Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Σύνοδος των Χωρών του Νότου: Ικανοποίηση από την κυβέρνηση, υιοθετήθηκαν θέσεις στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου

Σύνοδος των Χωρών του Νότου: Ικανοποίηση από την κυβέρνηση, υιοθετήθηκαν θέσεις στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου

Απόλυτη ικανοποίηση για το γεγονός ότι στο κείμενο της Διακήρυξης της Μαδρίτης υιοθετήθηκαν με σαφήνεια διατυπώσεις που αφορούν στον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων στη βάση του ευρωπαϊκού κοινωνικού και εργασιακού κεκτημένου, εκφράζουν πηγές της κυβέρνησης, καθώς πρόκειται για ζήτημα που αποτελεί σταθερή στόχευση της ελληνικής πλευράς.

Αποτιμώντας τα συμπεράσματα της τρίτης Συνόδου των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι αποτελούν τμήμα της Διακήρυξης οι ελληνικές θέσεις για το μεταναστευτικό. Και ειδικότερα αναφορικά με την αναθεώρηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, στη βάση της αλληλεγγύης.

Επιπλέον, η θέση για μια νέα ώθηση στη διαδικασία οικονομικής σύγκλισης ανάμεσα στα μέλη και η θέση ότι αποτελεί πολιτική προτεραιότητα η καταπολέμηση της ανεργίας, ιδιαίτερα της μακροχρόνιας και αυτής των νέων.

Όπως είχε προαναγγελθεί, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε στην παρέμβαση του θέμα για το Συριακό, τονίζοντας στη συνάντηση των 7, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι αν η Ευρώπη δεν αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες για επίλυση του Συριακού θα είναι σα να παραδέχεται την αδυναμία της.

Με ανάρτηση του στο Twitter, μετά την οικογενειακή φωτογραφία, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε για τη Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου ότι πρόκειται για «μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε στην Αθήνα, διεκδικώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης». Γενική θέση της Αθήνας είναι ότι αυτό το φόρουμ διαλόγου που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού, πλέον καθιερώνεται και αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά, καθώς η σημερινή είναι η τρίτη κατά σειρά Σύνοδος και η τέταρτη ήδη έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στη Λευκωσία.

Η Σύνοδος της Μαδρίτης διεξάγεται λίγες ημέρες μετά τη Σύνοδο της Ρώμης (25η Μαρτίου), της ανακοίνωσης εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου της πρόθεσης του να αποχωρήσει από την ΕΕ, και πριν από το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (29η Απριλίου) που θα υιοθετήσει, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, τις κατευθύνσεις της Συμφωνίας αποχώρησης του Η.Β. από την Ένωση.

Ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης και στη Διακήρυξη που θα υιοθετήσει η Σύνοδος της Μαδρίτης θα είναι φυσικά το μέλλον της ΕΕ, το μεταναστευτικό-προσφυγικό, αλλά και το ζήτημα της ασφάλειας (Ενιαία Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, Ένωση για την Μεσόγειο), το Brexit και το ζήτημα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, στον απόηχο των εντεινόμενων τρομοκρατικών επιθέσεων και κρουσμάτων στην ΕΕ και στην περιφέρειά της, με πιο πρόσφατα αυτά στην Στοκχόλμη, στην Αγία Πετρούπολη και την Αίγυπτο.

Στη σκιά της δραματικής κατάστασης στη Συρία, όπως προαναγγέλλουν κυβερνητικές πηγές μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αλέξης Τσίπρας στη σημερινή Σύνοδο θα αναλάβει πρωτοβουλία ώστε οι ευρωπαϊκές χώρες του Νότου να προτείνουν στην ΕΕ να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στο Συριακό.

Η σύνοδος αυτή προσφέρει την ευκαιρία στις επτά χώρες «να στείλουν ένα μήνυμα ενότητας και δέσμευσης υπέρ του σχεδίου της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, σε μια αποφασιστικής σημασία περίοδο» για την ΕΕ, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ισπανία, που προεδρεύει της συνόδου.

«Η Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται ώστε να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που ανησυχούν περισσότερο τους πολίτες και για να ενισχύσει το σχέδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», σημειώνει η ανακοίνωση. Σε αυτή διευκρινίζεται ότι το μέλλον της ΕΕ μετά την αποχώρηση της Βρετανίας θα είναι στην ατζέντα των συνομιλιών, όπως και η μετανάστευση, η οικονομική και κοινωνική πολιτική, αλλά και η άμυνα.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕΣχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien