Aigaio365 > MAIN SLIDER > Σαντορινιός: Η ΝΔ ξεπληρώνει υποσχέσεις σε επιχειρηματικούς κύκλους και σε δικά της παιδιά

Σαντορινιός: Η ΝΔ ξεπληρώνει υποσχέσεις σε επιχειρηματικούς κύκλους και σε δικά της παιδιά

Χρήστος Κυμπιζής
Δημοσιογράφος

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του κόμματος, Νεκτάριος Σαντορινιός τονίζει στην Κυριακάτικη Kontranews πως η ΝΔ επιθυμεί να ικανοποιήσει φίλια συμφέροντα και να «ξεπληρώσει υποσχέσεις σε επιχειρηματικούς κύκλους και σε στελέχη του κόμματος της». Κατηγορεί την κυβέρνηση, πως άφησε τη Σαμοθράκη για πάνω από μια βδομάδα «στο έλεος του αποκλεισμού» και δίνει συγχαρητήρια στις γυναίκες και τους άντρες της Πυροσβεστικής για τη μάχη που έδωσαν τις τελευταίες μέρες.

Πώς κρίνετε τις πρώτες μέρες της κυβέρνησης; Γιατί κατηγορείτε τη ΝΔ πως λειτουργεί ως «εντολοδόχος συμφερόντων»;

Και να θέλαμε να αγιάσουμε, με τα πρώτα κιόλας νομοσχέδια που έφερε η νέα κυβέρνηση, δεν τα καταφέραμε. Δυστυχώς, είναι τόσο έντονη η αποστολή της να ικανοποιήσει φίλια συμφέροντα, που δεν άφησε ούτε καν ένα εύλογο διάστημα, για του κόσμου τα μάτια, που να μην περάσει φωτογραφικές τροπολογίες και διατάξεις, οι οποίες τη βοηθούν να ξεπληρώσει υποσχέσεις σε επιχειρηματικούς κύκλους και σε δικά της παιδιά και στελέχη του κόμματος: αύξηση του μισθού των μετακλητών με ταυτόχρονη υποβάθμιση των απαιτούμενων προσόντων της θέσης (απολυτήριο Λυκείου μόνο), έξτρα θέσεις δημοσιογράφων στα υπουργικά γραφεία, μείωση ΕΝΦΙΑ για περιουσίες πάνω από 1εκατομ., τροπολογία τελευταίας στιγμής από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για αλλαγή της διαδικασίας προσλήψεων εκτός ΑΣΕΠ στο υπουργείο, καρατόμηση του ΔΣ της Επιτροπής Ανταγωνισμού την ώρα που εξετάζει σοβαρές υποθέσεις, εκ των οποίων η συγκέντρωση των πρακτορείων διανομής τύπου από τον Όμιλο Μαρινάκη και φυσικά οι εκπρόθεσμες τροπολογίες ντροπής του κ. Βρούτση με τις οποίες ανοίγει διάπλατα η πόρτα για αναίτιες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, απαλλάσσοντας έτσι τους επιχειρηματίες από την «περιττή» προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων.

Πώς αξιολογείτε την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού στις πρόσφατες πυρκαγιές;

Οι πυρκαγιές, η καταστροφή του δασικού πλούτου, ο κίνδυνος απώλειας ζωής και η καταστροφή των περιουσιών των συμπολιτών μας, δεν είναι πεδία μικροπολιτικής σύγκρουσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το έκανε ποτέ και ούτε ποτέ θα ακολουθήσουμε αυτές τις ποταπές και μικρόψυχες τακτικές.

Αναφορικά με την απόκριση του κρατικού μηχανισμού, επειδή δεν έχω διαβάσει για το αν άλλαξε η ηγεσία της Πυροσβεστικής και αν έγιναν ιεραρχικές κρίσεις, και επειδή νομίζω ότι ο κρατικός μηχανισμός, στο ευαίσθητο αυτό και ηρωικό Σώμα, είναι ακριβώς ίδιος με αυτόν που ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να γίνει κάποιο σχόλιο. Εκτός και αν κάποιοι θεωρούν τις φωτογραφίες μπροστά στα πυροσβεστικά οχήματα, επιτελική δουλειά δασοπυρόσβεσης.

Οι γυναίκες και οι άντρες της Πυροσβεστικής ξέρουν να κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους, με αυταπάρνηση και μεγάλη πείρα. Μόνο συγχαρητήρια τους αξίζουν για την πρόσφατη μάχη στην Εύβοια και την Αθήνα.

Πώς κρίνετε τις ενέργειες της ΝΔ για το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαμοθράκης;

Η νέα κυβέρνηση άφησε τη Σαμοθράκη, πάνω από μια βδομάδα, στο έλεος του αποκλεισμού, με παγιδευμένο κόσμο και επισκέπτες και χωρίς προμήθειες. Η ανικανότητα, η εμμονή να μην ακούν τις λύσεις μας και η άγνοια των συνθηκών της Νησιωτικότητας διέπρεψαν, εις βάρος του τουρισμού, της τοπικής κοινωνίας και της ομαλότητας της ζωής στη Σαμοθράκη. Έβαλαν το ακατάλληλο για την περιοχή ΑΖΟΡΕΣ EXPRESS, όταν τους φωνάζαμε ότι ούτε οι καιρικές συνθήκες, ούτε το λιμάνι μπορεί να υποδεχτεί ένα τέτοιο πλοίο. Αποτέλεσμα, το νησί να μείνει για άλλες τόσες μέρες σε αποκλεισμό. Δεν προέκριναν, όπως συνιστούσαμε από την πρώτη στιγμή, τη λύση του πλοίου του Λιμενικού, έτσι ώστε να αποφορτιστεί η κατάσταση και να απομακρυνθούν από τη Σαμοθράκη άνθρωποι με προβλήματα υγείας. Και εκτός όλων αυτών, δεν ναύλωσαν, σε συνεργασία με τον Δήμο, όπως και πάλι εμείς είχαμε κάνει, την επόμενη κιόλας μέρα, οχηματαγωγό, έτσι ώστε να ανεφοδιαστεί το νησί με προμήθειες. Αποτέλεσμα, έφτασε να περάσει η βδομάδα και μετά τελικά να βρουν την ημι- λύση του Andros Jet και του Anax.

Τέλος, ακούγοντας τον κ. Πλακιωτάκη σε μια από τις δηλώσεις του για την κατάσταση στο νησί, παρατήρησα ότι σημείωσε πως πρέπει να αμβλυνθούν οι παθογένειες του παρελθόντος σε σχέση με τους όρους των συμβάσεων των άγονων γραμμών και να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο. Χαίρομαι, που τουλάχιστον και κατόπιν εορτής, ο υπουργός Ναυτιλίας συνειδητοποίησε ότι η Σύμβαση Αλεξανδρούπολη- Σαμοθράκη που συνήφθη πριν 10 χρόνια, επί κυβερνήσεως ΝΔ, ήταν μια σύμβαση με πολλά προβλήματα και γκρίζα σημεία. Επίσης χαίρομαι που αναγνωρίζει την ανάγκη αλλαγής του θεσμικού πλαισίου του νόμου της ακτοπλοΐας και δράττομαι της ευκαιρίας, ώστε να του επισημάνω ότι εμείς αφήσαμε κατατεθειμένο στην Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης έτοιμο νόμο με σημαντικές καινοτομίες που μπορούν να ενισχύσουν το ακτοπλοϊκό δίκτυο και τις γραμμές της χώρας.

Πώς βλέπετε την επόμενη μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ; Κάποιοι κάνουν λόγο για κίνδυνο «πασοκοποίησης»…

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα πολυτασικό, με ρεύματα ιδεών, ανοιχτό στην κοινωνία και στον διάλογο, με αριστερές αρχές, με ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα και με ευρύ πεδίο δράσεων. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν γυρίζει την πλάτη στις ευθύνες που ο λαός του έδωσε, θέτοντάς τον στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με ποσοστό περίπου 32% και με μια ισχυρή εντολή να γίνει, ως ο άλλος πόλος, ο εγγυητής της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και της προστασίας της κοινωνικής συνοχής στη χώρα μας. Όλα αυτά και πολλά άλλα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και φιλοδοξεί να εκφράσει οργανωτικά και πολιτικά όλους εκείνους που δεν βολεύονται κάτω από το καθεστώς της παλιάς κομματοκρατίας, που αγανακτούν στις προσπάθειες περιστολής κοινωνικών δικαιωμάτων και αναβίωσης των ανίερων σχέσεων διαπλοκής. Οι αμέσως επόμενες προσπάθειές μας θα αφορούν τη λαϊκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και την αντιστοίχησή του με την εκλογική του βάση, μέσα από μια διαδικασία δημοκρατική και πλατιά. Αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τη σοσιαλοδημοκρατία και την προσπάθεια αναγέννησης που έκανε το ΠΑΣΟΚ το 2004 και το 2018, χρησιμοποιώντας φθαρμένα υλικά και χωρίς αξιακούς στόχους.Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien