Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Ζαχαριάδης στην Κυριακάτικη Kontranews: Αρχίζει η αναστροφή της πορείας διάλυσης των μισθών που επέβαλαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις

Ζαχαριάδης στην Κυριακάτικη Kontranews: Αρχίζει η αναστροφή της πορείας διάλυσης των μισθών που επέβαλαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις

Χρήστος Κυμπιζής
Δημοσιογράφος

Ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης μιλά στην Κυριακάτικη Kontranews για τα θετικά νομοσχέδια που θα έρθουν σύντομα στη Βουλή, ενώ τονίζει πως η Συμφωνία των Πρεσπών «είναι η καλύτερη δυνατή για την πατρίδα μας». Ακόμη σχολιάζει τη ρητορική του Πάνου Καμμένου προς την Τουρκία, τις αντιδράσεις των απόστρατων για τα αναδρομικά και την πρόσφατη έκρηξη στον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου.

Τι ισχύει ακριβώς με τα αναδρομικά; Έχουν δίκιο που διαμαρτύρονται οι απόστρατοι;

Υπήρξαν διάφορα δημοσιεύματα που προσπάθησαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Οι συντάξεις των συγκεκριμένων δικαιούχων υπολογίστηκαν σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις τη στιγμή της συνταξιοδότησης, όπως ισχύει για όλους τους συνταξιούχους της χώρας. Επί των συντάξεων αυτών προέκυψαν και τα αναδρομικά ποσά που καταβλήθηκαν, με στόχο τη αποκατάσταση των αδικιών των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ωστόσο, πρέπει και το ΣτΕ από την πλευρά του να λαμβάνει υπόψη όλα τα δεδομένα και να αποφασίζει με βάση την αρχή της αναλογικότητας. Δεν μπορεί ξαφνικά η παρούσα κυβέρνηση να αποκαταστήσει με μιας τη σκανδαλώδη κακοδιαχείριση των προηγούμενων κυβερνήσεων, ούτε να δώσει πίσω εν μια νυκτί όλα όσα αδίκως επιβλήθηκαν στην κοινωνία.

 Ο Πάνος Καμμένος δηλώνει σε όλους τους τόνους πως «θα συντρίψουμε όποιον τολμήσει να αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία». Υπερασπίζεστε αυτή τη ρητορική ή τη θεωρείτε υπερβολική;

Ο καθένας από εμάς κρίνεται και από τα λόγια, αλλά και από τις πράξεις του. Η θέση της Ελλάδας και της κυβέρνησης απέναντι σε κάθε απειλή που στρέφεται ενάντια στην εδαφική της ακεραιότητα είναι σαφής και ξεκάθαρη. Δεν δεχόμαστε απειλές, δεν συρόμαστε σε «πόλεμο δηλώσεων», και στοχεύουμε πάντοτε στην υπεράσπιση της πατρίδας μας και στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη γειτονιά μας. To μεγάλο όπλο της χώρας είναι η διπλωματία της που λειτουργεί σε βάθος χρόνου και με βάθος περιεχομένου. Έτσι κερδίζουν δυναμική οι ισχυρές χώρες παγκοσμίως, έτσι το πετυχαίνει και η Ελλάδα.

Αυτό κάνουμε από την πρώτη μέρα και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, με σύνεση, προσήλωση στο στόχο, μεθοδικότητα, αποτελεσματικότητα και ισχυρά διπλωματικά και πολιτικά ερείσματα στη διεθνή σκηνή και τους συμμάχους μας.

Ποιες θετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες να περιμένουμε το επόμενο διάστημα;

Οι επόμενες πρωτοβουλίες αφορούν, μεταξύ άλλων, στην παράταση της λειτουργίας του εξωδικαστικού μηχανισμού και στη βελτίωση των προβλέψεών του, στην περαιτέρω απλοποίηση της διαδικασίας ρύθμισης οφειλών, στην προώθηση διάταξης για τη δημιουργία Δικτύου Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Μετασχηματισμού Επιχειρήσεων, με το οποίο προχωρά πιο εξειδικευμένη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Επίσης, σε ζητήματα που αφορούν στην ενίσχυση των επενδύσεων, βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την προσέλκυση Στρατηγικών Επενδύσεων, το σχέδιο νόμου για μικροπιστώσεις, με στόχο τη ρευστότητα στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και αυτούς που είναι αποκλεισμένοι από το τραπεζικό σύστημα, αλλά και το σχέδιο νόμου για δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας. Επίσης, σημαντικό για την κοινωνία αναμένεται να είναι το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Όλες αυτές οι παρεμβάσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες θα αφήσουν ισχυρό αποτύπωμα στην οικονομία, στην αγορά και την καθημερινότητα των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών.

Τελευταίο αλλά πιο σημαντικό, η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά περίπου 10% και η κατάργηση του υποκατώτατου. Αρχίζει η αναστροφή της πορείας διάλυσης των μισθών που επέβαλε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ του κ. Παπαδήμου το 2012.

Θα βρει η κυβέρνηση τους 151 ψήφους για να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών; Είστε έτοιμοι να επωμιστείτε το πολιτικό κόστος, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα;

Είμαι αισιόδοξος ότι διαμορφώνεται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι ένα μείζον θέμα εξωτερικής πολιτικής που απαιτεί υπεύθυνη στάση από όλους, και το οποίο μας ταλαιπώρησε επί δεκαετίες λόγω της μυωπικής και αδιέξοδης πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Η εμπέδωση και κατανόηση της Συμφωνίας είναι το «κλειδί» για την ευρεία κοινωνική αποδοχή της και στη Βόρεια Ελλάδα. Δεν χρειάζεται να κρυβόμαστε πίσω από δάκτυλό μας. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι η καλύτερη δυνατή για την πατρίδα μας, που αποκαθιστά τις απανωτές διπλωματικές αποτυχίες των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων.

Κάθε συμφωνία είναι προϊόν συναίνεσης και ρεαλισμού, κι αυτό ακριβώς είναι κι αυτή η συμφωνία. Δεν χάνουμε, αλλά κερδίζουμε από αυτή τη συμφωνία, και θα το καταλάβουμε την αμέσως επόμενη μέρα από την εφαρμογή της, σε όλα τα επίπεδα: διπλωματικό, εμπορικό, οικονομικό, αλλά και θετικές εξελίξεις στο ζήτημα της διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια.

Η ολοκλήρωση και διευθέτησης αυτής της εκκρεμότητας με την πΓΔΜ θα ανοίξει το δρόμο για μια νέα εποχή σε ολόκληρα τα Βαλκάνια, με τη χώρα μας να πρωταγωνιστεί και πάλι, με σημαντικό όφελος για την Βόρεια Ελλάδα και την Μακεδονία μας.

Αν ο Πάνος Καμμένος άρει τη στήριξη του στην κυβέρνηση, θεωρείτε πως μπορεί να σχηματιστεί μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία μέχρι τις εκλογές;

Δεν θα μπω σε τέτοιες υποθέσεις. Με τον Πάνο Καμμένο έχουμε μια δουλειά να τελειώσουμε, κι αυτό αφορά, μετά την επιτυχημένη έξοδο από τα μνημόνια, την έξοδο από την κρίση. Νομίζω ότι αυτή η πρόκληση θα υπερβεί τις σημαντικές διαφωνίες που έχει στο Μακεδονικό, αλλά αυτό είναι δικό του θέμα.

Πως είδατε την τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμού στον Άγιο Διονύσιο στο Κολωνάκι;

Θέλω να αναφερθώ σε ένα διαρκώς διογκούμενο πρόβλημα που υπάρχει στην πολιτική ζωή της χώρας και είναι νάρκη για την ίδια την δημοκρατία μας. Το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου. Είμαστε στο παρά ένα να πάψουμε να συζητάμε πολιτικά. Δείτε το εξής: το άθλιο τρομοκρατικό χτύπημα στον Άγιο Διονύσιο στο Κολωνάκι είναι εξαιρετικά σοβαρό κι όμως η μείζονα αντιπολίτευση, η ΝΔ, μπήκε στον πειρασμό μικροκομματικής εκμετάλλευσης και αξιοποίησής του από τα φιλικά της media όπως έγινε και με το αντίστοιχο στο ΣΚΑΙ.

Επιβάλλεται δημοκρατική εγρήγορση, καταδίκη χωρίς αστερίσκους από όλους, απόλυτη προτεραιότητα για τις δημοκρατικές δυνάμεις, η προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών που υπονομεύονται από τέτοια άθλια χτυπήματα, εμπέδωση του αισθήματος της ασφάλειας στους πολίτες χωρίς κομματικά παιχνιδάκια. Ένα υπεύθυνο πολιτικό σύστημα δεν τρομοκρατείται, δεν φοβάται, δεν τραυματίζεται, δεν παίζει με τα όριά του. Η ΝΔ παίζει με τη φωτιά, καθιστά αν όχι συνομιλητές ή ρυθμιστές, σίγουρα όμως αναγνωρίζει παρεμβατική δυνατότητα σε ερεβώδεις δυνάμεις για κομματικά πρόσκαιρα οφέλη.Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien