Aigaio365 > ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ > Λάππας στην Κυριακάτικη Kontranews: Το σκάνδαλο της Novartis ίσως ανατρέψει πλήρως το πολιτικό σύστημα και τους συσχετισμούς του

Λάππας στην Κυριακάτικη Kontranews: Το σκάνδαλο της Novartis ίσως ανατρέψει πλήρως το πολιτικό σύστημα και τους συσχετισμούς του

Χρήστος Κυμπιζής
Δημοσιογράφος

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία, Σπύρος Λάππας προβλέπει μέσω της Κυριακάτικης Kontranews πως «το μαχαίρι θα φθάσει στο κόκκαλο» για όσους ευθύνονται για τα σκάνδαλα στην Υγεία, προβλέπει εξελίξεις στην υπόθεση Novartis και απαντά στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί «κυβερνητικών παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη». Ακόμη, καλεί σε συνεργασία τις προοδευτικές δυνάμεις απέναντι στην ακροδεξιά και σημειώνει πως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «διχάζουν και φανατίζουν τον Λαό» με τη στάση τους στο ονοματολογικό.

Τελικά πιστεύετε πως θα έρθει η ώρα να πληρώσουν οι ένοχοι των σκανδάλων στην Υγεία;

Η διαφθορά στην Υγεία ζαλίζει και προκαλεί οργή και αγανάκτηση, διότι είναι σαν να αφαιρείς δυνατότητες προάσπισης της υγείας και της ζωής των ασθενών, κάτι που εξοργίζει κάθε πολίτη και θα πρέπει να εξοργίζει κάθε κρατικό υπάλληλο ή αξιωματούχο που παρέχει υπηρεσίες σε αυτόν τον χώρο.
Εμείς συντάξαμε το πόρισμά μας και σήμερα διερευνάται από την Δικαιοσύνη. Προσδοκάμε βάσιμα ότι το μαχαίρι θα φθάσει στο κόκκαλο για ΟΛΟΥΣ όσους ευθύνονται, χωρίς καμία εξαίρεση, είτε πρόκειται για υπηρεσιακά στελέχη και γιατρούς, είτε για τους πολιτικούς τους προϊσταμένους.
Παράλληλα, συνεχίζεται η δικαστική έρευνα για το σκάνδαλο των σκανδάλων, αυτό της Novartis, του οποίου η εξέλιξη ίσως ανατρέψει πλήρως το πολιτικό σύστημα και τους συσχετισμούς του. Οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις το χαρακτηρίζουν ως «σκευωρία», κάτι που προκαλεί θυμηδία, διότι το σκάνδαλο δεν είναι ελληνικό, αλλά διεθνές και διερευνάται σε περισσότερες από 20 χώρες, κυρίως από το FBI. Μάλιστα, ο φαρμακευτικός κολοσσός σε όλες τις χώρες συμβιβάζεται με πληρωμή τεράστιων προστίμων, αποδεχόμενος τον χαρακτηρισμό «σκάνδαλο».
Αναμένουμε σημαντικές εξελίξεις και αν προκύψουν στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα, τότε θα έχουμε πιθανές ποινικές διώξεις και μη αποκλειόμενες καταδίκες. Τότε «ο σώζων εαυτόν σωθήτω»…

Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί πως παρεμβαίνετε στη Δικαιοσύνη και «ανακαλύπτετε» σκάνδαλα για πολιτικό όφελος.

Πρόκειται για μία ανόητη επιχειρηματολογία της ΝΔ, για να διασκεδάσει όσα έχουν αποκαλυφθεί από τις Εξεταστικές Επιτροπές, αλλά και όσα έχουν προκύψει για το μέγα σκάνδαλο της Novartis.
Οι Εξεταστικές Επιτροπές που συστήθηκαν μετά το 2015 (για δάνεια ΜΜΕ-κομμάτων και για Υγεία) αποφασίστηκαν ομόφωνα από την Ολομέλεια. Ό,τι προέκυψε, πήγε στη Δικαιοσύνη και ερευνάται, ενώ ήδη έχουν εξατομικευθεί ευθύνες για μη πολιτικά πρόσωπα.
Εμείς στέλνουμε ό,τι διαπιστώνουμε στη Δικαιοσύνη. Αυτό η ΝΔ το αντιμετωπίζει σαν «πολιτική δίωξη» για δήθεν πολιτικό όφελος. Δηλαδή για να μην υπάρχει «πολιτική δίωξη» σύμφωνα με τη ΝΔ, τι θα έπρεπε να γίνει; Ό,τι γίνονταν επί χρόνια: Καταχώνιασμα των υποθέσεων κάτω από χαλί μέχρι να παραγραφούν ευθύνες και μέχρι οι πολίτες να «παραιτηθούν» με τη σκέψη ότι «σ’ αυτό το κράτος κανένας μεγαλόσχημος δεν θα πληρώσει για ποινικά αμαρτήματα».
Ποια θέση θα ήταν έντιμη και προσιδιάζουσα σε υπεύθυνους πολιτικούς και κόμματα; Μία μόνο δήλωση: «Έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη και αναμένουμε την κρίση της». Τελεία και παύλα. Αντ’ αυτού έχουμε βουλευτές να αποκαλύπτουν έγγραφα και ονόματα προστατευόμενων μαρτύρων και να εκτοξεύουν ύβρεις, απειλές και μηνύσεις εναντίον Εισαγγελικών και Δικαστικών λειτουργών, κάτι πρωτοφανές για Ευρωπαϊκή χώρα. Ποιοι; Αυτοί οι φανατικοί Ευρωπαίοι!!! Βέβαια, κατά του FBI δεν τολμούν να πουν κουβέντα. Ίσως θυμούνται μία κινέζικη παροιμία που λέει: «Μη χτυπάς μία μύγα που κάθεται στο κεφάλι μίας τίγρης». Την ίδια ώρα κατηγορούν την κυβέρνηση για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. «Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απωλέσαι».
Η Δικαιοσύνη είναι το τελικό αγαθό -summum bonum- και αν σε ένα κράτος Δικαίου αμφισβητείται διαρκώς, καταρρέει μία σταθερά του αξία με ολέθριες συνέπειες. Ο δικαστής κρίνει σύμφωνα με τους νόμους, το Σύνταγμα και τη συνείδησή του, και γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τι σημαίνει παρέμβαση στο έργο του. Το αίτημα για απόδοση Δικαιοσύνης είναι απόλυτο και αφορά ΟΛΟΥΣ.

Πόσο τελικά κόστισε στον ελληνικό Λαό το «πάρτι διαφθοράς» στην Υγεία; Έχει αλλάξει η κατάσταση από το ’15 και μετά;

Στις Επιτροπές παρέλασαν εξέχουσες προσωπικότητες της δημόσιας ζωής, μεταξύ αυτών και κορυφαία στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδας, που είπαν με παρρησία ότι η προ της κρίσης, εικόνα ευημερίας ήταν στην πραγματικότητα μία «φούσκα που κανένας δεν ήθελε να σπάσει». Εκεί ακριβώς γιγαντώθηκαν τα σκάνδαλα στην Υγεία, όπου το «μαύρο» χρήμα ήταν συνολικά 85 δισ. Ειδικότερα στο φάρμακο ανήλθε στα 23 δισ. Αν σ’ αυτό προσθέσετε τα δεκάδες δισ. που κόστισαν οι μίζες σε άλλα τεράστια σκάνδαλα (πχ εξοπλιστικά) γίνεται αντιληπτό, ότι η χρεοκοπία και τα μνημόνια ήταν μονόδρομος. Ασφαλώς υπάρχουν κολοσσιαίες πολιτικές ευθύνες, που εν πολλοίς έχουν αποδοθεί σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις το 2015, ενώ τα κόμματα του πάλαι ποτέ δικομματισμού έχουν σε μεγάλο βαθμό απαξιωθεί, αφού πρώτα κατάφεραν να απλώσουν ένα γκρίζο πέπλο διαφθοράς και διαπλοκής σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Και αυτό ασφαλώς πλήρωσαν πολιτικά, ενώ διερευνάται και πτυχή ποινικών ευθυνών.

Είστε υπέρ της διεύρυνσης και των συνεργασιών με την Κεντροαριστερά; Θα μπορούσατε στο μέλλον να συνεργαστείτε με τη ΔΗΜΑΡ ή το ΚΙΝΑΛ;

Η έξοδος από το μνημόνιο, η απομάκρυνση από το δίπολο μνημόνιο-αντιμνημόνιο και η Συνθήκη των Πρεσπών προκαλούν σεισμικές μεταβολές και οδηγούν σε πλήρη αναδιάταξη του σκηνικού. Το δίλημμα πρόοδος-συντήρηση επανέρχεται ταχύτατα στην πολιτική ατζέντα και γίνεται κυρίαρχο. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στη χώρα μας, αλλά σε όλη την Ευρώπη. Είναι μία ιστορική πολιτική φάση, που πρέπει να αξιοποιηθεί πρωτίστως από την Αριστερά και την Κεντροαριστερά απέναντι στην επέλαση της Ακροδεξιάς, του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και της κατασκευής εχθρών στους «άλλους» και στους αδύναμους. Οι συνεργασίες πρέπει να είναι προγραμματικές χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις στον μείζονα προοδευτικό χώρο.

Με ευθύνη άλλων πολιτικών κομμάτων και προσώπων παραχωρήθηκε η αποκλειστική χρήση του ονόματος «Μακεδονία» στους γείτονες. Τώρα αυτό τελειώνει.

Πιστεύετε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντέξει το πολιτικό κόστος της Συμφωνίας των Πρεσπών; Πως σχολιάζετε τα επεισόδια στο Σύνταγμα;

Ασφαλώς θα το αντέξει, διότι πιστεύουμε ότι αυτή αποτελεί ένα τολμηρό βήμα για λύση μίας επώδυνης και βλαπτικής για τα εθνικά συμφέροντα εκκρεμότητας δεκαετιών, με ευθύνη κομμάτων και πολιτικών προσώπων που έστησαν πολιτικές καριέρες πάνω σε αυτή. Νομίζω ότι ο απλός πολίτης είναι ανενημέρωτος και για αυτό πέφτει θύμα σε εθνικιστικά αφηγήματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει μία μεγάλη μερίδα που διαφωνεί με τη Συμφωνία. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάει κανένας, ότι με ευθύνη άλλων πολιτικών κομμάτων και προσώπων παραχωρήθηκε η αποκλειστική χρήση του ονόματος «Μακεδονία» στους γείτονες. 140 χώρες, μεταξύ αυτών οι μεγαλύτερες, αποκαλούν τη γειτονική χώρα «Μακεδονία» σκέτο. Τώρα αυτό τελειώνει. Εμείς υλοποιούμε την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes. Για τα γεγονότα στο Σύνταγμα θλίβομαι, γιατί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διχάζουν και φανατίζουν τον λαό με την αρνητική στάση τους. Όμως στην Ιστορία μένουν αυτοί που θέτουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό και προσωπικό. Όπως είπε ο Κομφούκιος: «Ο ανώτερος άνθρωπος σκέφτεται μόνο τη δικαιοσύνη. Ο κατώτερος άνθρωπος σκέφτεται μόνο τα συμφέροντά του».Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien