Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΑΝΑΦΗ > Βουλιάζουν από τουρίστες τα νησάκια της «άγονης» γραμμής

Βουλιάζουν από τουρίστες τα νησάκια της «άγονης» γραμμής

Μόνο άγονη δεν είναι το φετινό καλοκαίρι στις Κυκλάδες η τουριστική κίνηση στα νησάκια της λεγόμενης άγονης γραμμής. Ζήτημα είναι αν υπάρχει εκεί τον Αύγουστο διαθέσιμο κατάλυμα από τη στιγμή που Γάλλοι, Ιταλοί και κατά δεύτερο λόγο Ελληνες φρόντισαν να κλείσουν κατάλυμα μήνες πριν. Πλήρωσαν από 40 έως και 200 ευρώ τη βραδιά, έδωσαν ώς και 700 ευρώ ημερησίως για βίλες. Μέχρι και ανεμόμυλο έκλεισαν ως ενοικιαζόμενο σπιτάκι…

Με μικρό μπαλκόνι ή βεράντα, με ή χωρίς θέα στη θάλασσα, με πρωινό ή κουζινάκι, τηλεόραση, αιρ-κοντίσιον και Ιντερνετ, έως λιμνούλες με γιαπωνέζικα ψαράκια. Όπως και να ‘χει, στα κυκλαδίτικα μικρονήσια δύσκολα βρίσκει κανείς τελευταία στιγμή κατάλυμα τον Αύγουστο. Μέχρι και προκαταβολές από πέρυσι έχουν πάρει οι ντόπιοι για να κρατήσουν δωμάτιο εγκαίρως. Τρεις χιλιάδες κλίνες σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια (2.000 κρεβάτια), αλλά και σε κατοικίες και βίλες που μισθώνονται μετρά το Κουφονήσι της Νάξου, το μικρότερο αλλά πιο πυκνοκατοικημένο κυκλαδίτικο νησί. «Μιλάμε για περίπου 100 μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις. Την αλιεία είχαν παλαιότερα οι περισσότεροι από τους περίπου 400 ντόπιους κύριο επάγγελμα, ώσπου έχτισαν από δυο-τρία δωματιάκια ο καθένας για έξτρα εισόδημα. Σταδιακά από το 2000 και μετά έγινε πια ο τουρισμός βασική δουλειά μας» δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο Μιχάλης Κωβαίος, πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κουφονησίων.

Φέτος ο Ιούλιος δεν πήγε τόσο καλά όσο τις προηγούμενες χρονιές, εξηγεί. «Ευτυχώς, όμως, τώρα τον Αύγουστο θα έχουμε πληρότητα 90%-95%. Κατά μέσον όρο μένουν τρεις με τέσσερις μέρες, είναι και τσιμπημένα τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια – έχουμε πάντως καλή ακτοπλοϊκή σύνδεση» συνεχίζει. Τα 90 ευρώ για ένα δίκλινο μπορεί να ακούγονται υψηλή τιμή, παραδέχεται. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, «τα περισσότερα καταλύματα αξίζουν τα λεφτά τους». Το γνωρίζουν αυτό άριστα πολλές οικογένειες, Ιταλοί, Σκανδιναβοί κι Έλληνες, ζευγάρια και παρέες, γι’ αυτό άλλωστε ξαναφθάνουν στο νησί που αγάπησαν τα προηγούμενα χρόνια. «Έρχονται εδώ για να χαλαρώσουν, ξέρουν πως το Κουφονήσι σε γαληνεύει, εδώ αυτοκίνητο δεν θες! Έχουμε και καλό φαγητό, ψαράκι άφθονο» λέει.

«Ημουν στον παράδεισο…». Αρκετά είναι τα καινούργια ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα στη Δονούσα, το βορειότερο νησί του συμπλέγματος των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων. «Εδώ λειτουργούν 250 δωμάτια (700 κλίνες), τα περισσότερα είναι στούντιο με κουζίνα» αναφέρει ο Λογοθέτης Κωβαίος, πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών του νησιού των 120 κατοίκων. «Τα χρήματα που ζητάμε, από 45 ώς και 120 ευρώ ανάλογα με το δωμάτιο, είναι κάτω από τον μέσο όρο των Κυκλάδων. Σαφώς και αλλού ίσως είναι πιο φθηνά. Για να φτιαχτεί εδώ, όμως, ένα δωμάτιο, γενικά το κόστος μιας τοπικής επιχείρησης, είναι πολύ πιο υψηλό» υποστηρίζει.

Έστω κι έτσι, τον Ιούλιο, το νησάκι έφθασε στο 95% σε πληρότητα. Τον Αύγουστο αγγίζει σχεδόν το 100%, τονίζει. «Μας προτιμούν κυρίως Έλληνες, που κάθε χρόνο κάνουν παρέες στην παραλία. Παιδιά, γονείς, ζευγάρια, νεολαία, είναι δίπλα δίπλα. Έτσι, καθώς οι επιλογές εδώ είναι λιγοστές, το κλίμα γίνεται παρεΐστικο, όχι απρόσωπο, εδώ όλοι λέμε καλημέρα. Στη Δονούσα κυκλοφορείς μόνο με βερμούδα και σαγιονάρες. Απολαμβάνεις ηρεμία, δεν ακούς μηχανάκια κι αυτοκίνητα, σχεδόν ξεχνάς και τι μέρα είναι. Ήμουν στον παράδεισο λες όταν γυρίσεις!» προσθέτει.

«Sold out» και σε Σίκινο – Φολέγανδρο – Κίμωλο – Ανάφη

Οι 200 μόνιμοι κάτοικοι στη Σίκινο γίνονται 2.500 τον Αύγουστο. Τότε που φθάνουν εκεί ελληνικές οικογένειες (70%), αλλά και ξένοι. Γερμανοί, Γάλλοι κι Ελβετοί μάλιστα έχουν χτίσει, τα τελευταία χρόνια, τα δικά τους, πάνω από 50, σπίτια-αρχοντικά στον οικισμό Χωριό. «Πάντα είναι γεμάτα τα καταλύματά μας κάθε Αύγουστο και φέτος αγγίζουμε το 100%. Εχουμε δωμάτια (συνολικά 600 κλίνες) σε πάρα πολύ καλή κατάσταση, τα περισσότερα με βεράντα και θέα» λέει ο δήμαρχος του νησιού Βασίλης Μαράκης. «Είμαστε από τους τελευταίους εναλλακτικούς προορισμούς των Κυκλάδων, με παραδοσιακούς οικισμούς και σοκάκια, με μικρές αλλά πεντακάθαρες παραλίες, ντόπιους που σέβονται την παράδοσή τους. Εδώ δεν έχει βοή, χαμό. Στη Σίκινο θα βρεις να πιεις και το τσίπουρο, το ρακόμελο, τα ποτάκια σου, το ταβερνάκι σου, μέχρι κι ένα μικρό κλαμπ» διαφημίζει τον τόπο του.

Τριάντα δύο ξενοδοχεία (συνολικά 800 κρεβάτια) λειτουργούν στη Φολέγανδρο, στις Νοτιοδυτικές Κυκλάδες. Αν προστεθούν και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, τότε οι διαθέσιμες κλίνες φθάνουν τις 3.000, εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Ξενοδόχων Γιώργος Αγας. «Οι τιμές αλλάζουν μέρα με τη μέρα, σαν τα αεροπορικά εισιτήρια. Σε εμάς (3 αστέρων) κυμάνθηκαν από 110 έως 140 ευρώ για δίκλινο τον Ιούλιο, αυξήθηκαν κατά 20 ευρώ τον Αύγουστο, μήνα που σχεδόν όλα τα καταλύματα του νησιού είναι γεμάτα, κυρίως από Γάλλους και Ιταλούς» λέει.
«Δεν είμαστε μόνο ήλιος και θάλασσα. Εχουμε καταφέρει να αναδείξουμε τον εναλλακτικό τουρισμό, τα μονοπάτια και τις ιαματικές πηγές μας. Γι’ αυτό και μας προτιμούν οι τουρίστες, κυρίως από Γαλλία, Ιταλία και Βρετανία – φέτος ένα 30% είναι Ελληνες» λέει με τη σειρά του ο Κώστας Βεντούρης, δήμαρχος Κιμώλου. Καμιά τριανταριά οικογένειες βγάζουν τα προς το ζην από ενοικιαζόμενα δωμάτια, από συνολικά 450 κλίνες. «Φέτος είναι η καλύτερη σεζόν τους τα τελευταία χρόνια, λένε. Τώρα, όποιος ενδιαφέρεται, μόνο Σεπτέμβριο ή του χρόνου πια θα βρει να μείνει – εδώ πρέπει να κλείσεις από χειμώνα, έστω άνοιξη. Μπορεί να μην έχουμε τις παροχές της Μυκόνου, αλλά όποιος έρθει θα βρει ένα παρθένο, γραφικό, φιλόξενο νησί που δεν το έχει αγγίξει η μαζικότητα» τονίζει.

«Δεν μας λείπει κάτι, αξίζουν οι διακοπές εδώ!» λέει κι ο Ιάκωβος Ρούσσος, δήμαρχος στην Ανάφη, το ορεινό νησί των 200 κατοίκων, στην εσχατιά των Κυκλάδων. «Είναι πολλοί οι ξένοι που έρχονται εδώ, ειδικά Ιταλοί, λάτρεις του ελεύθερου κάμπινγκ στην παραλία του Ρούκουνα. Αυτοί έσωσαν την κατάσταση εν μέσω ελληνικής κρίσης. Ειδικά έως τις 18 Αυγούστου οι περίπου 800 κλίνες σε ενοικιαζόμενα δωμάτια είναι κομπλέ!» υπογραμμίζει.

«Από τον Νοέμβριο κλεισμένοι για Αύγουστο»

Ιδιοκτήτρια πέντε ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων – στούντιο 30 τ.μ. στη Σχοινούσσα, η Ακαθή Νομικού, την υψηλή περίοδο τα νοικιάζει προς 80 ευρώ ημερησίως (με θέα στη θάλασσα, χωρίς πρωινό, αλλά με κουζινάκι). «Την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου είχαμε μικρή πτώση στην κίνηση συγκριτικά με πέρυσι. Από Αύγουστο, όμως, ώς κι αρχές Σεπτεμβρίου είμαστε φουλ! Ιταλοί και Γάλλοι κατά βάση, αλλά κι Ελληνες απολαμβάνουν ησυχία και τις 15 παραλίες μας» σημειώνει. Συγκρότημα έξι ενοικιαζόμενων δίκλινων δωματίων διατηρεί εδώ και 28 χρόνια στην Ηρακλειά των 85 κατοίκων ο Γιάννης Ζωγράφος. Τον Αύγουστο τα νοικιάζει προς 90 ευρώ (με πρωινό), τον Ιούλιο τα έδωσε 60. «Κανείς δεν ξέρει τι τράβηξα για να φτιάξω και να συντηρώ όλο αυτόν τον χώρο, τα τέσσερα στρέμματα με τη φανταστική θέα, τον μεγάλο κήπο και τη λιμνούλα με τα ψάρια» λέει στα «ΝΕΑ». Δεν έχει, πάντως, παρά να είναι ικανοποιημένος από το φετινό… sold out! «Από Νοέμβριο είμαστε κλεισμένοι για τον Αύγουστο! Εχουν βρει τα δωμάτιά μου Γερμανοί, Αγγλοι και Ιταλοί μέσω Διαδικτύου. Κι από Ελληνες, όμως, και τα 150 ενοικιαζόμενα δωμάτια του νησιού έχουν φέτος πολύ μεγάλη ζήτηση. Μόνο μετά τις 10 Σεπτεμβρίου υπάρχει πια διαθεσιμότητα» αναφέρει.

Του Πέτρου Στεφανή, από την έντυπη έκδοση των Νέων


Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien