δόσης για το δώρο Χριστουγέννων, Δώρο Πάσχα και Επιδόματος Αδείας ποσού 280.00,00€».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ VIDEO ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ:

Αναφερόμενος στα έσοδα από την πολεοδομία της Μυκόνου ο κ. Γιαλόγλου τόνισε στον κ. Αθανασίου: «Νομίζω ότι εδώ υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα. Επιμένω στο δυνητικό ανταποδοτικό τέλος που αφορά την πολεοδομία. Στην κατηγορία 4, των εσόδων, ενώ υπάρχει μια αύξηση των εσόδων από το ανταποδοτικό αυτό τέλος , το ποσό αυτό δεν αντιστοιχίζεται σε έξοδα στον προϋπολογισμό, όπως γίνεται με τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Συγκεκριμένα , σας παραπέμπω στην απόφαση τελών που έχουμε ψηφίσει , όπου λέει συγκεκριμένα: «Δυνητικό ανταποδοτικό τέλος 0,5% επί των οικοδομικών αδειών. Όπως θα δείτε εδώ, όσα είναι τα έσοδά μας αντιστοιχίζονται και σε έξοδα. Εδώ λοιπόν, ενώ ξέρουμε όλοι και αποδεχόμαστε ότι πρόκειται για ένα ανταποδοτικό τέλος , δεν αντιστοιχίζονται τουλάχιστον 333.000€ από τα έσοδα της πολεοδομίας σε αντίστοιχους κωδικούς κλειστούς ώστε να βλέπουμε την ανταποδοτικότητα. Εκείνο που προκύπτει λοιπόν είναι ότι τα χρήματα αυτά διασκορπίζονται στο γενικό προϋπολογισμό του Δήμου ανταποδοτικά έσοδα , κι αυτό είναι παράνομο», τόνισε ζητώντας επιτακτικά να αναγραφεί επακριβώς ως αιτιολόγηση της μειοψηφίας τους, ότι: «Το δυνητικό ανταποδοτικό τέλος 0,5 % επί των οικοδομικών αδειών, ενώ η πρόβλεψη είναι 235.000€ εισπράξαμε 568.000€ περίπου. Επομένως στην κατηγορία 4, απ’ αυτή τη διαφορά και μόνο υπάρχουν 333. 000 περίπου ευρώ τα οποία δεν έχουν αντιστοιχηθεί με αντίστοιχα ανταποδοτικά έξοδα. Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι αναιρείται ο ανταποδοτικός χαρακτήρας της κατηγορίας και ο προϋπολογισμός πρέπει να ανασυνταχτεί».

Ειδικότερα σύμφωνα με τους κκ Φωτεινιά και Γιαλόγλου, με βάση τα αναλυτικά οικονομικά στοιχεία του Δήμου διαπιστώνεται μια αύξηση των εσόδων από τους ΚΑΕ 04 και 15 οι οποίες οφείλονται αποκλειστικά και μόνο από την αύξηση των εσόδων από την πολεοδομία . Να σημειωθεί ότι οι εισπράξεις από τους ανωτέρω κωδικούς για το 2017 ανέρχονταν στο ποσό των 78.901,89€ με το ποσό αυτό να εκτινάσσεται στις 568.018,49€. Υπάρχει δηλαδή μια μεταβολή δηλαδή της τάξεως των 492.116,61€ + 162.563,72€ από πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης αυθαίρετων των άρθρων 17 και 18 του ν. 1337/1983 η οποία δεν εμφανίζεται πουθενά την προϋπολογισμό του 2019.

Πέραν αυτού στον κωδικό 00.817 που αφορά λοιπές δαπάνες ενώ το εγκεκριμένο ποσό ήταν μηδενικό, με την αναμόρφωση εκτινάχθηκε στα 405.262, 92 δίχως να γίνεται αναφορά ως προς τις ανάγκες που θα κληθεί να καλύψει το ποσό αυτό.

Όσο αφορά το θέμα: Κατάρτιση ή μη των όρων διακήρυξης και συγκρότηση Επιτροπής Διαγωνισμού για το έργο: «Επισκευή – Αναβάθμιση Ανοικτού Δημοτικού Γυμναστηρίου στη θέση Πευκάκια» εγκρίθηκε ομόφωνα.

 


Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien