Στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Γιανούλης Χαλεπάς: επιστροφή στον Πύργο», το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) διοργανώνει, το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου (ώρα 18:30), ξενάγηση από την Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, Καθηγήτρια ΑΠΘ, που επιμελήθηκε την έκθεση μαζί με την Τώνια Γιαννουδάκη, στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας του Ιδρύματος.
Θα ακολουθήσει δράση τεκμηρίωσης φωτογραφικού υλικού, με τίτλο «Ιστορίες κρυμμένες πίσω από φωτογραφικά στιγμιότυπα», με αφετηρία το αρχειακό φωτογραφικό υλικό από τη συλλογή του Κωνσταντίνου Π. Καλαϊτζίδη, που εμπλουτίζει την έκθεση.
Η βραδιά θα κλείσει με την προβολή των ντοκιμαντέρ:
«Γιαννούλης Χαλεπάς: το πορτραίτο ενός γλύπτη» (σκηνοθεσία: Βύρων Ντόλας, διάρκεια: 23΄). To ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την πορεία και την εξέλιξη της γλυπτικής του σπουδαίου καλλιτέχνη, από τα δεξιοτεχνικά ακαδημαϊκά έργα της πρώτης περιόδου μέχρι και τα ώριμα έργα των τελευταίων είκοσι χρόνων της ζωής του.
«Αυτοί που τόλμησαν: Γιαννούλης Χαλεπάς» (σκηνοθεσία: Κώστας Μαχαίρας, αφήγηση: Ακύλλας Καραζήσης, διάρκεια: 51΄), πορτρέτο του κορυφαίου Έλληνα γλύπτη. Με γυρίσματα στην Τήνο, την Αθήνα αλλά και το Βερολίνο, το ντοκιμαντέρ φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, τον γλύπτη Λεωνίδα Χαλεπά, διευθυντή της Σχολής Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, τον γλύπτη Κυριάκο Ρόκο, την καθηγήτρια ΑΠΘ Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, τηνιακούς μαρμαρογλύπτες, όπως ο Πέτρος Δελλατόλας, ο Λάμπρος Διαμαντόπουλος, ο Αντώνης Βίδος. Στην εκδήλωση θα παρευρίσκονται συντελεστές του ντοκιμαντέρ, προκειμένου να συζητήσουν με το κοινό.
Η έκθεση «Γιανούλης Χαλεπάς: επιστροφή στον Πύργο» είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς με την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου (ΕΠΜΑΣ), με αφορμή την επέτειο των 80 χρόνων από τον θάνατο του τήνιου γλύπτη (1938). Η έκθεση εντάσσεται στις δράσεις του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς, και σημειώνει μεγάλη επιτυχία, καθώς μέχρι σήμερα έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον περισσότερων από 16.000 επισκεπτών. Περιλαμβάνει αυθεντικά σχέδια και έργα σε γύψο του κορυφαίου νεοέλληνα γλύπτη, από τις συλλογές της ΕΠΜΑΣ. Επιπλέον, παρουσιάζονται, για πρώτη φορά στο κοινό, τριάντα πέντε σχέδια του Χαλεπά, τα οποία ανήκουν στον ιδιώτη Νικόλαο Δούκα.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο στο τηλέφωνο 22830 31290 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00)