Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΣΥΡΟΣ > «ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ για τη Σύρο»: Πρόγραμμα για Πολιτισμό

«ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ για τη Σύρο»: Πρόγραμμα για Πολιτισμό

Οι θέσεις της παράταξης «ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ για τη Σύρο», σχετικά με τον Πολιτισμό. Αναλυτικά:

-Στο κέντρο της πολιτιστικής μας πολιτικής βρίσκεται η συνεχής προσπάθεια αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των δημοτών και η μετατροπή του νησιού μας σε ελκυστικό τουριστικό προορισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

-Με συντονισμένες δράσεις και την απαραίτητη τεχνογνωσία, διεκδικούμε τους απαραίτητους εγχώριους και ευρωπαϊκούς πόρους με σκοπό την αξιοποίηση των κτηρίων πολιτισμού και την ανάδειξη του πολιτιστικού μας πλούτου.

Στους βασικούς στόχους μας περιλαμβάνονται:

Πολιτιστικοί θεσμοί

-Θεσμοθετείται η Πολιτιστική συνέλευση, ως το συμβουλευτικό όργανο του Δήμου στο οποίο θα μετέχουν όλοι οι φορείς και δημιουργοί του πολιτισμού στο νησί μας, προκειμένου να χαράσσεται η πολιτική για τον πολιτισμό με κατά το δυνατόν μεγαλύτερες συναινέσεις.

-Ενιαία διοικητική δομή Πολιτισμού-Τουρισμού με σκοπό τον συγχρονισμό στην ανάδειξη και προβολή του πολιτιστικού αποθέματος της Σύρου.

-Υποστήριξη 5μελούς Επιτροπής Πολιτισμού από επιμέρους 3 μελείς εξειδικευμένες εισηγητικές επιτροπές ανά τομέα (π.χ. θεάτρου, εικαστικών, καρναβαλιού, λαϊκής παράδοσης κ.λ.π).

-Διαφανής και δίκαιη επιχορήγηση των πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων σύμφωνα με την κοινωνική τους προσφορά.

-Συμμετοχή των δημοτών στη χάραξη πολιτιστικής πολιτικής (Ερωτηματολόγια, Ανοιχτές συζητήσεις με τη βοήθεια πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων), έτσι ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συνεργασία στον ευαίσθητο και σημαντικό για τον τόπο μας τομέα του πολιτισμού.

Εκδηλώσεις, φεστιβάλ

-Υποστήριξη του έργου των πολιτιστικών Συλλόγων και Σωματείων για την διατήρηση της λαϊκής παράδοσης (π.χ. πεζότρατα κακαβιά, τσιπουροβραδιά, ενετική βραδιά κ.λ.π) και την προαγωγή της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας (πολιτιστικές εκδηλώσεις, Φιλαρμονική, Ορχήστρα των Κυκλάδων, θεατρικές ομάδες).

-Προβολή και προώθηση του Συριανού καρναβαλιού σε πανελλήνιο επίπεδο, στοχεύοντας στην συμμετοχή περισσότερων ομάδων και καθιέρωσή του στα δημοφιλή καρναβάλια της χώρας προσελκύοντας επισκέπτες και καρναβαλιστές απ όλη την Ελλάδα.

-Διατήρηση κι εμπλουτισμός των Φεστιβάλ που πραγματοποιούνται στη Σύρο (π.χ. Aegean, Κλασσικής μουσικής, κιθάρας, ακορντεόν, χορού, tango, jazz, film, anima, ρεμπέτικο, χορωδιών, κ.λ.π.) και αξιοποίηση τους για την διεύρυνση της τουριστικής περιόδου.

-Δημιουργία καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στις γειτονιές και την περιφέρεια του νησιού μας, με στόχο να μεταφέρουμε δράσεις πολιτισμού δίπλα στον δημότη.

-Δημιουργία ετήσιου θεματικού φεστιβάλ νέων δημιουργών με άξονα τη μουσική, το θέατρο, τον χορό και θέσπιση Βραβείου για την επιβράβευση και την διάκριση των καλλιτεχνών. Επίσης, καθιέρωση 2 πανελλήνιων φεστιβάλ θεάτρου. Το 1ο θα αφορά αποφοίτους δραματικών σχολών με έπαθλο το βραβείο του θεάτρου Απόλλων και το 2ο θα αφορά σατυρικό είδος, θα πραγματοποιείται την περίοδο της Αποκριάς, τιμώντας παράλληλα τον Συριανό Γεώργιο Σουρή.

Πολιτιστικές υποδομές

-Ίδρυση κέντρου καλλιτεχνικής έκφρασης (Το σπίτι των τεχνών) στο οποίο θα αναπτύσσονται καλλιτεχνικές δραστηριότητες (εργαστήρια θεάτρου, ζωγραφικής, γλυπτικής, μουσικής) για την ενίσχυση του παραγόμενου τοπικού πολιτισμού.

-Ψηφιακή καταγραφή των ενεργών στην πολιτιστική δημιουργία κατοίκων του νησιού (εικαστικά, μουσική, θέατρο, χορός, συγγραφή, κινηματογράφος, φωτογραφία, animation κ.λ.π.) με σκοπό την προβολή και την αξιοποίησή τους στα πολιτιστικά προγράμματα του Δήμου.

-Εξοπλισμός εναλλακτικών θεατρικών σκηνών, προκειμένου να αποφορτιστεί από μεγάλο αριθμό εκδηλώσεων το θέατρο Απόλλων.

-Άμεση αναβάθμιση του Δημοτικού Ακινήτου «Μάνος Ελευθερίου» (πρώην Λατομείο Καραβέλα και εκπόνηση μελέτης προς χρηματοδότηση με σκοπό την δημιουργία πολιτιστικού πολυχώρου ή και συνεδριακού κέντρου.

-Διεκδίκηση με συντονισμένες και συγκεκριμένες ενέργειες, για την λειτουργία Γραφείου του Υπουργείου Πολιτισμού στην Σύρο, με στόχο να επιταχύνονται οι διαδικασίες αδειοδότησης που αφορούν επισκευές ακινήτων, άδειες καταστημάτων η επεμβάσεις σε διατηρητέα και παραδοσιακά κτήρια και αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

-Επαναλειτουργία του Μουσείου Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης.

-Αξιοποίηση και προβολή των έργων Τέχνης που διαθέτει ο Δήμος.

-Επισκευή και συντήρηση του Πνευματικού Κέντρου, προκειμένου να αποτελέσει έναν αξιοπρεπή, αντάξιο της ιστορίας του, δημόσιο χώρο για την διοργάνωση πολιτικών ή πολιτιστικών εκδηλώσεων .

-Συντήρηση, προβολή και ανάδειξη του Νεοκλασικού Κοιμητηρίου του Αγ. Γεωργίου.

-Συμβολή του Δήμου στις ανάγκες των Μουσείων του νησιού για την αναβάθμισή τους, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Πολιτισμός και νεολαία

-Διερεύνηση ένταξης του Δήμου στο πρόγραμμα των «Ανοιχτών Σχολείων» με σκοπό την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων των παιδιών και των συλλόγων γονέων.

-Δραστηριοποίηση των μαθητών σε προγράμματα πολιτισμού και οργανωμένη λειτουργία της Παιδικής βιβλιοθήκης.

Συνεργασίες

-Συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο νησί μας και αξιοποίηση του δυναμικού του στα πολιτιστικά και ιστορικά τεκταινόμενα.

-Συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων και ημερίδων σχετικά με την ιστορία και τις προοπτικές της Σύρου, καθώς και συμμετοχή σε Κυκλαδίτικα πολιτιστικά δίκτυα προκειμένου να αναδειχθεί το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα του νομού που είναι διασπαρμένο σε όλα τα νησιά και αποτελεί το στοιχείο της Κυκλαδικής μας ταυτότητας.

-Δημιουργία υποδομής και συνεργασίας με την Εθνική Λυρική Σκηνή καθώς και με καταξιωμένες θεατρικές σχολές της Αθήνας για μελλοντικές ακροάσεις στη Σύρο και περαιτέρω ανάπτυξη της θεατρικής συνείδησης και παιδείας.

-Στήριξη της πρωτοβουλίας για την λειτουργία Γεωλογικού πάρκου Ανω Μεριάς, συντήρηση μονοπατιών, ανάδειξη των προϊστορικών αρχαιοτήτων. Αναλυτικότερα,

Στήριξη της πρωτοβουλίας για την λειτουργία Γεωλογικού πάρκου Άνω Μεριάς (π.χ. δημιουργία εξειδικευμένων διαδρομών, με επισημάνσεις των διαφόρων πετρωμάτων σε συνεργασία με Πανεπιστημιακό Γεωλογικό Τμήμα)

Καθαρισμός, συντήρηση και ανάδειξη μονοπατιών

Εξασφάλιση εύκολης πρόσβασης και ανάδειξη των προϊστορικών αρχαιολογικών χώρων (Καστρί-Χαλανδριανή)


Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien