Aigaio365 > MAIN SLIDER > Συρμαλένιος: Το διακύβευμα για τη ΝΔ δεν είναι οι Πρέσπες, είναι η με κάθε τρόπο πτώση της κυβέρνησης

Συρμαλένιος: Το διακύβευμα για τη ΝΔ δεν είναι οι Πρέσπες, είναι η με κάθε τρόπο πτώση της κυβέρνησης

Ομιλία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων, Νίκου Συρμαλένιου, κατά την διάρκεια της συζήτησης για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Mετά από περίπου τριάντα χρόνια έρχεται στη Βουλή μια ιστορική Συμφωνία. Φτάσαμε μετά από τόσα χρόνια να μην υπάρχει Συμφωνία, παρά τις προσπάθειες που έκαναν κατά καιρούς διάφοροι Πρωθυπουργοί, επειδή δεν υπήρχε το κατάλληλο πλαίσιο, δεν υπήρχαν οι κυβερνήσεις αυτές.

Το είπαν και άλλοι συνάδελφοι. Από τη μια πλευρά υπήρχε ένας εθνικισμός, από την πλευρά της γειτονικής χώρας με τον Γκρουέφσκι και από τη δική μας πλευρά Σαμαράς και διάφοροι άλλοι οι οποίοι τορπίλιζαν συνεχώς την πιθανότητα συμφωνίας.

Όμως, σε αυτή την Αίθουσα από σήμερα το πρωί, αλλά εδώ και ένα χρόνο υπάρχει μια τεράστια υποκρισία από την πλευρά κυρίως της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, της Νέας Δημοκρατίας, που οι ευθύνες της είναι πολύ μεγάλες απέναντι στο λαό, στο έθνος και στην ιστορία.

Έρχεται σε αντίθεση με την εθνική γραμμή του Βουκουρεστίου του 2008 και αθετεί όλη την ταυτοτική της θέση που είχαν εκφράσει ο πρώην Πρωθυπουργός, ο κ. Καραμανλής τότε, Υπουργοί Εξωτερικών και ο κ. Σημίτης για τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes.

Οι φερόμενοι ως πούροι, καθαροί Μακεδονομάχοι στους οποίους για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους έχουν προσχωρήσει η Νέα Δημοκρατία και το σημερινό ΠΑΣΟΚ, όσοι δηλαδή δεν θέλουν καμία αποδοχή του ονόματος «Μακεδονία», έχουν ξεχάσει ή κάνουν ότι ξεχνάνε ότι εδώ και είκοσι πέντε χρόνια, από την ενδιάμεση Συμφωνία υπάρχει η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, δηλαδή της Μακεδονίας.

Γιατί κάνουν ότι το ξεχνάνε; Γιατί σπεκουλάρουν στα αγνά πατριωτικά αισθήματα του ελληνικού λαού; Γιατί δίνουν χώρο σε έναν επιθετικό εθνικισμό που συμπλέκεται με τους αρνητές της Δημοκρατίας και τους επίδοξους καταστροφείς του κοινοβουλευτισμού;

Εδώ πρέπει να πούμε το εξής. Καλώς έκανε ο κ. Κουμουτσάκος, ο οποίος καταδίκασε τις επιθέσεις στο σπίτι της κ. Τζάκρη και του κ. Καστόρη και άλλων Βουλευτών, αλλά δεν είπε τίποτα ο κ. Μητσοτάκης για τα έκτροπα τα οποία συνέβησαν την Κυριακή έξω ακριβώς από το Κοινοβούλιο.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αποκάλυψε αυτό το προμελετημένο σχέδιο να υπάρξει κατάλυση της Βουλής. Σε αυτό το θέμα το μόνο που βρήκε να πει είναι να παραιτηθεί η κ. Γεροβασίλη και η κ. Παπακώστα, γιατί δήθεν εκτρέφουν το παρακράτος, λέει, του ΣΥΡΙΖΑ. Καταδικάζετε τη βία απ’ όπου και αν προέρχεται; Ακόμα και αν το δεχθούμε αυτό, δεν το βλέπω.

Γιατί έχετε κάνει αυτήν την κωλοτούμπα από την εθνική γραμμή; Η απάντηση είναι απλή. Το στίγμα το δίνει ο ψηφοθηρικός τυχοδιωκτισμός του κ. Μητσοτάκη που κλείνει το μάτι και αγκαλιάζει την ακροδεξιά. Το στίγμα το δίνει η στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που τώρα έμεινε μόνο ΚΙΝΑΛ, μετά τη διαγραφή και την αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς, που κατάντησε από κεντροαριστερή δύναμη, παρακολούθημα και ουραγός του κ. Μητσοτάκη. Το στίγμα το δίνει η εκκωφαντική σιωπή του Κώστα Καραμανλή και του Κώστα Σημίτη.
Και απορώ: Θα έλθει αύριο ο Κώστας Καραμανλής, ο τέως Πρωθυπουργός και σιωπηρά θα βάλει την ηλεκτρονική του κάρτα να ψηφίσει «ΟΧΙ»; Είναι απίθανο, απίστευτο αυτό το οποίο συμβαίνει ενώπιον της ιστορίας και του λαού.
Όμως, το διακύβευμα για τη Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, δεν είναι το εθνικό συμφέρον. Το διακύβευμα είναι η πτώση αυτής της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και του Πρωθυπουργού, του Αλέξη Τσίπρα. Όλα υποτάσσονται σε αυτό, όπως και η διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού, που έγινε προμελετημένα, με τις διαδοχικές παραιτήσεις του Αμυρά και του Ψαριανού, για να αλλάξει η σύνθεση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας και βεβαίως, όλη αυτή η τεράστια κωλοτούμπα που έχετε κάνει, μόνο και μόνο γι’ αυτό τον στόχο.

Μας λέγατε στην αρχή ότι είχατε βάλει δύο όρους, όπως όλοι είχαμε βάλει, σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, erga omnes και συνταγματικές αλλαγές, πως αυτό θα απαλείψει κάθε αλυτρωτισμό και πως αυτή θα ήταν μια πολύ καλή συμφωνία.

Αφού πετύχαμε αυτά, μετά ανακαλύψατε άλλα προσκόμματα -μέχρις ότου τώρα σοφιστείες και απίθανα πράγματα- ότι δεν ισχύουν οι συνταγματικές αλλαγές που έγιναν στη γειτονική χώρα, εάν δεν τις δούμε περασμένες, εγγεγραμμένες στο κείμενο, αφού η Συμφωνία -δεν θυμάμαι σε ποιο άρθρο- λέει ότι για να κυρωθεί και να ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση και όλες οι άλλες ενταξιακές διαδικασίες, που πρέπει να ξεκινήσουν στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να κυρωθεί στην Ελληνική Βουλή και να επιστρέψει η Συμφωνία, να πάει και προς τον ΟΗΕ και προς τους Οργανισμούς αυτούς για να ξεκινήσει η διαδικασία και να περαστούν οι αλλαγές στο Σύνταγμα. Δηλαδή, εδώ όλα τα επιχειρήματα είναι έωλα.

Δεν θα μιλήσω -τα έχουν πει οι συνάδελφοι- για γλώσσα και εθνότητα. Η λέξη nationality δεν σημαίνει εθνότητα, σημαίνει ιθαγένεια που παραπέμπει στην υπηκοότητα και όλα αυτά.

Επίσης, είπατε ότι «γουρούνι στο σακί» η Ελλάδα θα προσχωρεί σε κάθε συμφωνία και συνθήκη που θα κάνει η Βόρεια Μακεδονία εφ’ εξής, παραδείγματος χάρη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μα, τι λέτε τώρα; Η Ελλάδα, που είναι από τα παλαιά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έχει λόγο στις διαπραγματεύσεις για την ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Ποιος σας τα είπε αυτά; Πού τα εφηύρατε; Είναι απίστευτα, πραγματικά, πράγματα.

Τελειώνω, αγαπητέ Πρόεδρε και αγαπητοί συνάδελφοι, λέγοντας ότι εγώ περίμενα αυτή τη στιγμή, την αυριανή στιγμή με πολύ μεγάλη περηφάνια για να συμβάλω και εγώ με μια ψήφο στην κύρωση μιας ιστορικής Συμφωνίας που αναβαθμίζει τη θέση της χώρας στα Βαλκάνια, καθιστά τη Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, διασφαλίζει τα σύνορα, την ειρήνη, την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών και των χωρών και δίνει πραγματικά μια νέα δυναμική στη χώρα, απελευθερώνοντας το διπλωματικό κεφάλαιο, το οποίο μπορούμε πλέον να το κατευθύνουμε στον πραγματικό κίνδυνο που είναι ο κίνδυνος εξ ανατολών, ο κίνδυνος της απρόβλεπτης, της νευρικής και αλλοπρόσαλλης τουρκικής πολιτικής που τόσα χρόνια μας ταλανίζει».Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien