Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Ζαχαριάδης στην Κυριακάτικη Kontranews: Πιο κοντά είμαστε με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, παρά με το εναπομείναν ΚΙΝΑΛ

Ζαχαριάδης στην Κυριακάτικη Kontranews: Πιο κοντά είμαστε με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, παρά με το εναπομείναν ΚΙΝΑΛ

Χρήστος Κυμπιζής
Δημοσιογράφος

Ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης τονίζει στην Κυριακάτικη Kontranews πως η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη “έχει εγκαταλείψει πλήρως τις κεντροδεξιές της πολιτικές αναφορές”, ενώ επισημαίνει πως επιφανή στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης «παριστάνουν τους εισαγγελείς και παρεμβαίνουν στη Δικαιοσύνη». Σχολιάζει την επιθετική στάση του Πάνου Καμμένου προς την κυβέρνηση και δηλώνει πως με το ΚΙΝΑΛ «μας χωρίζουν πολύ περισσότερα απ’ αυτά που πιθανώς μπορούμε να συμφωνήσουμε». Αναλυτικά:

Η ηγεσία Μητσοτάκη έχει δώσει τα κλειδιά στην ακραία πτέρυγα της ΝΔ, εξέλιξη ιδιαίτερα αρνητική και ανησυχητική για τη κοινοβουλευτική μας δημοκρατία

Με αφορμή τις εσωκομματικές έριδες στη ΝΔ και την επίθεση του Άδωνη Γεωργιάδη στον Δένδια, θεωρείτε πως η αξιωματική αντιπολίτευση έχει κάνει στροφή προς την ακροδεξιά;

Ναι, η ΝΔ έχει εγκαταλείψει πλήρως τις κεντροδεξιές της πολιτικές αναφορές ήδη από την εποχή Σαμαρά. Σήμερα, η ηγεσία Μητσοτάκη έχει δώσει τα κλειδιά στην ακραία πτέρυγα του κόμματος, εξέλιξη ιδιαίτερα αρνητική και ανησυχητική για τη κοινοβουλευτική μας δημοκρατία. Η ΝΔ επί Κυριάκου Μητσοτάκη έχει υιοθετήσει μια ακραία ρητορική, επενδύει στον εθνικισμό και παντρεύει στο πολιτικό της πρόγραμμα λαϊκιστικά και νεοφιλελεύθερα στοιχεία. Η χώρα χρειάζεται μια σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση, που συμβάλλει στην ανταλλαγή επιχειρημάτων και δεν αρκείται σε συντηρητικές και ακροδεξιές κορώνες.

Δεν είναι οξύμωρο το ότι ενώ η Αριστερά ήταν ανέκαθεν κατά του ΝΑΤΟ, ψηφίσατε την Παρασκευή τη διεύρυνση του;

Η απόφαση ένταξης στο ΝΑΤΟ της Βόρειας Μακεδονίας ανήκει στην ίδια και σε κανέναν άλλο. Η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση δεν τη μπλοκάρει τώρα που λύθηκε το ονοματολογικό που εμπόδιζε την ένταξή της. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για υπόγειες συναλλαγές για τους έξι εκτός ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζουν την κυβέρνηση. Τι απαντάτε; Χωράνε στα ψηφοδέλτια σας πολιτικοί όπως η κα Παπακώστα ή ο κ. Ζουράρις;

Καμία υπόγεια συναλλαγή, όλα είναι καθαρά και πάνω στο τραπέζι. Η αντιπολίτευση πετά διαρκώς λάσπη στον ανεμιστήρα γιατί βρίσκεται εγκλωβισμένη στα δικά της στρατηγικά αδιέξοδα. Είναι τεράστια πολιτική ανωριμότητα και ένδειξη μυωπίας να μην βλέπουμε ότι συντελούνται μεγάλες πολιτικές ανακατατάξεις στη χώρα. Όπως όταν μπήκε η χώρα στη κρίση και στα μνημόνια το πολιτικό σύστημα αναδιατάχθηκε, έτσι και τώρα που βγήκε από αυτά και έλυσε ένα μείζον θέμα εξωτερικής πολιτικής υπάρχουν σημαντικές ανακατατάξεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα μεγάλο, ιστορικό κόμμα της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς, σημείο αναφοράς για την κεντροαριστερά επίσης σε Ελλάδα και Ευρώπη, ο βασικός πόλος του προοδευτικού μετώπου. Όσοι και όσες ενστερνίζονται τις θέσεις και το όραμά μας, ακολουθούν και στηρίζουν το κυβερνητικό έργο, βρίσκονται στο ίδιο τρένο: αυτό που μας οδήγησε στην έξοδο από το μνημόνιο, στη βελτίωση της οικονομίας, στη στήριξη της κοινωνίας με κάθε διαθέσιμο μέσο, στη Συμφωνία των Πρεσπών, και τώρα στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για να βγούμε οριστικά από την κρίση. Οι αποφάσεις για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων θα ληφθούν από τα συλλόγικά μας όργανα και όχι με δηλώσεις στις εφημερίδες.

Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί και για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, με αφορμή την υπόθεση Novartis…

«Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι» λέει ο θυμόσοφος λαός μας. Δεν υπάρχει καμία απολύτως παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Πιο ξεκάθαρα δεν μπορώ να το πω. Εάν έχει συγκεκριμένα στοιχεία η αντιπολίτευση και συγκεκριμένα η ΝΔ, ας τα φέρει, ειδάλλως και αυτοεξευτελίζεται, και εξευτελίζει και υπονομεύει τον ίδιο το ρόλο, το έργο και τη θεσμική αυτοτέλεια της Δικαιοσύνης. Παρέμβασή στη Δικαιοσύνη κάνουν επιφανή στελέχη της ΝΔ, που είτε με εμπρηστικό δημόσιο λόγο, είτε με διαρκείς υποδείξεις παριστάνουν τους εισαγγελείς.

Πώς εξηγείτε τη στροφή Καμμένου, ο οποίος έχει υιοθετήσει μια άκρως επιθετική στάση απέναντι σας;

Προς το παρόν δεν την ερμηνεύω αλλά την παρατηρώ. Με τον Πάνο Καμμένο υπήρχε μια έντιμη και ειλικρινής συνεργασία, η οποία πέτυχε τον διακηρυκτικό της σκοπό, αυτό ήταν εξαιρετικά σημαντικό ιστορικά για την χώρα. Μέχρι να χωρίσουν οι δρόμοι μας πορεύτηκαμε αποτελεσματικά, βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, δώσαμε μια μεγάλη μάχη απέναντι στη διαφθορά, βελτιώσαμε πολλά στην οικονομία και σε πολλούς άλλους τομείς. Είμαστε ένα κόμμα της ευρείας αριστεράς , είναι ένα κόμμα της δεξιάς είναι λογικό και αναμενόμενο να υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Θέλω να πιστεύω ότι η αντιπαράθεση θα είναι ιδεολογικού και πολιτικού χαρακτήρα, σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ έτσι θα πολιτεύεται.

Πόσο πιθανή είναι η δημιουργία ενός προοδευτικού μετώπου, αποτέλεσμα της συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το Κέντρο; Αυτή τη στιγμή περισσότερα σας ενώνουν ή σας χωρίζουν με το ΚΙΝΑΛ;

Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτέλεσε καταλύτη εξελίξεων στο χώρο της κεντροαριστεράς, θέτοντας τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ εκείνων των δυνάμεων που θέλουν τη χώρα να προχωρήσει μπροστά, να σταματήσει να στρουθοκαμηλίζει στην εξωτερική πολιτική, να ακολουθήσει μια προοδευτική πολιτική στόχευση, και εκείνων που θέλουν να μείνει κολλημένη στο παρελθόν, σε όσα μας οδήγησαν στην χρεοκοπία και στην κρίση αντιπροσώπευσης.

Με το ΚΙΝΑΛ αυτή τη στιγμή, και με τη στάση και ρητορική που υιοθετεί η ηγεσία του, μας χωρίζουν πολύ περισσότερα απ’ αυτά που πιθανώς μπορούμε να συμφωνήσουμε. Μα δεν βλέπετε τι γίνεται μέσα στο ίδιο το ΚΙΝ.ΑΛ. που αποψιλώνεται στελεχιακά, καθώς η ηγεσία του φέρεται αυταρχικά σε όποιον τολμήσει να διαφωνήσει; Στην αρχή σπρώχτηκε στην έξοδο το ΠΟΤΑΜΙ του κ. Θεοδωράκη, μετά διεγράφη ο κ.Θεοχαρόπουλος, πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. Στο ΚΙΝΑΛ φαίνεται να υπερτερούν αυτοί που αισθάνονται πολιτικά και ιδεολογικά εγγύτερα με τον κ. Μητσοτάκη παρά με τον Αλέξη Τσίπρα. Πιο κοντά είμαστε με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, με εκείνο το τμήμα της σοσιαλδημοκρατίας που απεγκλωβίζεται από την καταστροφική συμμαχία με τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις, παρά με το εναπομείναν ΚΙΝΑΛ στην Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, εκτός από το ΚΙΝΑΛ, και στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα, εργαζόμαστε για τη δημιουργία ενός προοδευτικού μετώπου, με τη συμμετοχή ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων και δυνάμεων της οικολογίας και των πράσινων. Δεν είναι εύκολη υπόθεση, απαιτείται μια διευρυμένη ατζέντα και θέματα που πρέπει να επεξεργαστούμε, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο.Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien