Δελτίο τύπου της παράταξης «Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου’ για την πολιτική νεολαίας. Αναλυτικά:
Οι άξονες γύρω από τους οποίους θα πρέπει να κινηθεί η Περιφέρεια είναι οι πέντε που αναφέρονται στο σχεδιάγραμμα. Κάτω από τις δύο «ομπρέλες» (Brain Drain και 4η Βιομηχανική Επανάσταση) θα πρέπει κάθε δράση και κάθε προγραμματισμός να λαμβάνει υπόψιν τους τομείς αυτούς, μέσω των οποίων θα οργανωθεί μια νεανική, σύγχρονη και βιώσιμη διοίκηση. Επιπρόσθετα, θα δούμε πως οι στόχοι που θέτουμε ως Τομέας Νεολαίας της Συμμαχίας Νοτίου Αιγαίου, αποτελούν μια εξειδίκευση των 11 Στόχων της ΕΕ για τη Νεολαία με – βάση το τοπικό κριτήριο – αλλά και του Πλαισίου Στρατηγικής για την Ενδυνάμωση των Νέων της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.
Με βάση τις παραπάνω προτάσεις, κρίνονται σκόπιμες οι εξής παρατηρήσεις:
-Οι νέες τεχνολογίες και η εναρμόνιση της βιομηχανίας και της παραγωγής με αυτές μας φέρνουν σε μια ιστορική συγκυρία για να ανακάμψουμε στις αγορές και στην ανάπτυξη. Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση αναφέρεται σε νέες ταχύτητες διαδικτύου, σε νέες υποδομές, στη τεχνητή νοημοσύνη, στο Internet of Things αλλά και σε πιο απλούς τομείς, όπως στην ταχύτερη λειτουργία και διασύνδεση της δημόσιας διοίκησης.
Για τους λόγους αυτούς προτείνουμε:
Α) Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Β) Το Ψηφιακό Μουσείο
Γ) Περιφέρεια φιλική προς τις νεοφυείς επιχειρήσεις
-Σημαντική είναι η δημιουργία ενός Γραφείου Επιχειρηματικότητας ή ενός Γραφείου Νεολαίας. Στα γραφεία αυτά θα πρέπει να υπάρχει τόσο μια πλήρης καταγραφή των στοιχείων της περιφέρειας (δημότες, επαγγελματίες κ.α.) όσο και να παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη σε επίδοξους επαγγελματίες ή και σε ιδιώτες ή οργανώσεις που επιδιώκουν την υλοποίηση διαφόρων «πρωτοβουλιών». Ενα γραφείο επιχειρηματικότητας θα μπορούσε να φέρει σε επαφή τους ιδιώτες με αναπτυξιακά προγράμματα της Ε.Ε.
Τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης αποτελούν φορέα δια βίου μάθησης και τα προγράμματα που διδάσκονται αφορούν την επαγγελματική εκπαίδευση ιδιωτών ή εργαζομένων σε επιχειρήσεις. Είναι απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός και η αναδιοργάνωση του προγράμματος διδασκαλίας του Κ.Ε.Κ. αλλά και των τεχνικών παράδοσης μαθημάτων και λήψης πιστοποιητικών. Σκόπιμη θα ήταν και η συστηματική και αποτελεσματική λειτουργία του e-Learning της Π.Ν.Αι. Είναι προφανές πως, εκτός από χρονικά συμφέρουσα, η τηλεκπαίδευση είναι και πιο διαδραστική και αποτελεσματική λόγω της εμπειρίας που προσφέρει.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω των προγραμμάτων Erasmus+ παρέχει τη δυνατότητα σε πάνω από 4 εκατομμύρια Ευρωπαίους να σπουδάσουν, να επιμορφωθούν, να αποκτήσουν εμπειρία και να προσφέρουν εθελοντική εργασία στο εξωτερικό. Παράλληλα, υφίσταται η πρωτοβουλία «Υποτροφίες στις Περιφέρειες» μέσω της οποίας τα τελευταία χρόνια η Π.Ν.Αι. δίνει υποτροφία για σπουδές σε Ιδιωτικές σχολές.
-Οσον αφορά στη νεολαία, η ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού αποτελεί προϋπόθεση για την οικονομική τους ανάπτυξη. Για το λόγο αυτό γίνονται οι παραπάνω προτάσεις.
-Η συμμετοχή των νέων στην πολιτική ζωή ενός τόπου είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την εξασφάλιση της συνέχειας της διοίκησης και της βιώσιμης ανάπτυξης. Το μεγαλύτερο βάρος της μέριμνας για τη νεολαία της Περιφέρειας πρέπει να δοθεί στα κίνητρα συμμετοχής των νέων στην πολιτική και στην κοινωνική τους ενεργοποίηση:
Α) Οι νέοι μένουν συνειδητά μακριά από τους θεσμούς. Πρέπει να υπάρξει εξοικείωση των νέων με τους δημοκρατικούς θεσμούς ώστε να τους εμφυτευτεί ο σπόρος και η αγωνία της πολιτικής ενεργοποίησης και της παραγωγής κοινωνικού έργου. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βρεθεί αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα αυτό.
Ένας από αυτούς, ο οποίος έχει δοκιμαστεί με μεγάλη επιτυχία σε άλλες πόλεις, είναι η ιδέα της δημιουργίας εκπαιδευτικών μηχανισμών που θα συστήσουν στους νέους τη διαδικασία προσέγγισης της συμμετοχής στα κοινά υπό νέο πρίσμα. Παράδειγμα οι προσομοιώσεις δημοτικών συμβουλίων. Η ιδέα γεννάται το 2015 οπότε και μια ομάδα νέων φοιτητών αντιλαμβάνεται το πρόβλημα της αδιαφορίας που χαρακτηρίζει τη γενιά μας. Η συμμετοχή σε συνέδρια, ο εμπλουτισμός του ¨βιογραφικού¨ και η καλλιέργεια διαφόρων ικανοτήτων είναι προτέρημα αυτής της τυχερής ¨ελίτ¨. Αυτή η ανισότητα τρέφεται ακόμα περισσότερο από ένα εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο παραπαίει και την οικονομική κρίση που ισοπεδώνει τα πάντα ρίχνοντας a priori την ψυχολογία μαθητών και φοιτητών. Και αυτή η κατάσταση που περιγράφεται στη μικρογραφία της νεολαίας χαρακτηρίζει εν πολλοίς και τη χώρα ολόκληρη. Κατά τον τρόπο αυτό έχουμε την ευκαιρία μέσω της Περιφέρειας να θεσμοθετήσουμε ένα συνέδριο- Προσομοίωση Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου και να ενισχύσουμε έμπρακτα την συμμετοχή.
Β) Ένα βήμα παραπάνω αποτελεί το Περιφερειακό Συμβούλιο Νέων. Η φόρμουλα είναι γνωστή από τα Δημοτικά Συμβούλια Νέων με τα οποία είχε απασχοληθεί και ο επικεφαλής της Συμμαχίας, Μανώλης Γλυνός. Πλέον, ΔΣ Νέων υφίσταται μόνο στη Θεσσαλονίκη ενώ ο θεσμός ατόνησε λόγω της εμπλοκής των κομμάτων στα συμβούλια αυτά. Με βάση τα όσα αναλύθηκαν παραπάνω για τις Προσομοιώσεις, με τα Περιφερειακά (ή και Δημοτικά) Συμβούλια Νέων μπορούμε να δώσουμε παραπάνω κίνητρα στους νέους να ασχοληθούν και να αναλάβουν έναν θεσμικό – συμβουλευτικό ρόλο προς το Περιφερειακό Συμβούλιο κάνοντας προτάσεις για την βελτίωση και των εξωραϊσμό του Νοτίου Αιγαίου.