Aigaio365 > MAIN SLIDER > Τι περιμένουμε να βγει από το αναπτυξιακό συνέδριο; Ο Γιάννης Βουλγαράκης μιλά στο Aigaio365

Τι περιμένουμε να βγει από το αναπτυξιακό συνέδριο; Ο Γιάννης Βουλγαράκης μιλά στο Aigaio365

Χρήστος Κυμπιζής
Δημοσιογράφος

Ο Γιάννης Βουλγαράκης, από το γραφείο συντονισμού που προετοιμάζει τη διοργάνωση των περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων, μας μίλησε για τις επαφές του με τις κοινωνίες των Κυκλάδων ενόψει του 2ου κύκλου του αναπτυξιακόυ συνεδρίου του νοτίου Αιγαίου, τους προβληματισμούς του κόσμου, αλλά και τους στόχους του συνεδρίου, το οποίο θα ξεκινήσει την 1η Ιουνίου στη Νάξο και θα συνεχιστεί στις 5 και 6 του ίδιου μήνα στην Ερμούπολη της Σύρου. Ο Γιάννης Βουλγαράκης στα πλαίσια των προσυνεδριακών συναντήσεων συνομίλησε με κατοίκους και φορείς από τη Σαντορίνη, την Αμοργό, τα Κουφονήσια, την Πάρο, την Αντίπαρο, τη Νάξο, τη Σύρο, τις Μικρές Κυκλάδες, την Ίο και την Ανάφη.

«Ο κόσμος ήταν ανοιχτός στον διάλογο. Το κλιμάκιο στο οποίο συμμετείχα έχει δει πάνω από 350 άτομα, ενώ άλλους τόσους έχουν δει οι συνάδελφοι μου, η Αναστασία Σαπουνά, ο Αχιλλέας Ρουσιάκης και ο Κώστας Αλεξίου σε Μήλο, Σίφνο, Σέριφο, Τήνο, Μύκονο και Άνδρο» μας λέει. «Η προσέλευση από την κοινωνία και από τους θεσμικούς φορείς ήταν πολύ ικανοποιητική. Εντύπωση μας έκανε η δυναμική που υπάρχει σε αυτά τα νησιά και κυρίως η δυναμική από τους νέους ανθρώπους».

Ενδιαφέρονται για τα κοινά οι νέοι;

«Φυσικά ενδιαφέρονται για τα κοινά, αλλά πολύ περισσότερο ενδιαφέρονται να μείνουν στον τόπο τους και να απασχοληθούν ουσιαστικά. Δεν ψάχνουν το πως θα μπορέσουν να διοριστούν μόνο στο δημόσιο. Θέλουν να ασχοληθούν με το επιχειρείν. Οι νέοι ανθρωποι που συναντήσαμε, θέλουν να καλλιεργήσουν, να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία, με την αλιεία, με τον μεταποιητικό τομέα, με τον τουρισμό. Στη Σύρο συναντηθήκαμε με νέους επιχειρηματίες και με εκκολαπτόμενους επιστήμονες. Συναντηθήκαμε με τον σύλλογο των φοιτητών και μιλήσαμε για τη δυναμική που έχει το τμήμα και για το πως μπορεί να συνδεθεί με τα ναυπηγεία».

Υπήρξε κόσμος που σας αντιμετώπισε με καχυποψία;

«Υπηρετούμε μια διαδικασία, η οποία είναι πρωτόγνωρη. Έχουμε διαβουλευτεί με 3000 περίπου φορείς σε όλη την Ελλάδα. Στην αρχή ο κόσμος αναρωτιέται αν θέλουμε μόνο να τον ακούσουμε ή μόνο να υποσχεθούμε. Όταν μπαίνουμε στη διαδικασία να τους εξηγήσουμε ότι θέλουμε να διαβουλευτούμε, να μας εξηγήσουν το πως θέλουν να δουν τον τόπο τους και να μεταφέρουμε τις προτάσεις τους, τότε ή πλειοψηφία αυτών, από δύσπιστοι γίνονται σύμμαχοι. Ακριβώς διότι καταλαβαίνουν ότι δεν πρόκειται για μια κομματική ή κυβερνητική φιέστα αλλά για μια ειλικρινή προσπάθεια που σκοπό έχει την εκκίνηση ενός άλλου παραγωγικού μοντέλου με άλλα χαρακτηριστικά, μακριά από παρασιτικές λογικές».

Πως σας αντιμετώπισαν τα μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

«Οι περισσότεροι υποστηρίζουν αυτή τη διαδικασία».

Υπήρξε αδιαφορία από κάποιους αιρετούς;

«Όχι δεν μπορώ να το πω. Τέθηκαν κάποια ζητήματα που σχετίζονται με το ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να έχει επιπλέον αρμοδιότητες και επιπλέον εργαλεία για να μπορέσει να ανταποκριθεί. Φυσικά, κάποιοι ήταν πιο δύσπιστοι. Για παράδειγμα, θεώρησαν ότι τους επισκεφθήκαμε ενόψει του νέου εκλογικού νόμου. Σε αυτούς απαντήσαμε ότι ο νόμος είναι σε δημόσια διαβούλευση και μπορούν να εκφράσουν τη γνώμη τους».

Ποιά είναι η γνώμη των αιρετών για την απλή αναλογική;

«Οι περισσότεροι φάνηκαν να θέλουν την απλή αναλογική, η οποία όμως θα πρέπει να δίνει τη δυνατότητα της ομαλής λειτουργίας των δήμων και τη δυνατότητα να παίρνονται αποφάσεις και να γίνονται πράγματα. Αυτό το θέλουμε όλοι. Όσον αφορα τον πλουραλισμό και την πιο δημοκρατική εκπροσώπηση που δίνει, οι περισσότεροι είναι θετικοί».

Ποιες θα είναι θεματικές του συνεδρίου;

«Αρχικά, θα γίνει μια θεματική για την αγροτική ανάπτυξη στη Νάξο. Το συνέδριο για το Νότιο Αιγαίο είναι ένα. Άνοιξε στη Ρόδο και κλείνει στην έδρα της Περιφέρειας, γιατί επιδιώκουμε να υπάρξει όσο τον δυνατόν μεγαλύτερη εκπροσώπηση και προσέλευση των ίδιων των κατοίκων. Επομένως οι θεματικές θα κινηθούν σε κλίμα ανάλογο με της Ρόδου. Άρα μιλάμε για νησιωτική πολιτική, για δίκτυα και υποδομές, για περιβάλλον, για υγεία, για πολιτισμό και αθλητισμό».

Τι περιμένουμε να βγει από το συνέδριο;

«Περιμένουμε να πάρουμε αποφάσεις για ζητήματα της καθημερινότητας που μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα, αλλά και για ζητήματα που θα μπορούν να υλοποιηθούν μεσοπρόθεσμα η μακροπρόθεσμα. Τέτοια συζήτηση έγινε και στα πολύ μικρά νησιά. Στην Αντίπαρο λχ μιλήσαμε για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και για θέματα πολιτισμού. Μιλήσαμε και στη Δονούσα για ζητήματα που σχετίζονται με την υγεία και την ασφάλεια. Το ίδιο και στην Ίο».

Ποιά θα είναι τα χειροπιαστά αποτελέσματα που περιμένουμε να προκύψουν από το συνέδριο;

«Πέραν της διαβούλευσης, μας ενδιαφέρει και η επόμενη μέρα. Υπάρχει ο έλεγχος όλων όσων οι υπουργοί και ο πρωθυπουργός δεσμεύονται. Tο παρατηρητήριο ανά τακτά χρονικά διαστήματα δημοσιεύει το κατά πόσο οι δεσμεύσεις έχουν υλοποιηθεί. Θα υπάρξουν θέματα σχετικά με το Μεταφορικό Ισοδύναμο και με τις μεταφορές. Ήδη στο Ιόνιο, ένα δίκαιο αίτημα χρόνων αποκαταστάθηκε με την καλύτερη διασύνδεση των νησιών, και επειδή η ενδοκυκλαδική διασύνδεση είναι ένα ζητημα που έχει τεθεί σε όλα τα νησιά, θα πρέπει η κυβέρνηση να δει πως θα υπάρξει κάτι ανάλογο».

Ποιό είναι το μεγαλύτερο παράπονο που ακούσατε;

«Μέχρι τώρα, οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν εμφανίζονταν συχνά στα νησιά. Αντίθετα, οι υπουργοί αυτής της κυβέρνησης και οι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού, έχουν μια πιο συχνή επαφή. Οι πολίτες των νησιών αισθάνονται ότι δεν έχουν συχνή επικοινωνία με την κεντρική εξουσία».

Για το ΦΠΑ δεν ακούσατε διαμαρτυρίες;

«Το έθεσαν αρκετοί. Τους εξηγήσαμε ότι είναι μνημονιακή δέσμευση και για αυτό προχωρούμε σε άλλες πολιτικές που θα ανακουφίζουν τους νησιώτες, όπως είναι το Μεταφορικό Ισοδύναμο. Αναμένουμε να ακούσουμε σχετικές προτάσεις και στο αναπτυξιακό συνέδριο. Συζητήσαμε θέματα που σχετίζονται με τη λειψυδρία, η οποία απασχολεί και τους αγρότες και όσους ασχολούνται με τον τουρισμό. Τέθηκε και το θέμα της ανάδειξης των ιστορικών αρχαιολογικών μνημείων και της παράδοσης. Συζητήσαμε σχετικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας καθώς και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μέσα από εναλλακτικές δράσεις».

Ακούσατε μπράβο από τους νησιώτες;

«Ακούσαμε μπράβο για θέματα τα οποία σχετίζονται με την υγεία, όπου έχουν βελτιωθεί κατά πολύ οι συνθήκες. Αυτό το διαπίστωσα ιδίοις όμασι επισκεπτόμενος τα νοσοκομεία της Σύρου και της Σαντορίνης. Συναντήθηκα με τους υπεύθυνους από τα υγειονομικά κέντρα της Νάξου και της Πάρου. Θετικά σχόλια μας είπαν και από την Αντίπαρο και από αλλα νησιά. Το ίδιο ισχύει και με την Παιδεία. Έχουν καλυφθεί σχεδόν όλα τα κενά και υπάρχει μια διαδικασία ορθής λειτουργίας».Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien