Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Τσακαλώτος: Το νομοσχέδιο φέρνει μέτρα 4,9 δις και θετικά μέτρα 7,5 δις

Τσακαλώτος: Το νομοσχέδιο φέρνει μέτρα 4,9 δις και θετικά μέτρα 7,5 δις

«Εμείς δεν έχουμε success story όπως λέγανε ότι είχαν οι προηγούμενοι. Είχα πει ότι στη συμφωνία υπάρχουν πολλά πράγματα που θα στενοχωρήσουν τον κόσμο, αλλά υπάρχουν πράγματα για τα οποία μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι. Γι’ αυτό λέμε ότι η βασική μάχη που δίνουμε είναι η μάχη της επιτροπείας» είπε ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ότι πρόβλημα της επιτροπείας δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, είτε είναι σε πρόγραμμα είτε όχι.

«Ο στόχος μας είναι το 2018 να φύγουμε από αυτό το πρόγραμμα. Να φύγουμε από την ακραία επιτροπεία και να μπούμε σε έναν άλλο δρόμο. Και γι’ αυτόν τον άλλο δρόμο χρειάζεται μια λύση του χρέους ώστε να είναι βιώσιμο, χρειάζεται η έξοδος στις αγορές» συμπλήρωσε

Ο υπουργός Οικονομικών, αναρωτήθηκε αν θα ήταν καλύτερο να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις τον περασμένο Δεκέμβριο χωρίς αντίμετρα, υπερασπιζόμενος ουσιαστικά τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κάλεσε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να αναλογιστούν ότι η Ελλάδα και το 1974 και το 2009, ήταν από τις πιο φτωχές και με τις μεγαλύτερες ανισότητες χώρες στην ΕΕ: «Ό,τι ίσχυε το 1974, το ίδιο ίσχυε και το 2009, πριν την κρίση και παρά το γεγονός ότι είχε ανάπτυξη επί μια δεκαετία. Δηλαδή και το 2009 η χώρα μας ήταν από πιο φτωχές και με τις μεγαλύτερες ανισότητες χώρα. Πού ήμασταν λοιπόν το 2009 κύριε Σταϊκούρα; Στο υπόγειο ή στο ισόγειο; Πού ήμασταν για τον κόσμο της εργασίας και τα φτωχά λαϊκά στρώματα το 2009. Γιατί το δικό σας κοινωνικό κράτος δεν στηρίχθηκε σε κοινωνικές παροχές, όπως αυτές που προσπαθούμε να κάνουμε εμείς. Ήταν πάνω στο ρουσφέτι, πάνω στη μόνιμη φοροδιαφυγή. Αυτό ήταν το κοινωνικό σας κράτος. Και τώρα, μετά από 7 χρόνια, ερχόμαστε εμείς να μπορούμε να διορθώσουμε εν μέρει αυτό και μας λέτε, ότι τα αντίμετρα φερετζές, ψευτοαντίμετρα, ότι είναι υποτιθέμενα, ότι είναι απάτη»

«Έχετε διαβάσει τα στοιχεία της UNICEF; Σύμφωνα με την έκθεσή της, ο κίνδυνος παιδικής φτώχειας, από 23% το 2009 αυξάνει στο 26,6% το 2014. Αυτό σημαίνει ότι μισό εκατομμύριο παιδιά στη χώρα ζουν σε φτωχές οικογένειες. Τα στοιχεία αυτά ενσωματώνουν όμως και τη μείωση του ορίου φτώχειας τα έτη αυτά» είπε ο Ευκλέιδης Τσακαλώτος και πρόσθεσε ότι «το ποσοστό παιδικής φτώχειας από το 20,7% το 2009 φτάνει το 55,1% το 2014».

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι «με τα μέτρα για τη στέγαση αρχίζει η μέριμνα και για τα μεσαία στρώματα, γιατί το επίδομα στέγασης μπορεί να το πάρει οικογένεια με παιδιά με εισόδημα 20.000 ευρώ και άρα 6.000.000 άτομα μπορεί να έχουν αυτό το επίδομα που μπορεί να φτάσει μέχρι 100 ευρώ το μήνα».

Για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, δήλωσε ότι τα μέτρα αφορούν οικογένειες με παιδιά με 27.000 εισόδημα.

Για το επιχείρημα της ΝΔ ότι για να εφαρμοστούν τα αντίμετρα χρειάζεται υπέρβαση των στόχων, ο υπουργός κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «ψαρεύει σε θολά νερά και ότι κρύβει την αλήθεια που είναι μια. Για να εφαρμοστούν, δηλαδή, τα αντίμετρα πρέπει να είμαστε εντός των στόχων».

Αναφορικά με το πόσα μέτρα θα υπάρξουν το 2018-2021, ο Ε. Τσακαλώτος είπε ότι το νομοσχέδιο φέρνει μέτρα 4,9 δισ. και τα θετικά μέτρα είναι ύψους 7,5 δισ.

«Νομίζω ότι πρέπει να τελειώσουμε με το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε. Από την αρχή είχα δηλώσει ότι εδώ θα υπάρχουν μέτρα δυσάρεστα, μέτρα που δεν θα θέλαμε να τα πάρουμε, μέτρα που έχουν επιβάρυνση για τα λαϊκά στρώματα. Εμείς κάναμε την επιλογή για μια συμφωνία που κάνει συμβιβασμούς αλλά ταυτόχρονα ανοίγει δρόμους, στις εργασιακές σχέσεις με την επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων, ανοίγει δρόμους για ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος, ανοίγει δρόμους για τις επενδύσεις που χρειάζεται η ελληνική οικονομία», είπε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι η τελική συμφωνία μπορεί να πάει και λίγο πιο πέρα από τις 22 Μαϊου, όμως θα περιέχει και συμφωνία για το χρέος.

«Είναι το τέλος της ιστορίας και η αρχή ενός success story; Όχι. Αλλά είναι αυτές οι παρεμβάσεις που από τη δική μας σκοπιά πρέπει να υποστηριχθούν για να αλλάξει σελίδα αυτή η χώρα», συμπλήρωσε.Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien