«Σε παράλληλο σύμπαν ζει η Νέα Δημοκρατία σε σχέση με ό,τι συμβαίνει σε αυτόν τον τόπο και υψώνει απλώς τους τόνους με ένα τρόπο, ο οποίος πλέον έχει γίνει γραφικός προς τον ελληνικό λαό», δήλωσε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, κατά τη συζήτηση των αποτελεσμάτων της απορρύπανσης του Σαρωνικού από το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ».
Όπως ανέφερε, επειδή η ΝΔ έχει αποτύχει στις προβλέψεις της για τα θέματα της οικονομίας, προσπαθεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος από τις θεομηνίες, από τους σεισμούς, από τις φωτιές, από τα ναυάγια. Ό,τι έχει συμβεί όλη αυτή την περίοδο, το έχει αξιοποιήσει με τη βοήθεια των φιλικών της Μέσων Ενημέρωσης, σε τέτοιο βαθμό, λες και έχει επέλθει η συντέλεια του κόσμου.
Αναφερόμενος στο ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ», ο Ν. Συρμαλένιος τόνισε: «Υπήρξαν πολλά ναυάγια σε αυτή τη χώρα. Ποια ναυάγια ανέλκυσε η ΝΔ ως κυβέρνηση; Μήπως αυτά τα οποία είχαν απλώς προσαράξει; Γιατί αυτά τα οποία βυθίστηκαν είναι ακόμα στο βυθό. Το Sea Diamond είναι δέκα χρόνια μέσα στην Καλντέρα της Σαντορίνης και ακόμα οι ρύποι βγαίνουν στην περιοχή του φράγματος, κάτι που μπορεί να βεβαιώσει και το ΕΛΚΕΘΕ, το οποίο έχει κάνει μετρήσεις όλα αυτά τα χρόνια.
Απαντώντας στον βουλευτή της ΝΔ Γ. Πλακιωτάκη ότι υπάρχει μελέτη και δεν μπορεί να βγει το Sea Diamond, ο Ν. Συρμαλένιος είπε: «Δεν υπάρχει καμία μελέτη, η οποία να αναφέρει ότι δεν μπορεί να γίνει η ανέλκυση και επειδή δυστυχώς για εσάς κ. Πλακιωτάκη, είμαι παλιός στις Κυκλάδες, σας πληροφορώ, ότι ο τότε υπουργός Ναυτιλίας της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης έλεγε στην Επιτροπή που είχαμε και πηγαίναμε τότε να δούμε τι θα γίνει: «Αφήστε το είναι και τουριστική ατραξιόν το ναυάγιο του Sea Diamond». Αυτή είναι η αντίληψη της ΝΔ για τα ναυάγια και για το πώς πρέπει να συμπεριφερθούμε ως Πολιτεία απέναντι σε αυτά. Επίσης, κάποιοι άλλοι μιλούν για υποχρηματοδότηση του ΕΛΚΕΘΕ. Εγώ να δεχθώ και πράγματι έτσι είναι, όχι μόνο για το ΕΛΚΕΘΕ, αλλά για όλη την έρευνα, παρά το γεγονός ότι αυτή η Κυβέρνηση είναι η μόνη που αύξησε μέσα σε τέτοιες δημοσιονομικές συνθήκες τα ποσοστά του Προϋπολογισμού για την έρευνα. Η ΝΔ φέρεται σαν να μη βρίσκεται σε αυτή τη χώρα. Εσείς δεν φέρατε τη χώρα αυτή σε αυτό το αδιέξοδο, το τραγικό το δημοσιονομικό στα πρόθυρα της χρεοκοπίας; Τι περιμένετε, δηλαδή ότι από τη μια μέρα στην άλλη, θα υπάρξουν «κρουνοί» κονδυλίων, οι οποίοι θα αποδεσμευτούν και θα τρέχουν; Με ποιους πόρους;
Απαντώντας στις παρεμβάσεις της βουλευτού Δ. Μανωλάκου του ΚΚΕ ότι μπορούμε να βρούμε τους πόρους από τους εφοπλιστές, ο Ν. Συρμαλένιος δήλωσε: «Ας ήσασταν εσείς στην Κυβέρνηση, να δω τι θα κάνατε με τους εφοπλιστές. Όταν είμαστε έξω από το χορό, πολλά τραγούδια ξέρουμε, αλλά μακάρι να είχατε τη στάση του ΚΚ της Ισπανίας και της Πορτογαλίας και να είσασταν εδώ μαζί μας. Όχι απέξω και να κάνετε μια καταλυτική και πολεμική πολιτική για να πέσει αυτή η Κυβέρνηση, η οποία χτυπάει τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Να δω, τι θα κάνατε μετά, αν ο μη γένοιτο γυρίσουν οι δυνάμεις αυτές. Να δω, αν θα μπορείτε, να απολογηθείτε στον κόσμο που σας παρακολουθεί».
Και αναφερόμενος στην επιχείρηση απορρύπανσης του Σαρωνικού, ο Ν. Συρμαλένιος τόνισε: «Εγώ θέλω να συγχαρώ όλους αυτούς, οι οποίοι έτρεξαν σε αυτή τη μεγάλη επιχείρηση και το Υπουργείο και τις εταιρίες και το Λιμενικό Σώμα και όλους τους εθελοντές και τους ιδιώτες, οι οποίοι πραγματικά έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να μπορέσει σε αυτό το χρονικό διάστημα να φτάσει στο επίπεδο που είναι. Εκείνο όμως που ενδιαφέρει πραγματικά όλη την κοινωνία είναι να εξαχθούν τα συμπεράσματα για τα αίτια, διότι πραγματικά προκαλούνται σε όλους πολύ μεγάλα ερωτηματικά από το γεγονός ότι αυτό το πλοίο με νηνεμία μέσα στο Σαρωνικό βυθίστηκε αναπάντεχα εκείνη τη νύχτα. Αυτό το περιμένουμε όλοι, γιατί μπορεί να εξαχθούν και άλλα συμπεράσματα. Σε ό,τι αφορά το γεγονός αυτό, νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει ένας προβληματισμός στην κυβέρνηση, να υπαχθούν και τα θέματα των ναυαγίων και των ζητημάτων που προκύπτουν από θαλάσσια ατυχήματα σε ένα Ενιαίο Κέντρο της πολιτικής προστασίας, στο οποίο θα υπαχθεί και το Λιμενικό Σώμα προφανώς, όπως γίνεται για τις καταστροφές που γίνονται στη στεριά. Νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει ένας μεγάλος προβληματισμός και να γίνει μια καλή προετοιμασία να υπάρξει ένα ενιαίο κέντρο αντιμετώπισης αυτών των κινδύνων στη στεριά και στη θάλασσα».