Tον κίνδυνο της υποβάθμισης της Σαντορίνης, απόρροια του μεγάλου τουριστικού ρεύματος που δέχεται κάθε χρόνο ανέδειξε για μια ακόμη φορά ο δήμαρχος του νησιού Νίκος Ζώρζος, από το βήμα εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο μουσείο της Ακρόπολης, με αφορμή τα 50 χρόνια από την ανασκαφή στο Ακρωτήρι. Ο δήμαρχος του νησιού έκανε λόγο για «υπερ-τουρισμό» αλλά και για κορεσμό των υποδομών και ζήτησε τη βοήθεια της πολιτείας, στο σκέλος των ελεγκτικών μηχανισμών και των στελεχιακού δυναμικού, προκειμένου οι κάτοικοι του νησιού να συνεχίσουν να διαβιούν αξιοπρεπώς.
Η ανεξέλεγκτη δόμηση είναι ένας παράγοντας που απειλεί τους παραδοσιακούς οικισμούς, ενώ οι υποδομές του νησιού που αφορούν την ενέργεια και την καθαριότητα είναι στα όρια τους, όπως είπε. Προς επίρρωση των παραπάνω, ο κ. Ζώρζος τόνισε ότι το 1971 υπήρχαν 3.375 κατοικίες και πλέον αυτές έχουν ξεπεράσει τις 13.888. Την ίδια στιγμή το 2013 οι απαιτήσεις για ενέργεια ανέρχονταν σε 32MW και φέτος οι απαιτήσεις ξεπέρασαν τα 48MW. Στον αντίποδα στην τελική ευθεία είναι τα έργο για τη μονάδα αφαλάτωσης προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ, τα έργα ύδρευσης αλλά και επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού. Με 8,4 εκατ. ευρώ εξάλλου εγκρίθηκε το κονδύλι για την αποκατάσταση της ζημιάς στο λιμάνι του Αθινιού, ενώ προχωρά και το έργο για τη Μαρίνα στο Μονόλιθο.
Εστιάζοντας στη σημερινή επέτειο των 50 χρόνων από την ανασκαφή στο Ακρωτήρι ο κ. Ζώρζος ανάφερε ότι στην προγραμματική σύμβαση που υπόγραψε με το υπουργείο Πολιτισμού, ο δήμος θα συνεισφέρει ετησίως με 100.000 ευρώ για τη στήριξη και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων του νησιού. Για το ίδιο θέμα η αρμόδια υπουργός, Λυδία Κονιόρδου υπογράμμισε ότι η εν λόγω προγραμματική σύμβαση είναι προϋπολογισμού 500.000 ευρώ και περιλαμβάνει και την επέκταση του μουσείου στη Θήρα, μεταξύ άλλων. Σε ό,τι αφορά τις ανασκαφές στο Ακρωτήρι τονίστηκε πως πρόκειται για αρχαιολογικά σύνολα παγκόσμιας κληρονομιάς και αποτελούν μοναδικό πόλο έλξης για τους επισκέπτες. Μάλιστα σε ετήσια βάση οι επισκέπτες ξεπερνάνε τα 2 εκατομμύρια επισκέπτες.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ