Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Τσίπρας: Πιο αναγκαία και πιο εφικτή από ποτέ οριστική λύση για την Ελλάδα στις 15 Ιουνίου

Τσίπρας: Πιο αναγκαία και πιο εφικτή από ποτέ οριστική λύση για την Ελλάδα στις 15 Ιουνίου

Η Ελλάδα είναι έτοιμη, οι επενδυτές είναι έτοιμοι, οι αγορές είναι έτοιμες και το μόνο που περιμένουν είναι ένα σήμα από την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης, ένα σήμα από τους θεσμούς ότι μπορούν να εμπιστευθούν ξανά τη χώρα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην εκδήλωση του Concordia.

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, τις επόμενες μέρες έχουμε τη χρυσή ευκαιρία να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις. Τώρα διεξάγεται η συζήτηση που θα καθορίσει τη μοίρα της Ευρώπης.

Οι ευκαιρίες για επενδύσεις

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι εδώ και μια επταετία η χώρα βιώνει τις σκληρές συνέπειες στρεβλών επιλογών, είτε προηγούμενων κυβερνήσεων είτε των εταίρων μας στην ευρώπη που μας υπέδειξαν εξ αρχής τη λάθος συνταγή για την υπέρβαση της κρίσης.

Πλέον, υπογράμμισε, καλούμαστε να πάρουμε τις αναγκαίες αποφάσεις για να είναι ένα μέλλον ανάπτυξης, ευκαιριών και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα είναι γεμάτη ευκαιρίες και οι επενδύσεις μπορούν να παράξουν θέσεις εργασίας και νέο πλούτο.

Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει

Η χώρα, σημείωσε ο πρωθυπουργός, έχει κάθε δυνατότητα να κοιτάξει το μέλλον με αισιοδοξία καθώς όλα τα στοιχεία δείχνουν θετική πορεία.

Αναφέρθηκε στην αύξηση του ΑΕΠ μετά από πολλά χρόνια, παρά την αβεβαιότητα που προκάλεσε η παράταση στις διαπραγματεύσεις.

Παράλληλα, επικεντρώθηκε στους δείκτες των εξαγωγών, των επενδύσεων και της απασχόλησης, υπογραμμίζοντας ότι ανακάμπτουν.

Ανοίγονται τεράστιες δυνατότητες. Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει. Βρισκόμαστε σε ένα μομέντουμ ανάκαμψης, αρκεί να μην αφήσουμε να πάει χαμένη η ιστορική ευκαιρία, σημείωσε.

Η Ελλάδα είναι έτοιμη, οι επενδυτές είναι έτοιμοι, οι αγορές είναι έτοιμες και το μόνο που περιμένουν είναι ένα σήμα από τους θεσμούς ότι μπορούν να εμπιστευθούν ξανά την Ελλάδα. Ένα σήμα ότι οι εταίροι μας θα κάνουν ότι είναι αναγκαίο για να μπει η ανάπτυξη πρώτη στην ατζέντα.

Τις επόμενες μέρες, υπογράμμισε, έχουμε τη χρυσή ευκαιρία να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις. Τώρα λαμβάνονται οι αποφάσεις για τις επόμενες δεκαετίες. Μια απόφαση στις 15 Ιουνίου που θα επιλύει οριστικά το ελληνικό ζήτημα είναι πιο αναγκαία και εφικτή από ποτέ. Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος, δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε.

Ο ελληνικός λαός έχει κάνει περισσότερα απ’ όσα του αναλογούσαν, η Ελλάδα έχει κάνει περισσότερα απ’ όσα είχε δεσμευτεί. Είναι η σειρά των εταίρων αυτό που μπορούν και αυτό που δικαιούμαστε με βάση τα συμφωνηθέντα.

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί στη χώρα το δικαίωμα για μια βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτό δεν είναι μόνο προς το συμφέρον της Ελλάδας αλλά και των πιστωτών μας και της Ευρώπης. Αυτό που διεκδικούμε δεν είναι τίποτα περισσότερο από το αυτονόητο. Μια συμφωνία που θα ορίσει με σαφήνεια τα μεσοπρόθεσμα μέτρα και θα δώσει στους θεσμούς (και την ΕΚΤ) τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε θετικές μελέτες για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Το κλειδί

Το βασικό σημείο που δεν επέτρεψε να γεφυρωθούν οι διαφορές στο προηγούμενο Eurogroup ήταν οι διαφορές Ευρώπης-ΔΝΤ στις προβλέψεις για την μεσο-μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Η διαφορά μπορεί να γεφυρωθεί επί της ουσίας, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Να αναλάβει η Ευρώπη συγκεκριμένες δεσμεύσεις και πρωτοβουλίες, πέρα από την επέκταση της ωρίμανσης των αποπληρωμών, για επενδυτικά προγράμματα που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα γεφυρώσουν στην πράξη τις διαφορές.

Αυτός ο στόχος είναι στο επίκεντρο της συζήτησης που διεξάγεται. Αυτή είναι και η συνεισφορά της Ελλάδας. Δεν προσερχόμαστε στο τραπέζι επαιτώντας αλλά ούτε γκρινιάζοντας. Προτείνουμε συγκεκριμένες λύσεις που θα δώσουν διέξοδο.

Δεν θα αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη

Όπως είπε ο πρωθυπουργός η Μέρκελ και ο Μακρόν υπερασπίζονται την Ευρώπη της ανάπτυξης.

Η Ελλάδα μπορεί ταχύτατα να μεταμορφωθεί και να αξιοποιήσει τις τεράστιες δυνατότητές της: την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού, και την γεωγραφική θέση. Δεν θα αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη, τόνισε.

Οι ευρύτερες προκλήσεις

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με αντιφάσεις που την καθηλώνουν. Η εθνική αναδίπλωση στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης είναι ο πιο σύντομος δρόμος για την αυτοδιάλυση, τόνισε. Η ΕΕ δεν μπορεί να πορεύεται διαιρεμένη στο εσωτερικό της από ένα αόρατο τοίχο χρήματος που χωρίζει Βορρά-Νότο.

Όσο η Ευρώπη αποκλίνει στο εσωτερικό της τόσο μεγαλύτερη γίνεται η απόσταση μεταξύ των κρατών-μελών, τόσο πιο δύσκολο είναι να πάρει η Ευρώπη τη μοίρα στα χέρια της, όπως προέτρεψε η Αγκελα Μέρκελ μετά τους G7 στο Μπάρι.

Ο Αλέξης Τσίπρα τόνισε ότι θα πρέπει να αποκλειστούν σενάρια μιας Ευρώπης με «σκληρό πυρήνα». Μια μικρή Ευρώπη είναι μια «ασήμαντη Ευρώπη» στο διεθνές γίγνεσθαι.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για ανάγκη «αμοιβαιοποίησης» των κινδύνων και μια νέα αρχή για την ευρωζώνη και την Ευρώπη.Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien