Επισήμως απομακρύνθηκε από την προεδρία της Επιτροπής ΚΑΠΗ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης ο Γιάννης Χαρίτος, σε συνέχεια της ήδη γνωστής απόφασης Δημάρχου, με το δημοτικό συμβούλιο να εγκρίνει την αντικατάστασή του κατά πλειοψηφία στο πλαίσιο της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης.
“Ρατσιστικές αναφορές” του Γιάννης Χαρίτου απέναντι σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, καθώς επίσης “ψεύδη, ανακρίβειες και παραπλανητικές τακτικές” όπως διαπιστώθηκαν από τον Δήμαρχο, Γιώργο Μαραγκό στο περιεχόμενο επιστολής του πρώτου, που υπέγραφε ως πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Κυκλάδων, σχετικά με τη συστέγαση των Κοινωνικών Υπηρεσιών με τα ΚΑΠΗ, αποτέλεσαν τους λόγους για την απόφαση απομάκρυνσής του από τη συγκεκριμένη θέση διοίκησης.
Σύμφωνα με όσα κατηγορηματικά πρόσθεσε ο Δήμαρχος στην τοποθέτησή του, τόσο τα ανωτέρω, όσο και συνδικαλιστικοί τακτικισμοί έθεσαν τον Γιάννη Χαρίτος εκτός διοίκησης, αφού όπως ξεκάθαρα υποστήριξε, ο ίδιος ποτέ δεν έλαβε υπόψιν του τον θεσμικό του ρόλο ως πρόσωπο αιρετό που αναδείχθηκε από την τοπική κοινωνία.
Σε συνέχεια της επιστολής του κ. Χαρίτου προς τον Γιώργο Μαραγκό, ο απομακρυνθείς, στη συνεδρίαση εξακολούθησε να εμμένει με έντονο και προκλητικό τρόπο σε όσα έχει υποστηρίξει στο περιεχόμενο αυτής, κατηγορώντας μάλιστα τον Δήμαρχο για ταξίματα απέναντι στον ίδιο προ καιρού, σχετικά με την αξιοποίηση του κτιρίου της Νεάπολης αποκλειστικά από τα ΚΑΠΗ, γεγονός που οδήγησε τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης να απέχουν από την ψηφοφορία ή να ψηφίσουν “λευκό”, κάνοντας λόγο για εσωτερικά προβλήματα της παράταξης της Δημοτικής Αρχής.
Παρά το αυτονόητο και δημοκρατικό δικαίωμα τόσο του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ανδρέα Γιαλόγλου, όσο και του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Παύλου Χρυσαφίδη να διατηρήσουν την απόστασή τους βάσει αιτιολόγησης από την ψηφοφορία, ωστόσο άξιο παρατήρησης και απορίας για τα δύο πρόσωπα, αποτελεί το γεγονός πως, δυστυχώς, δεν πραγματοποίησαν καμία δημόσια “καταγγελία” αναφορικά με τις ρατσιστικές αναφορές του κ. Χαρίτου απέναντι στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες του τόπου.
Τα προαναφερθέντα υπογραμμίζονται και παρατηρούνται στην κατεύθυνση της σταθερής μέχρι σήμερα στάσης τους να καταδικάζουν δημοσίως και κατηγορηματικά όποιο ρατσιστικό γεγονός ή πράξη βίας σε ευρύτερο πολιτικό επίπεδο παραπέμπει σε ακραίες, επικίνδυνες και φασιστικές νοοτροπίες.
Υπενθυμίζεται πως, ο Γιάννης Χαρίτος στην επιστολή του για την απομάκρυνση των Κοινωνικών Υπηρεσιών είχε χαρακτηρίσει επικίνδυνες τις εν λόγω υπηρεσίες για τα μέλη των ΚΑΠΗ, επισημαίνοντας μάλιστα πως τα άτομα της Τρίτης Ηλικίας κινδυνεύουν από ασθένειες, λόγω των ωφελουμένων αυτών των Υπηρεσιών.
Εμμονή στη συνδικαλιστική ιδιότητα από τον Γ. Χαρίτο και προκλητικές… “απειλές”
Τόσο στην πρωτολογία του, όσο και στη δευτερολογία του, ο Γιάννης Χαρίτος επανέλαβε το περιεχόμενο της επιστολής του προς τον Γιώργο Μαραγκό, το οποίο σε πρόσφατο δημοσίευμά της η Κοινή Γνώμη έχει γνωστοποιήσει αναλυτικά, ενώ εμφανώς ενοχλημένος από τον επικεφαλής της παράταξης που ανήκει, εξαπέλυσε “αντιπολιτευτικού” ύφους πυρά, με φόντο την εμμονή του για απομάκρυνση των Κοινωνικών Υπηρεσιών από το κτίριο της Νεάπολης.
Ειδικότερα, ο ίδιος κατά πάγια τακτική του όπως αποτυπώνεται και στην επίμαχη επιστολή, πρόταξε τον συνδικαλιστικό ρόλο του, επιχειρώντας να παραπλανήσει και το σύννομο της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου να τον αντικαταστήσει, υποστηρίζοντας πως, θα έπρεπε να αποφασίσει σχετικά το σώμα της Επιτροπής ΚΑΠΗ.
“Το ΚΑΠΗ θα έχει δύο προέδρους από αύριο” υποστήριξε ο ίδιος, παρά την ανάγνωση των δημοτικών αποφάσεων για τον ορισμό των μελών της Επιτροπής.
Θέλησε δε, να επιμείνει για το δίκαιο… του αιτήματός του, κάνοντας αναφορά στον αριθμό των μελών του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ στη Σύρο, παρακάμπτοντας πλήρως το γεγονός ότι είναι αιρετός και απαξιώνοντας για μία ακόμη φορά τη θέση στην οποία είχε οριστεί.
Εμφανώς ενοχλημένος για τις άκαρπες προσπάθειές του να μείνει στο κτίριο της Νεάπολης μόνον το ΚΑΠΗ, ο ίδιος με φόντο και την απομάκρυνσή του από την προεδρία της εν λόγω Επιτροπής, θέλησε ατυχώς να απευθυνθεί δημοσίως απειλητικά για τις ενέργειές του από εδώ και πέρα. “Κάποιοι είχαν χαρά ότι είμαι παρελθόν και με έφαγαν επιτέλους από τα ΚΑΠΗ. Είναι γελασμένοι. Από αύριο αρχίζουμε” δήλωσε σχετικά, αναφερόμενος και κατά του Δημάρχου.
Σχετικά με τον τρόπο που του γνωστοποιήθηκε η απόφαση απομάκρυνσης, ο Γιάννης Χαρίτος τόνισε τα ακόλουθα: “Επίσης θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο κ. Δήμαρχος δεν είχε το θάρρος και το θράσσος να μου πει κατάματα ότι με είχε βγάλει από το ΚΑΠΗ και με είχε αποσύρει. Την Παρασκευή 10.30 “παίρνω” τηλέφωνο από τη γραμματέα του Δήμου και μου είπε αν μπορέσω να παρουσιαστώ στον Δήμαρχο στις 12.30. Του είπα ότι είχα συνάντηση από κάτω και ότι θα έρθω. Ενώ με είχε διαγράψει, είχε στείλει στα ΜΜΕ την απομάκρυνσή μου από τα ΚΑΠΗ, μου είπε εάν ήθελα να απομακρυνθώ από τα ΚΑΠΗ επειδή με το Σωματείο θα υπάρχουν προβλήματα κλπ.
Δεν είχε το θάρρος σαν άντρας κατάματα να μου πει “Γιάννη σε έχω αποσύρει” περιέγραψε, υποστηρίζοντας πως, ενώ ο κ. Μαραγκός τον κάλεσε στο γραφείο του, δεν του γνωστοποίησε ευθέως την απόφαση παύσης του.
Γ. Μαραγκός: “Επιστολή πoυ βρίθει ανακριβειών. Αμφισβητεί τη λειτουργία. Δεν συνεχίζει να προΐσταται”
Στα ανωτέρω και κυρίως επί της ουσίας για τους λόγους απομάκρυνσης του Γιάννη Χαρίτου, έδωσε απαντήσεις και τοποθετήθηκε ο Γιώργος Μαραγκός,
Πρωτίστως, διευκρινίστηκε εκ μέρους του, πως, η απόφαση τροποποίησης της παλαιότερης δημοτικής απόφασης της Επιτροπής ΚΑΠΗ από το δημοτικό συμβούλιο και άρα ο ορισμός του δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας και εντεταλμένου των Κοινωνικών Υπηρεσιών, Απόστολου Ρουσσουνέλου ως προέδρου και της Επιτροπής ΚΑΠΗ πλέον, κινείται στη νόμιμη και τυπικά ορθή κατεύθυνση.
Πιο αναλυτικά και όσον αφορά για την εμμονή του Γιάννη Χαρίτου να προτάσσει τον συνδικαλιστικό ρόλο του, ο κ. Μαραγκός σημείωσε: “Καμία λειτουργία δομής ή υπηρεσίας του Δήμου δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να διέπεται από συνδικαλιστικούς τακτικισμούς, από καπρίτσια ή συνδικαλιστικές ακροβασίες. Εδώ λοιπόν, οφείλουμε να προτάσσουμε τη λειτουργία μας μέσα σε αυτόν τον οργανισμό που λέγεται Δήμος έχοντας υπόψιν τη θεσμική μας ιδιότητα ως αιρετά εκλεγμένα πρόσωπα στον Δήμο και όχι καμία άλλη συνδικαλιστική ιδιότητά μας”.
Συμπλήρωσε δε, πως, “Οφείλουμε επίσης να λειτουργούμε με βάση την απρόσκοπτη και αποδοτική λειτουργία των δομών και υπηρεσιών του Δήμου μας και άρα λοιπόν, δεν θα πρέπει να προτάσσουμε το τί θέλουμε, τί επιθυμούμε, τί φανταζόμαστε. Θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν μας τη νομοθεσία και το τί προβλέπει αυτή. Θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν τις δυνατότητες που έχει ο Δήμος μας”.
Αφού διευκρίνισε τα όσα ακούσθηκαν περί ταξίματος για μεταφορά των Κοινωνικών Υπηρεσιών στην έπαυλη Τσιροπινά ή στην αίθουσα πλησίον του Παιδικού Σταθμού της οδού Κ. Μαρούλη, δίνοντας ξεκάθαρες απαντήσεις μετά από πολύ καιρό για το “καυτό” αυτό θέμα που είχε στηλιτευθεί και από την αντιπολίτευση με φόντο την αδειοδότηση της δομής φιλοξενίας των μικρών παιδιών, τόνισε τα παρακάτω όσον αφορά σε όσα έθιξε ο κ. Χαρίτος στην επιστολή του: “Αυτή η επιστολή βρίθει ανακριβειών κι αναληθειών αναφορικά με τη λειτουργία του ΚΑΠΗ και των Κοινωνικών δομών, οι οποίες συστεγάζονται στο δημοτικό μας ακίνητο. Περιλαμβάνει αβάσιμες, ψευδείς αναφορές και αιτιάσεις για τη συστέγαση των προβλεπόμενων δομών του Δήμου μας, του ΚΑΠΗ, της Πρόνοιας και του Κέντρου Κοινότητας κι επίσης, υπερβολικές αναφορές ότι αφήσαμε τους ηλικιωμένους χωρίς φροντίδα κι απροστάτευτους”.
Συμπληρώνει μάλιστα ο Δήμαρχος πως, “Αμφισβητεί στην επιστολή αυτή ο Γιάννης Χαρίτος την εγκεκριμένη και ψηφισμένη από το δημοτικό συμβούλιο Σύρου – Ερμούπολης και από τον ίδιο δομή λειτουργίας του Δήμου που προβλέπεται από τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ), που έχει ψηφιστεί και από τον ίδιο”, διασαφηνίζοντας παράλληλα πως, “Ο ΟΕΥ προβλέπει ρητώς τη λειτουργία Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας και Αθλητισμού με τα διάφορα Τμήματα και Γραφεία”.
Επιμένοντας καυστικά στα σχόλια του μέλους της παράταξής του, προσθέτει δε, πως, ο Γιάννης Χαρίτος, “Αμφισβητεί παραπλανητικά τη λειτουργία του ΚΑΠΗ, υποστηρίζοντας ότι η δομή αυτή καταργήθηκε. Ρωτήστε όλους τους ωφελούμενους και να σας διαβεβαιώσουν ότι οι δομές των ΚΑΠΗ λειτουργούν απρόσκοπτα σε όλη τη Σύρο”.
Με δεδομένα τα παραπάνω και καθώς όπως επανέλαβε αρκετές φορές, “Με πλήρως ατεκμηρίωτο τρόπο ο Γιάννης Χαρίτος αμφισβητεί τη σύννομη λειτουργία της Υπηρεσίας”, επεσήμανε πως, ο ίδιος δεν έχει λόγο ύπαρξης στη θέση διοίκησης που μέχρι προσφάτως κατείχε.
Ο κ. Μαραγκός θέλησε παρενθετικά και για πρώτη φορά δημοσίως, να αναγνωρίσει και το έργο των υπαλλήλων, λέγοντα τα εξής: “Παρότι (σσ. το υπαλληλικό προσωπικό) έχει αναλάβει ένα πολυεπίπεδο κι έναν πολυποίκιλο ρόλο που έχει να κάνει με την κοινωνική προαγωγή και υποστήριξη, τα καταφέρνει παρά τις δυσκολίες και παρά την υποστελέχωση κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, κάτι για το οποίο θα ήθελα προσωπικά ο ίδιος να τους συγχαρώ”.
Καταδίκασε τις ρατσιστικές αναφορές
Εκτός των ανωτέρω, ο Γιώργος Μαραγκός τόνισε έναν ακόμη λόγο και “ίσως τον κυριότερο” όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, για τον οποίο έλαβε την απόφαση παύσης του Γιάννη Χαρίτου από την προεδρία του ΚΑΠΗ.
“Για μένα ίσως είναι και το σημαντικότερο που με οδήγησε σε αυτήν την απόφαση: Οι ατυχείς και απαράδεκτες αναφορές, οι οποίες έχουν να κάνουν και με την περιθωριοποίηση ατόμων με αναπηρία, αναφορές ρατσιστικού χαρακτήρα, αναφορές που προάγουν τον κοινωνικό διαχωρισμό” σχολίασε σχετικά με τα όσα κατέγραφε ο Γιάννης Χαρίτος στην επιστολή του, τονίζοντας παράλληλα πως, “Μιλάμε για συμπολίτες μας, οι οποίοι ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που χρήζουν στήριξης”.
Κάνοντας ξεκάθαρη την αναφορά του δε, ο κ. Μαραγκός πρόσθεσε πως, “Υπάρχει ρητή αναφορά στην κατακλείδα για απομάκρυνση “επικίνδυνων υπηρεσιών” που στεγάζονται στο ΚΑΠΗ και μπορούν να προκαλέσουν “σοβαρά προβλήματα υγείας και ασφάλειας των μελών του ΚΑΠΗ””.
Όπως δημοσίως υπογράμμισε, “Τέτοιες δηλώσεις ακραίες που προάγουν τον κοινωνικό διαχωρισμό και τον ρατσισμό και την απομόνωση είναι δηλώσεις οι οποίες κατατάσσουν αυτόν που τις πραγματοποιεί εκτός διοίκησης και λειτουργίας των δομών”.
Γιαλόγλου – Χρυσαφίδης: Εσωτερικά προβλήματα της παράταξης Μαραγκού
Χωρίς να πραγματοποιούν αναλυτικό σχολιασμό οι κκ. Γιαλόγλου και Χρυσαφίδης ανέδειξαν με λακωνικές αναφορές πως, τα ανωτέρω, αφορούν σε προβλήματα εσωτερικά της παράταξης του Γιώργου Μαραγκού.
Ως εκ τούτου, η παράταξη της ελάσσονος μειοψηφίας και ειδικότερα ο Παύλος Χρυσαφίδης ψήφισε λευκό ενώ ο Κομνηνός Στρογγύλης απείχε, αλλά επίσης τα παριστάμενα μέλη της παράταξης του Ανδρέα Γιαλόγλου, παρομοίως απείχαν.
Αξίζει να αναφερθεί το αρχικό σχόλιο – ερώτηση του κ. Χρυσαφίδη με το θέμα, ο οποίος σημείωσε: “Καταρχάς θέλω να ξέρω για ποιο λόγο, τι ακριβώς σας πείραξε και αν αυτά που σας πείραξαν κύριε Δήμαρχε θα σταματήσουν στην απομάκρυνσή του από την προεδρία του ΚΑΠΗ ή θα προχωρήσουν και στην απομάκρυνσή του από τη δημοτική σας παράταξη”.
Χωρίς όμως να λαμβάνει κάποια συγκεκριμένη απάντηση, στον επίλογο της τοποθέτησής του, απηύθυνε το ρητορικό ερώτημα προς τον Γιώργο Μαραγκό σχετικά με το αν τώρα αντιλήφθηκε τις διαφορές με τον Γιάννη Χαρίτο, ενώ σε παρόμοιο μήκος κύματος και ο κ. Γιαλόγου κράτησε απόσταση, υπογραμμίζοντας πως, “θα ήταν καλό εδώ να μιλάμε αντρίκια”.