Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΣΥΡΟΣ > Νέα έργα ύδρευσης στην περιφέρεια της Σύρου

Νέα έργα ύδρευσης στην περιφέρεια της Σύρου

Από την Κοινή Γνώμη

Βελτίωση ποιότητας νερού και για την Ερμούπολη, ενώ επιχειρείται να εξασφαλιστεί νέα χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι ύψους σχεδόν 500 χιλ. ευρώ.

Νέα έργα βελτίωσης της ποιότητας του παρεχόμενου νερού προς τους δημότες της Σύρου προωθεί η Δημοτική Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης του νησιού, έχοντας εξασφαλίσει σημαντικά ποσά, εκπονήσει μελέτες και προκηρύξει διαγωνισμούς για την αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης σε χωριά της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.

Σε συνέχεια μεγάλων έργων ύδρευσης όπως στην περιοχή της Ποσειδωνίας και του Φοίνικα καθώς και των γύρω σημείων, ακολουθούν μικρότερης εμβέλειας παρεμβάσεις, οι οποίες με τη σειρά τους έχουν αποδέκτες τους δημότες, που δικαίως απαιτούν υψηλή ποιότητα υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, το αμέσως προσεχές διάστημα οριστικοποιείται ο ανάδοχος για το έργο αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης για την περιοχή μεταξύ Πάγου, Γαλησσά και Παρακοπής ενώ προωθείται παρέμβαση στο εργοστάσιο αφαλάτωσης της Ερμούπολης, η οποία θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο το νερό που παρέχεται στους κατοίκους του κέντρου.

Σχετικά με τις ανωτέρω αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑ Σύρου προχώρησε σε δηλώσεις ο πρόεδρός της, Γιώργος Παπαμανώλης, ο οποίος κλήθηκε να ενημερώσει και για τις προσλήψεις που δρομολόγησε η Δημοτική Επιχείρηση, ώστε να “καλύψει” πλήρως τις οργανικές θέσεις της.

Σύντομα παρελθόν η ανεπαρκής πίεση και το χρωματισμένο νερό

Ειδικότερα, σχετικά με την απόφαση της ΔΕΥΑ Σύρου να προβεί στην αντικατάσταση του παλαιού δικτύου στις περιοχές ανάμεσα σε Γαλησσά και Πάγο, ο Γιώργος Παπαμανώλης γνωστοποίησε τα εξής: “Ήδη είναι στον αέρα, έχει δημοσιευθεί η προκήρυξη και αφορά στις περιοχές του Πάγου, του Γαλησσά και ειδικότερα τον δρόμο για τα Μάλια (όπισθεν Ξυλοτεχνικής)”.

Σύμφωνα με όσα σημείωσε για τους λόγους προώθησης αυτού του μικρού πλην όμως σημαντικού κι απαραίτητου έργου, “Εκεί είχαμε κάποια προβλήματα με το νερό. Είχαμε ανεπαρκή πίεση και χρωματισμένο νερό από τους παλιούς σιδερένιους σωλήνες” και αυτή η κατάσταση, όπως διευκρίνισε πυροδότησε παράπονα από μέρους δημοτών και κατοίκων της περιοχής.

“Είχαμε παράπονα καταναλωτή. Από τότε που διατυπώθηκε το παράπονο τον Οκτώβριο βάλαμε στον προϋπολογισμό το αντίστοιχο ποσό για την αναβάθμιση του δικτύου στο σημείο αυτό” πρόσθεσε ο κ. Παπαμανώλης, ο οποίος προσδιόρισε την έκταση που καλύπτει το έργο. “Περίπου χοντρικά αφορά σε έκταση 2 χλμ το συνολικό έργο, δηλαδή και στα τρία σημεία που θα αντικατασταθεί το παλιό δίκτυο με υπόγειο δίκτυο πλαστικού σωλήνα” συμπλήρωσε, σχολιάζοντας παράλληλα πως, επί της ουσίας το εν λόγω έργο “είναι σαν αυτό που γίνεται και στην Ποσειδωνία, σε μικρότερη κλίμακα”.

Ερωτηθείς για το αποτέλεσμα της τροφοδοσίας των κατοικιών από νέο δίκτυο, ο ίδιος πρόσθεσε πως, “Θα έχουμε τη βελτίωση της ποιότητας του νερού και της ποσότητας γιατί σε συγκεκριμένα σημεία ήταν χαμηλή η παροχή του νερού, η πίεση. Κυρίως στον δρόμο για τα Μάλια”.

Υλοποίηση στο α΄ 6μηνο του 2019

Πέραν των ανωτέρω, κλήθηκε να διευκρινίσει και τον χρόνο κατά τον οποίο θα “τρέξει” το έργο, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως, “Τέλος του μήνα ανοίγουμε τις προσφορές και αυτό στο πρώτο εξάμηνο του 2019 θα έχει ολοκληρωθεί. Είναι έργο που έχει μπει στον προϋπολογισμό από πέρυσι και θα συμβασιοποιηθεί λογικά αρχές Μαρτίου για να υλοποιηθεί”.

Ο πλήρης τίτλος του έργου είναι “Αντικατάσταση και επέκταση δικτύων ύδρευσης οικισμών Πάγου και Γαλησσά” και σύμφωνα με όσα ανέφερε ο προϋπολογισμός μελέτης του έργου που θα δημοπρατηθεί είναι 40.000 ευρώ πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ 24%. Διευκρινίζοντας σχετικά με τη μελέτη, ο ίδιος σημείωσε μάλιστα πως, “Για τέτοιου προϋπολογισμού έργα, η μελέτη γίνεται από την Υπηρεσία”.

Ποιοτικότερο νερό στην Ερμούπολη. Αξιοποίηση ποσού ύψους σχεδόν 500 χιλ. ευρώ

Στις ενέργειες της ΔΕΥΑ Σύρου για ποιοτικότερες υπηρεσίες ύδρευσης προς τους καταναλωτές εντάσσονται και οι αποφάσεις απόκτησης νέων φίλτρων μετεπεξεργασίας νερού για το εργοστάσιο της αφαλάτωσης στην Ερμούπολη, όπως και η αντικατάσταση τμήματος του αγωγού που τροφοδοτεί τη δεξαμενή στη θέση “Μπαρούμη”. Η ολοκλήρωση αυτών των έργων, που δρομολογήθηκαν για να γίνουν τους επόμενους μήνες, θα σημάνει βελτίωση στην ποιότητα του νερού και στις συνοικίες της Ερμούπολης και κυρίως στο κέντρο.

Με πρόσφατη απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε τις σχετικές εισηγήσεις.

Συγκεκριμένα, ο Διευθυντής της ΔΕΥΑ Σύρου, Γιώργος Βακόνδιος στη σχετική συνεδρίαση του ΔΣ, ανέφερε τα ακόλουθα: “Με την υπ΄ αριθμ. 16/2019 απόφαση του ΔΣ εγκρίθηκε η μελέτη “Προμήθεια φίλτρων μετεπεξεργασίας πόσιμου νερού εργοστασίου αφαλάτωσης” προϋπολογισμού 340.000 ευρώ και με την υπ΄ αριθμ. 4/2014 απόφαση του ΔΣ εγκρίθηκε η μελέτη “Αντικατάσταση τμήματος καταθλιπτικού αγωγού εργοστασίου αφαλάτωσης Ερμούπολης” προϋπολογισμού 138.880 ευρώ”.

Σημαντικά έργα για το εργοστάσιο αφαλάτωσης. Αντικατάσταση παλαιών φίλτρων (1987)

Σύμφωνα με όσα εξήγησε ακολούθως ο Διευθυντής της ΔΕΥΑ Σύρου: “Τα παραπάνω δύο υποέργα αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου νερού στο εργοστάσιο της αφαλάτωσης, τόσο κατά το τελικό στάδιο της επεξεργασίας του (προσθήκη χημικών ρύθμισης pH και σκληρότητας) όσο και στο δίκτυο μεταφοράς του νερού προς την πόλη”.

Διευκρίνισε μάλιστα πως, “Τα δύο αυτά υποέργα αποτελούν αντικείμενο μίας ενιαίας πράξης η οποία υπό τον τίτλο “Βελτίωση ποιότητας τελικού προϊόντος εργοστασίου αφαλάτωσης”, προϋπολογισμού 478.880 ευρώ, προτείνεται να υποβληθεί για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι με τη συνομολόγηση επενδυτικού δανείου, σύμφωνα με τους όρους της ΚΥΑ 13022 (ΦΕΚ 1377/24.4.2018) στο πλαίσιο της 2ης τροποποίησης της πρόσκλησης”.

Στα παραπάνω αξίζει να προστεθεί και η τοποθέτηση του κ. Βακόνδιου για την απόφαση έγκρισης της μελέτης για τα νέα φίλτρα. Όπως ο ίδιος είχε εξηγήσει και αποτυπώνεται στα πρακτικά της απόφασης: “Η παρούσα μελέτη αφορά την προμήθεια φίλτρων εμπλουτισμού νερού αφαλάτωσης τύπου Drintec και αναμίκτη διοξειδίου του άνθρακα, δυνατότητας εμπλουτισμού 5.000 m3/ημέρα αφαλατωμένου νερού που εξέρχεται από το εργοστάσιο αφαλάτωσης Ερμούπολης, με την αντικατάσταση των παλαιών φίλτρων μετεπεξεργασίας (έτος κατασκευής 1987)”.
Από την πλευρά του, διευκρίνισε μάλιστα πως, η προμήθεια θα γίνει με ανοικτό διαγωνισμό.

Εξοικονόμηση χρηματοδότησης μέσω του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι

Σχετικά με τις ανωτέρω παρεμβάσεις και προμήθειες που συνδέονται με την καλύτερη λειτουργία του εργοστασίου και την απόδοση καλύτερης ποιότητας νερού, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου, Γιώργος Παπαμανώλης υπήρξε σαφής: “Θα κάνουμε προσπάθεια μήπως και μπορέσουμε και πάρουμε μία χρηματοδότηση. Έχουμε ξεκινήσει τον διαγωνισμό για αντικατάσταση του αγωγού που “διώχνει” το νερό από το εργοστάσιο της αφαλάτωσης προς τη δεξαμενή “Μπαρούμη” και συγκεκριμένα από τη διασταύρωση που πηγαίνει προς Δήλι” καθώς όπως τόνισε, “Ο αγωγός είχε φτιαχτεί παλαιότερα είναι μεγάλης διατομής”, αλλά όπως πρόσθεσε, “από τη διασταύρωση στο Δήλι μέχρι το εργοστάσιο αφαλάτωσης είναι παλαιός και μικρής διατομής”.

Ως εκ τούτου, σημείωσε πως, “Οπότε αυτό το κομμάτι το έχουμε προϋπολογίσει και αποτελεί το ένα υποέργο και το υπόλοιπο ποσό είναι η αντικατάσταση φίλτρου επεξεργασίας νερού μέσα στο εργοστάσιο”.

Αναφερόμενος για το συνολικό έργο, υποστήριξε με σαφήνεια πως, “Και τα δύο (σσ. υποέργα) θα αναβαθμίσουν την ποιότητα και την ποσότητα του παρεχόμενου νερού. Αυτό αφορά όλη την Ερμούπολη αφού μιλάμε για τον καταθλιπτικό αγωγό, από αυτόν που “γεμίζει” η δεξαμενή Μπαρούμη για να μοιραστεί στην πόλη νερό”.

Σχετικά με τη λήψη απόφασης από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑ Σύρου για διεκδίκηση της συνολικής δαπάνης από χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών, ο ίδιος δήλωσε: “Ο προγραμματισμός υπήρχε και επειδή τα δύο υποέργα είχαν μπει στον προϋπολογισμό του 2019 και δόθηκε παράταση στον ΦΙΛΟΔΗΜΟ Ι, σκεφθήκαμε να εκμεταλλευθούμε αυτήν την παράταση και να αναζητήσουμε κι από εκεί χρηματοδότηση. Βέβαια τα έργα προχωρούν”, εξηγώντας παράλληλα πως, “η αντικατάσταση του καταθλιπτικού αγωγού έχει ήδη προκηρυχθεί και μέσα στον Φεβρουάριο ανοίγουμε τις προσφορές. Τα χρήματα τα έχουμε απλά θα ήταν καλή περίπτωση να μας μείνουν για να κάνουμε άλλα έργα”.

Συμπληρωματικά στα ανωτέρω δε, για τον χρονικό ορίζοντα αυτών των προμηθειών κι εργασιών πρόσθεσε πως, “Το κομμάτι του αγωγού είναι να γίνει μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2019 και το άλλο κομμάτι είναι προμήθεια μηχανήματος. Αναλόγως πως θα προχωρήσει ο διαγωνισμός είναι εφικτό να γίνει κι αυτό πριν το καλοκαίρι. Έχουμε μία επιφύλαξη γιατί το μηχάνημα το φίλτρο δεν έχει δημοπρατηθεί”.

Προσλήψεις έκτακτου και μόνιμου προσωπικού

Στο νήμα των ανωτέρω και της καλύτερης δυνατής λειτουργίας της ΔΕΥΑ Σύρου, ο Γιώργος Παπαμανώλης ρωτήθηκε για τον προγραμματισμό προσλήψεων, που ήταν απαίτηση και της πλευράς των εργαζομένων της Δημοτικής Επιχείρησης.

“Στις 21 Φεβρουαρίου, δηλαδή αύριο (σσ. σήμερα) είναι το τέλος της προθεσμίας για να δώσουμε στην Αποκεντρωμένη τις προσλήψεις εποχικών εκτάκτων για τη χρονιά που διανύουμε” υπενθύμισε, γνωστοποιώντας πως η ΔΕΥΑ Σύρου έλαβε δύο αποφάσεις. “Η μία είναι για προσλήψεις τριών εποχικών 8μηνιτών με διαδικασία ΑΣΕΠ μετά από έγκριση της Αποκεντρωμένης και του Υπουργείου Εσωτερικών και η άλλη για πρόσληψη 4 μονίμων, οι οποίοι θα αναπληρώσουν τα κενά που υπάρχουν και θα φτάσουμε στη στελέχωση στο 100% των οργανικών μας θέσεων”.

Δεδομένης της κάλυψης βασικών κενών για την ομαλή λειτουργία και του εργοστασίου αφαλάτωσης της Ερμούπολης, ο ίδιος πρόσθεσε πως, “Υλοποιούμε τον προγραμματισμό μας”, σημειώνοντας τέλος πως, η στελέχωση της Δημοτικής Επιχείρησης γίνεται σύμφωνα και με τα αιτήματα των ήδη εργαζομένων. “Στη συνεδρίαση υπήρξε εκπρόσωπος των εργαζομένων, οπότε και οι ειδικότητες και ο αριθμός των προσλήψεων έχει υπερψηφιστεί και από εκπρόσωπο των εργαζομένων” σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου.


Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien