Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΣΥΡΟΣ > «ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ για τη Σύρο»: Τα δικά μου, δικά μου και τα δικά σου, δικά μου…

«ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ για τη Σύρο»: Τα δικά μου, δικά μου και τα δικά σου, δικά μου…

«Φαίνεται ότι η δημοτική αρχή εμμένει στην τακτική της επιλεκτικής πληροφόρησης των δημοτών, που δυστυχώς αποτελεί μια εκ νέου επιβεβαίωση της μηδενιστικής λογικής που προσπαθεί δήθεν να αποποιηθεί», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η παράταξη «ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ για τη Σύρο».

Και προσθέτει:

Ας θυμηθούμε λοιπόν αναλυτικότερα τα πράγματα αναφορικά με τα έργα που επικαλείται εφόσον δεν αρκείται στη συνοπτική αποτύπωση της πραγματικότητας.

Ανάπλαση παραλίας. Η μελέτη του έργου ολοκληρώθηκε και παρουσιάστηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στις 20 Μαΐου του 2013, κλείνοντας έναν μεγάλο κύκλο λήψης αδειοδοτήσεων και εξασφάλισης της χρηματοδότησής του από το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αστικής Ανάπτυξης (ΟΣΑΑ).

Καθοριστική σημασία για την τελική ωρίμανση του έργου, είχε η απεμπλοκή του από τη συνολική αδειοδότηση του Master Plan του λιμανιού η οποία επιτεύχθηκε μετά από συντονισμένες ενέργειες του τότε Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών και Υπηρεσίας Δόμησης, κ. Ανδρέα Γιαλόγλου στις αρχές του 2014, σε συνεννόηση με την Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ).

Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι χωρίς αυτή την ενέργεια, το έργο θα ήταν ακόμη μπλοκαρισμένο και εξαρτημένο από την έγκριση του Master Plan όλου του λιμανιού που ακόμη εκκρεμεί. Η εξέλιξη αυτή, αποτέλεσε το καθοριστικό βήμα προκειμένου να ανατεθεί ξεχωριστή Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο η οποία εγκρίθηκε τελικά στις αρχές του 2015.

Η σημερινή δημοτική αρχή, στην προσπάθεια της να διογκώσει τεχνητά τις δήθεν ελλείψεις από το φάκελο του έργου, αναφέρει στο δελτίο τύπου της ξεχωριστά τις αδειοδοτήσεις που απαιτεί συνολικά η αρμόδια Υπηρεσία (ΕΥΠΕ) για την έγκριση της ΜΠΕ (από ΓΕΝ, ΥΝΑ κλπ).

Αποτελεί δε αστειότητα να αναφέρεται μεταξύ αυτών, η Απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκηση Αιγαίου περί νομιμότητας του διαγωνισμού και η ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης οι οποίες και δύο έπονται της δημοπράτησης του έργου.

Όσον αφορά τις αποσπασματικές αναφορές στα λεγόμενα του κ. Γιαλόγλου σε συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, αυτές απλώς επιβεβαιώνουν τα γεγονότα. Ότι δηλαδή το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 2014 δεν είχε εγκριθεί ακόμη η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου για την οποία ο ίδιος είχε τόσο αγωνιστεί, και εύλογα εξέφρασε την ανησυχία του για τον κίνδυνο μη έγκαιρης υλοποίησης του έργου δεδομένου ότι το ΕΣΠΑ έληγε την επόμενη χρονιά. Όπως ανέφερε και σε σχετική του επιστολή, το έργο τελικά απεντάχθηκε από το ΕΣΠΑ και επιβάρυνε τους Εθνικούς μας πόρους.

Όταν εξέφραζε τις επιφυλάξεις του στο δημοτικό συμβούλιο για τη συνέχιση της χρηματοδότησης του έργου μετά τη λήξη του ΕΣΠΑ, η δημοτική αρχή δεν είχε καμία απολύτως απάντηση. Αλήθεια, αναρωτιόμαστε τι θα συνέβαινε αν η χώρα δεν ερχόταν τον επόμενο χρόνο να καλύψει τη σύμβαση που έμεινε «στον αέρα» και εκτός της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης!

Μια δημοτική αρχή με σχεδιασμό και προγραμματισμό, θα έφερνε το θέμα για έγκριση, αφού προηγουμένως είχε εξασφαλίσει τη συνέχιση της χρηματοδότησής του έτσι ώστε να μη διακινδυνεύσει επ’ ουδενί την επιβάρυνση του μικρού προϋπολογισμού του Δήμου.

Επέκταση αεροδρομίου. Η απόφαση για την επέκταση του αεροδρομίου προέκυψε από τη συνεργασία της προηγούμενης δημοτικής αρχής με τους τότε αρμόδιους Φορείς (Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, Υπουργείο Μεταφορών, Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κλπ).

Η τωρινή δημοτική αρχή ξεχνάει ότι το 2014 χλεύαζε τη μικρή αυτή επέκταση του αεροδρομίου και μιλούσε για διεθνή αεροδρόμια. Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της και ως απόδειξη της πρακτικής της να παραποιεί την πραγματικότητα, προσπάθησε πραγματοποιώντας μια στροφή 180 μοιρών, να οικειοποιηθεί αυτή την προσπάθεια παρότι όπως γνωρίζουμε αποτελεί έργο του οποίου τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση έχει αναλάβει αποκλειστικά το Υπουργείο Μεταφορών και Δικτύων (ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ). Είναι αυτό που λέμε τα δικά μου, δικά μου και δικά σου, δικά μου.

Αναβάθμιση του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ και κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων. Για το συγκεκριμένο έργο η δημοτική αρχή μην μπορώντας να πει τίποτα περισσότερο, απλώς επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει καμία μελέτη για το έργο και δεν έχει γίνει καν διαγωνισμός για την εκπόνησή της.

Αποχέτευση Βάρης και Μέγα Γυαλού (Α’ φάση) και αύξηση δυναμικότητας ΒΙΟΚΑ. Για το συγκεκριμένο έργο, η δημοτική αρχή εκλαμβάνει ως παλαιοκομματική πρακτική την ορθή επισήμανση του κ. Γιαλόγλου ότι η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για το έργο είναι 5.000.000 € από το Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ και όχι 7.209.000 € όπως αναφέρει στο δελτίο τύπου του ο κ. Νομικός, καθότι, ακόμη δεν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για τον οικισμό του Μέγα Γυαλού. Ε τι να κάνουμε! Έτσι έχουν τα πράγματα.

Οι περαιτέρω αναφορές για το συγκεκριμένο έργο επαναλαμβάνουν τη σύγχυση ανάμεσα σε έννοιες όπως η έγκριση χρηματοδότησης, η εκπόνηση μελέτης και η υλοποίηση του έργου. Ευελπιστούμε ότι με μερικές ακόμη επαναλήψεις αυτό θα αποσαφηνιστεί.

Η δε αναφορά ότι δεν είχε εγκεκριμένη χρηματοδότηση κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο, μάλλον θεωρούμε ότι προκύπτει από την παρατεταμένη σύγχυση στην οποία έχει περιέλθει η δημοτική αρχή εδώ και πολύ καιρό. Το έργο είχε ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» στο πλαίσιο του προηγούμενου ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 10.712.044 €. Λόγω όμως του μεγέθους του και της ανάγκης εκπόνησης ορισμένων υποστηρικτικών μελετών, ήταν γνωστό από τότε, ότι θα μεταφερόταν κατά προτεραιότητα στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο ή σε κάποιο άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα καθότι ήταν αδύνατο χρονικά να υλοποιηθεί εντός του ΕΣΠΑ 2007 – 2013.

Επέκταση Δημοτικού σχολείου Βάρης και κατασκευή εμπορικού κρηπιδώματος λιμένα Σύρου. Οι σχετικές αναφορές της δημοτικής αρχής είναι ανάξιες σχολιασμού μιας και αφορούν σε ιστορικές αναδρομές χωρίς καμία τεκμηρίωση. Μιλούν για «δήθεν» 10ετία αδράνειας κάποιων και πραγματικά αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε το συλλογισμό τους. Οι Ανοιχτοί Ορίζοντες για τη Σύρο δεν μπορούν να τους βοηθήσουν σε αυτό.

Αθλητικές εγκαταστάσεις. Εδώ πλέον φτάσαμε να μιλάμε για 20 χρόνια πριν οπότε μάλλον πρέπει να ανατρέξουμε σε ιστορικά κείμενα για να τους απαντήσουμε.

Δεν κρύβουμε ότι θα μας χαροποιούσε ιδιαίτερα η επανάληψη του επιλόγου του κ. Γιαλόγλου περί συναινέσεων από τη δημοτική αρχή, αρκεί να ήταν ειλικρινής. Η αλήθεια όμως είναι ότι το γαϊτανάκι περί “μηδενιστικής λογικής” ξεκίνησε με πρωτοβουλία της και όσο εκείνη επιμένει να το ξετυλίγει, τόσο αυτό θα ξεδιπλώνει με περισσότερη λεπτομέρεια την αλήθεια, που οφείλουν να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας.


Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien