Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Χαρίτσης: Δείχνουμε σε Ελλάδα και Ευρώπη ότι δεν υπάρχει μονό η πολιτική της λιτότητας

Χαρίτσης: Δείχνουμε σε Ελλάδα και Ευρώπη ότι δεν υπάρχει μονό η πολιτική της λιτότητας

Συνέντευξη στο ρ/φ «Στο Κόκκινο 105.5» και τον δημοσιογράφο Στάθη Σχινά παραχώρησε την Τρίτη ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, τονίζοντας τα εξής:

Για την αύξηση του κατωτάτου και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού

Ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι όλη η πορεία που έχει ακολουθήσει η Κυβέρνηση από τον Αύγουστο και μετά, από την τυπική δηλαδή έξοδο από τα μνημόνια, δείχνει ακριβώς το πώς αντιλαμβανόμαστε εμείς αυτή την έξοδο από τα μνημόνια. Το είχαμε πει, το εννοούσαμε τότε και το κάνουμε και πράξη σήμερα. Όλη αυτή η προσπάθεια που ξεκίνησε από τις 21 Αυγούστου, με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και τα μέτρα τα οποία σιγά-σιγά ψηφίστηκαν από τη Βουλή τους προηγούμενους μήνες, κορυφώθηκε με την χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, μία απόφαση η οποία έχει και τεράστια συμβολική σημασία μιας και μιλάμε για ένα εμβληματικό μέτρο, δηλαδή την αύξηση, επιτέλους μετά από τόσα χρόνια, του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του επαίσχυντου υποκατώτατου μισθού.

Ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ακόμη ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού έχει και υλική σημασία για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, οι οποίοι θα δουν από τον Φεβρουάριο αύξηση στους μισθούς τους, αλλά και πως είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι εξαγγελίες γίνονται πράξη. Έχουμε μία κυβέρνηση η οποία αυτά που λέει τα εννοεί κι αυτά που λέει τα κάνει πράξη. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ανάκτηση αυτής της εμπιστοσύνης και της ελπίδας των πολιτών προς την πολιτική συνολικότερα, αλλά και προς την κυβέρνηση μας.

Για την αμήχανη στάση της αντιπολίτευσης

Σε σχέση με την αντιπολίτευση, Ο Υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε τις αντιδράσεις αναμενόμενα αμήχανες, γιατί θα ήταν πολύ δύσκολο για εκείνη να βγει και να πει ότι διαφωνεί με τα μέτρα της κυβέρνησης και την αύξηση του κατώτατου μισθού και τόνισε ότι είναι απολύτως σαφές, ότι η αντιπολίτευση βλέποντας την κυβέρνηση να υλοποιεί σιγά-σιγά, βήμα το βήμα, όλα όσα έχει σχεδιάσει και είχε εξαγγείλει τους προηγούμενους μήνες, βρίσκεται σε μία στρατηγική αμηχανία και το επόμενο διάστημα αυτό θα γίνει ακόμα πιο αντιληπτό.

Για την επέκταση του μέτρου της αύξησης του κατωτάτου μισθού

Ο κ. Χαρίτσης επισήμανε ότι η αύξηση αφορά στους εργαζόμενους που απασχολούνται με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου και πως ο στόχος της Κυβέρνησης είναι επεκταθούν αυτές οι αυξήσεις σε όλους τους εργαζόμενους.
Για εμάς, σημείωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, η δίκαιη ανάπτυξη δεν μπορεί παρά να έχει στον πυρήνα της τις δυνάμεις της εργασίας. Και με αυτή την έννοια η προσπάθεια που γίνεται και για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και για τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα είναι ακριβώς η στήριξη της εργασίας, η στήριξη του μισθού. Μία στήριξη η οποία πέραν όλων των άλλων έχει και πολύ σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία, γιατί γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι η ελληνική οικονομία ιστορικά βασιζόταν σε πολύ μεγάλο βαθμό, σε ποσοστό μεγαλύτερο από 70% του ΑΕΠ, στην εγχώρια ζήτηση, στην κατανάλωση. Και άρα τέτοια μέτρα στηρίζουν όχι μόνο την ελληνική οικονομία, αλλά και τη μικρομεσαία επιχείρηση. Είναι πολύ σημαντικό το ότι προχωρούμε σε αυτές τις ρυθμίσεις.

«Δείχνουμε σε Ελλάδα και Ευρώπη ότι δεν υπάρχει μονό η πολιτική της λιτότητας»

Ο Υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε οι πολιτικές που εφαρμόζει αυτή η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, με τους βαθμούς ελευθερίας που κατακτήθηκαν μετά την έξοδο από τα μνημόνια, δείχνουν ότι υπάρχει μία διαφορετική πολιτική. Υπάρχει μία πολιτική η οποία μπορεί να είναι και είναι υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας. Εκεί που άλλοι συνέθλιβαν μισθούς και συντάξεις, εμείς προσπαθούμε και καταφέρνουμε να τους αυξήσουμε. Εκεί που άλλοι μετέτρεπαν τον μισθό των νέων εργαζομένων σε φιλοδώρημα, εμείς αποκαθιστούμε αυτές τις αδικίες και αντιμετωπίζουμε τους νέους εργαζόμενους ισότιμα με όλους τους άλλους εργαζόμενους. Από το χθεσινό μέτρο περισσότερο επωφελούνται οι νέοι εργαζόμενοι, αυτοί οι οποίοι αμείβονταν μέχρι σήμερα με τον υποκατώτατο μισθό. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να φανεί στην ελληνική κοινωνία και στους ευρωπαϊκούς λαούς, τις ευρωπαϊκές κοινωνίες – ούτως ή άλλως σε αυτή την προσπάθεια δεν είμαστε μόνοι, σε αντίστοιχες ενέργειες προχώρησαν το τελευταίο διάστημα και η Πορτογαλία και Ισπανία που έχουν και αυτές προοδευτικές κυβερνήσεις – ότι υπάρχει και μία άλλη πολιτική που μπορεί να ακολουθηθεί για την Ευρώπη.

Νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τους μικρομεσαίους

Ο Υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε πάρα πολύ θετικό το γεγονός ότι οι παραγωγικοί φορείς και δη των μικρομεσαίων αντιμετωπίζουν επί της αρχής θετικά την αύξηση του κατώτατου μισθού και επισήμανε ότι είναι πάρα πολύ κρίσιμο μετά την έξοδο από την κρίση και από τα μνημόνια να ξαναχτίσουμε τη συμμαχία και με τα στρώματα των μικρομεσαίων, σε μία εντελώς διαφορετική βάση. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορεί η κρίση να ξεπεραστεί με τη συντριβή της εργασίας. Εμείς αυτό το οποίο λέμε και στους μικρομεσαίους -κι επιτρέψτε μου να το πω και από την εμπειρία μου το τελευταίο διάστημα στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης – και βρίσκουμε ευήκοα ώτα, είναι ότι το νέο κοινωνικό συμβόλαιο θα στηριχτεί ακριβώς στη στήριξη της εργασίας αφενός και σε μέτρα πολύ σημαντικά και για τους μικρομεσαίους αφετέρου, όπως είναι τα μέτρα που έχουν να κάνουν με τις μεταρρυθμίσεις που προχωρούν μέσω της αναπτυξιακής στρατηγικής μας, για την επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης, για την επίλυση πολύ σημαντικών χωροταξικών ζητημάτων, για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, μέτρα τα οποία συνδέονται και με το μη μισθολογικό κόστος για τις επιχειρήσεις και βεβαίως τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η οποία ήδη έχει ψηφιστεί, υλοποιείται και θα ελαφρύνει σε πολύ σημαντικό βαθμό τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

 Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien