Aigaio365 > ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ > Γιαννακίδης στην Κυριακάτικη Kontranews: Η αντιπολίτευση έχει αλλεργία με την πραγματικότητα – Αγνοεί την αύξηση των ξένων επενδύσεων

Γιαννακίδης στην Κυριακάτικη Kontranews: Η αντιπολίτευση έχει αλλεργία με την πραγματικότητα – Αγνοεί την αύξηση των ξένων επενδύσεων

Χρήστος Κυμπιζής
Δημοσιογράφος

Ο υφυπουργός Οικονομίας και Αναπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης μιλά στην Κυριακάτικη Kontranews για τα οφέλη της εξόδου από τα μνημόνια, σχολιάζει τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό, και σημειώνει πως το υπουργείο Οικονομίας στηρίζει με “δεκάδες προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία” τον τομέα των επενδύσεων. Τονίζει πως η κυβέρνηση θεωρεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ως “το κυρίαρχο συστατικό της ελληνικής οικονομίας” και εμφανίζεται βέβαιος πως ο ΣΥΡΙΖΑ για ακόμα μια φορά θα ανατρέψει τις δημοσκοπήσεις.

Πότε πιστεύετε πως ο κόσμος θα αντιληφθεί τα οφέλη της εξόδου από τα μνημόνια;

O κόσμος ήδη αντιλαμβάνεται τα οφέλη της εξόδου και κάθε μέρα θα είναι όλο και πιο ορατά. Δεν μιλάμε με εικασίες αλλά με χειροπιαστά και μετρήσιμα μεγέθη όπως, ενδεικτικά, η μείωση της ανεργίας κατά 8 μονάδες με ενθαρρυντικά ποιοτικά στοιχεία για τη μείωση στους νέους και το ρεκόρ στο ισοζύγιο, ειδικά σε θέσεις πλήρους απασχόλησης. Κανείς δεν υποστήριξε ότι πέρασαν τρία εύκολα χρόνια για τη χώρα, όμως εκπληρώσαμε στο ακέραιο την υπόσχεσή μας ότι θα εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα με ηπιότερη προσαρμογή από τα προηγούμενα και δικαιότερη κατανομή των βαρών και καταφέραμε να το κάνουμε πράξη, προστατεύοντας την κοινωνία, όπως ήταν η έγνοια μας από την αρχή.

Θεωρείτε πως ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε αποτελεί επιτυχία της κυβέρνησης, την ώρα που η αντιπολίτευση κάνει λόγο για «αχρείαστα υπερπλεονάσματα» και για «υπερφορολόγηση»;

Ας παραβλέψουμε το γεγονός ότι η ΝΔ είχε δεσμευτεί σε θηριώδη πλεονάσματα για πολλά συνεχόμενα χρόνια. Δεν θα παραβλέψουμε όμως ότι οι επιδόσεις της κυβέρνησής μας δεν προέκυψαν μόνο από φορολόγηση αλλά και από ένα εντυπωσιακό όσο και αναγκαίο «νοικοκύρεμα» του κράτους που συνέχιζε ακόμη και στα χρόνια των μνημονίων να είναι σπάταλο και διεφθαρμένο. Αλλά ας δούμε την προοπτική της επόμενης μέρας:
Ο Κρατικός Προϋπολογισμός στηρίζεται σε μακροοικονομικό σενάριο βάσει του οποίου ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, σε σταθερές τιμές, προβλέπεται να είναι 2,1% και 2,5% για τα έτη 2018 και 2019 αντιστοίχως. Η υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου κατά 0,48% του ΑΕΠ δίνει στην Κυβέρνηση σημαντικό περιθώριο απόδοσης μέρους του υπερπλεονάσματος με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος.
Οι ικανοποιητικές δημοσιονομικές επιδόσεις των ετών 2015-2018, καθώς και η βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας επιτρέπουν τη σταδιακή αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, με σκοπό την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης και την αντιμετώπιση, χρονίων ελλειμμάτων στον τομέα της κοινωνικής προστασίας.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί συχνά πυκνά την κυβέρνηση πως δεν δίνει βάρος στον τομέα των επενδύσεων – Τι απαντάτε;

Η αντιπολίτευση έχει αλλεργία με την πραγματικότητα και αγνοεί την αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων. Επίσης δεν γνωρίζει ότι το Υπουργείο Οικονομίας συνολικά σε όλα του τα χαρτοφυλάκια έχει ενεργοποιήσει δεκάδες προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη του της αναπτυξιακής στρατηγικής που έχει καταθέσει, κάτι που ήταν άγνωστο για χρόνια. Το πρόβλημα είναι ότι οι στρεβλώσεις και η διαπλοκή του παρελθόντος είχαν δημιουργήσει μια εξίσου στρεβλή αντίληψη για την επιχειρηματικότητα . Εισπράττουμε -εμείς που μας κατηγορούσαν ως «κρατιστές»- ότι σε αρκετούς επιχειρηματίες είχε εμπεδωθεί πως το «επιχειρείν» εξαντλείται στις κρατικές προμήθειες και τις χρηματικές ενισχύσεις.

Πως σχεδιάζει να βοηθήσει η κυβέρνηση τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

Ή μικρομεσαία επιχείρηση είναι το κυρίαρχο συστατικό της ελληνικής οικονομίας και προφανώς τα περισσότερα από τα χρηματοδοτικά μας εργαλεία είναι προσανατολισμένα στις ανάγκες της, χωρίς όμως να παρεκκλίνουμε από την αναπτυξιακή μας στρατηγική. Τόσο η αρχιτεκτονική των προγραμμάτων, όσο και οι τομείς που είναι επιλέξιμοι, υπηρετούν το νέο παραγωγικό μοντέλο που θέλουμε για τη χώρα. Που συνδέει τον πρωτογενή τομέα με τη μεταποίηση, ευνοεί την εξωστρέφεια, έχει κοινωνική ευθύνη. Δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε με αντιλήψεις και σχεδιασμό που αποδείχτηκαν καταστροφικά για την οικονομία και την κοινωνία.

Διαβάζετε τις δημοσκοπήσεις; Θεωρείτε πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανατρέψει το αρνητικό δημοσκοπικό κλίμα και να κερδίσει τις εκλογές;

Κανείς δεν αρνείται ότι ως πολιτικό εργαλείο αποτύπωσης της κοινής γνώμης, είναι χρήσιμες , όμως καταγράφουν μια στιγμιαία εικόνα και σε πολλές περιπτώσεις αποδείχτηκε ότι. τα δημοσκοπικά ευρήματα δεν ανταποκρίθηκαν στην πραγματικότητα. Όταν αυτή η κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει το έργο και τη θητείας θα κριθεί τόσο η αποτελεσματικότητά της όσο και η προγραμματική της βάση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανατρέψει τις δημοσκοπήσεις αμέτρητες φορές και το ίδιο πιστεύουμε ότι θα γίνει και πάλι, όχι από αλαζονεία αλλά από βεβαιότητα για όσα αφήνει η διακυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα σε επίπεδο όχι μόνο οικονομικό αλλά επίσης σε επίπεδο θεσμικό και ηθικό.

Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό, θεωρείτε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έμεινε πιστός στις αρχικές ιδέες του; Έφερε τελικά την πολιτική αλλαγή που υποσχόταν πριν γίνει κυβέρνηση;

Εκτιμώ ότι o ΣΥΡΙΖΑ έμεινε πιστός στον πυρήνα της πολιτικής του αντίληψης καθώς ακόμη και μέσα στα μνημόνια επέβαλλε ένα διαφορετικό και δικαιότερο, κοινωνικά, μείγμα πολιτικών. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και από τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό που έρχεται να δικαιώσει τις κοινωνικές δυνάμεις που μας εμπιστεύτηκαν: Απετράπη η μείωση των συντάξεων και φέρνει μια πολύ μικρή αλλά συμβολική αύξηση, μειώνει τις ασφαλιστικές εισφορές σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, φέρνει σταδιακές μειώσεις της φορολογίας, επιδοτεί ασφαλιστικές εισφορές για τους νέους, φέρνει στεγαστικά επιδόματα, μειώνει τον ΕΝΦΙΑ 10% μεσοσταθμικά. Παράλληλα, άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες όπως η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και η επιστροφή στην εργασιακή κανονικότητα, υπενθυμίζουν ποιος είναι ο προορισμός του ΣΥΡΙΖΑ.
Ταυτόχρονα, έκανε και συνεχίζει να κάνει μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να είναι αυτονόητες για σύγχρονες δυτικές χώρες στην οργάνωση του κράτους ή τα ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες. Αυτά που θα έπρεπε να έχουν κάνει τα αστικά κόμματα και δεν έπραξαν ποτέ, βυθισμένα στις πελατειακές τους αγκυλώσεις.
Οι επόμενες εκλογές, όπως είναι ξεκάθαρο από την ατζέντα, θα έχουν πολύ σαφή και ευδιάκριτα ταξικά χαρακτηριστικά για πρώτη φορά μεταπολιτευτικά. Θα συγκρουστούν δύο διαφορετικοί κόσμοι και σε αυτό το δίλημμα πρέπει να απαντήσει το πολιτικό σύστημα και η κοινωνία.Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien