Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Τζανακόπουλος: Τα σύνορα του Αιγαίου δεν αμφισβητούνται

Τζανακόπουλος: Τα σύνορα του Αιγαίου δεν αμφισβητούνται

«Η Τουρκία μπορεί να προκαλεί όσο θέλει, το θέμα είναι ότι τετελεσμένα στο Αιγαίο υπάρχουν και τα σύνορα δεν αμφισβητούνται» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, στην εκπομπή «Σήμερα» με τους δημοσιογράφους Δ. Οικονόμου και Μ. Αναστασοπούλου, ενώ επεσήμανε ότι η θα ήταν προτιμότερο η Άγκυρα να προχωρήσει σε μία αποκλιμάκωση.

Αναφορικά με τη δήλωση του Τούρκου αντιπροέδρου, Μπεκίρ Μποζντάγ, ότι η Τουρκία κατέβασε την ελληνική σημαία από τη νησίδα Ανθρωποφάγος, ο κ. Τζανακόπουλος, σημείωσε ότι «ο Τούρκος αντιπρόεδρος μπορεί να παραλογίζεται όσο θέλει» και πρόσθεσε ότι δεν επιβεβαιώνεται η υποστολή σημαίας.

Όσον αφορά στην κίνηση των τριών νέων να υψώσουν την ελληνική σημαία στη βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάγος» υπογράμμισε ότι «η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να ασκείται από ιδιώτες».

«Η σημαία σε μία τέτοια περιοχή αποτελεί πράξη εξωτερικής πολιτικής. Γι’ αυτό και με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο, καλό είναι να αποφεύγονται τέτοιου είδους ενέργειες» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για την ανακοίνωση της ΕΕ για τη στάση της Τουρκίας τόνισε:

«Η ΕΕ πήρε μία σαφή θέση για όσα συμβαίνουν αλλά δεν κάνει τον διαιτητή. Οποιαδήποτε διαφορά με την Τουρκία είναι και θέμα της Ενωσης. Αλλά το γεγονός ότι έχουμε τόσο επιθετική αντίδραση από την πλευρά της Τουρκίας, σημαίνει ότι προφανώς ίδρωσε το αυτί τους».

Σχολιάζοντας το χθεσινό περιστατικό με την επιχείρηση παρενόχλησης του πρωθυπουργικού αεροσκάφους, είπε ότι ζητήθηκε σχέδιο πτήσης, σηκώθηκαν αμέσως ελληνικά μαχητικά και τα τουρκικά απομακρύνθηκαν ενώ δεν υπήρξε καν παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου.

Η καθαρή εξοδος της χώρας από τα μνημόνια είναι βέβαιη και σταθερή

Την πεποίθηση ότι η χώρα θα βγει από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση νέων μέτρων, εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι. Επανέλαβε πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να χρειαστεί πιστοληπτική γραμμή στήριξης και πως η έξοδος της χώρας θα είναι καθαρή και σταθερή.

Αναφερθείς στις δηλώσεις του πρωθυπουργού για την οικονομία αλλά και για τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, ο υπουργός Επικρατείας είπε: «Προφανώς η έξοδος θα είναι καθαρή. Τι σημαίνει καθαρή έξοδος το εξήγησε και ο πρωθυπουργός χθες. Καθαρή έξοδος σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε πιστοληπτική γραμμή» τόνισε και προσέθεσε πως αυτό επιδιώχθηκε από πολιτικές δυνάμεις ιδίως στη χώρα μας διότι σε επίπεδο Ευρώπης δεν έγινε τέτοια συζήτηση. «Αντιθέτως καμιά σοβαρή η πολιτική δύναμη που παίζει ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα δεν ζήτησε πιστοληπτική γραμμή. Επομένως αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα επομένως η έξοδος θα είναι απολύτως καθαρή δηλαδή χωρίς νέες δεσμεύσεις», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Αυτό νομίζω πρέπει να πούμε πως έχει διαγραφεί, έχει προεξοφληθεί. Και με αυτή την έννοια σας λέω με βεβαιότητα ότι η πορεία της εξόδου της χώρας από τη διαδικασία του τρίτου προγράμματος είναι βέβαιη και σταθερή και θα ολοκληρωθεί στην ώρα της» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σχετικά με το ΔΝΤ, ο κ. Τζανακόπουλος άφησε αιχμές για τον τρόπο που παρουσιάζονται κάποιοι αριθμοί από τους οποίους ούτως η άλλως το Ταμείο, έχει την τάση διαχρονικά να υπό εκτιμά, όπως είπε. «Το ΔΝΤ αυτή τη στιγμή όποια πρόβλεψη και αν κάνει νομίζω ότι έχει χάσει την αξιοπιστία του μετά και την πρόβλεψη που είχε κάνει για το 2015 για το 2016 και το 2017 οι οποίες ήταν υποεκτιμημένες αλλά και μετά τις προβλέψεις που έκανε για τα πρώτα δύο προγράμματα τα οποία ήταν και υπερεκτιμημένα επομένως αυτή τη στιγμή δεν νομίζω ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ό,τι κι αν πει, έχει το πολιτικό κεφάλαιο να επηρεάσει την πορεία της διαπραγμάτευσης. Αυτό που όμως πρέπει να σχολιάσω είναι ότι πάρα πολλές φορές στην Ελλάδα έχει γίνει χρήση των δεδομένων που παρουσιάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο -άλλες φορές διαστρεβλωμένη άλλες φορές πραγματική- για να προεξοφληθούν άλλες φορές αποτυχίες ή για να προεξοφληθεί μία πορεία προς τα βράχια» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς εάν θα έρθουν νωρίτερα τα μέτρα που αφορούν το αφορολόγητο, ο κ. Τζανακόπουλος είπε: «Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση».

Καταλήγοντας ο υπουργός Επικρατείας επέμεινε πως «η καθαρή έξοδος είναι ένα γεγονός το οποίο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί δεν αφορά μία αξιολογική κρίση. Η καθαρή έξοδος σημαίνει έξοδος χωρίς νέες δεσμεύσεις σημαίνει έξοδος χωρίς πιστοληπτική γραμμή και τέταρτο μνημόνιο με αυτήν την έννοια λοιπόν σας λέω ότι μιλάμε για μία καθαρή έξοδο την οποία κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ανεξαρτήτως οπτικής γωνίας που βλέπει τα πράγματα».Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien