Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΜΥΚΟΝΟΣ > TASTE OF MYKONOS – Γαστρονομικο 3ήμερο Αφιέρωμα στην Τυροβολιά 28-30 Σεπτέμβρη

TASTE OF MYKONOS – Γαστρονομικο 3ήμερο Αφιέρωμα στην Τυροβολιά 28-30 Σεπτέμβρη

 

Η Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου σε συνεργασία με τον Δήμο Μυκόνου και την Κ.Δ.Ε.Π.Π.Α.Μ. διοργανώνουν από τις 28 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2018 ένα 3ήμερο αφιέρωμα για την ανάδειξη της Τυροβολιάς, ενός από τα πιο σημαντικά και εμβληματικά τυριά του νησιού.

Η Τυροβολιά είναι το απλό λευκό τυρί που προκύπτει από την πρώτη τυροκόμηση. Ανήκει στην ίδια κατηγορία με εκείνα τα λευκά τυριά που αποτελούν ένα από τα πρώτα βήματα που έκανε η ανθρωπότητα στην πορεία για την κατάκτηση του πολιτισμού και της τέχνης της τυροκομίας. Είναι λευκό τυρί, μαλακό, χωρίς σχήμα και συνάμα στιβαρό και όχι ιδιαίτερα αλοιφωτό.

Η Τυροβολιά είναι το τυρί που θα βρεθεί με λίγο αλατάκι για νοστιμιά στο τραπέζι μας· είναι κυρίως αυτό που δίνει ουσία και νοστιμιά στις παραδοσιακές πίτες μας, την μελόπιτα, την κρεμμυδόπιτα· συχνά μάλιστα ολοκληρώνει στη δημόσια εστίαση μια Μυκονιάτικη εποχιακή σαλάτα, κ.ά. Υπό μια έννοια, λοιπόν, ανήκει στην καθημερινότητα της Μυκονιάτικης διατροφής.

Η Μύκονος, το νησί των εκπλήξεων! Από τη μια στην πρωτοπορία του Ελληνικού τουρισμού και με σημαντική θέση στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, και από την άλλη με σημαντική κτηνοτροφία και οργανωμένη τυροκομία, κερδίζει τον τίτλο και του νησιού των αντιθέσεων.

Διανύοντας μια ιδιαίτερη καλοκαιρινή περίοδο, με όλα τα καλά της και τις δυσκολίες της, παραμένουμε σταθεροί στην πεποίθησή μας ότι στις κατσαρόλες μας πρέπει να μαγειρέψουμε γνήσιες καλές και νόστιμες ειδήσεις από τη Μύκονο.

Η εκδήλωση εντάχθηκε στο Mykonos Art Festival http://www.mykonosartfestival.com/, έναν νέο θεσμό που ξεκίνησε φέτος στο νησί από το Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο και τον Δήμο Μυκόνου.

Η Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου με το Taste of Mykonos έχει δώσει δείγμα γραφής ήδη από τον Οκτώβριο του 2014 με το πρώτο μεγάλο της αφιέρωμα που αφορούσε στην Κοπανιστή, με σειρά εκδηλώσεων που έγραψαν την μικρή τους ιστορία, και με ιδιαίτερο αντίκτυπο πανελλαδικά. Βλέπε: http://www.tasteofmykonos.gr/

Σε συνεργασία με την ΚΔΕΠΠΑΜ, φορείς πολιτισμού, τοπικές συλλογικότητες, ερασιτέχνες και επαγγελματίες μάγειρες, εστιάτορες, ξενοδόχους, παραγωγούς κ.ά., καλούμαστε να δώσουμε γεύση από Μύκονο κλείνοντας πανηγυρικά τον φετινό καλοκαιρινό κύκλο εκδηλώσεων του Mykonos Art Festival. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η παράλληλη δράση ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ “FOOD IN CINEMA” σε συνδιοργάνωση με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Cine Manto Mykonos, Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου.

 Το 3ήμερο 28-30 Σεπτεμβρίου τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Μυκόνου και περιλαμβάνει πρόσκληση γευσιγνωστών, δημοσιογράφων, και bloggers στο νησί, επισκέψεις σε χώρους παραγωγής και εστίασης, γευσιγνωσίες και άλλες εκδηλώσεις, που έχουν στόχο την ανάδειξη και την γνωριμία με ένα ακόμα μυκονιάτικο προϊόν, την Τυροβολιά. Με αυτήν θα μαγειρέψουμε πιάτα παραδοσιακά είτε σύγχρονα, αναδεικνύοντας μερικές από τις δυνατότητές της.

Η Τυροβολιά, ο γνωστός άγνωστος, μας καλεί στο κοσμοπολίτικο νησί, με το τέλος του Σεπτέμβρη, που σηματοδοτεί το πέρασμα στο γλυκό και ήρεμο Μυκονιάτικο αποκαλόκαιρο του Οκτώβρη, για να γνωριστούμε καλύτερα. Δυο σύγχρονα και καλά οργανωμένα τυροκομεία και μια γενιά ενεργών αγροτών και κτηνοτρόφων στέλνουν μήνυμα αισιοδοξίας ότι μπορεί και πρέπει να συμβαδίσει η ανάπτυξη του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα με την τουριστική ανάπτυξη.

info: 6944393323 (Ρουσουνέλος Δημήτρης)

22890 27791 (Ζουγανέλη Κατερίνα – ΚΔΕΠΠΑΜ)

Το τριήμερο αφιέρωμα πέρα από την πρόσκληση δημοσιογράφων του έντυπου και του ηλεκτρονικού Τύπου για τους οποίους θα διοργανωθούν επισκέψεις σε τυροκομεία κλπ, κάποιες ιδιαίτερες γευσιγνωσίες, παρουσιάσεις στοιχείων των Μυκονιάτικων διατροφικών συνηθειών και προϊόντων περιλαμβάνει και εκδηλώσεις που είναι ανοικτές στο κοινό.
Ανάμεσά τους:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28/9/18

18:45-19:30 Κουκλοθέατρο με την Εύα Νικηφόρου, Πλατεία Άνω Μεράς «Με αλεύρι και τυροβολιά πιτάκια φτιάχνει η Λεμονιά»

ΣΑΒΒΑΤΟ 29/9/18 ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ & ΑΛΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ (ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ)

17:30-19:00 Μαγειρέματα στο Cine Manto (Κήπος Μελετόπουλου).

◗ Μαγειρεύουν: -Παναγιώτης Μενάρδος (εστιατόριο Μ-eating),
-Bάιος Ντούτσιας (εστιατόριο Kalita),
-Γιάννης Γαβαλάς (εστιατόριο Bakalo)
19:30 – 20:30
◗ Χαιρετισμός δημάρχου κ. Κωνσταντίνου Κουκά,
◗ Απολογισμός Mykonos Art Festival,
◗ Προβολή Ταινίας μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ: «Βάλσαμο», Διάρκεια: 14’, της Eλιάνας Αμπραβανέλ. ◗
Σύντομη αναφορά στην Τυροβολιά και την Τυροκομία της Μυκόνου
20:30 Μαγειρέματα στον Κήπο (συνέχεια)
◗ Κρεμμυδόπιτα Μυκόνου, διαδικασία παρασκευής, Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών.
◗ Ο Ιάκωβος Απέργης (σεφ στο Τζάννειο) και η Ειρήνη Ζουγανέλη (Σπιτική Κουζίνα) κλέβουν γέμιση …σκαρώνουν μαγειρικές σκανταλιές.
◗ Κλείσιμο με …ένα χαϊκού βγαλμένο από την καρδιά της Μυκονιάτικης κουζίνας: Γαλαχτιά από την Άννα Αθυμαρίτη.
◗ Κέρασμα (παρασκευές με τυροβολιά)
◗ Μουσική – Χορός στον Κήπο.

◗ Συμμετέχουν: Χορευτική ομάδα «Ανεμόμυλοι», Χορευτικό «Μαντώ» (παιδικό) και μουσικοί του νησιού.
◗ Στον Κήπο θα υπάρχουν πάγκοι γευσιγνωσίας από το Τυροκομείο Μυκόνου (οικ. Κουκά), τυροκομείο Mykonos Farmers (Συριανός-Κουσαθανάς) και του μικροζυθοποιείου που παράγει την μπύρα Mikonu
Τις εκδήλωσεις στηρίζουν το Cine Manto, ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Γυναικών Μυκόνου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Ανωμερίτισσες», το Σωματείο «Οι φίλοι του Λαογραφικού Μουσείου Μυκόνου», ο Απολλώνιος Σύλλογος, η Μυκονιάτικη Βεγγέρα και εθελοντές , είτε ως άτομα, είτε ως συλλογικότητες του νησιού.
◗ *21:30: «Αγιορείτικη Μαγειρική κληρονομιά» του Χρήστου Ματζόνα

ΚΥΡΙΑΚΗ 30/9/18
◗ *20:30: Προβολή ταινίας ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ του Τάσου Μπουλμέτη
◗ *22:30: Προβολή ταινίας Φάκελος: ΣΟΚΟΛΑΤΑ του Benthe Forrer

*ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ “FOOD IN CINEMA” στο πλαίσιο του γαστρονομικού αφιερώματος του «ΤΑSTE OF MYKONOS” στην Τυροβολιά

με συνδιοργάνωση: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης,
Cine Manto Mykonos, Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ &ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΣχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien