Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΣΙΦΝΟΣ > Απάντηση του δήμου Σίφνου σχετικά με τη ψήφιση του προϋπολογισμού του ΔΛΤ, χωρίς τη γνώμη του Παρατηρητηρίου

Απάντηση του δήμου Σίφνου σχετικά με τη ψήφιση του προϋπολογισμού του ΔΛΤ, χωρίς τη γνώμη του Παρατηρητηρίου

Το Aigaio365 δημοσίευσε πριν λίγες ημέρες πως η δημοτική αρχή Σίφνου ψήφισε τον προϋπολογισμό για το λιμενικό ταμείο χωρίς να λάβει πρώτα τη γνώμη του παρατηρηρίου, για αυτό αναγκάστηκε να τον ξαναψηφίσει σε έκτακτη συνεδρίαση.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγονται ή δημοσιεύονται λάθη και παρατυπίες του ΔΛΤ. Διαβάστε εδώ τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης, πως το λιμενικό ταμείο απασχολούσε παράνομα έντεκα άτομα στο καταφύγιο τουριστικών σκαφών στον Πλατύ Γιαλό, χωρίς ασφάλιση, ενώ τονίζεται πως για τα έσοδα από το καταφύγιο δεν κόβονται τα απαραίτητα παραστατικά.

Και εδώ την ανακοίνωση της Ενωτικής Κίνησης Πολιτών Σίφνου,σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου και η Δημοτική Αρχή παραδέχτηκαν τις παρανομίες τους.

Με δελτίο τύπου, ο δήμος Σίφνου παραθέτει τη δική του άποψη, την οποία υπογράφει ο προϊστάμενος της οικονομικής επιτροπής, χωρίς βεβαίως να σχολιάζει τα παράπονα που έχουν αρκετά μέλη της πλειοψηφίας από τον πρόεδρο του λιμενικού ταμείου και για ότι συμβαίνει στις Καμάρες με τη διάταξη των τραπεζοκαθισμάτων και με την προέκταση του μικρού μόλου.

«Θέμα: Απάντηση σε δημοσίευμα σχετικά με την ψήφιση του προϋπολογισμού του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου οικ. έτους 2018, χωρίς τη γνώμη του Παρατηρητηρίου.

Σχετικά με δημοσίευμα που αφορούσε στην ψήφιση του προϋπολογισμού του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου οικ. έτους 2018, χωρίς τη γνώμη του Παρατηρητηρίου, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:
Το Παρατηρητήριο αντλεί μέσω του Κόμβου Διαλειτουργικότητας τα απαιτούμενα στοιχεία από τη βάση δεδομένων (οικονομικά στοιχεία Δήμων και Νομικών προσώπων αυτών), σύμφωνα με την υποχρέωση που έχει ο κάθε ΟΤΑ να υποβάλλει στον Κόμβο.
Η λειτουργία του Παρατηρητηρίου δεν θίγει την διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ.
Το Παρατηρητήριο αξιολογεί τις προβλέψεις εσόδων που παρουσιάζουν οι Δήμοι και τα Νομικά Πρόσωπα των Δήμων στον Προϋπολογισμό τους και στο Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δράσης (ΟΠΔ) και διατυπώνει προτάσεις τροποποίησης τους, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο, ειδικά σε μη ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.
Στην περίπτωση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σίφνου, η γνώμη του Παρατηρητηρίου μας εστάλη 22 Μαΐου 2018 με αριθμό Πρωτ. 503 (1ο επισυναπτόμενο έγγραφο), έχοντας ήδη διανύσει σχεδόν το μισό χρόνο του έτους!!
Η γνώμη του Παρατηρητηρίου ως προς το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σίφνου δείχνει:
1ον μία μη ισοσκέλιση του προϋπολογισμού με το ποσό των 3.079,00 € (σελ. 3)
Μετά τον έλεγχο της εποπτεύουσας αρχής (Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου), το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σίφνου εξέδωσε βεβαίωση ότι η ομάδα Εσόδων 1 του αρχικού προϋπολογισμού ανερχόταν σε 239.770,33 €, ενώ λανθασμένα στο Παρατηρητήριο είχε ληφθεί υπόψη το ποσό των 236.691,00 €, άρα δεν υφίσταται μη ισοσκελισμένος προϋπολογισμός.
2ον μία τροποποίηση των εσόδων κατά 14.887,00 € (σελ. 3)
Αυτή οφείλεται στο ότι τα ποσά των εσόδων στα οποία βασίστηκαν τα Στατιστικά Δελτία του Δεκεμβρίου 2017 του Λιμενικού Ταμείου, βάσει των οποίων εξέδωσε γνώμη το Παρατηρητήριο, υπολείπονται κατά 20.000,00 € περίπου σε σχέση με τα απολογιστικά στοιχεία του 2017 και αυτό γιατί η ανάρτηση των στοιχείων στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων έγινε πριν το οριστικό κλείσιμο των εσόδων του έτους. Έτσι το σύνολο της ομάδας 1 μπορεί να αυξηθεί κατά 20.000,00 € και πλέον υπερκαλύπτει το ποσό της τροποποίησης που προτείνει το Παρατηρητήριο.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους είχαμε την έγκριση της Ελεγχόμενης Αρχής (ΑΔΑ) στις 31 Μαΐου 2018 με αρ. πρωτ. 31784 (2ο επισυναπτόμενο έγγραφο), χωρίς φυσικά να έχουν διαπιστωθεί «οικονομικές παρατυπίες», όπως αναφέρει το δημοσίευμα.»

Εδώ τα σχετικά έγγραφα (1 2)

Πάντως για ακόμα μια φορά η δημοτική αρχή της Σίφνου, παρερμηνεύει τα γραφόμενα, αφού στο εν λόγω κείμενο αναφέρεται ακριβώς: «Περιμένουμε από τη δημοτική αρχή και το λιμενικό ταμείο να δώσουν στη δημοσιότητα το έγγραφο του παρατηρητήριου για να μάθουν οι δημότες τι είδους παρατηρήσεις αναφέρονται σε αυτό και αν έχουν διαπιστωθεί τυχόν οικονομικές παρατυπίες.

Η έγκριση της Ελεγχόμενης Αρχής (ΑΔΑ) ήρθε στις 31 Μαΐου 2018, δηλαδή μετά τη δεύτερη ψήφιση του προϋπολογισμού, κάτι που εντέχνως αποκρύπτεται από την παραπάνω ανακοίνωση.

Χαρακτηριστικό της νοοτροπίας της δημοτικής αρχής είναι ότι αναγκάστηκε να δώσει τα σχετικά έγγραφα στη δημοσιότητα εξ’ αιτίας ενός δημοσιεύματος, προσπαθώντας να σώσει κάπως την τσαλακωμένη εικόνα της και όχι θέλοντας να ενημερώσει εξ΄ αρχής τους δημότες.

Όσον αφορά το περιεχόμενο της ανακοίνωσης (για τα ερωτήματα που αποφεύγει να απαντήσει), αυτό αφήνεται στην κρίση του καθενός.


Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien