Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Συνάντηση των Κουρουμπλή και Σαντορινιού με τον Τούρκο υπουργό Αχμέτ Αρσλάν

Συνάντηση των Κουρουμπλή και Σαντορινιού με τον Τούρκο υπουργό Αχμέτ Αρσλάν

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ν. Σαντορινιό, τον Γενικό Γραμματέα κ. Δ.Χ. Καλαματιανό, τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Χ. Λαμπρίδη, τον Αρχηγό ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ Αντιναύαρχο ΛΣ Σ. Ράπτη, τον Β΄ Υπαρχηγό ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ Αντιναύαρχο ΛΣ Π. Παρασκευά και υπηρεσιακούς παράγοντες, συναντήθηκε σήμερα, στις εγκαταστάσεις του Υπουργείου με τον Υπουργό Μεταφορών, Θαλασσίων Υποθέσεων και Επικοινωνιών της Τουρκίας κ. Αhmet Arslan, o οποίος συνοδευόταν από υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του Υπουργείου του και από στελέχη της Τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Σκοπός της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του Τουρκικού Υπουργείου, σε συνέχεια της 3ης Κοινής Ομάδας Εργασίας που έγινε επίσης στον Πειραιά το Σεπτέμβριο, και στο πλαίσιο του δομημένου θεσμικού πλαισίου ναυτιλιακής συνεργασίας των δύο χωρών, ήταν η ανταλλαγή απόψεων επί θεμάτων αμοιβαίου ναυτιλιακού ενδιαφέροντος και η ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών σε διμερές επίπεδο, με έμφαση στους τομείς των θαλασσίων μεταφορών και θαλασσίου τουρισμού μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και σε θέματα ασφάλειας ναυσιπλοΐας και επιθεωρήσεων πλοίων. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, επιβεβαιώνοντας την κοινή προσέγγιση των δύο χωρών στην περαιτέρω ανάπτυξη των θαλασσίων μεταφορών, του θαλάσσιου εμπορίου και του θαλάσσιου τουρισμού μεταξύ των δύο χωρών, εντός του πλαισίου των διεθνών συμβάσεων και της υφιστάμενης νομοθεσίας που δεσμεύει τις δύο χώρες.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Π. Κουρουμπλής απέδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο υφιστάμενο διμερές θεσμικό πλαίσιο στο ναυτιλιακό τομέα, το οποίο αποτελεί τη βάση της δομημένης ναυτιλιακής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών που έχει επιτρέψει στις δύο χώρες να αποκομίζουν αμοιβαία οφέλη. Ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε στη σημασία της περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών και του θαλάσσιου τουρισμού, με στόχο την από κοινού επιδιωκόμενη οικονομική ευημερία των παράκτιων περιοχών και των κοινοτήτων τους. Ο κ. Υπουργός υπογράμμισε τη σαφή πολιτική προτεραιότητα του Υπουργείου στη διασφάλιση ύψιστων επιπέδων ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η οποία μεταφράζεται σε υψηλό επίπεδο υπηρεσιών τόσο για τους επιβάτες όσο και για τους τουρίστες που επιλέγουν την Ελλάδα και την Τουρκία για τις διακοπές τους.

Ο κ. Κουρουμπλής επισήμανε επίσης τη νομική δέσμευση της χώρας για την εφαρμογή του ενωσιακού και διεθνούς κεκτημένου σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με τη λειτουργία επιβατηγών και τουριστικών σκαφών που λειτουργούν στη χώρα, επιβεβαιώνοντας την εφαρμογή από ελληνικής πλευράς των διαδικασιών ελέγχου του Κράτους Λιμένα (Port State Control) στο πλαίσιο του Μνημονίου Κατανόησης των Παρισίων (Paris MοU), σύμφωνα με τη συναφή ενωσιακή νομοθεσία (Οδηγία 2009/16/ΕΚ). Ο κ. Υπουργός εξέφρασε τέλος τη βούλησή του για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο της υφισταμένης δομημένης συνεργασίας επί ζητημάτων ασφάλειας ναυσιπλοΐας και επιθεωρήσεων πλοίων σε τεχνικό επίπεδο, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της δραστηριοποίησης πλοίων μεταξύ των χωρών, εντός του πλαισίου που προδιαγράφουν το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.

Ο Τούρκος Υπουργός Μεταφορών κ.Arslan απέδωσε έμφαση στην υφιστάμενη στενή συνεργασία Ελλάδος-Τουρκίας στον τομέα των θαλασσίων μεταφορών, καθώς και στη δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών. Ο Τούρκος Υπουργός εστίασε στα πεδία του θαλάσσιου εμπορίου και του θαλάσσιου τουρισμού μεταξύ των ελληνικών νήσων του Αν. Αιγαίου και των τουρκικών ακτών. Επιπρόσθετα, προσδιόρισε τις εμπορικές θαλάσσιες δραστηριότητες ως πρόσφορο πεδίο διμερούς συνεργασίας που συμβάλλει στην ανάπτυξη των εθνικών οικονομιών και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών των δύο χωρών, δεδομένης της εγγύτητάς τους και της σταθερής προτίμησης των τουριστών στις παράκτιες περιοχές τους. Συναφώς και στο πλαίσιο διενέργειας θαλασσίων συνδέσεων μεταξύ των δύο χωρών, απέδωσε προτεραιότητα σε θέματα επιθεωρήσεων Κράτους Λιμένα (Port State Control) τουρκικών πλοίων σε ελληνικούς λιμένες, υπογραμμίζοντας τη σημασία που αποδίδεται στην κατάταξη της τουρκικής σημαίας στη λευκή Λίστα του PARIS MoU.

Τέλος, συμφώνησε στην πρόταση του κ. ΥΝΑΝΠ για συνέχιση και ενίσχυση της συνεργασίας και των διμερών συνομιλιών σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, για θέματα που αφορούν το πεδίο εφαρμογής επιθεωρήσεων παραδοσιακών πλοίων ως προς τη συμμόρφωσή τους με τις διεθνείς συμβάσεις, καθώς και τις συναφείς προδιαγραφές.

Ο κ. Κουρουμπλής πρότεινε μετά το πέρας των τεχνικών διαβουλεύσεων να ενημερωθεί σχετικώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να διευκρινισθούν πλήρως οι διαδικασίες των ελέγχων που ασκεί η Ελλάδα, όπως είναι υποχρεωμένη από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, πρόταση που έγινε δεκτή από τον κ. Αρσλάν.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε στο ίδιο θετικό κλίμα, με τις δύο πλευρές να υπογραμμίζουν τη συμφωνία τους για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων τους σε όλα τα κατάλληλα επίπεδα, προκειμένου να αναζητηθούν οι προσφορότερες ενέργειες για την προώθηση των κοινών στόχων των δύο χωρών για ενίσχυση των οικονομιών τους και του θαλάσσιου εμπορίου μέσω της ναυτιλιακής συνεργασίας.



Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien