Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΣΥΡΟΣ > Αλέξης Τσίπρας από τη Σύρο: Σε 2-3 μήνες θα επαναλειτουργήσει το Νεώριο – Ιστορικής σημασίας έργο η ηλεκτρική διασύνδεση (video)

Αλέξης Τσίπρας από τη Σύρο: Σε 2-3 μήνες θα επαναλειτουργήσει το Νεώριο – Ιστορικής σημασίας έργο η ηλεκτρική διασύνδεση (video)

Χρήστος Κυμπιζής
Δημοσιογράφος

Στη Σύρο βρέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας για τα εγκαίνια της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης των Κυκλάδων, στον υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ. Ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Σύρου, Γιώργο Μαραγκό, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορείς της πόλης, καθώς και με το Σωματείο Εργαζομένων στο Ναυπηγείο Νεωρίου της Σύρου.

Στην ομιλία του εξήρε το έργο της διασύνδεσης, ενώ υπογράμμισε πως τα ναυπηγεία του Νεωρίου θα λειτουργήσουν ξανά σε λίγους μήνες, «χειροπιαστό σημάδι» πως η χώρα βγαίνει από την κρίση. «Προχωράμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος σε θέσεις εργασίας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Διβάστε αναλυτικά, τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός για την επαναλειτουργία του Νεωρίου εδώ.

Ο πρωθυπουγός δήλωσε ιδιαίτερα ευτυχής «που καταφέραμε ένα έργο που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δεκαετίες, όπως και άλλα, να το απεμπλέξουμε από γραφειοκρατικές κωλυσιεργίες και εμπόδια, και να το ολοκληρώσουμε δίνοντας μια πολύ σημαντική αναπτυξιακή προοπτική στα νησιά των Κυκλάδων και ένα πολύ σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

Μάλιστα, σημείωσε πως με την ολοκλήρωση και των επόμενων φάσεων του έργου στα επόμενα δύο χρόνια, θα υπάρξει πολύ σημαντική εξοικονόμηση πόρων που υπολογίζεται σε περίπου 3 δισ. σε βάθος 20ετίας.

Σε πρώτη προτεραιότητα οι Ανανεώσιμές πηγές ενέργειας

«Με την καλωδιακή σύνδεση πρόκειται να σταματήσει η λειτουργία των Αυτόνομων Σταθμών Παραγωγής της Σύρου, της Πάρου και της Μυκόνου, οι οποίες τροφοδοτούσαν μέχρι σήμερα την περιοχή, λειτουργώντας ως γνωστόν με πετρέλαιο.

Το πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζεται, αφορά το αυξημένο κόστος που είχε μέχρι σήμερα η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με πετρέλαιο. Κόστος που μέσω των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας επιβάρυνε τους καταναλωτές όλης της χώρας» τόνισε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει: «Το δεύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζεται με την διακοπή της λειτουργίας των τριών Αυτόνομων Σταθμών Παραγωγής, είναι το περιβαλλοντικό. Με την καλωδιακή διασύνδεση, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Σύρου, της Πάρου και της Μυκόνου βελτιώνεται δραστικά η μόλυνση από τους ρυπογόνους πετρελαϊκούς σταθμούς. Το τρίτο πρόβλημα που αντιμετωπίζεται το ζήτημα της αξιοπιστίας του συστήματος. Η απεμπλοκή από τον κίνδυνο των μπλακ άουτ, μπορεί να δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στον τουρισμό και στην τοπική ανάπτυξη».

O Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως η κυβέρνηση κατάφερε να αναστείλει την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, που είχαν σχεδιάσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι μετά την ολοκλήρωση του έργου, θα υπάρχει πολύ σημαντική αναπτυξιακή δυναμική, διότι το καλώδιο αυτό λειτουργει αμφίδρομα, και θα είναι πολύ σημαντικό κίνητρο για επενδύσεις στις ΑΠΕ.

Ο Τουρισμός κινητήρια δύναμη για την οικονομία

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ο τουρισμός θα αποτελέσει και φέτος κινητήρια δυναμη στην πορεία της οικονομίας, ενώ χαρακτήρισε τις Κυκλάδες ως την «ατμομηχανή» του ελληνικού τουρισμού: «Οι Κυκλάδες δεν πρέπει να είναι μόνο τουρισμός. Πρέπει παράλληλα να προσανατολιστούμε στην ενίσχυση των αναπτυξιακών πλεονεκτημάτων των νησιών μας. Το περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση για το Ν. Αιγαίο που θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά το Πάσχα θα δώσει τη δυνατότητα να συζητηθούν πολυ συγκεκριμένα οι δυνατότητες και οι προοπτικές, καθώς μόνο με την αγαστή συνεργασία κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης μπορούμε να έχουμε μια διαφορετική προοπτική για τη χώρα».

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη λειτουργία του ΕΚΑΒ στο νησί, ευχαρίστησε τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο της Σύρου και δεσμεύθηκε πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η αναβάθμιση του νοσοκομείου. Διαβάστε αναλυτικά εδώ.

Είμαστε κοντά στην έξοδο από την κρίση, θα το κάνουμε πράξη

«Πιστεύω πραγματικά ότι μετά από 8 χρόνια μιας μεγάλης περιπέτειας μπορούμε να αισιοδοξούμε. Σήμερα είναι μια μέρα αισιοδοξίας. Βγαίνουμε από την κρίση, δουλεύουμε για νέες θέσεις εργασίας, δουλεύουμε για μια ανάπτυξη δίκαιη, που θα μοιραστεί δίκαια στον λαό μας και όχι μόνο σε μια ελίτ που όλα τα προηγούμενα χρόνια έπαιρνε την κρέμα και άφηνε το υπόλοιπο για τη μεγάλη πλειοψηφία. Είμαστε κοντά στην έξοδο από την κρίση, θα το κάνουμε πράξη μέσα από τη συνεννόηση, από τον κοινό βηματισμό, διότι βρισκόμαστε όλοι μαζί σε αυτή την προσπάθεια για να σηκωθεί λίγο πιο ψηλά η πατρίδα μας» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σχετικά με το μεταφορικό ισοδύναμο, σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δουλέψει σκληρά ώστε πολύ σύντομα να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα λειτουργήσει πιλοτικά μέσα στο 2018. Επίσης, αναφέρθηκε και στο θέμα του ακτοπλοϊκού, λέγοντας πως σύντομα θα υπογραφεί σύμβαση ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας, για τη πυκνότερη σύνδεση με τις υπόλοιπες Κυκλάδες. Διαβάστε αναλυτικά εδώ.

Αναφέρθηκε ακόμη και στην αύξηση του προϋπολογισμού του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για την Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου, όπου εντάσσονται οι Κυκλάδες.

Τον πρωθυπουργό συνόδευσαν οι υπουργοί, Νεκτάριος Σαντορινιός και Γιώργος Σταθάκης, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Συρίγος, Νίκος Μανιός, Νίκος Συρμαλένιος, Νίκος Ξυδάκης και η Χαρά Καφαντάρη.

Εν συνεχεία, ο Αλέξης Τσίπρας αναχώρησε για την Τήνο.

Ενεργειακή σύνδεση Κυκλάδων – ηπειρωτικής χώρας

Καλωσορίζουμε, μαζί με την τοπική κοινωνία της Σύρου, την ενεργειακή σύνδεση των Κυκλάδων με την ηπειρωτική χώρα. Το σημαντικό αυτό έργο που παραδίδεται σήμερα, ανοίγει μια καινούρια σελίδα για την αναπτυξιακή προοπτική των νησιών μας.

Δημοσιεύτηκε από Alexis Tsipras στις Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018


Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien