«Τα θετικά μέτρα που εφαρμόζουμε ήταν το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας στρατηγικής που απέδωσε. Ήταν το αποτέλεσμα του σχεδίου μας για την ανάκαμψη της οικονομίας. Θέλουμε αυτή την ανάκαμψη της οικονομίας να τη νιώσουν στην καθημερινότητά τους και οι πολίτες». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, λίγο πριν από την αυλαία της προεκλογικής περιόδου, σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην ΕΡΤ.
Ούτε απόλυτη υποταγή, ούτε απόλυτη ρήξη (με τους δανειστές). Διαρκής πάλη και διεκδίκηση
Δουλέψαμε πολύ για να βγάλουμε τη χώρα από τη χαράδρα της χρεοκοπίας, που δεν την είχαμε βάλει εμείς, είπε επίσης ο πρωθυπουργός, ενώ εστίασε και στη σημερινή παραδοχή του ΔΝΤ ότι έκανε λάθος, παραδοχή που αποτελεί δικαίωση για τη σημερινή κυβέρνηση. Δώσαμε με εντιμότητα τη μάχη, ανέφερε ακόμη, και δήλωσε δικαιωμένος από την επιλογή του … τρίτου δρόμου.
Αποδείξαμε ότι γίνεται και αλλιώς, εξήγησε. Την ώρα που κάποιοι πρότειναν απόλυτη υποταγή και άλλοι απόλυτη ρήξη, η κυβέρνησή του επέλεξε τον τρίτο δρόμο της διαρκούς πάλης και διεκδίκησης.
Εμείς δεν λειτουργούμε με τη λογική της πρόσκαιρης επικοινωνίας
Εμείς δεν λειτουργούμε με τη λογική της πρόσκαιρης επικοινωνίας,τα μέτρα τα δουλεύαμε εδώ και καιρό: την απάντηση αυτή έδωσε ο πρωθυπουργός, στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι τάζει τα πάντα στο «παρά πέντε» της προεκλογικής αναμέτρησης. Επίσης θύμισε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης χαρακτήριζε την 13η σύνταξη λαϊκισμό και πράγμα ανέφικτο, μία εβδομάδα πριν τις κυβερνητικές ανακοινώσεις.
Την ευημερία των αριθμών να την νιώσουν οι απλοί άνθρωποι και στη ζωή τους, την καθημερινότητά τους
Την ανάγκη την ευημερία των αριθμών να την νιώσουν οι απλοί άνθρωποι και στη ζωή τους, την καθημερινότητά τους, υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, όλοι αυτοί που έβαλαν πλάτη για να βγούμε από την κρίση, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά λόγια του πρωθυπουργού.
Επιπλέον ανταπαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για παροχολογία, είπε πως είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας στρατηγικής και των καλών αποτελεσμάτων της ελληνικής οικονομίας την τελευταία τριετία. Ενώ απαντώντας και στη μομφή, «γιατί τώρα», επανέλαβε ότι τα μέτρα δίνονται μέσα σε απόλυτη δημοσιονομική ασφάλεια για το 2019, μετά και τις σχετικές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat.
Άδεια ταμεία επί Σαμαρά, 30 δισ. ρευστότητα σήμερα
Θυμίζοντας ότι η κυβέρνησή του κληρονόμησε από τον κ. Σαμαρά άδεια ταμεία, σήμερα το κράτος έχει 30 δισ. ρευστότητα, από τα οποία τα 16 είναι απολύτως δικά μας, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.
Μίλησε επίσης για το κυβερνητικό σχέδιο να αποπληρωθούν τα δάνεια του ΔΝΤ, ούτως ώστε να φύγει από το κεφάλι μας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Επίσης παρατήρησε ότι τα 5,5 δισ. που προέρχονται από τους κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού κλειδώθηκαν σε έναν ειδικό λογαριασμό για τα θετικά μέτρα.
Ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος θα διατεθεί υπέρ των πολλών
Τα θετικά, μόνιμα μέτρα ύψους 2,5 δισ. της διετίας θα επιδράσουν θετικά στην οικονομία, εκτίμησε ο Αλ. Τσίπρας, παρατηρώντας επίσης ότι ο συνταξιούχος τα χρήματα που θα πάρει θα τα ρίξει στην αγορά, η εταιρεία της οποίας μειώθημε ο ΦΠΑ στην ενέργεια, θα μπορέσει να ξοδέψει περισσότερα.
Όποιος δημοσιονομικός χώρος δημιουργηθεί, δεν θα πάει για «δωράκια» όσων έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό ή για φορολογικές μειώσεις του μεγάλου πλούτου. Θα πάει στους πολλούς, σημείωσε με έμφαση ο πρωθυπουργός.
Το σχέδιο της κυβέρνησης για τους συνταξιούχους
Το σχέδιο της κυβέρνησης για τους συνταξιούχους, την αποκατάσταση των απωλειών που είχαν στο εισόδημά τους τα προηγούμενα χρόνια, περιέγραψε ο Αλ. Τσίπρας. Έκανε ειδικότερα, λόγο, για ενιαία δομή μέσω της εθνικής σύνταξης και διευκρίνισε ότι ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος δεν μίλησε για επαναφορά του ΕΚΑΣ ως προνοιακού επιδόματος, αλλά για τη δυνατότητα αποκατάστασης της απώλειας που είχαν οι συνταξιούχοι, μέσω της αύξησης της εθνικής σύνταξης.
Κλείνοντας το σχετικό απόσπασμα, ο πρωθυπουργός θύμισε το κοινωνικό μέρισμα που δόθηκε στους συνταξιούχους.
Με δικαιοσύνη, η ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ
Παραλλήλως ο πρωθυπουργός θύμισε ότι στην τελευταία ΔΕΘ εξήγγειλε μέτρα ελάφρυνσης, τα πρώτα μετά από 8 χρόνια που εξαγγέλλει πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.
Ό,τι εξαγγέλθηκε τώρα, «τα κάναμε όλα», είπε με έμφαση θυμίζοντας ότι κάποιοι είχαν εκφράσει αμφιβολίες τότε αλλά και ότι τα μέτρα ψηφίστηκαν και από τους αντιπάλους της κυβέρνησης σήμερα.
Για τον ΕΝΦΙΑ ειδικότερα, αναφέρθηκε στην, ψηφισμένη από τη Βουλή, απόφαση της κυβέρνησης για 10% μεσοσταθμική μείωση το 2019 και επιπλέον 20% το 2020, υπογραμμίζοντας τη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με την ΝΔ και στο θέμα αυτό: θα κατανεμηθεί με δικαιοσύνη, τόνισε. Επί παραδείγματι, για τα υψηλά εισοδήματα η ελάφρυνση θα είναι περί το 10%, για τα μεσαία 35-40% και για τους φτωχούς 50%, είπε ο πρωθυπουργός.
Στο ίδιο σημείο της συνέντευξης, παρατήρησε πως έχει γίνει «επιστήμη» η φοροδιαφυγή από τους έχοντες offshore.