Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Ένα χρόνο χωρίς μνημόνια: Για «δικαίωση» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, για «καταστροφή» η ΝΔ

Ένα χρόνο χωρίς μνημόνια: Για «δικαίωση» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, για «καταστροφή» η ΝΔ

Πριν από ένα χρόνο ακριβώς, η Ελλάδα άφησε πίσω της τα Μνημόνια αλλά από την ανακοίνωση της Κομισιόν, η οποία δικαιώνει τις προσπάθειες της προηγούμενης κυβέρνησης, το μόνο που συγκράτησε η ΝΔ είναι η «ανάγκη τήρησης των δεσμεύσεων»…

Χρειάστηκαν οκτώ χρόνια, τρεις κυβερνήσεις και μια άνευ προηγουμένου οικονομική και κοινωνική καταστροφή, πρωτόγνωρη για ευρωπαϊκή χώρα για να τελειώσει η περίοδος των ελλειμμάτων, της χρεοκοπίας και της κοινωνικής ισοπέδωσης.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια και άρχισε την αμέσως επόμενη ημέρα την προσπάθεια άρσης της μνημονιακής συνθήκης, αυξάνοντας τον κατώτατο μισθό, επαναφέροντας εργασιακά δικαιώματα και προχωρώντας σε μια λελογισμένη αλλά σαφώς επεκτατική οικονομική πολιτική.

Το έλλειμμα, από 15,1% το 2009, έγινε πλεόνασμα 1,1% το 2018. Η ανεργία, από 27,5% το 2013, έπεσε στο 19,5% το 2018 και στο 17,6% τον Απρίλιο του 2019. Η ύφεση, από 5,5% το 2010, έγινε ανάπτυξη 1,9% πέρσι. Και το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου έπεσε από το δυσθεώρητο 23,9% το 2012 σχεδόν στο 2% φέτος.

Χθες, ήρθε η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και τα στοιχεία που την συνοδεύουν, να δικαιώσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο της οικονομίας και να καταρρίψει το αφήγημα της ΝΔ για τη δήθεν καταστροφική οικονομική πολιτική που άσκησε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Όπως ανέφεραν αναλυτικά πηγές της Κουμουνδούρου, η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και τα στοιχεία που την συνοδεύουν, με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από το τέλος των μνημονίων, δικαιώνει τις προσπάθειες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο της οικονομίας και καταρρίπτει το αφήγημα της ΝΔ για τη δήθεν καταστροφική οικονομική πολιτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Επιβεβαιώνεται πλήρως η επισήμανσή μας ότι όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με τη ΝΔ, η ΝΔ έχει αποφασίσει: τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα…

ΝΔ: Οι προσπάθειες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ γονάτισαν τη μεσαία τάξη

Ωστόσο, πηγές της ΝΔ σχολιάζοντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ανακοίνωση της Κομισιόν ανέφεραν: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, ας αφήσει τους πανηγυρισμούς, που προσβάλλουν τη νοημοσύνη όλων των Ελλήνων. Οι «προσπάθειες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ», γονάτισαν τη μεσαία τάξη, φόρτωσαν μέτρα λιτότητας δισεκατομμυρίων ευρώ όλους τους Έλληνες και υποθήκευσαν τη δημόσια περιουσία για έναν αιώνα στους δανειστές».

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως «ακόμη και μετά την αποδοκιμασία των πολιτών στην κάλπη, ο ΣΥΡΙΖΑ δε διδάχθηκε τίποτα. Αφού επικαλείται ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του υπενθυμίζουμε ότι στην 3η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας αναφέρεται επί λέξη ότι: «Ο ρυθμός υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες και δε διασφαλίζεται η συνοχή ορισμένων μέτρων με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους. Υπάρχει κίνδυνος οι περισσότερες από τις 15 συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τα μέσα του 2019 να μην ολοκληρωθούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα».

Τέλος, υπογράμμιζαν ότι «αυτή είναι η κατάσταση που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και να προσπαθεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα. Εμείς, με σχέδιο και σοβαρότητα αποκαθιστούμε κάθε μέρα την αξιοπιστία της χώρας για να κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη».

Ως εκ τούτου, εύλογα προέκυψε το σχόλιο του Αλέξη Χαρίτση ότι «από τη μακροσκελη ανακοίνωση της Κομισιόν, το μόνο που συγκράτησαν οι «πηγές της ΝΔ» είναι η ανάγκη τήρησης των δεσμεύσεων. Ούτε για επιτυχή έξοδο από τα μνημόνια διάβασαν, ούτε για σημαντική μείωση της ανεργίας, ούτε για σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ενδεικτικό κι αυτό της στόχευσης της κυβέρνησης».Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien