Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΣΙΦΝΟΣ > Η αποθέωση των Κυκλάδων

Η αποθέωση των Κυκλάδων

Του Θοδωρή Αθανασιάδη

Στη Σίφνο θα βρεις όλη τη διακριτική γοητεία των Κυκλάδων, υπέροχες παραλίες, επιλογές στο φαγητό και στη διαμονή, καλό οδικό δίκτυο, αλλά και άφθονα μονοπάτια για να ξεφύγεις από τα τετριμμένα και να χαθείς στην καρδιά του αρχέγονου Αιγαίου.

Χαζεύεις τη φεγγαράδα από τον βράχο της Χρυσοπηγής, χάνεσαι στα σοκάκια του Κάστρου, βουτάς στο απίθανο γαλάζιο από τα βράχια της Παναγιάς Πουλάτης, χαλαρώνεις με τις βόλτες στα κοσμοπολίτικα καλντερίμια της Απολλωνίας, ιδρώνεις στην ανηφορική στράτα για τον Προφήτη Ηλία.

Το δειλινό βυθίζεσαι στα χρώματα του πελάγους ατενίζοντας τον ορίζοντα από το καστρομονάστηρο του Αγ. Συμεών.

Το μεσημέρι απολαμβάνεις τη ραστώνη στο απάνεμο ακρογιάλι στο Βαθύ, με αξέχαστες ουζοκατανύξεις στα τραπεζάκια που βυθίζονται στην άμμο…

Με δυό λόγια το νόημα των καλοκαιρινών διακοπών μετουσιώνεται σε πραγματικότητα εδώ, σε αυτόν τον μικροσκοπικό άγονο βράχο καταμεσής στο Αιγαίο!

Η αλήθεια είναι πως όποτε γράφω για τις Κυκλάδες ξέρω ότι όλα έχουν χιλιοειπωθεί με λέξεις και εικόνες.

Παρ’ όλα αυτά κάθε φορά που επισκέπτομαι το νησί, έχω την αίσθηση πως όλα όσα θεωρώ γνωστά εδώ τ’ ανακαλύπτω απ’ την αρχή και αυτό γιατί η Σίφνος, παρόλη την τουριστική ανάπτυξη, καταφέρνει να διατηρεί την αρχέγονη αύρα της ακόμα και στα πιο πολυσύχναστα και αξιοποιημένα σημεία της.

Καμάρες: πιο νησιώτικο καλωσόρισμα δεν γίνεται

Το λιμάνι στις Καμάρες θα σε υποδεχτεί με τον πιο αυθεντικό νησιώτικο τρόπο. Διαθέτει θαυμάσια παραλία, καλές ταβέρνες που βρέχουν τα τραπεζάκια τους στην ακροθαλασσιά, μίνι μάρκετ, ποιοτικά ενοικιαζόμενα δωμάτια και μπαράκια.

Ετσι, όχι άδικα, δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν να μείνουν στο λιμάνι, να βλέπουν τα πλοία στο συνεχές πήγαινε-έλα και με σύντομες εκδρομές να γνωρίσουν το υπόλοιπο νησί.

Η παραλία μπροστά από τον μικρό οικισμό είναι αμμουδερή και αρκετά καλά προστατευμένη από τους ανέμους. Μικρό της τμήμα καταλαμβάνουν οι ομπρελοξαπλώστρες, ενώ σε αρκετά σημεία μεγάλα αρμυρίκια προφέρουν φυσική σκιά. Υπάρχει υποδομή με ντουζιέρες και αποδυτήρια.

Από τις Καμάρες ασφαλτοστρωμένος δρόμος, αλλά αρκετά στενός και έντονα ανηφορικός (7,6 χιλιόμετρα), θα σας οδηγήσει στο μοναστήρι του Αγίου Συμεών, το οποίο θαρρείς και είναι καρφωμένο στη ράχη του γκρίζου βράχου που ορθώνεται απότομος πάνω από λιμάνι. Η καλύτερη ώρα για να έρθετε εδώ είναι το δειλινό.

Απολλωνία: η πρωτεύουσα

Ενας πολυσύχναστος δρόμος συνδέει το λιμάνι με την Απολλωνία (5,5 χιλιόμετρα) -την πρωτεύουσα της Σίφνου-, αλλά και με τους όμορους οικισμούς Εξάμπελλα, Πετάλι και Αρτεμώνα που εντυπωσιάζουν με τη λευκή παρουσία τους.

Η κίνηση στους κεντρικούς δρόμους της Απολλωνίας και των γύρω συνοικισμών, ιδίως το «καυτό» τριανταήμερο 20 Ιουλίου – 20 Αυγούστου, θυμίζει μεγαλοαστικό μποτιλιάρισμα.

Ομως αν βρείτε θέση για το αυτοκίνητό σας στο δημοτικό πάρκινγκ, θα μπορέσετε, αφού περπατήσετε ώς την κεντρική πλατεία Ηρώων όπου βρίσκεται η μικρή αλλά πολυσύχναστη αγορά, να επισκεφτείτε το λαογραφικό μουσείο και να βολτάρετε στα ασβεστωμένα καλντερίμια του παλιού χωριού.

Ακολουθώντας το κεντρικό σοκάκι που διατρέχει τον οικισμό της Απολλωνίας και τις κυριότερες πλατείες, θα δείτε δεξιά και αριστερά, παραταγμένα σε σειρά, τα τουριστικά καταστήματα με τα σουβενίρ και τα είδη δώρων, τις ταβέρνες, τα σουβλατζίδικα, τα γλυκοπωλεία, τα παγωτατζίδικα, τα χαριτωμένα μικροσκοπικά καφέ.

Ψηλότερα, εκεί που αραιώνει το πήγαινε-έλα των τουριστών, απλώνονται στα δαιδαλώδη ασπρισμένα καλντερίμια οι νησιώτικες ανθρωπογειτονιές, όπου κυριαρχούν τα κυβισμένα σχήματα και τα χρώματα του λευκού και του γαλάζιου.

Αναζητήστε μέσα από τόσα ενδιαφέροντα κτίρια τις εκκλησίες του Αγ. Αθανασίου, της Σωτήρας και του Αγ. Σώστη με το ξυλόγλυπτο τέμπλο και τους ενετικούς θυρεούς.

Κάστρο: η μεσαιωνική καρδιά της Σίφνου

Μέχρι το 1836 πρωτεύουσα της Σίφνου ήταν το Κάστρο, ένα μεσαιωνικό χωριό που απέχει μόλις 3 χιλιόμετρα από την Απολλωνία και θεωρείται επάξια ως ένας από τους πιο ξεχωριστούς οικισμούς των Κυκλάδων.
Αυτοκίνητα δεν κινούνται στον οικιστικό ιστό. Ετσι θα πρέπει να αφήσετε το όχημά σας κάπου επάνω στον δρόμο -πιθανόν και αρκετά μακριά- και να ανηφορίσετε τα σκαλοπάτια που θα σας φέρουν στην καρδιά του Κάστρου.
Από εδώ και επάνω οπλιστείτε με υπομονή και ξεκινήστε την εξερεύνηση, καθώς όλο το χωριό είναι από μόνο του ένα αξιοθέατο.

Τ’ ασπρισμένα καλντερίμια, που τα πυρώνει ολημερίς ο καυτός καλοκαιρινός ήλιος, διακόπτονται από στεγάδια και λίθινες καμάρες που ακόμα και το καταμεσήμερα θα κοντοσταθείς στη σκιά τους, για να αισθανθείς το θαλασσινό αεράκι και τη δροσιά του να σε ξεκουράζουν.

Κίονες άγνωστων αρχαίων ναών και οικημάτων θεμελιώνουν τα μεσαιωνικά κτίσματα, ενώ εντοιχισμένα μαρμάρινα οικόσημα θυμίζουν το πέρασμα των Βενετσιάνων.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει το αρχαιολογικό μουσείο του Κάστρου που στεγάζεται στην παλιά καθολική εκκλησία του Αγ. Αντωνίου της Πάδοβας.

Ακολουθώντας το κεντρικό καλντερίμι θα κάνετε τον γύρο του οικισμού και θα βρείτε τα σκαλοπάτια που θα σας φέρουν στον ναΐσκο των Επταμάρτυρων, χτισμένο επάνω σε απόμερο βράχο που ολόγυρα θαλασσοδέρνεται από τα κύματα.

Στην είσοδο του Κάστρου σε δροσερό σημείο, εκεί που αρχίζουν τα σκαλοπάτια, υπάρχουν δύο καφέ ανοιχτά όλη την ημέρα. Για τις βουτιές σας θα περπατήσετε μέχρι τη μικροσκοπική, βοτσαλωτή παραλία Σεράλια όπου βρίσκεται μία από τις παλαιότερες ταβέρνες του νησιού.

Παραλίες, διάλεξε και πάρε…

Από την Απολλωνία εύκολα θα κατηφορίσετε για το θέρετρο του Φάρου. Στα «πόδια» τού πάλαι ποτέ ήσυχου ψαράδικου οικισμού ξεδιπλώνεται μια μικρή ακτή και μετά τον κάβο η παραλία Βλυχό.

Ωστόσο οι περισσότεροι επιλέγουν την κοντινή ακρογιαλιά Φασολού (παλιό κέντρο γυμνιστών), όπου υπάρχει φυσική σκιά από αρμυρίκια, ντουζιέρες και μια εξαιρετική ταβέρνα.

Λίγο νοτιότερα -στον ίδιο κόλπο- θα συναντήσετε το εντυπωσιακό μοναστήρι της Χρυσοπηγής (1,5 χλμ.) χτισμένο πάνω στον βράχο από το 1650, όταν η εικόνα της Παναγίας -σύμφωνα με τον θρύλο- αλιεύτηκε από ψαράδες μέσα από τη θάλασσα. Ακριβώς δίπλα διαγράφει το αμμουδερό τόξο του το λαμπερό ακρογιάλι του Αποκοφτού με τις δύο παραλιακές ταβέρνες, ιδανικές για μια παγωμένη μπίρα αμέσως μετά τις βουτιές.

Από τη διασταύρωση για Χρυσοπηγή ο κεντρικός δρόμος κατηφορίζει με μερικές γρήγορες στροφές προς το ακρογιάλι του Πλατύ Γιαλού με τη ξανθιά άμμο και τα ρηχά νερά, που δίκαια θεωρείται το καλύτερο του νησιού.

Εδώ θα βρείτε εξαιρετικά καταλύματα -μερικά από αυτά πάνω στο κύμα-, οικογενειακές ταβέρνες όπου θα γευτείτε σπιτικά μαγειρευτά φαγητά, καφέ, μπαράκια, πιτσαρίες και φυσικά αρκετά ομπρελοκαθίσματα αραδιασμένα πάνω στη ζαχαρένια αμμουδιά.

Μη χάσετε

Εκδρομή στη Χερρόνησο: ο δρόμος που διατρέχει το βόρειο τμήμα του νησιού οδηγεί στο ψαροχώρι Χερρόνησος. Ξεστρατίζοντάς λίγο από την πορεία σας θα απολαύσετε το άγριο τοπίο όπου δεσπόζει η εκκλησία Παναγιά Πουλάτη με τα θαλασσοδαρμένα βράχια. Επόμενη στάση ο βαθύς όρμος της Χερονήσσου με τα παραδοσιακά ψαράδικα σπίτια, τη μικρή παραλία και τις γραφικές ψαροταβέρνες. Αν δεν φυσά βοριάς, θα κατηφορίσετε τις άφθονες στροφές (6 χλμ.) για την ακτή Βρουλίδια όπου υπάρχουν δύο παραλιακές ταβέρνες.
Ψηλά στον Πρ. Ηλία: το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία τ’ Αψηλού (10ος αι.) βρίσκεται χτισμένο σε ύψος 595 μέτρων, νοτιοδυτικά της Απολλωνίας. Για να φτάσετε ώς εδώ, θα πρέπει να περπατήσετε (περίπου μιάμιση με δύο ώρες σε έντονα ανηφορικό μονοπάτι).

Αρχαιολογικός χώρος Αγίου Ανδρέα: πλάι στο μοναστήρι του Αγίου Ανδρέα (5 χλμ. από Απολλωνία) έχει ανασκαφεί μία από τις σημαντικότερες μυκηναϊκές ακροπόλεις του Αιγαίου. Ο επισκέψιμος σήμερα αρχαιολογικός χώρος βραβεύτηκε το 2012 ως «Εξαιρετικό δείγμα ανάδειξης και προβολής αρχαιολογικών ευρημάτων» από την ευρωπαϊκή οργάνωση «Europa Nostra».

Εδώ η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως το μεγαλύτερο μέρος του κυκλικού αμυντικού τείχους που χρονολογείται από τον 12ο αι. π.Χ., αλλά και θεμέλια μυκηναϊκών κτισμάτων. Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το νεότευκτο μουσείο. Ο χώρος είναι ανοιχτός καθημερινά, εκτός Τρίτης και αργιών, από τις 8 έως τις 15.30.

Πληροφορίες στο τηλ. 22840-31488.

Μάθε για τον Τσελεμεντέ…

Ο εθνικός μας μάγειρας Νικόλαος Τσελεμεντές καταγόταν από τα Εξάμπελα της Σίφνου. Με το που μπαίνει ο Σεπτέμβριος (από 5 έως 7 του μηνός) στο χωριό Αρτεμώνας διεξάγεται το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές», που περιλαμβάνει μπόλικη μαγειρική, λαογραφικές εκδηλώσεις και άφθονα κεράσματα…

Το Βαθύ και οι τσουκαλάδες του

Στον κλειστό όρμο Βαθύ θα φτάσετε από τη Απολλωνία (9 χλμ.) Το πανόραμα του κλειστού κόλπου από ψηλά σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει. Τα οχήματα δεν φτάνουν μέχρι την αμμουδιά. Από τον στριμωγμένο χώρο στάθμευσης θα περπατήσετε περίπου 200 μέτρα μέχρι την προβλήτα όπου δεσπόζει ο ναός των Ταξιαρχών.

Βέβαια το σημερινό Βαθύ απέχει πολύ από τα παραδοσιακό ψαροχώρι που γνωρίσαμε στις δεκαετίες του ‘80 και του ’90, καθώς σταδιακά μετατρέπεται σε κοσμοπολιτικό θέρετρο και τα παραδοσιακά ψαροκάικα, που κάποτε γέμιζαν το λιμάνι, τώρα εκτοπίζονται από τις θαλαμηγούς.

Επί της παραλίας θα βρείτε δυο-τρεις από τις πιο γνωστές ταβέρνες του νησιού, που απλώνουν τα τραπεζάκια τους κυριολεκτικά στην άμμο, και μια θάλασσα σχεδόν πάντα γαληνεμένη.

Στη νοτιοδυτική άκρη του κλειστού κόλπου υπάρχει το παραδοσιακό εργαστήρι αγγειοπλαστικής της οικογένειας του Αντώνη Ατσόνιου. Εύκολα ο δρόμος θα σας φέρει μέχρι εδώ για να δείτε πώς δουλεύουν ακόμα με τον παραδοσιακό τρόπο τον πηλό. Θα πιείτε ένα καφεδάκι κερασμένο από την οικοδέσποινα, εκεί πλάι στα παμπάλαια καμίνια, και θα ακούσετε τον Αντώνη να σας διηγείται ιστορίες από τα παλιά!


Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien