Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΣΥΡΟΣ > Τσίπρας από τη Σύρο: Η πιθανότητα λουκέτου στο Νεώριο αποφεύγεται οριστικά (φωτογραφίες – βίντεο)

Τσίπρας από τη Σύρο: Η πιθανότητα λουκέτου στο Νεώριο αποφεύγεται οριστικά (φωτογραφίες – βίντεο)

Χρήστος Κυμπιζής
Δημοσιογράφος

Στην Ερμούπολη βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επισκέφθηκε το δημαρχείο του νησιού και στη συνέχεια μίλησε από τα ναυπηγεία του Νεώριου.

«Το οριστικό λουκέτο στο Νεώριο, θα ήταν ένα τραύμα για κάθε Συριανό και Συριανή. Σήμερα μπορώ να πω με σιγουριά, ότι βρισκόμαστε μακριά από αυτή την εκδοχή. Ήδη 300 εργαζόμενοι βρίσκονται ξανά στις δουλειές τους, οι οφειλές έχουν ρυθμιστεί, και αυτά είναι μόνο η αρχή. Εμείς, ως πολιτεία, επιλέξαμε το δρόμο της ευθύνης. Δεν κάναμε τους Πόντιους Πιλάτους. Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, ούτως ώστε το Νεώριο να γίνει μία από τις μεγαλύτερες ναυπηγικές μονάδες της χώρας. Με ορίζοντα την επόμενη τριετία να απασχολεί 1000 εργαζόμενους.» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Τα χρόνια των μνημονίων, ο κόσμος της δουλειάς και του μόχθου, υπέφερε περισσότερο από τον καθένα. Η εργασία έγινε το μόνο «εμπόρευμα», που οι δανειστές δεν επέτρεπαν να διαπραγματευτούν ελεύθερα την τιμή του οι «πωλητές» -δηλαδή οι εργαζόμενοι» δήλωσε ο πρωθυπουργός από τα ναυπηγεία και συμπλήρωσε: «Οι συλλογικές συμβάσεις καταργήθηκαν. Οι εργαζόμενοι βρέθηκαν σε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας. Η ανασφάλεια, η βία των απολύσεων, ο εκβιασμός της εργατικής τάξης με τη χρησιμοποίηση ως μοχλού μιας τεράστιας στρατιάς ανέργων, που δημιούργησαν τα μνημόνια, είχαν σαφείς στόχους. Να συρρικνωθεί η αμοιβή της εργασίας. Να καταργηθούν δικαιώματα, ελευθερίες, συλλογικές δράσεις, που έδιναν τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να διαπραγματεύονται με την εργοδοσία. Ο λεγόμενος κοινωνικός αυτοματισμός έγινε όπλο για την εντεινόμενη συντριβή της εργασίας».

«Οφείλουμε και θα κάνουμε το παν για να επιστρέψει στο προσκήνιο ο άνθρωπος και πρώτα-πρώτα ο εργαζόμενος. Να απελευθερωθούν πραγματικά οι δημιουργικές δυνάμεις των εργαζομένων. Χωρίς εργαζόμενους, που αντιμετωπίζονται με σεβασμό και αξιοπρέπεια, δεν πρόκειται να υπάρξει ανάπτυξη».

Επίσκεψη στο δημαρχείο

«Η ανάκαμψη δεν θα είναι μόνο στους αριθμούς, αλλά και στους ανθρώπους του μόχθου», ανέφερε κατά την επίσκεψή του στο Δημαρχείο, υπογραμμίζοντας, ότι η «επαναλειτουργία του Νεώριου θα φέρει ουσιαστική ανάκαμψη και τόνωση της τοπικής οικονομίας». Επίσης, αναφέρθηκε στην προοπτική να εργάζονται 1.000 άτομα εκεί (από τα 300 που εργάζονται σήμερα).

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τη βοήθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην επαναλειτουργία των ναυπηγείων, η οποία ψήφισε τη διαγραφή παλαιότερων χρεών της προηγούμενης διοίκησης. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τα οφέλη στο μέλλον θα είναι πολύ περισσότερα.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, μαζί με τους Παππά, Πιτσιόρλα, Σαντορινιό, Συρμαλένιο, Μανιό, Συρίγο και Ξυδάκη περπάτησαν προς το δημαρχιακό μέγαρο, όπου έτυχαν θερμής υποδοχής από τους Συριανούς.

Αυτή είναι η δεύτερη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων φέτος, καθώς τον περασμένο Μάρτιο είχε βρεθεί στα εγκαίνια του σταθμού ηλεκτρικής διασύνδεσης με το ηπειρωτικό δίκτυο.

Τον Ιούνιο, το κυβερνητικό κλιμάκιο που είχε επισκεφθεί το ναυπηγείο, είχε τύχει αποθεωτικής υποδοχής από τους εργαζόμενους.


Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien